Copyright 2019 The Associated |
Στη θεματολογία των εργασιών περιλαμβάνονται ενότητες στις οποίες ειδικά την τελευταία 5ετία εκφράζονται οι βαθιές αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις πολλών δυνάμεων, ακόμα και κρατών που εξακολουθούν να θεωρούνται «σύμμαχοι». Για παράδειγμα, όπως εξηγεί η ιστοσελίδα της ιαπωνικής προεδρίας για τη θεματική «Ανάπτυξη»: «Το πολυμερές (σημερινό παγκόσμιο) σύστημα εμπορικών σχέσεων που βασίζεται σε (συγκεκριμένους) νόμους βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σε αυτό, είναι επιτακτικό να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η διάθεση για μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου». Βεβαίως, η «μεταρρύθμιση του ΠΟΕ» και το σημερινό «πολυμερές σύστημα εμπορικών σχέσεων» δεν είναι παρά ζητήματα σχετικά με την όξυνση των ανταγωνισμών για τη μοιρασιά κρίσιμων κλάδων της οικονομίας και αγορών, όπως εκφράζεται και μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση διμερών και πολυμερών οικονομικών συμφωνιών και συνεργασιών. Πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση Τραμπ εκφράζει την αποφασιστικότητα του εγχώριου κεφαλαίου να υπερασπιστεί τη θέση και τη δύναμή του ακόμα πιο επιθετικά, με δεδομένη την πίεση που ασκούν η υποχώρηση των ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης, η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων ειδικά μετά την εκδήλωση της βαθιάς κρίσης του 2008, η απόσταση που μεγαλώνει ανάμεσα στις υπερδυνάμεις (και όχι μόνο) του πλανήτη, οι σοβαρές ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα με την ορμητική ανέλιξη της Κίνας, τη ραγδαία ανάπτυξη χωρών όπως η Ινδία, τις σημαντικές «ρωγμές» που μεγαλώνουν εντός συμμαχιών όπως η ΕΕ, κ.λπ.
Αλλωστε, η Σύνοδος της Οσάκα γίνεται ενώ φουντώνουν οι κόντρες σε πολλά μέτωπα του πλανήτη, όπως δείχνουν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (Ιράν, Παλαιστίνη κ.α.), αλλά και ενώ περιπλέκονται οι διαβουλεύσεις για τη «διευθέτηση» ζητημάτων που επιδρούν σημαντικά στο διεθνή συσχετισμό δυνάμεων (βλ. Κορεατικό). Σε αυτήν τη βάση, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και μια σειρά διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις των διαφόρων ηγετών. Ηδη χτες έγιναν συναντήσεις των ηγετών και αντιπροσωπειών ΗΠΑ - Αυστραλίας, Ιαπωνίας - Κίνας και Ιαπωνίας - Γαλλίας.
Μεταξύ άλλων, σήμερα αναμένεται συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την οποία ο σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, είπε ότι η ατζέντα θα οριστεί από τους ίδιους.
Επίσης, ενδεικτική της ταχύτητας με την οποία «τρέχουν» διάφοροι συμβιβασμοί, είναι και η συνάντηση που θα έχει ο Πούτιν με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, με στόχο να προχωρήσουν «όσο το δυνατόν περισσότερο οι διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη ειρήνης» (που τυπικά δεν έχει υπογραφεί μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμπε. Ο Ουσάκοφ δήλωσε πως Πούτιν και Αμπε θα υπογράψουν διάφορα επίσημα έγγραφα και συμφωνίες, καθώς και εμπορικές συμβάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες Ρωσίας - Ιαπωνίας να «διευθετήσουν» μεταξύ τους εκκρεμότητες προχωρά σε μια περίοδο που εντείνεται η «επαναδιαπραγμάτευση» της σχέσης της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίες οι νέες δηλώσεις Τραμπ που εκφράζει δυσαρέσκεια για τους όρους της αμυντικής συνεργασίας με την Ιαπωνία, ειρωνευόμενος ότι η σημερινή συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στο Τόκιο να παρακολουθεί απλά από μια τηλεόραση «Sony» μια πιθανή επίθεση στην Ουάσιγκτον, ενώ η δεύτερη είναι «υποχρεωμένη» να «τρέξει να το βοηθήσει»...
Η ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου χαρακτηρίστηκε «μεγάλη εθνική επιτυχία» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί πέραν της λεκτικής καταδίκης ανακοινώθηκε πως «εξετάζεται το ενδεχόμενο» να λάβει και κάποια «στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας.
Μόλις, ωστόσο, καταλάγιασαν οι πανηγυρισμοί, «πήραν φωτιά» οι αναλύσεις, που μετρούν με ένα ειδικό και αόρατο «μοιρογνωμόνιο» το πόσες «μοίρες» αλληλεγγύης εκδηλώθηκαν με αυτή την «πρωτάκουστη» ανακοίνωση της ΕΕ. Στα «θεμέλια» αυτών των αναλύσεων βρέθηκε ένα γερό «κράμα» μετρημένης αυτοσυγκράτησης («υπάρχουν όρια στη σχέση ΕΕ - Τουρκίας, ας μην είμαστε και υπερβολικοί») και ψυχρού υπολογισμού («η Τουρκία είναι από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της ΕΕ, δεν μπορούν να ληφθούν κυρώσεις»).
Με βάση, όμως, τα στοιχεία της Eurostat, οι εμπορικές συναλλαγές της Τουρκίας με την ΕΕ είναι της τάξης των 153 δισ. ευρώ (3,9% του εμπορίου της ΕΕ). Πιο μπροστά π.χ. είναι η Ρωσία με 254 δισ. ευρώ ή 6,4%. Παραδόξως, όμως, εκεί για την ΕΕ δεν υπάρχουν «όρια» και η ΕΕ έχει εμπλακεί σε έναν εμπορικό πόλεμο μαζί της, επιβάλλοντας πολυεπίπεδες κυρώσεις στη Ρωσία, κατηγορώντας την για «επέμβαση» σε μια χώρα μη μέλος της ΕΕ, την Ουκρανία. Τη ίδια ώρα, έχει «όρια» η «αλληλεγγύη» της ΕΕ προς ένα κράτος - μέλος της, την Κύπρο, το 40% των εδαφών της οποίας είναι υπό κατοχή και η οποία βιώνει μια νέα προκλητική επιθετικότητα στην ΑΟΖ της, από την Τουρκία, που είναι και η δύναμη κατοχής των εδαφών της. Εδώ η όποια «αλληλεγγύη» περιορίζεται σε γλυκανάλατα ευχολόγια.
Βεβαίως, το ΚΚΕ δεν περίμενε και τίποτα περισσότερο από αυτήν την ιμπεριαλιστική ένωση, που μαζί με την άλλη εγκληματική οργάνωση, το ΝΑΤΟ, έχουν εδώ και χρόνια με την πολιτική τους δώσει «πρίμα άνεμο» στις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Πάει, ωστόσο, πολύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζει αυτές τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις (ΝΑΤΟ - ΕΕ), μαζί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ως δήθεν «βράχους» και «στηρίγματα» της ειρήνης, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας και της Κύπρου.
Μια τέτοια προσέγγιση ρίχνει «στάχτη στα μάτια» του λαού και αποσκοπεί στην παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, που αφήνει το λαό μας και τους λαούς της περιοχής έκθετους σε πολύ μεγάλους κινδύνους. Ετσι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εντάσσονται βαθύτερα στο «λάκκο» των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών, όπως αυτά ξεδιπλώνονται στην περιοχή. Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος της αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων σε σχεδιασμούς «συνδιαχείρισης» των ενεργειακών και άλλων πόρων, σε διχοτομικά σχέδια για την Κύπρο και λοιπούς «συμβιβασμούς», που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε παραπέρα όξυνση των ανταγωνισμών και καθιστούν μόνιμη την απειλή για τους λαούς.
Η ΝΔ, που προαλείφεται για την κυβερνητική εξουσία, συγχαίρει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τον επιτυχημένο ρόλο του «μεντεσέ» των σχεδίων των ΗΠΑ στην περιοχή. Ολοι τους, μαζί με το ΚΙΝΑΛ, «σφάζονται στην ποδιά» των ΗΠΑ για το ποιος είναι το «καλύτερο παιδί» τους. Είναι ενδεικτικές ως προς αυτό οι επανειλημμένες δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ, Αδωνη Γεωργιάδη, που μιλάει πολύ κολακευτικά για τη φιλοαμερικανική και φιλοΝΑΤΟική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ.
Στον αντίποδα το ΚΚΕ στέκεται σταθερά απέναντι στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στο παζάρι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Προτάσσει τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, για να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη με τους γείτονες λαούς, για αποδέσμευση από ΕΕ - ΝΑΤΟ, με το λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει. Υπάρχει διέξοδος, που θα διασφαλίσει την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του λαού μας και των γειτονικών λαών, κι αυτή βρίσκεται σε ρήξη με όσα καθημερινά μαυρίζουν τη ζωή του λαού και τον σέρνουν στον πόλεμο για ξένα συμφέροντα.
(Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την «Εφημερίδα των Συντακτών»)