ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2007
Σελ. /28

ΕΡΤ: Ολη η περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα στην Κόρινθο χάθηκε!! Την ...χάσατε δηλαδή!..

***

Πώς την ...χάσατε ολόκληρη κασέτα; Κάτω από το τραπέζι κοιτάξατε; Ποτέ δεν ξέρεις...

***

Τηλέπαθους: Ετσι θα μας πάνε μέχρι τις εκλογές! Με το συναγωνισμό τους (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) για το ποιος έκανε (κάνει) τις λιγότερες βρωμιές από τον άλλο!..

***

Τι περιμένετε ν' ακούσετε; Για το μεροκάματο; Τη σύνταξη; Την Ασφάλιση; Πάνε αυτά! Τα έχουν θάψει και οι δυο και τώρα τα σκεπάζουν με το συναγωνισμό της λιγότερης εντιμότητας (πολιτικής)!..

***

Μετά, σου λένε «δεν είμαστε όλοι ίδιοι»!..

***

Ολοι, δεν είμαστε! Οι δύο σας είσαστε!..

***

Δίπλα σας και οι τσόντες (μελλοντικές μόνο;)!..

***

Που θα πει, «μαυρίστε τους»!!

***

ΠΑΣΟΚ: Διέλυσε το κράτος η ΝΔ; Δηλαδή διώχνει ΠΑΣΟΚτζήδες; Ετσι είναι! Κι εσείς διώχνατε ΝΔτζήδες!..

***

Αστικό είναι το κράτος, οι διαχειριστές του το κανονίζουν!..

***

Χώνετε και καμπόσους ΣΥΝασπισμένους, για να λέμε και του στραβού το δίκιο...

***

Και η Γκριν Πις κάνει επανάσταση! Το γνωρίζετε;

***

Το διαφημίζει κιόλας!

***

Πώς προέκυψαν τίτλοι ιδιοκτησίας μέσα στα δάση; Από τον Σουλτάνο; Κανένα άλλο με τον Τοτό δεν ξέρετε; Να δημευτούν τώρα όλες οι καταπατημένες εκτάσεις...

***

Μόνον έτσι θα κοπεί και ο βήχας του εμπρηστή...

***

Ακου χάθηκε!..



ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο μύθος του προφήτη Ηλία

Μπορεί να διανύουμε προεκλογική περίοδο, αυτό όμως δε μας εμποδίζει να ασχοληθούμε με κάποιες πλευρές του λαϊκού πολιτισμού μας. Με το μύθο του Προφήτη Ηλία που θεωρείται έφορος της βροχής και ρυθμιστής των μετεωρολογικών φαινομένων. Αλλωστε, στις καλοκαιρινές περιπλανήσεις θα φτάσουμε σε κορυφές που έχουν το όνομά του και θα συναντήσουμε πολλές εκκλησίες και ξωκλήσια αφιερωμένα σε αυτόν τον άγιο. Πολλά είναι και τα πανηγύρια που γίνονται προς τιμήν του στις 20 του μήνα.

Στις κορυφές των βουνών, όπου βρίσκονται τα εκκλησάκια του, ο προφήτης Ηλίας αντικατέστησε το Δία των αρχαίων μας προγόνων. Το Δία το νεφεληγερέτη, τον κύριο του ήλιου, αλλά και της αστραπής, της βροντής και των ανέμων, δηλαδή, το ρυθμιστή των καιρικών συνθηκών. Μ' αυτή του την ιδιότητα ο Δίας λατρευόταν στην αρχαία Ελλάδα την ίδια εποχή που γιορτάζεται και ο προφήτης Ηλίας, δηλαδή τις πρώτες μέρες του τελευταίου δεκαήμερου του Ιούλη, κατά τα λεγόμενα κυνικά καύματα. Η ιδιότητα του προφήτη Ηλία ως ρυθμιστή των καιρικών συνθηκών, ιδιότητα που την κληρονόμησε από το νεφεληγερέτη Δία, γίνεται φανερή, ανάμεσα σε άλλα, και από τις μετεωρολογικές παρατηρήσεις που γίνονται τη μέρα της γιορτής του.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Αϊ-Λιας ήταν ναύτης που η θάλασσα προσπάθησε πολλές φορές να τον πνίξει. Βαρέθηκε τα ταξίδια και αποφάσισε να βρει ένα μέρος που να μην ξέρουν τι είναι θάλασσα και τι καράβι. Πήρε ένα κουπί στον ώμο και τράβηξε για τη στεριά και όποιον συναντούσε τον ρωτούσε τι είναι αυτό που κρατάει στα χέρια του. Κι όσο του απαντούσαν «κουπί», τραβούσε ψηλότερα. Προχώρησε, προχώρησε και κάποια στιγμή συνάντησε έναν τσοπάνη και τον ρώτησε τι ήταν αυτό που βαστούσε. Ο τσοπάνης το κοίταξε καλά καλά και ύστερα του είπε «ξύλο είναι». Ο Αϊ - Λιας γέλασε ικανοποιημένος και έμεινε από τότε κοντά στους ανθρώπους των βουνών. «Στένει ολόρθο το κουπί, χτίζει μια καλύβα και αποφασίζει να μείνει εκεί όλη του τη ζωή. Για τούτο τον Αγιο Ηλία τον βάνουν πάντα στα ψηλώματα» (Ανδρ. Καρκαβίτσας).

Ο μύθος αυτός έχει τις ρίζες του σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά επεισόδια της Οδύσσειας, Ραψωδία Λ. Οταν ο Οδυσσέας, κατά τη συμβουλή της Κίρκης, αποφασίζει και κατεβαίνει στον Αδη για να συναντήσει την ψυχή του Τειρεσία και να μάθει τι να κάνει για να γλιτώσει από τα βάσανα και το άγριο κυνηγητό του Θεού της θάλασσας, ο Τειρεσίας τού αποκρίνεται ότι σαν έρθει κάποτε στην Ιθάκη και τελειώσει με το φόνο των μνηστήρων, να μη νομίσει ότι όλα τέλειωσαν τότε. Οφείλει να πετύχει την εξιλέωση από τον Ποσειδώνα με τον εξής τρόπο: Θα πάρει στον ώμο του ένα κουπί, το σύμβολο της ναυτικής ζωής στο βασίλειο του εξοργισμένου θεού, και θα προχωρήσει όλο και πιο πολύ προς τα μεσόγεια. Κάποτε θα φτάσει σε μέρος που οι κάτοικοί του δε θα ξέρουν τι είναι η θάλασσα, δε θα τρώνε τροφές αλατισμένες και δε θα ξέρουν τι είναι καράβι ή τι κουπί. Θα αποδείξει ότι έφτασε σε έναν τέτοιο τόπο όταν θα συναντηθεί με κάποιο στρατοκόπο και θα του απαντήσει ότι αυτό που κρατά στον ώμο του είναι «αθηρηλοιγός», δηλαδή πλατύ ξύλινο φτυάρι με το οποίο λικνίζουν τα αλωνισμένα στάχυα. Φτάνοντας εκεί συνεχίζει ο Τειρεσίας, ο Οδυσσέας οφείλει να μπήξει όρθιο στη γη το κουπί και να θυσιάσει στον Ποσειδώνα. Σύμφωνα με τους μελετητές του Ομήρου, ο τόπος αυτός είναι η Ηπειρος.


Ηρακλής ΚΑΚΑΒΑΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ