ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Αυγούστου 2005
Σελ. /28

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες που έπληξαν τη Βόρεια Ευρώπη έως και τα Βαλκάνια έφτασαν στα σύνορά μας και έστριψαν...

************

Είδαν τις άλλες καταιγίδες από τις «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης της ΝΔ και δεν τους έπαιρνε... λόγω «ανταγωνιστικότητας».

***************

Τα αναχώματα ούτε στη Βόρεια Ευρώπη βοήθησαν πολύ. Δε σταμάτησαν τις καταστροφές. Δε φτάνουν...

***************

Πολύ ΠΑΣΟΚικό αυτό από τον αρχηγό του, πως η ΝΔ «δεν έχει σχέδιο κυβέρνησης».

****************

Τι να το κάνει το «σχέδιο κυβέρνησης»; Αφού το έχει έτοιμο από το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι το ίδιο, που είχε και το ΠΑΣΟΚ στα δικά του είκοσι χρόνια και θα το ξαναπαραλάβει, αν ξαναβγεί κυβέρνηση.

****************

Το σχέδιο είναι το ίδιο. Οι «ντρίπλες» μόνο διαφέρουν. Το θέαμα δηλαδή.

*************

Ωραίο ήταν και το άλλο από τον ίδιο ΠΑΣΟΚικό αρχηγό. Περί της «εμφάνισης μιας νέας φτώχειας στην ελληνική κοινωνία»!!!

***************

Δηλαδή, ξαφνικά, εκεί που καθότανε η φτώχεια, είπε να εμφανιστεί στην ελληνική κοινωνία... Δεν καλλιεργήθηκε καθόλου από τις πολιτικές, που έσπειρε και υπηρέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

***************

Οι «ντρίπλες» μόνο διαφέρουν!!!

******************

Αντε πάλι τα ΜΜΕ με το «Ιρακινό Σύνταγμα»!!! Το λένε και δε σκάνε ταυτόχρονα στα γέλια.`Η θα μπορούσαν να κλαίνε!!!

********************

Επί μισό λεπτό, αποκαλύπτει αυτόπτης μάρτυρας, πυροβολούσαν οι μπράβοι του Μπλερ - αστυνομικοί της Σκότλαντ Γιαρντ το νεαρό Βραζιλιάνο. Ηθελαν να είναι σίγουροι...


Γρηγοριάδης Κώστας

****************

Οι ντρίπλες μόνο διαφέρουν!!!


Associated Press

ΙΝΔΙΑ
Μαζικές νοσηλείες...

Τρεις τρεις στο κρεβάτι του πόνου, οι μικροί ασθενείς με το απλανές βλέμμα, ίσα που νιώθουν τη φροντίδα ενός γιατρού που καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τα σώσει απ' την ύπουλη επιδημία της εγκεφαλίτιδας. Μια ασθένεια που χτυπά, εδώ και μέρες, τις φτωχογειτονιές του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές, έχοντας στερήσει τη ζωή σε τουλάχιστον 200 παιδιά...


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η Μικρασιατική Καταστροφή

«Κι οι ελιές μας φορτωμένες απ' τον καρπό/ έγειραν και ξεψύχησαν προτού να 'ρθει/ το φθινόπωρο, σαν μας πέταξαν στη θάλασσα...» (Γιώργος Δεληγιάννης)

Τέλη Αυγούστου 1922, η Μικρασιατική Καταστροφή: Οι «προστάτιδες δυνάμεις» οδηγούσαν σε μια μεγάλη περιπέτεια την Ελλάδα. Ο ελληνικός καπιταλισμός σερνόταν στο άρμα πρώτα των βρετανικών, αργότερα των γαλλικών ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Η «αξιοπιστία», η «συνεργασιμότητα» της ελληνικής αστικής τάξης: Εστειλε 100.000 Ελληνες στρατιώτες στην Ουκρανία, να πολεμήσουν με τις δυνάμεις του Βρετανού στρατηγού Ντενίκιν, ενάντια στη σοβιετική κυβέρνηση. Το Μάη του 1919, με την παρότρυνση του Λόιντ Τζορτζ, ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τη Θράκη και τη Σμύρνη. Προχωρούσε στα βάθη της Μικράς Ασίας. Ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας διαρκούσε. Είχε ήδη στοιχίσει 400 εκατομμύρια δολάρια, τεράστιες απώλειες σε ζωές. Το 1922 οι Γάλλοι ιμπεριαλιστές σε «διαμάχη» με τα βρετανικά συμφέροντα, όπλισαν τον τουρκικό στρατό με ό,τι καλύτερο είχαν... καθιστώντας τον ικανό να εξουθενώσει τις ελληνικές δυνάμεις. «Ανέμυαλοι βασιλιάδες, δεκαρολόγοι πολιτικάντηδες θέλασι να μας οδηγήσουν στην Αγκυρα και τους Τούρκους στην Κόκκινη Μηλιά... Πίστεψαν στις υποσχέσεις άλλων, μοίρασαν υποσχέσεις, φωτογραφήθηκαν στ' ανάκτορα του Εσκί Σεχίρ. Ηπιαν ρακί στο Αφιόν Καραχισάρ. Εγιναν πιόνια στα χέρια των μεγάλων...» (Γιώργος Δεληγιάννης: «Η αιχμαλωσία - έξοδος απ' τη Σμύρνη»).

«

Η Σμύρνη μέχρι και την καταστροφή του 1922, ήταν ένας απ' τους μεγάλους πνευματικούς φάρους του ελληνισμού. Συναγωνιζόταν ισάξια την Κωνσταντινούπολη, την Αλεξάνδρεια και την Αθήνα. Χάρις στην οικονομική ευμάρεια και το φιλοπρόοδον πνεύμα των Ελλήνων κατοίκων της και κάτω από εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες, κατόρθωσε να δημιουργήσει, όλη εκείνη τη μορφωτική και καλλιτεχνική υποδομή, ώστε δικαίως να αποκαλείται "Το Παρίσι της Ανατολής". Παρατηρείται μία άνθηση των σμυρναϊκών γραμμάτων και μάλιστα, της ποίησης. Ενώ, τα άξια ποιητικά τέκνα της Σμύρνης, όπως ο Θεόδωρος Ορφανίδης και ο Ιωάννης Καρασούτσας, γίνονται ινδάλματα των φιλόμουσων Αθηναίων στα μέσα του ΙΘ΄ αιώνος. Μία άλλη πλειάδα ποιητών ζει και δημιουργεί μέχρι και την καταστροφή του 1922 εκεί. Δίνοντας το στίγμα του πολιτισμού: Οι Νικόλαος Σαλτελής, Ιωάννης Ισιδωρίδης - Σκυλίτσης, Αλέξανδρος Κατακουζηνός, Λέων Γεγήρακης, Σωκρ. Σολομωνίδης, Ξενοφών Ραφόπουλος, Μιχαήλ Αργυρόπουλος, Χρ. Βασιλάκης, Γιώργος Βοντζαλίδης, Φωκίων Βουτσινάς, Δημ. Βρετόπουλος, Φρ. Δελαγραμμάτικας, Μιλτιάδης Εμμανουήλ, Γιώργος Ζερμπίνης, Αριστείδης Καλλιγάς, Μιλτ. Κρενδιρόπουλος, Ιπποκ. Γ. Λέων, Κων/νος Μάγνης, Λουκάς Νικολαΐδης, Στέφανος Παπαμιχάλης, Στίλπων Πιττακής, Μιλτιάδης Δ. Σεϊζάνης, Ευριπίδης Σεκιάρης κ.ά.» (Γιώργος Πετρόπουλος - Σμυρνιοί Ποιητές, πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή).

Η Μικρασιατική Καταστροφή μεταφράζεται σε 1.100.000 νεκρούς, 1.300.000 ξεριζωμένους. Καταγράφεται στην ελληνική πολιτική ζωή, ως η μεγάλη χρεοκοπία του αστικού εθνικισμού, της «μεγάλης ιδέας». Με το γεγονός, πως η ελληνική μπουρζουαζία, δε διαθέτει ιστορικά κανένα ίχνος κάποιας προοδευτικής αποστολής. Κάτω απ' την ανερχόμενη σημαία, δύναμη, του κομμουνιστικού κόμματος, τις ιδέες του, εντάχθηκαν οι πρόσφυγες της Μ. Ασίας, οι εργάτες, και τ' άλλα προοδευτικά στρώματα. Οδηγώντας τους πρόσφυγες στις φτωχομάνες γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Ελλάδας - στην ιστορική πρωτοπορία των ταξικών αγώνων.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ