ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Η ΕΕ βλάπτει αγροτιά και γεωργία

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Δρούτσα

Το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας που σχεδιάζει η ΕΕ δεν έχει καμία σχέση με το μέλλον και την ύπαρξη της μικρομεσαίας αγροτιάς της Ελλάδας και της ανάπτυξης της γεωργίας. Στη συνάντηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Εθνικών Κοινοβουλίων σχετικά με το «Μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας και το ρόλο της σε παγκόσμιο επίπεδο», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Δρούτσας τόνισε στη διάρκεια της συζήτησης τα εξής:

«Το πρόβλημα της KAΠ δεν είναι η βήμα προς βήμα αναθεώρησή της, όπως αναρωτήθηκε η κα επίτροπος, αλλά η συνολική πολιτική κατεύθυνση που ακολουθούν αυτές οι βήμα το βήμα αναθεωρήσεις.

Κατεύθυνση που προωθεί την παραπέρα μετατροπή της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής σε μία καθαρά επιχειρηματική δραστηριότητα, που καθορίζεται αποκλειστικά από τους νόμους της αγοράς με αποκλειστικό γνώμονα τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ετσι αποκαλύπτεται πιο καθαρά ότι και η KAΠ προωθεί σαρωτικές αντιδραστικές αλλαγές στην αγροτική παραγωγή και το ξεκλήρισμα εκατομμυρίων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολυεθνικές τροφίμων πιέζουν για μεγαλύτερες και γρηγορότερες μεταρρυθμίσεις, ώστε να συγκεντρώσουν ακόμα περισσότερη γη και να ενισχύσουν τη θέση τους στο διεθνή ανταγωνισμό. H ΕΕ διαφοροποιεί απλώς το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των επιλογών του κεφαλαίου, συνυπολογίζοντας τις δικαιολογημένες κοινωνικές αντιδράσεις και επιχειρώντας να αποσπάσει συναίνεση σε καθαρά αντιλαϊκά και αντιαγροτικά μέτρα».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ακολούθως: «Οι συνέπειες της KAΠ είναι ήδη ορατές για τους μικρομεσαίους αγρότες, ιδιαίτερα μετά την αποσύνδεση των ενισχύσεων από την παραγωγή με την αναθεώρηση του 2003. Εγκατάλειψη καλλιεργειών, μείωση του αγροτικού πληθυσμού, ξεκλήρισμα, απερήμωση της υπαίθρου, αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον, το τοπίο, τον πολιτισμό. Αρνητικές συνέπειες που όλοι σήμερα αναγνωρίζουν. Τα μέτρα που προτείνονται όμως δεν αντιμετωπίζουν τις πραγματικές αιτίες, ούτε προωθούν φιλολαϊκές και φιλοαγροτικές λύσεις. Είναι μέτρα που βρίσκονται στα πλαίσια της στρατηγικής της Λισαβόνας, της αποθέωσης της αντίληψης της ελεύθερης αγοράς και του νόμου του κέρδους, που υπηρετούν και πάλι τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι αυτά των αγροτών, των καταναλωτών και των φορολογουμένων, που απαιτούν υγιή, ποιοτικά, επαρκή και φτηνά τρόφιμα».

Αναφέρθηκε, επίσης, στις συνεχώς αυξανόμενες τιμές των προϊόντων διατροφής και το δυσβάστακτο πλέον κόστος για τη λαϊκή οικογένεια, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα διατροφής σε ολόκληρο τον κόσμο, που χαρακτηρίστηκαν από επίσημα χείλη ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, δεν είναι συνδεδεμένα με την έλλειψη προϊόντων, ούτε με τις αυξημένες τιμές παραγωγού, αλλά με τα κέρδη της βιομηχανίας τροφίμων, που δημιουργεί μονοπωλιακές καταστάσεις και καρτέλ βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία της και χρησιμοποιώντας, σε σημαντικό βαθμό, φθηνές, αλλά και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία πρώτες ύλες και μεθόδους παραγωγής. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Απόδειξη ότι στη χώρα μου οι 12 μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο αύξησαν τα κέρδη τους το πρώτο τρίμηνο του 2008 κατά 278%, ενώ οι τιμές παραγωγού παρουσιάζουν σήμερα ραγδαία πτώση».

Συνεχίζοντας την παρέμβασή του, επισήμανε: «O έλεγχος υγείας έρχεται να προετοιμάσει το έδαφος για μία ακόμα μεγαλύτερη επίθεση που προετοιμάζεται για τις οικογενειακές και μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις που είναι ήδη τα μεγάλα θύματα της KAΠ, μετά το 2013. Το γεγονός ότι το 1/3 των εκμεταλλεύσεων της ΕΕ λαμβάνει λιγότερο από το 1% των κοινοτικών ενισχύσεων επιβεβαιώνει το λόγου το αληθές. Οπως και το γεγονός ότι το 20% των εκμεταλλεύσεων της ΕΕ λαμβάνει περισσότερο από το 80% των ενισχύσεων».

Καταλήγοντας ο Κ. Δρούτσας σημείωσε: «Εμείς απορρίπτουμε τη γενικότερη πολιτική κατεύθυνση της KAΠ και τις προτάσεις για τον έλεγχο υγείας που τις θεωρούμε επιβλαβείς και επιζήμιες για τη μικρομεσαία αγροτιά, τη λαϊκή οικογένεια, το περιβάλλον. Τασσόμαστε με τους μικρομεσαίους αγρότες, που δίνουν έναν αγώνα επιβίωσης και τα λαϊκά στρώματα που υπόκεινται τις συνέπειες της κοινοτικής πολιτικής και βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να συρρικνώνεται».


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΕ
Προς ψήφιση ο «έλεγχος υγείας» της νέας ΚΑΠ

Το τελικό ευρωπαζάρι για την ψήφιση των αρνητικών προτάσεων της Κομισιόν για το λεγόμενο έλεγχο υγείας της νέας ΚΑΠ ξεκινά σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Η Κομισιόν και η γαλλική προεδρία θα επιδιώξουν να ληφθεί η πολιτική απόφαση σε αυτό το Συμβούλιο κι αν όχι να κλείσει το θέμα μέχρι το τέλος Δεκέμβρη. Τα μέτρα που έχει προτείνει η Κομισιόν στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς και, ταυτόχρονα, ανοίγουν το δρόμο για να ληφθούν ακόμα χειρότερες αποφάσεις από το 2013 και μετά.

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και το θέμα της περικοπής του 50% της επιδότησης του καπνού, η ΠΑΣΕΓΕΣ και κάποιες Ενώσεις ανακοίνωσαν συλλαλητήρια, ώστε να ασκήσουν πίεση υποτίθεται. Ανάλογες κινήσεις εντυπωσιασμού έχει κάνει και στο παρελθόν η ΠΑΣΕΓΕΣ για το θέμα του καπνού, όμως στην ουσία αυτό που κάνει είναι να αποπροσανατολίζει και να εμπαίζει τους καπνοπαραγωγούς. Γιατί οι διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι αυτοί που στήριξαν και στηρίζουν τη νέα ΚΑΠ, την αποδέσμευση των επιδοτήσεων και τη μεταφορά πόρων από τις επιδοτήσεις (Α΄ πυλώνας) στο λεγόμενο Β΄ πυλώνα, που στην πράξη καμία σχέση δεν έχει με την αγροτική ανάπτυξη.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Ρυθμίσεις διακανονισμού των... ανταγωνισμών

Μια σειρά μέτρα που στην καλύτερη περίπτωση επιδιώκουν, στο βαθμό που υλοποιηθούν, να βάλουν «τάξη» στις ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ των κρίκων της αλυσίδας διακίνησης υγρών καυσίμων επιβάλλει με την απόφασή της για τον κλάδο πετρελαιοειδών η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πρόκειται για μια «κανονιστική παρέμβαση», όπως επιγράφεται το σχετικό κείμενο, που καμία σχέση δεν μπορεί να έχει με οποιουδήποτε είδους παρέμβαση για τον πραγματικό έλεγχο και - πολύ περισσότερο - τη διαμόρφωση των τιμών στην κατεύθυνση της προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων από την κερδοσκοπική πολιτική και τις ανατιμήσεις που επιβάλλουν τα μονοπώλια στις τιμές των καυσίμων.

Για τα διυλιστήρια, τα «ΕΛΠΕ» και τη «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ», τα μέτρα προβλέπουν:

  • Να γνωστοποιήσουν το κόστος τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας που χρεώνουν τις εταιρείες εμπορίας και τους μεγάλους τελικούς καταναλωτές.
  • Να κάνουν αναλυτικό επιμερισμό των στοιχείων κόστους που περιλαμβάνονται στην προσαύξηση που χρεώνουν τις εταιρείες εμπορίας και τους μεγάλους τελικούς καταναλωτές.
  • Να προμηθεύουν με καύσιμα τα λεγόμενα ανεξάρτητα πρατήρια, που πληρούν τις προϋποθέσεις απευθείας πρόσβασης σε αυτές, να τιμολογούν με τιμές που να δημιουργούν πραγματικό όφελος από την απευθείας πρόσβαση.

Για τις εταιρείες εμπορίας προβλέπεται:

  • Να αναγράφουν στα τιμολόγια τις εκπτώσεις που χορηγούν σε πρατήρια, ενώ καταργούνται οι «υποστηρικτικές» εκπτώσεις που χορηγούν στα πρατήρια οι εταιρείες εμπορίας.
  • Να αναγράφουν τη χρονική διάρκεια για την οποία θα δίνονται οι εκπτώσεις στα τιμολόγια πώλησης.
  • Να χορηγούν εκπτώσεις όγκου (κλίμακας) χωρίς διακριτική μεταχείριση στα πρατήρια σε όλη τη χώρα.
  • Να μη συνδέουν στο εξής τη χορήγηση εκπτώσεων με την εξόφληση των ποσών πιθανών επενδύσεων που πραγματοποιούνται προς τα πρατήρια.

Προβλέπεται, ακόμη, ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, τα προβλεπόμενα πρόστιμα ανέρχονται σε 10.000 ευρώ για κάθε μια από τις εταιρείες και για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης.

Εκτός από τα μέτρα που επιβάλλει ως υποχρεωτικά, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προτείνει μια σειρά άλλα. Μεταξύ αυτών τη δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διύλισης και Εμπορίας Πετρελαιοειδών, επιπλέον αρμοδιότητες στη ΡΑΕ για την παρακολούθηση της αγοράς, δημιουργία οργανισμού τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας. Ακόμη, κάνει λόγο για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων με έμφαση στις νησιωτικές περιοχές κατά τη θερινή περίοδο, τη διευκόλυνση της δημιουργίας πρατηρίων σε σούπερ μάρκετ, εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών στα πρατήρια και μέχρι τότε χρήση ταμειακών μηχανών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ