Με αφορμή μια παράσταση
«Ξέσπασε ειρήνη!». Αυτά λέει αμήχανη και απογοητευμένη η «Μάνα Κουράγιο» στο γνωστό έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που παίζεται την περίοδο αυτή στο Εθνικό Θέατρο, όταν μαθαίνει τα νέα για την προσωρινή ειρηνική ανάπαυλα, πριν προλάβει να πουλήσει το εμπόρευμα που έχει αγοράσει ως γυρολόγος - εμπόρισσα του πολέμου.
«Ξέσπασε ειρήνη», φωνάζουν τις μέρες αυτές και μια σειρά Ευρωατλαντικοί «γυρολόγοι» και καπιταλιστικά κράτη, που όπως η «Μάνα Κουράγιο» βλέπουν τις ιμπεριαλιστικές «διευθετήσεις» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στην Ουκρανία να τους «ρίχνουν» στο φαγοπότι. Τέτοια είναι η «ειρήνη» τους... Αυτή η «ειρήνη (που) υπάρχει και μέσα στον πόλεμο», όπως λέει κάποιος άλλος ήρωας, δείχνοντας ότι στη μεγάλη εικόνα, οι «ειρηνικές ανάπαυλες» είναι μέρος του πολέμου και κανένα «σινικό τείχος» δεν χωρίζει τα δύο, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο από την «ειρήνη» των ιμπεριαλιστών με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών.
«Ξέσπασε ειρήνη» φωνάζουν και οι λαοί, βλέποντας τις μέρες αυτές το αποκρουστικό θέαμα της ιμπεριαλιστικής ειρήνης που έρχεται να «γκρεμίσει» ό,τι άφησε όρθιο ο πόλεμός τους:
Πάνω σε ένα τέτοιο έδαφος, όπως και στη «Μάνα Κουράγιο», η σύγκρουση όχι μόνο δεν τελειώνει, αλλά ο πόλεμος δεν θα αργήσει ξανά να κλιμακωθεί, διαλύοντας τις προσωρινές «λυκοφιλίες» και τον εφησυχασμό, τις αυταπάτες και τις προσαρμογές στην ιμπεριαλιστική «ειρήνη» που κάνουν τώρα σύμμαχοι και εχθροί.
Οπως και η «Μάνα Κουράγιο», όσοι ελπίζουν πως μπορούν να σωθούν και να σώσουν τα παιδιά τους με κάποιο «μεγάλο συμβιβασμό», κάνοντας τους «μουγκούς» ή τους «γενναίους» του βασιλιά, αλλάζοντας τακτικά στρατόπεδα, συνδέοντας τις τύχες τους με τις τύχες των «από πάνω» και την πορεία του πολέμου, θα γευτούν μόνο πίκρες. Γιατί η μόνη σωστή πλευρά τις Ιστορίας για τους λαούς είναι αυτή της ασίγαστης πάλης απέναντι στους καπιταλιστές, «δικούς τους» και «ξένους». Για να ξεριζωθεί το καπιταλιστικό σύστημα που ζει και αναπνέει από τους πολέμους, την εκμετάλλευση, τον ξεριζωμό. Αυτό το «έργο» είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Και θα το ανεβάσει ξανά ο λαός, ως πρωταγωνιστής.