ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Μπλέκεται όλο και περισσότερο το κουβάρι των επικίνδυνων ανταγωνισμών

«Ανησυχίες» ΗΠΑ - Ρωσίας για αύξηση των πυρηνικών της Κίνας, την ίδια ώρα που ΝΑΤΟ - Μόσχα ανταλλάσσουν νέες κυρώσεις και αμερικανικά πλοία «παρενοχλούν» ρωσοκινεζικά γυμνάσια...

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Chafee» που «παρενόχλησε» τα ρωσοκινεζικά γυμνάσια στην Ιαπωνική Θάλασσα

Russian Defense Ministry Press

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Chafee» που «παρενόχλησε» τα ρωσοκινεζικά γυμνάσια στην Ιαπωνική Θάλασσα
Με συνεχείς, παράλληλες αλλά και αντιφατικές διεργασίες περιπλέκονται ολοένα και περισσότερο οι εντεινόμενοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, με τους λαούς όλου του κόσμου στο στόχαστρο.

Χαρακτηριστικές είναι μια σειρά ταυτόχρονες εξελίξεις των τελευταίων ημερών: ΗΠΑ και Ρωσία συζητούν για τη «στρατηγική σταθερότητα» στα στρατηγικά και πυρηνικά όπλα, αλλά και για περιθώρια ενίσχυσης στις μεταξύ τους μπίζνες, με το βλέμμα και των δύο στη μεγάλη άνοδο της Κίνας και των εξοπλισμών της. Την ίδια ώρα, ΝΑΤΟ και Ρωσία ανταλλάσσουν νέες κυρώσεις, ο γγ του ΝΑΤΟ αποτυπώνει ανοιχτά τον προσανατολισμό της λυκοσυμμαχίας ενάντια στη μεγάλη ενίσχυση του Πεκίνου, ενώ Ρωσία και Κίνα διεξάγουν μεγάλα ναυτικά γυμνάσια, τα οποία «παρενοχλούνται» από παραβιάσεις του αμερικανικού Ναυτικού...

Διαβουλεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας για «στρατηγική σταθερότητα»

Στο πλαίσιο των επαφών ΗΠΑ - Ρωσίας για τη «στρατηγική σταθερότητα», συνεχίστηκαν στη Γενεύη (5 - 14 Οκτώβρη) οι συνομιλίες των δύο χωρών για την ανανέωση της συνθήκης «New START» για τον περιορισμό των στρατηγικών και πυρηνικών όπλων.

Βασικό «κίνητρο» αυτού του διαλόγου ΗΠΑ - Ρωσίας είναι... η Κίνα, η οποία αναπτύσσει και εκσυγχρονίζει με ραγδαίους ρυθμούς το οπλοστάσιό της, χωρίς να περιορίζεται από καμία συνθήκη.

Οι ΗΠΑ πιέζουν έντονα και ανοιχτά ενάντια σε αυτήν την κατάσταση, γι' αυτό έχουν αποχωρήσει από αντίστοιχες συνθήκες ελέγχου εξοπλισμών (INF, Ανοιχτοί Ουρανοί κ.ά). Από την πλευρά της, η Ρωσία κρατάει πιο ήπια στάση - λόγω και των σχέσεων με το Πεκίνο - ωστόσο υποστηρίζει πως και άλλα κράτη θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε τέτοιες συνθήκες.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της λεγόμενης «δέσμευσης» των ΗΠΑ για «σταθερή και προβλέψιμη σχέση με τη Ρωσία», η αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γουέντι Σέρμαν, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χ. Φερνάντες, και ο ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα, Τζον Κέρι, συναντήθηκαν την περασμένη βδομάδα στην Ουάσιγκτον με τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό Αλ. Οβερτσούκ, ο οποίος είχε επαφές και με εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων.

Η Κίνα ενισχύει το πυρηνικό και πυραυλικό της οπλοστάσιο

Η Κίνα συνεχίζει να ενισχύει την αποθήκη πυρηνικών όπλων της και δεν δίνει υποσχέσεις για το πώς θα τα χρησιμοποιήσει, έγραφε την Παρασκευή η ρωσική εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta» σε μια καθόλου τυχαία συγκυρία, φιλοξενώντας δηλώσεις του ειδικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, Τζ. Εμπερχαρντ.

Ο Εμπερχαρντ κάλεσε το Πεκίνο να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον, επικαλούμενος την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου. «Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ θέλουν η Κίνα να αναγνωρίσει ότι είναι ένα ισχυρό πυρηνικό έθνος και πρέπει να συμμετάσχει στις συνομιλίες στρατηγικής σταθερότητας, στις οποίες ηγούνται Ρωσία και ΗΠΑ», σχολιάζει η εφημερίδα.

Επίσης ο Ρώσος αναλυτής, αναπληρωτής Διευθυντής στο Κέντρο Συνολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών, Β. Κασίν, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η Κίνα δεν έχει εκδώσει επίσημες αναφορές για τα πυρηνικά της.

«Στην πραγματικότητα, οι πυρηνικές δραστηριότητες της Κίνας δεν ταιριάζουν με την προηγούμενη θέση της, ότι δηλαδή διατηρεί το οπλοστάσιο στο ελάχιστο και αποφεύγει την είσοδο στην κούρσα των εξοπλισμών. Η Κίνα αναπτύσσει συστήματα, όπως πυραύλους ικανούς να μεταφέρουν 10 πυρηνικές κεφαλές ο καθένας. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ο αριθμός των πυρηνικών όπλων θα αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε.

Στο μεταξύ, η Κίνα δοκίμασε μια νέα διαστημική δυνατότητα, εκτοξεύοντας υπερηχητικό πύραυλο σε τροχιά, έγραψαν οι «Financial Times». Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, η δοκιμή έγινε τον Αύγουστο με εκτόξευση πυραύλου ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή, ο οποίος έκανε τον γύρο της Γης σε τροχιά προτού αρχίσει την κάθοδο προς τον στόχο του, αλλά αστόχησε κατά τουλάχιστον 32 χλμ. Οι εκτοξεύσεις τέτοιων πυραύλων γενικά ανακοινώνονται, αλλά η συγκεκριμένη κρατήθηκε μυστική, γράφει το ρεπορτάζ, προσθέτοντας ότι η Κίνα «κατέλαβε εξαπίνης τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών».

«Ανησυχούμε για το τι κάνει η Κίνα στην τεχνολογία υπερηχητικών πυραύλων» δήλωσε χτες ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τον αφοπλισμό, Ρ. Γουντ, σε δημοσιογράφους στη Γενεύη. «Απλώς δεν ξέρουμε πώς μπορούμε να αμυνθούμε απέναντι σε αυτό τον τύπο της τεχνολογίας, ούτε η Κίνα ή η Ρωσία», είπε, αναφερόμενος στη δυσκολία των πυραυλικών αμυντικών συστημάτων να εντοπίσουν τέτοια υψηλής ταχύτητας όπλα που μπορούν να ελίσσονται και να αποφεύγουν τις ασπίδες τους.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε το δημοσίευμα, δηλώνοντας πως επρόκειτο για διαστημικό όχημα, όχι για πύραυλο.

ΝΑΤΟ: Εστιάζει ακόμη περισσότερο στην «απειλή» της Κίνας

Η αντιμετώπιση της «απειλής για την ασφάλεια» από την άνοδο της Κίνας θα είναι βασικό μέρος της μελλοντικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ και θα αντιμετωπιστεί διεξοδικά στο νέο δόγμα για την επόμενη δεκαετία, δήλωσε σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οπως είπε, οι κινήσεις της Κίνας έχουν ήδη αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια μέσω του κυβερνοχώρου, των νέων τεχνολογιών και των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Ο ίδιος ανέφερε ως «παγκόσμιες προκλήσεις» στο χώρο του ΝΑΤΟ «την τρομοκρατία, τον κυβερνοχώρο, αλλά και την άνοδο της Κίνας», προσθέτοντας ότι «η ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας αφορά επίσης τον τρόπο αντιμετώπισης της ανόδου της Κίνας».

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ θα επιδιώξουν να «περιορίσουν» τις δραστηριότητες εκτός συνόρων και να «ανεβάσουν» την εγχώρια «αμυντική τους ανθεκτικότητα» απέναντι σε εξωτερικές απειλές.

«Η Κίνα έρχεται πιο κοντά μας. Τους βλέπουμε στην Αρκτική. Τους βλέπουμε στον κυβερνοχώρο. Τους βλέπουμε να επενδύουν σημαντικά σε υποδομές ζωτικής σημασίας στις χώρες μας... Και φυσικά έχουν όλο και περισσότερα όπλα μεγάλης εμβέλειας που μπορούν να φτάσουν σε όλες τις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ. Φτιάχνουν πολλά, πολλά σιλό για διηπειρωτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς», είπε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως για το ΝΑΤΟ Ρωσία και Κίνα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστές απειλές: «Πρώτα απ' όλα Κίνα και Ρωσία συνεργάζονται στενά (...) Δεύτερον, όταν επενδύουμε περισσότερο στην τεχνολογία, αυτό αφορά και τις δύο».

«Αυτή η ιδέα της διάκρισης τόσο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, είτε μεταξύ της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού και της Ευρώπης: Είναι ένα μεγάλο περιβάλλον ασφαλείας και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλο μαζί. Ο,τι κάνουμε για την ετοιμότητα, την τεχνολογία, τον κυβερνοχώρο, την ανθεκτικότητα, έχει σημασία για όλες αυτές τις απειλές», πρόσθεσε.

Νέα ανταλλαγή κυρώσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας

Ενδεικτικό της έντασης των ανταγωνισμών είναι και το γεγονός ότι ρωσικό στρατιωτικό σκάφος εκδίωξε την Παρασκευή αντιτορπιλικό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που επιχείρησε να παραβιάσει τα ρωσικά χωρικά ύδατα κατά τη διάρκεια ρωσοκινεζικών ναυτικών ασκήσεων «Ναυτική Συνεργασία 2021» στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Εξάλλου, απαντώντας στη νέα μείωση της ρωσικής αποστολής στο ΝΑΤΟ και τη μη έκδοση βίζας σε 8 Ρώσους διπλωμάτες, η Ρωσία ανακοίνωσε χτες ότι αναστέλλει τη δραστηριότητα της στρατιωτικής αποστολής σύνδεσης του ΝΑΤΟ στη Μόσχα από 1η Νοέμβρη και θα κλείσει το ΝΑΤΟικό γραφείο πληροφοριών στη ρωσική πρωτεύουσα. Επίσης αναστέλλει τη λειτουργία της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στο ΝΑΤΟ.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ούτε μήνα…

Ούτε μήνα δεν φτουράνε πια τα ευρωατλαντικά παραμύθια...

Είκοσι μέρες μετά από τη Συμφωνία Γαλλίας - Ελλάδας και το γαλλικό υπουργείο Αμυνας σπεύδει να διευκρινίσει πως από τη «ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής» - που τόσο διαφημίστηκε από την κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία ως τάχα «πανίσχυρη ασπίδα προστασίας απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις» - εξαιρούνται οι ΑΟΖ, αφού «η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) δεν θεωρείται μέρος της επικράτειας ενός κράτους, ιδίως από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (γνωστή ως Σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ), της οποίας Γαλλία και Ελλάδα αποτελούν μέρη».

Τόση αξία έχουν για τον λαό τα παραμύθια που ακούσαμε πάλι προχτές, με αφορμή την κατάπτυστη Συμφωνία με τις ΗΠΑ, τις επιστολές Μπλίνκεν κ.ο.κ., ότι τάχα η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα συμφέροντα της αστικής τάξης αποτελεί «ασπίδα προστασίας» για τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

* * *

Αλήθεια, ποιος είχε δίκιο; Εκείνοι με τα γνωστά παραμύθια τους, ή το ΚΚΕ που στην ανακοίνωσή του τη μέρα που υπογραφόταν η Συμφωνία καλούσε τον λαό να μην παρασυρθεί από υπερφίαλους πανηγυρισμούς και να επαγρυπνεί, τονίζοντας ότι «η Στρατηγική Εταιρική Σχέση Ελλάδας - Γαλλίας, όσο και η Συμφωνία με τις ΗΠΑ, που θα ανανεωθεί για ακόμη 5 χρόνια, υπηρετούν τον στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής άρχουσας τάξης, αναλαμβάνοντας ρόλο "πρωτοπαλίκαρου" και εμπλέκοντας τον λαό στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που δυναμώνουν στην περιοχή και παγκόσμια, με θύματα τους λαούς.

Στο πλαίσιο αυτής της αντιλαϊκής στρατηγικής, με την οποία συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και μπαίνουν στο ιμπεριαλιστικό παζάρι κυριαρχικά δικαιώματα»;

* * *

Αλήθεια, τι λένε τώρα όσοι έσπευδαν να λοιδορήσουν το ΚΚΕ - που ανέδειξε και με ιστορικά παραδείγματα πόση αξία έχουν οι συμφωνίες και «δεσμεύσεις» των ιμπεριαλιστών και το πώς όλα αυτά γίνονται «κομφετί» στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και παζαριών - με γελοιότητες του στυλ ότι «όσα έγιναν τον προηγούμενο αιώνα δεν αποτελούν επιχείρημα για το σήμερα, εκτός αν ζεις στον προηγούμενο αιώνα»;

Αλήθεια, τι λένε όλοι αυτοί που για να «καλύψουν τα ίχνη» μιας ακόμα επικίνδυνης συμφωνίας, που οδηγεί απευθείας τις Ενοπλες Δυνάμεις σε πολεμικά μακελειά τύπου Σαχέλ και στην άλλη τους όψη, τους «επώδυνους συμβιβασμούς» στα ιμπεριαλιστικά παζάρια πάλι σε βάρος των λαών, έσπευδαν να ανασύρουν τις αστειότητες περί της Γαλλίας που... περίπου τη διέπουν οι «πανανθρώπινες αξίες» στην εξωτερική της πολιτική και όχι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών της ομίλων, περί της ΕΕ που πρέπει να αποκτήσει «ενιαία φωνή» για να αποτρέψει την τουρκική επιθετικότητα, λες και είναι «φιλειρηνικός όμιλος» και όχι συμμαχία καπιταλιστικών κρατών που παζαρεύουν (και) με την αστική τάξη της Τουρκίας;

* * *

Μέσα σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, που αφού πρώτα εφάρμοσε μέχρι κεραίας την πολιτική της εμπλοκής - προετοιμάζοντας και το έδαφος για την Ελληνογαλλική Συμφωνία και την αποστολή στρατευμάτων στο Σαχέλ - τώρα την υπηρετεί και την ξεπλένει, «πλασάροντας» στον λαό ότι οι συμφωνίες αυτές μπορεί να έχουν και «οφέλη» και «ανταλλάγματα» για τον λαό, αλλά με μια καλύτερη διαπραγμάτευση, παρουσιάζοντας ως «εν δυνάμει» εγγυητές των κυριαρχικών δικαιωμάτων ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση.

Καμία εμπιστοσύνη στην αστική τάξη, στις κυβερνήσεις και τα κόμματά της! Να δυναμώσει τώρα η πάλη για την απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ!


Τ. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ