ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ
Φταίτε και θα πληρώσετε!

Εξωφρενική αξίωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, να πληρώσουν οι δημότες με ανταποδοτικά τέλη το κόστος των αντιπλημμυρικών έργων! Δε θα δοθούν αποζημιώσεις για τις καταστροφές, δηλώνει τώρα ο υπουργός που δε φείδεται χρημάτων, όταν πρόκειται να τα δώσει στον Λαμπράκη. Δε θα περάσει αυτή η αξίωση, δηλώνει η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία

"Εκεί που μας χρωστούσανε, μας παίρνουν και το βόδι". Την παλιά αυτή θεσσαλική παροιμία είναι απολύτως δικαιολογημένοι να σκεφτούν οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, αφού χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης τούς έστειλε το εκβιαστικό μήνυμα ότι, εάν θέλουν να ολοκληρωθούν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών τους, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν ανταποδοτικά τέλη! Σαν να μη φτάνει δηλαδή η χρόνια αδιαφορία των κυβερνήσεων για την κατασκευή των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής, έρχεται τώρα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και ζητά και τα ρέστα από τους πλημμυροπαθείς με τη φορομπηχτική λογική της ανταποδοτικότητας.

Η "παρέμβαση" αυτή του υπουργού έγινε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, με θέμα την αντιπλημμυρική προστασία και κατά την οποία πήραν μέρος ο υφυπουργός Μ. Λουκάκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Γ. Χρυσικόπουλος, ο περιφερειάρχης Αττικής Ν. Μιχαλόπουλος και οι δήμαρχοι της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, που έπαθαν καταστροφές κατά τη νεροποντή του περασμένου Σαββάτου. Ο μόνος δήμαρχος που δέχτηκε να επιβάλει ανταποδοτικά τέλη στους δημότες του είναι ο δήμαρχος Νέας Μάκρης Β. Τζιλάβης, την πράξη του οποίου ο Κ. Λαλιώτης χαρακτήρισε "γενναία". Να δούμε όμως οι δημότες του πώς θα τη χαρακτηρίσουν, οι οποίοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν το 50% από τα 3 δισ. δρχ. που απαιτούνται για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων της περιοχής...

Ο Κ. Λαλιώτης, αργότερα σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι δεν είναι μεγάλες οι ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες, αν και πρόσθεσε ότι οι καταγραφές δεν έχουν ολοκληρωθεί. Είπε ότι για την αποκατάσταση των ζημιών θα δοθούν 400 εκατ. δρχ. στην ΕΥΔΑΠ και άλλα 400 εκατ. δρχ. στους δήμους. Στη συνέχεια ανέφερε ότι άλλα αιτήματα δήμων για κάλυψη ζημιών δε θα γίνουν δεκτά, ενώ παράλληλα επέρριψε την ευθύνη στους δήμους και τις κοινότητες για οτιδήποτε δε γίνει!

Στη συνέχεια ο υπουργός, αφού επανέλαβε ότι για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής απαιτούνται 250 δισ. δρχ. και ότι έχουν εξασφαλιστεί 100 δισ. δρχ. (25 δισ. δρχ. για έργα που ήδη εκτελούνται, 30 δισ. για έργα που βρίσκονται στη διαδικασία δημοπράτησης, 4,5 δισ. για έργα που θα δημοπρατηθούν μέσα στο 1996 και 40,72 δισ. για έργα που βρίσκονται στο στάδιο των μελετών), αναλώθηκε σε υποσχέσεις και εξαγγελίες. Συγκεκριμένα είπε:

  • Θα διατεθούν 6,7 δισ. δρχ. για αντιπλημμυρικά έργα στο Θριάσιο.Συγκεκριμένα για την κατασκευή συλλεκτήρα υδάτων για την προστασία της Ελευσίνας (κόστους 2,8 δισ. δρχ.), για μικρούς αγωγούς ομβρίων (300 εκατ. δρχ.), για τα ρέματα Σούρες - Σαρανταπόταμος (2,5 δισ. δρχ.), για το ρέμα Αγ. Αικατερίνης Μάνδρας (400 εκατ. δρχ.), για το ρέμα Αγ. Γεωργίου Ασπροπύργου (1 δισ. δρχ).
  • Θα διατεθούν 10 δισ. δρχ. για αντιπλημμυρικά έργα στην Ανατολική Αττική.

Επίσης, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα διαθέσει 60 εκατ. δρχ. για την κατεδάφιση και απαλλοτρίωση 10 περίπου αυθαίρετων σπιτιών στο χαμηλό σημείο της Ραφήνας, που κάθε φορά που βρέχει μετατρέπεται σε λίμνη. Ο χώρος αυτός των 20 στρεμμάτων θα γίνει κοινόχρηστος χώρος.

Αμεση αντίδραση

Στις δηλώσεις Κ. Λαλιώτη άμεσα αντέδρασε ο Νίκος Στεφανίδης νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής εκπρόσωπος της ΝΑΣ. "Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε- τονίζει - το "αίτημα" του υπουργού προς τους δημάρχους και τον νομάρχη, να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα με ανταποδοτικά τέλη. Αυτό θα επιβαρύνει περισσότερο τους δημότες. Δε θα περάσει αυτή η προσπάθεια, ακόμα κι αν χρησιμοποιήσουν δημάρχους ως "δούρειους ίππους", στο μέτωπο που θα κάνουμε".

"Χρήματα υπάρχουν - υπογραμμμίζει ο Ν. Στεφανίδης. Κατασπαταλιούνται για έργα άχρηστα στο λιμάνι της Ραφήνας, για άλλα "έργα βιτρίνας", για τα στρατεύματα στη Βοσνία που πρέπει να ανακληθούν και για τον Λαμπράκη που χρηματοδοτείται αφειδώς από την πολιτεία. Τόσον καιρό, μάλιστα, κυβέρνηση και ορισμένοι εκλεγμένοι της πρωτοβάθμιας και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εγκληματούν συνειδητά σε βάρος του λαού, με την καθυστέρησή τους να προχωρήσουν στην κατασκευή των έργων".

Σαν τα γλαρόνια στα Ιμια

Ελλάδα, τέλη Γενάρη '96. Οι βουλευτές της ΝΔ, που το πολιτικό τους οξυγόνο είναι η υποτέλεια, κατηγορούν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που επίσης αναπνέουν από την ανοχή τους στην πολιτική υποτέλειας, για προδοσία.

Τουρκία, τέλη Γενάρη '96. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που την κάνουν "τουμπεκί" για το δικτατορικό - στην πράξη - καθεστώς της χώρας τους, καλούν τους σημερινούς διαχειριστές του καθεστώτος να χρησιμοποιήσουν βία. Η αστερόεσσα σκεπάζει και τις δύο σημαίες αλλά ουδείς ενοχλείται. Τα γλαρόνια της Ιμιας συνεχίζουν να συνομιλούν μεταξύ τους στη δική τους γλώσσα.

Ανάκληση μνήμης. Κωνσταντινούπολη, καλοκαίρι '95. Σε μια από τις φυλακές της πόλης που κρατούνται Κούρδοι αγωνιστές, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας και ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,προσπαθεί να συναντηθεί μαζί τους. Παντού γύρω χακί. Ενστικτωδώς βγαίνει στην επιφάνεια το διδασκόμενο μίσος των σχολικών βιβλίων, που για ένα δέκατο του δευτερολέπτου καταφέρει να νικήσει την ψυχραιμία και τη γαλήνη του διεθνισμού μου. Νιώθω άβολα. Το ίδιο και οι Τούρκοι φαντάροι.

Πίσω από τον ξύλινο πάγκο που αφήνουμε τα προσωπικά μας είδη, ένας νεαρός στρατιώτης μας κοιτά με μάτια που χαμογελούν με συμπάθεια. Στο τέλος δεν αντέχει. "Από πού είστε; ", ρωτάει στα αγγλικά. "Από την Ελλάδα". Το χαμόγελο περνάει στα χείλη του. Δεν υπολογίζει ούτε το σιδερένιο ύφος του γαλονά δίπλα του. "Ξέρετε, κατάγομαι από την Κρήτη. Οι γονείς μου έμεναν εκεί. Την αγαπάω πολύ την Ελλάδα. Κρίμα που δεν μπορώ να δω τον τόπο τους. Θα το ήθελα πολύ". Τον "τόπο" τους... Μα τι λέει; Η Κρήτη είναι ελληνική. Ναι, αλλά κάποτε ζούσε εκεί και τούρκικος πληθυσμός. Ανεξάρτητα από το πώς και γιατί βρέθηκαν στο νησί, αυτοί οι άνθρωποι συνυπήρχαν μέσα απ' το πέρασμα του χρόνου, ειρηνικά με τους ντόπιους, ώσπου ήρθε η ανταλλαγή των πληθυσμών και τους έφερε μακριά. Οπως και οι Ελληνες που ζούσαν στα παράλια της Μικράς Ασίας. Μακριά από κει που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και που είναι η πατρίδα τους, οι φίλοι τους, η ζωή τους που δεν έχει σημαίες ούτε νοιάζεται γι' αυτές. Δεν καταφέρνουμε να δούμε τους Κούρδους. Ο φαντάρος μας αποχαιρετά σαν να γνωριζόμαστε από καιρό.

Ανάκληση μνήμης. Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης, Σεπτέμβρης '95. Ελεγχος διαβατηρίων σε μια από τις πύλες εξόδου για το αεροπλάνο. Ουρές τεράστιες, εκνευρισμένοι τελωνειακοί και αστυνομικοί φωνάζουν, εκνευρισμένοι επιβάτες βρίζουν σε διάφορες γλώσσες. Ερχεται η σειρά μου. Ο μεγαλόσωμος, μουστακαλής, σκυθρωπός αστυνομικός κοιτά το διαβατήριό μου. Ως διά μαγείας τα μάτια του γαληνεύουν. "Ελληνας ε;", με ρωτάει στα ελληνικά. Ξαφνιάζομαι. "Ναι". "Εγώ αγαπάει πολύ Ελληνες. Εγώ από Σαλονίκη. Να, μικρό παιδί εγώ έφυγα" και δείχνει με την παλάμη του πόσος ήταν τότε. Στα μάτια του γυαλίζει ένα δάκρυ. "Εγώ πολλοί φίλοι Σαλονίκη". Οι υποψήφιοι επιβάτες στην ουρά αρχίζουν να διαμαρτύρονται. Δεν τους ακούει. Μου μιλάει συνέχεια. Στο τέλος δίνουμε τα χέρια. Κουνάει την παλάμη μου δυνατά για αρκετή ώρα και γελά σαν μικρό παιδί. "Καλό ταξίδι... Καλό ταξίδι"...

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

Ούτε

Ούτε κουβέντα για αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών δεν είπε χτες ο Κ. Λαλιώτης, που ρίχνει την ευθύνη στους δήμους και τις νομαρχίες...

Σαν να μην αρκούν οι πλημμύρες, έρχεται και το "χαράτσι"!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ