ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Μεγάλωσε κι άλλο παρά τη λιτότητα

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας αυξήθηκε στο εφτάμηνο Γενάρης- Ιούλης κατά 1,5 δισ. ευρώ, ήτοι κατά περίπου 510 δισ. δραχμές, συγκριτικά με το 1999

Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται και φέτος το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας με τις άλλες χώρες του κόσμου, παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία διανύει τον 11ο χρόνο μονόπλευρης λιτότητας που επέτεξαν και επέβαλαν με το «έτσι θέλω» οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις της ΝΔ (από το 1990 ως το τέλος του 1993) και του ΠΑΣΟΚ (από το 1994 μέχρι σήμερα). Αδιάψευστος μάρτυρας τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Eurostat) που δημοσιοποιήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες και μας πληροφορούν ότι στο εφτάμηνο Γενάρης - Ιούλης 2000 το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 15,3% συγκριτικά με το αντίστοιχο επτάμηνο του 1999.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της «Eurostat» που παρουσιάζει την πορεία των εμπορικών συναλλαγών της ΕΕ των 15 και για κάθε μία χώρα - μέλος χωριστά, προκύπτει ότι στο φετινό εφτάμηνο, η Ελλάδα:

  • Δαπάνησε συνολικά για εισαγωγές από την ΕΕ και εκτός ΕΕ, το ποσό των 18,2 δισ. ευρώ έναντι 15,4 δισ. ευρώ που είχαν δαπανηθεί το αντίστοιχο εφτάμηνο του 1999. Παρατηρείται δηλαδή, μια αύξηση της δαπάνης για εισαγωγές κατά 2,8 δισ. ευρώ (περίπου 870 δισ. δραχμές)ήτοι κατά 18,2%.
  • Εισέπραξε από τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων το ποσό των 6,9 δισ. ευρώ, έναντι 5,6 δισ. ευρώ τους πρώτους επτά μήνες του 1999. Παρατηρείται δηλαδή, μια αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 23% ήτοι κατά 1,3 δισ. ευρώ (περίπου 400 δισ. δραχμές).

Συνέπεια των συγκεκριμένων εξελίξεων στο εμπόριο της Ελλάδας με τις άλλες χώρες του κόσμου, ήταν να αυξηθεί το εμπορικό έλλειμμα σε βάρος της χώρας μας κατά 1,5 δισ. ευρώ, ήτοι κατά 510 δισ. δραχμές σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 1999. Συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας έφτασε τα 11,3 δισ. ευρώ από 9,8 δισ. ευρώ το εφτάμηνο του 1999.

ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΙΜΩΝ ΕΥΡΩ
Το κόστος στους μικρομεσαίους

Οι μικρές - κατά κανόνα - επιχειρήσεις θα είναι αυτές που θα αναγκαστούν, από την 1/1/2001 να επωμιστούν το κόστος της μεταβατικής περιόδου της διπλής αναγραφής των τιμών των προϊόντων, σε δραχμές και Ευρώ. Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε χτες από τους υφυπουργούς Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη και Οικονομικών Απ. Φωτιάδη, «οι επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζικών, υποχρεώνονται από την 1/1/2001 να αναγράφουν μόνο στις συναλλαγές τους με τους τελικούς καταναλωτές, το συνολικό ποσό σε δραχμές και Ευρώ. Ειδικά για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν προσωπικό κάτω των 10 ατόμων η υποχρέωση της διπλής αναγραφής θα ξεκινήσει από την 1/3/2001».

Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο (και το δήλωσε άλλωστε και η Μιλένα Αποστολάκη) ότι το κόστος θα το επωμιστούν οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα που έρχονται σε απ' ευθείας επαφή με τον τελικό καταναλωτή και όχι στους παραγωγούς των προϊόντων που κατά κύριο λόγο είναι οι βιομηχανίες. Πρόσφατα, οι βιομήχανοι της χώρας είχαν ζητήσει από το υπουργείο Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών την επιδότηση του κόστους που απαιτεί η διπλή αναγραφή, ωστόσο όμως η κυβέρνηση προτίμησε να μην τους υποχρεώσει καν στο να αναγράφουν τις «διπλές» τιμές, αφού αυτό θα γίνεται από τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας. Για το πώς οι επιχειρήσεις (σε ποιο νόμισμα) θα πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους, προφανώς δεν αφορά κανένα, αφού ο καταναλωτής θα βλέπει τη διπλή αναγραφή...

Η αναγραφή των διπλών τιμών, για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και τα κάθε είδους καταστήματα, θα επιφέρει σημαντική οικονομική επιβάρυνση, αφού καθίσταται υποχρεωτική η αντικατάσταση ή η αναβάθμιση των υπαρχουσών ταμειακών μηχανών. Βέβαια, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, θεωρείται αναγκαία η αναγραφή των διπλών τιμών, πλην όμως το κόστος θα το επωμιστούν κυρίως οι μικρομεσαίοι.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέμα των βιομηχάνων η διαμόρφωση των τιμών

Στη βούληση των μεγαλοβιομηχάνων, ανάλογα με την κρίση τους για την πορεία των κερδών τους, παραδίνει η κυβέρνηση το θέμα της διαμόρφωσης των τιμών στην αγορά και των συνεχών ανατιμήσεων που επιβάλλονται σε διάφορα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Στις απειλές των βιομηχάνων ότι θα προχωρήσουν σε σημαντικές ανατιμήσεις των προϊόντων, με το «επιχείρημα» της αύξησης του κόστους των καυσίμων, αλλά και της ισοτιμίας δολαρίου - δραχμής, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης, επιδιώκει τη «σταθερότητα» των τιμών, στη λογική των επιμέρους συναντήσεων με τους βιομηχάνους, με επιχείρημα «μην αυξάνετε τις τιμές, διότι θα ανέβει ο πληθωρισμός»!

Το παραπάνω το ομολόγησε εμμέσως χθες η υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη, η οποία, ερωτηθείσα για το τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση, εάν οι βιομήχανοι προβούν σε αυξήσεις σε μια σειρά προϊόντων, απάντησε ότι «βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους βιομηχάνους, και πιστεύουμε ότι δε θα προχωρήσουν μέχρι το τέλους του έτους σε ανατμήσεις. Ωστόσο, στην ελεύθερη αγορά ζούμε, τίποτα δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε. Δηλαδή, εάν κάποιος θέλει να προχωρήσει σε ανατιμήσεις, μπορεί».

Ετσι αντιμετωπίζει τον κίνδυνο των επαπειλούμενων αυξήσεων η κυβέρνηση. Βέβαια, μπορεί να ανησυχεί για την άνοδο του πληθωρισμού, κυρίως λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στα υγρά καύσιμα, αλλά η Μ. Αποστολάκη χαρακτήρισε ως αντίρροπη δύναμη συγκράτησης του πληθωρισμού, την πτώση της τιμής της ντομάτας και της πατάτας...

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ζητούν παντού μειώσεις φόρων

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 18 συνολικά αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στην κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας του κεφαλαίου, ζητά με υπόμνημά του προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Ετσι, ζητά τη μείωση της φορολογίας των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Ανωνύμων Εταιριών κατά 2-3 μονάδες από 35% σήμερα, τη μείωση του συντελεστή καθαρού κέρδους για τις ΕΠΕ και Κοινοπραξίες από 35% σήμερα στο 25%, τη δραστική μείωση της προκαταβολής φόρου από το 55% σήμερα επί του οφειλόμενου φόρου. Ζητούν, επίσης, την κατάργηση της φορολογίας αποζημιώσεων υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα και ταύτιση με το καταβαλλόμενο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, την απαλλαγή των πριμ παραγωγικότητας από ασφαλιστικές εισφορές αλλά να θεωρούνται αυτά εισόδημα από κέρδη κινητών αξιών, την κατάργηση της φορολογίας της υπεραξίας ακινήτων βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Εναλλακτικά προτείνουν τη μείωση των φορολογικών συντελεστών από 5% για τα οικόπεδα και 8% για τα κτίρια στο 1%. Θέτουν επίσης και πάλι θέμα κατάργησης του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) για τις επιχειρήσεις ή τουλάχιστον - όπως αναφέρουν - να πολλαπλασιαστεί το αφορολόγητο όριο. Ζητούν επίσης την κατάργηση της φορολογίας αδιανέμητων κερδών που έχουν ήδη φορολογηθεί σε περίπτωση διανομής τους με οποιοδήποτε τρόπο, καθώς και την κατάργηση της φορολόγησης της υπεραξίας από τη μεταβίβαση μετοχών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο καθώς και την κατάργηση της φορολογίας υπεραξίας από μεταβίβαση επιχείρησης από γονέα προς τα τέκνα του ή τη σύζυγο. Σήμερα απαλλαγή της φορολογίας υπεραξίας μεταβιβαζόμενης επιχείρησης ισχύει μόνο στην περίπτωση που ο κάτοχός της συνταξιοδοτείται, ενώ το συνδικαλιστικό όργανο των μεγαλοεπιχειρηματιών της Αθήνας προτείνει η απαλλαγή να ισχύει για κάθε περίπτωση.

Αυξήθηκε το κόστος οικοδομών

Αύξηση 1,8% κατέγραψε στο τρίτο τρίμηνο του 2000 (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 1999) ο δείκτης τιμών «κατηγοριών έργων», που αφορά την κατασκευή νέων κτιρίων κατοικιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ο δείκτης «αμοιβής εργασίας» στην κατασκευή νέων κατοικιών αυξήθηκε κατά 3% σε σύγκριση με τρίτο τρίμηνο του 1999. Σημαντική επιβάρυνση προκύπτει και στις τιμές υλικών κατασκευής, καθώς το μέσο επίπεδο της περιόδου Γενάρη - Σεπτέμβρη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα αυξήθηκε σε ποσοστό 2,1%.

Συναλλαγματική εκροή 400 εκατ. ευρώ

Πεδίο κάθε λογής... στοιχημάτων αποτελεί η ελληνική χρηματαγορά στην «προδιαγεγραμμένη» πορεία ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Το τελευταίο στοίχημα είναι ο χρόνος που η Τράπεζα της Ελλάδος θα προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων της. Σε αυτό το... προδιαγραμμένο πλαίσιο ορισμένες τράπεζες έδειξαν χτες αυξημένο ενδιαφέρον για συνάλλαγμα, γεγονός που εξανάγκασε την κεντρική τράπεζα να παρέμβει διαθέτοντας στην αγορά περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγματική εκροή συνέβη την ώρα που το ευρώ έδειχνε σημάδια μιας κάποιας ανάκαμψης και στη διεθνή χρηματαγορά. Η ανάκαμψη του ευρωενωσίτικου νομίσματος ήταν πρόσκαιρη καθώς χτες το βράδυ υποχωρούσε στα 84,2 σεντς του δολαρίου από τα 85 σεντς που βρισκόταν χτες το μεσημέρι.

ΠΑΤΡΑ
Καταδικάστηκαν δύο αγρότες

Ακόμα δύο αγωνιστές αγρότες, που σύρθηκαν στα δικαστήρια, καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις του ...1995. Πρόκειται για τους Χρήστο Μπανάκη και Χαρίλαο Γκάιδα από την περιοχή Μακρύνεια, οι οποίοι δικάστηκαν την παραμονή της εθνικής επετείου από το Εφετείο της Πάτρας. Η απόφαση ήταν και για τους δύο καταδικαστική. Η ποινή που τους επιβλήθηκε ήταν φυλάκιση τριών μηνών, η οποία κόστισε στον καθένα ποσό εξαγοράς ίσο με 160.000 δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ