ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 17 Νοέμβρη 2019
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Δίνουν συνέχεια στις ελπιδοφόρες αγωνιστικές τους διεργασίες

Με σταθμό τον τριήμερο γιορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, συνεχίζονται οι αγωνιστικές διεργασίες που έχουν ξεδιπλωθεί από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς στους φοιτητικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα και οι μαζικές, ελπιδοφόρες κινητοποιήσεις.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι βάζουν στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους τις σύγχρονες ανάγκες τους, που έχουν συμπιεστεί τα τελευταία χρόνια κάτω από τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση, αλλά και τις αναδιαρθρώσεις που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αυτές τις αναδιαρθρώσεις συνεχίζει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, κλιμακώνοντας την επίθεσή της, με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την παραπέρα αναβάθμιση των πτυχίων των κολεγίων και, μόλις την περασμένη Πέμπτη, με την απόρριψη των μισών φοιτητών που έκαναν αίτηση για μετεγγραφή(!), ενώ στους αμέσως επόμενους μήνες έχει δηλώσει ότι θα φέρει συνολικότερο νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ο οποίος θα εντείνει την ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων και την επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών. «Η εφαρμοζόμενη πολιτική σε Παιδεία - εργασία αποτελεί αιτία πολέμου για τη νεολαία και τους εργαζόμενους», δηλώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, που μέσα στις σχολές θα ανανεώσουν την πολύμορφη δράση τους το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση προκειμένου να επιβάλει το αντιλαϊκό της έργο, έχει δηλωμένο στόχο να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου» μέσα στα ιδρύματα. Εκεί αποσκοπούσαν οι «εκκλήσεις» της από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να αναπτύσσονται οι αγωνιστικές διεργασίες στους συλλόγους, να αναλάβει δράση η τάχα «σιωπηλή» πλειοψηφία των φοιτητών, προκειμένου αυτές να σταματήσουν. Κι όταν φάνηκε ότι οι φοιτητές απαντούν μαζικοποιώντας τις συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις τους, επιστράτευσε και την καταστολή, αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόσωπο της κατάργησης του ασύλου και στέλνοντας την περασμένη Δευτέρα τα ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) να εξαπολύσουν μια εγκληματική επίθεση σε φοιτητές που αντέδρασαν στο αυθαίρετο κλείσιμο του ιδρύματος για μια βδομάδα που αποφάσισε η Σύγκλητος.

Η απάντηση των φοιτητών ήταν άμεση, με μαζικές εξορμήσεις, διαδηλώσεις, καταγγελία της καταπάτησης του ασύλου, συγκεντρώσεις στα δικαστήρια όπου οδηγήθηκαν φοιτητές που συνελήφθησαν κατά την επίθεση, αλλά και μαζικές διαδηλώσεις την περασμένη Πέμπτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αποφάσεις δεκάδων φοιτητικών συλλόγων.

Η στάση τους έδωσε και δίνει απάντηση σε όσους θέλουν τους φοιτητές ανοργάνωτους, αμέτοχους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους ή ακόμα και βουβούς υπερασπιστές της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Εδωσε απάντηση όμως και στον ΣΥΡΙΖΑ, που επιχείρησε να καπηλευτεί τις φοιτητικές κινητοποιήσεις σαν ντεκόρ για να ξαναχτίσει το αριστερό του προφίλ, την ώρα που το σημερινό Πανεπιστήμιο ΑΕ έχει φαρδιά - πλατιά και τη δική του σφραγίδα.

Σ' αυτόν το δρόμο δηλώνουν ότι θα πορευτούν και το επόμενο διάστημα, με νέες Γενικές Συνελεύσεις, διεργασίες στα έτη, παρεμβάσεις στις διοικήσεις, πολύμορφες πρωτοβουλίες, νέα μαζικά αγωνιστικά ραντεβού στους δρόμους.

Αντιδράσεις για νέα διάταξη - δώρο σε επιχειρηματικά συμφέροντα

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε το δημοσίευμα των «Financial Times» για διάταξη - προκλητικό δώρο σε επιχειρηματικά συμφέροντα που εμπλέκονται σε υποθέσεις ενεργητικής δωροδοκίας, διάταξη την οποία πέρασε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα, επιχείρησε την Παρασκευή μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας.

Στο νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα να «ξεπαγώσουν» τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία υπόδικων επιχειρηματιών εφόσον δεν εκδικαστεί η υπόθεσή τους εντός 18 μηνών.

Η επίμαχη τροπολογία δίνει μια προθεσμία τριών μηνών στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, προκειμένου να ελέγξει τις υποθέσεις που ερευνά, και στη συνέχεια θα πρέπει να τις θέσει στη διάθεση δικαστικών οργάνων. Εάν στη συνέχεια η υπόθεση δεν εκδικαστεί από το δικαστήριο εντός 18 μηνών, μετά το πέρας αυτής της προθεσμίας θα παύει να ισχύει το «πάγωμα» των λογαριασμών.

Οι «Financial Times» σημείωσαν σε δημοσίευμά τους πως οι αλλαγές αυτές στον Ποινικό Κώδικα «θεωρούνται πισωγύρισμα στο ζήτημα του ξεπλύματος χρήματος». Το δημοσίευμα ανέφερε ότι αυτή η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες που είναι ύποπτοι για απάτη και ξέπλυμα χρήματος να πάρουν πίσω τα περιουσιακά στοιχεία τους που έχουν παγώσει από τη Δικαιοσύνη, εάν δεν έχουν δικαστεί μέσα σε 18 μήνες. «Συνήθως χρειάζονται τρία έως πέντε χρόνια για μία τέτοια υπόθεση να περάσει από την προκαταρκτική έρευνα σε δικαστικές, ενώ η διαδικασία των εφέσεων μπορεί να πάρει αντίστοιχα μεγάλο χρονικό διάστημα», σημειώνει η εφημερίδα.

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δήλωσε την Παρασκευή στον «ΣΚΑΪ» πως η κυβέρνηση έστειλε απαντητική επιστολή στους «Financial Times», τους οποίους επέκρινε ότι «δεν έλαβαν καθόλου υπόψιν» τη μεταβατική διάταξη των τριών μηνών για τις παρελθούσες υποθέσεις.

Βεβαίως, η μεταβατική αυτή διάταξη δεν αναιρεί την ουσία της υπόθεσης, πολύ περισσότερο που αυτές οι υποθέσεις μπορεί να πάρει χρόνια για να εκδικαστούν.

ΚΚΕ: Πάντα βρίσκεται τρόπος να ευνοείται το κεφάλαιο

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του Στ. Πέτσα σχετικά με το δημοσίευμα των «Financial Times», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Η σημερινή προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να συμμαζέψει τα αμάζευτα, μετά και το δημοσίευμα των "Financial Times", όχι μόνο δεν πείθει κανέναν, αλλά και δεν αναιρεί και το γεγονός της απαράδεκτης "διάταξης - δώρο" σε επιχειρηματικά συμφέροντα, που εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος "βρώμικου" χρήματος. Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται πως το σύστημα και οι κυβερνήσεις του πάντα βρίσκουν τρόπο να ευνοούν εφοπλιστές, βιομηχάνους, τραπεζίτες, ενώ την ίδια ώρα τσακίζουν το λαό».

ΔΝΤ
Ανταγωνισμοί γύρω από τα «πλεονάσματα»

Οι «συστάσεις» για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής αλλά και οι αντιθέσεις που εκδηλώνονται στο Δοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, αναφορικά με τους στόχους για το ύψος των «πλεονασμάτων» στα επόμενα χρόνια, ενσωματώνονται στην έκθεση του Ταμείου για την ελληνική οικονομία, που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, «ορισμένοι εκτελεστικοί διευθυντές θεώρησαν ότι οι (σ.σ. ελληνικές) αρχές πρέπει να οικοδομήσουν συναίνεση με τους Ευρωπαίους εταίρους για χαμηλότερο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να υποστηριχθούν οι αναπτυξιακοί στόχοι». Την ίδια ώρα, «κάποιοι άλλοι διευθυντές υπογράμμισαν την ανάγκη διατήρησης του στόχου (σ.σ. για τα πλεονάσματα) ο οποίος συμφωνήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες και τις επιπτώσεις τους στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Χωρίς βέβαια να κατονομάζονται, εκτιμάται ότι εκπρόσωποι κυβερνήσεων της ΕΕ εκδήλωσαν την αντίθεσή τους σε ό,τι αφορά τα «πλεονάσματα».

Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση του ΔΝΤ εστιάζει μεταξύ άλλων στη «διεύρυνση» της φορολογικής βάσης (μείωση αφορολόγητου ορίου), στην κατάργηση της όποιας προστασίας στην πρώτη κατοικία, στη μείωση των «κόκκινων» δανείων και βέβαια στη «μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», που με τη σειρά της απαιτεί «ουσιαστική παράλληλη πρόοδο με άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο ρυθμός ανάκαμψης για το 2020 θα διαμορφωθεί στο 2,3%, με επιβράδυνση στο 2% το 2021 και στο 1,4% το 2022. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το «πλεόνασμα» για το 2020 θα διαμορφωθεί στο 3,1% του ΑΕΠ, δηλαδή χαμηλότερα από την αντιλαϊκή στοχοθεσία (3,5%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ