ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Νέες ανατιμήσεις στη βενζίνη

Μικρή μείωση 3 δραχμών / λίτρο για το πετρέλαιο

Ακριβότερες κατά 4 δραχμές το λίτρο θα πωλούνται από σήμερα τα μεσάνυχτα οι βενζίνες σούπερ και αμόλυβδη, ενώ το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πωλείται φθηνότερα κατά 3 δραχμές το λίτρο. Οι νέες αυξήσεις στις τιμές των βενζινών και αυτή τη βδομάδα έχουν ως αποτέλεσμα μία συνολική ανατίμηση μέσα σε δύο βδομάδες κατά 20 περίπου δραχμές το λίτρο. Σε ό,τι αφορά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, αυτή μόνο αμελητέα μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού ήδη η τιμή του, 10 μέρες μετά την έναρξη χρήσης του, έχει διαμορφωθεί σε κάτι παραπάνω από τις 170 δραχμές το λίτρο, δηλαδή σε υπερδιπλάσια τιμή από την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Στο μεταξύ, χτες, στην αγορά του Λονδίνου το μπρεντ για συμβόλαια Δεκέμβρη διαπραγματευόταν στα 31,95 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη το ελαφρύ αμερικανικό αργό διαπραγματευόταν στα 33,54 δολάρια το βαρέλι, τιμές οριακά χαμηλότερες από αυτές της προηγούμενης μέρας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας

Στο μεταξύ, κενά στην υπουργική απόφαση της 14/3/2000, με την οποία καθορίστηκε η λειτουργία των πρατηρίων υγρών καυσίμων, επισήμανε η εισηγήτρια Μ. Σωτηροπούλου κατά τη χτεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσφυγής 26 βενζινοπωλών.

Οι προσφεύγοντες βενζινοπώλες ζητούν την ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό του ωραρίου στα βενζινάδικα.

Το Μάρτη του 2000 είχε καθοριστεί η λειτουργία των πρατηρίων καυσίμων σε πανελλήνια κλίμακα από τις 6.00 μέχρι τις 21.00 ή 22.00, καθώς επίσης και τα πλαίσια μέσα στα οποία θα λειτουργούν τις νυχτερινές ώρες.

Κατά τη συζήτηση χτες στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η εισηγήτρια επισήμανε ότι η υπουργική απόφαση αφ' ενός δε θέτει τα πλαίσια λειτουργίας των βενζινάδικων τις Κυριακές και τις αργίες, αφ' ετέρου δεν παίρνει θέση για το καίριο ζήτημα, αν δηλαδή είναι επιτρεπτή ή όχι η λειτουργία τους αυτές τις μέρες.

Παράλληλα, η πάρεδρος Μ. Σωτηροπούλου επισημαίνει ότι κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας παρέχεται η δυνατότητα στους νομάρχες να καθορίζουν το ωράριο των πρατηρίων βενζίνης τις Κυριακές και τις αργίες, ενώ θα έπρεπε να αποφασίζουν τα Νομαρχιακά Συμβούλια.

Συμπερασματικά, η εισηγήτρια τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης του ωραρίου, ενώ πρότεινε να γίνουν δεκτές με επιφύλαξη οι προσφυγές στο σύνολο ή μερικώς. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφαση.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Οι συνέπειες του βρώμικου πολέμου σε αριθμούς

Ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά τα στοιχεία, για τις μέχρι τώρα συνέπειες που προκάλεσαν στην ελληνική οικονομία οι αμερικανοΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί

Ισχυρό και ίσως ανεπανόρθωτο πλήγμα, προκάλεσε και στην ελληνική οικονομία και κατά συνέπεια στον εργαζόμενο ελληνικό λαό, η ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας (που αποφάσισε η κυβέρνηση Σημίτη για να φανεί αρεστή στους υπερατλαντικούς και Ευρωπαίους «εταίρους» και συμμάχους) στον περσινό βρώμικο ΑμερικανοΝΑΤΟικό πόλεμο εναντίον της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος ήταν το αποκορύφωμα των εμπορικών, και πολιτικών πολέμων που είχαν προηγηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του '90.

Αδιάψευστος μάρτυρας, για τις συνέπειες που είχαν μέχρι τώρα στη Γιουγκοσλάβικη, αλλά και την ελληνική οικονομία, ο πόλεμος των 11 εβδομάδων, είναι και τα στοιχεία έρευνας που έκανε πέρσι το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), τα οποίο δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα με τη μορφή «ενημερωτικού σημειώματος». Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Γιουγκοσλαβίας είναι η Ρωσία, η Γερμανία, η Βοσνία, η Ιταλία, η ΠΓΔΜ, η Αυστρία και η Ελλάδα. Ομως, από τις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ η Ελλάδα ανήκει στην πρώτη τετράδα των καλύτερων εμπορικών εταίρων της Γιουγκοσλαβίας.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των 15 χωρών - μελών της ΕΕ):

  • η συνολική αξία εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Γιουγκοσλαβία, ανήλθε πέρσι στο ποσό των 99,9 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι η Ελλάδα κατείχε την 4η θέση στο μερίδιο των εξαγόμενων προϊόντων της ΕΕ στην ΟΔΓ (με την Ιταλία, Γερμανία και Αυστρία να προηγούνται).
  • η συνολική αξία των εισαγωγών γιουγκοσλάβικων προϊόντων στην Ελλάδα, ανήλθε πέρσι στο ποσό των 56,3 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα κατείχε την 3η θέση στο μερίδιο των εξαγόμενων γιουγκοσλαβικών προϊόντων στις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ, με την Ιταλία και Γερμανία να προηγούνται.
Οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου

Σκιαγραφώντας τις δραματικές οικονομικές συνέπειες που είχε ο βρώμικος αμερικανοΝΑΤΟικός πόλεμος στην οικονομία της Γιουγκοσλαβίας οι συντάκτες της έρευνας του ΣΕΒΕ επικαλούνται στοιχεία της EUROSTAT, σύμφωνα με τα οποία «το 1999, οι κοινοτικές εξαγωγές στη Γιουγκοσλαβία, μειώθηκαν κατά 33%, σε ετήσια βάση». Είναι αξιοσημείωτο, πως το ποσοστό μείωσης των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Γιουγκοσλαβία το 1999, ήταν περίπου 7 μονάδες μεγαλύτερο από το μέσο κοινοτικό όρο καθώς ανήλθε στο 40,1% που σημαίνει ότι οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Γιουγκοσλαβία μειώθηκαν κατά 67 εκατομμύρια ευρώ.

Ανάλογη είναι η εικόνα και με τις εισαγωγές γιουγκοσλαβικών προϊόντων από τις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ, που συνολικά μειώθηκαν κατά 48% ήτοι κατά 503,5 εκατ. ευρώ. Το 1999 το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης σημείωσαν οι εξαγωγές γιουγκοσλαβικών προϊόντων στη Φιλανδία (88,4%) και το μικρότερο στο Βέλγιο και Λουξεμβούργο (11,5%). Στην Ελλάδα οι εισαγωγές γιουγκοσλάβικων προϊόντων μειώθηκαν κατά 34%, ποσοστό που υπολείπεται του μέσου κοινοτικού όρου.

Οι συντάκτες του δελτίου του ΣΕΒΕ, επισημαίνουν, ότι «η Ελλάδα επλήγη πολύ περισσότερο από όλους τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω της κρίσης». Επικαλούνται, μάλιστα, στοιχεία έρευνας σε επιχειρηματίες στη Β. Ελλάδα, από την οποία προέκυψε ότι οι ζημιές από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία- μόνο από ποσά που δεν μπορούν να εισπραχθούν- ξεπερνούν το 1,1 δισ. δολάρια.

Οπως αναφέρεται «τα στοιχεία των ετών 1996, 1997 και 1998 δίνουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις δυνητικές απώλειες που προκάλεσαν στις ελληνικές εξαγωγές οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση, εξαιτίας της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο». Συνέπεια των κυρώσεων αυτών, «το άθροισμα εισαγωγών και εξαγωγών μεταξύ των δύο χωρών από τα 300 εκατ. ΕΥΡΩ που προσέγγισε το 1998, το 1999 περιορίστηκε σε 252 εκατ. ΕΥΡΩ».

Στο «διά ταύτα» όμως, οι συντάκτες του ενημερωτικού σημειώματος του ΣΕΒΕ, θεωρούν τη Γιουγκοσλαβία «μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αγορά για τα ελληνικά συμφέροντα» και καλούν τους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις... ευκαιρίες («υψηλά εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό κυρίως σε κλάδους εντάσεως εργασίας και σημαντική πρωτογενής παραγωγή») και να αναλάβουν επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Στο 5,99% τα έντοκα

Σε 5,54% διαμορφώθηκε το μέσο επιτόκιο των ετήσιων εντόκων γραμματίων που δημοπράτησε χτες το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, με την προμήθεια 0,45% που χορηγήθηκε στις τράπεζες το κόστος δανεισμού ανέρχεται σε 5,99%. Από την έκδοση το υπουργείο Οικονομικών δανείστηκε 59,99 δισ. δραχμές, ενώ ο συνολικός δανεισμός που έχει διενεργηθεί φέτος στη λεγόμενη «εσωτερική αγορά» φτάνει τα 6 τρισ. δραχμές.

Ανακατατάξεις στην Επενδυτική Τράπεζα

Ανακατατάξεις στο ΔΣ αποφασίστηκαν στην Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδας. Σε σχετική ανακοίνωση Τύπου, αναφέρεται πως οι διοικητικές αλλαγές που αποφασίστηκαν στην Επενδυτική Τράπεζα (τοποθέτηση διευθύνοντος συμβούλου και παραιτήσεις δύο στελεχών) «σηματοδοτούν νέα πορεία» για την Τράπεζα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Επενδύσεων, ανέλαβε ο Αν. Τζαβέλας- πρώην διοικητής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας Ελλάδας - στον οποία ανατέθηκε και η προώθηση της όλης διοικητικής και επιχειρηματικής λειτουργίας της Τράπεζας, ενώ παραιτήθηκαν από τη θέση τους οι Π. Κορλίρας και Δ. Παπαδόπουλος. Πρόεδρος της Επενδυτικής, «με αυξημένες αρμοδιότητες», παραμένει ο Στ. Παναγόπουλος.

«Αθάνατες» οι τρελές αγελάδες...

Στην «αγορά» της Ευρωπαϊκής Ενωσης βγήκαν για άλλη μια φορά, κατά πως φαίνεται, οι τρελές αγελάδες. Στη Γαλλία, όπως έγινε γνωστό, οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν στην απόσυρση ποσοτήτων βόειου κρέατος που είναι πιθανό να προέρχονται από ζώα με ιστορικό σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοειδών.

Στην Ελλάδα το υπουργείο Γεωργίας έσπευσε χτες, κατά την προσφιλή του τακτική, να καθησυχάσει τους καταναλωτές. Ανακοινώθηκε πως ο υφυπουργός Φ. Χατζημιχάλης έδωσε εντολή στις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες «να ερευνήσουν και να δεσμεύσουν προσωρινά όλες τις παρτίδες κρεάτων βοειδών προέλευσης Γαλλίας που εισάγονται από συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, στην οποία εντοπίστηκε πρόβλημα στη Γαλλία». Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ που δεν κατονομάζει το υπουργείο Γεωργίας είναι η γαλλική «Κάρφουρ» (πρώην «Κόντινεντ»).

Το ερώτημα πάντως που δημιουργείται με αφορμή και το νέο αυτό κρούσμα, είναι: Τι γίνεται, τόσο «πονηρές» είναι αυτές οι τρελές αγελάδες και εδώ και 15 περίπου χρόνια βρίσκουν συνεχώς τρόπους να... «τρυπώνουν» στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ