ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στο στόχαστρο τα λαϊκά κινήματα της Λατινικής Αμερικής

Σειρά κινητοποιήσεων ξεκίνησε ενάντια στην εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στο έδαφος της Κολομβίας

Από διαδήλωση ενάντια στον Ουρίμπε και στα σχέδιά του στην Αργεντινή
Από διαδήλωση ενάντια στον Ουρίμπε και στα σχέδιά του στην Αργεντινή
Το πραξικόπημα στην Ονδούρα, η ένταση της βρώμικης προπαγάνδας ενάντια στη Βολιβία και τη Βενεζουέλα και η επικείμενη στρατιωτική συμφωνία για την εγκατάσταση αμερικανικών δυνάμεων σε διάφορες βάσεις στην Κολομβία σε όλη την επικράτειά της, είναι περιστατικά που έλαβαν χώρα σχεδόν ταυτόχρονα. Η χρονική σύμπτωση μόνο τυχαία δεν είναι. Πέραν του πραξικοπήματος της Ονδούρας που όντως έχει προκαλέσει άμεσα όλη την ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής, η πλέον σοβαρή και άμεσα απειλητική κίνηση είναι η πιο ενεργή ανάμειξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού με βάσεις στην Κολομβία.

Οι διαπραγματεύσεις εγκατάστασης συνεχίζονται αν και μάλλον η υπογραφή της θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, η είδηση και μόνο όμως έχει προκαλέσει τρομακτική ένταση ενώ οι λαϊκές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις έχουν ξεκινήσει όχι μόνο στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα, αλλά και σε άλλες χώρες, όπου πρωτοστατούν τα Κομμουνιστικά Κόμματα.

Σε επίπεδο χωρών η Βενεζουέλα ήδη πάγωσε τις διπλωματικές σχέσεις ενώ πριν μερικές μέρες ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η σχεδιαζόμενη αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων σε κολομβιανές στρατιωτικές βάσεις μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα για το ξέσπασμα πολέμου στη Νότια Αμερική. Ενώ απευθυνόμενος και προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ομπάμα, τον κάλεσε αντί να αποστέλλει «περισσότερους στρατιώτες και βόμβες» που στρέφονται κατά του λαού της Κολομβίας, ο οποίος «αιμορραγεί» εδώ και 4 δεκαετίες, να αποσύρει και αυτούς που ήδη είναι εκεί. Το Εκουαδόρ που δεν έχει αποκαταστήσει ποτέ τις διπλωματικές σχέσεις μετά την εισβολή των κολομβιανών δυνάμεων την 1η Μάρτη 2008, δηλώνει ότι θα πρέπει να θεωρούνται μάλλον δεδομένες οι πολεμικές επιχειρήσεις ενάντια σε άλλες χώρες. Ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, τόνισε ότι η Βολιβία θα καταθέσει στην επικείμενη Σύνοδο του UNASUR πρόταση πλήρους απαγόρευσης της ύπαρξης ξένων βάσεων σε όλη την επικράτεια της Λατινικής Αμερικής. Μάλιστα ο Μοράλες έκανε την ανακοίνωση αυτή αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλβαρο Ουρίμπε στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποίησε στη Λατινική Αμερική με στόχο να κερδίσει συμμάχους για τα σχέδιά του. Τα αποτελέσματα της περιοδείας μάλλον πενιχρά καθώς μόνο ο Πρόεδρος του Περού, Αλαν Γκαρσία, τάχθηκε αναφανδόν στο πλευρό του, ενώ σε όσες χώρες πήγε πραγματοποιήθηκαν λαϊκές διαδηλώσεις. Τέτοιες έγιναν σε Βολιβία, Χιλή, Βραζιλία, Αργεντινή και αλλού.

Πολεμικές βάσεις

Η ένταση ήδη χτυπά κόκκινο και ευλόγως. Επτά βάσεις είναι αυτές που θα δεχθούν τους 1.400 Αμερικανούς στρατιώτες, 800 επισήμως ως μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και 600 που έχουν βαπτιστεί ως εργολάβοι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, Φρέντι Παντίγια. Αυτές σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διοχετεύσει με μορφή δηλώσεων ή διαρροών - οι ΗΠΑ εξακολουθούν να τηρούν σιγήν ιχθύος - είναι οι βάσεις:

  • Τρεις βάσεις της πολεμικής αεροπορίας: η βάση Αλμπέρτο Πάουελς στις ακτές της Καραϊβικής στο Μαλπάμπο στην επαρχία Ατλάντικο, ουσιαστικά προέκταση του αεροδρομίου της Μπαρανκίγια και έδρα της 3ης πτέρυγας μάχης της πολεμικής αεροπορίας, η βάση Καπιτάν Λουίς Φερνάντι Γκόμες Νίνιο, στο Απιάι στην επαρχία Μέτα, σχεδόν 100 μίλια νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Μπογκοτά, και έδρα της 2ης πτέρυγας μάχης της πολεμικής αεροπορίας καιη βάση Παλενκέρο, στο Πουέρτο Σαλγκάρ στην επαρχία Κουντιναμάρκα, περίπου 100 μίλια βορειοδυτικά της Μπογκοτά, έδρα της 1ης πτέρυγας μάχης της πολεμικής αεροπορίας.
  • Δύο ναυτικές βάσεις που θα δεχθούν τις περισσότερες επισκέψεις πολεμικών πλοίων της Νότιας Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ: Η ναυτική βάση Μπαΐα Μάλαγα, στις ακτές του Ειρηνικού στην επαρχία Βάλε ντε Κάουκα και η βάση της Καρταχένα στις ακτές της Καραϊβικής στην επαρχία Μπολίβαρ.
  • Επίσης δύο βάσεις του στρατού ξηράς, όπου ήδη υπάρχει η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων η οποία επισήμως διαψεύδεται: Η βάση στην Λαράντια στην επαρχία Κακετά και η Τολεμαΐδα στην επαρχία Τολίμα.

Οι αξιωματούχοι της κολομβιανής κυβέρνησης δηλώνουν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν πρόκειται να λάβουν μέρος σε μάχες ή να αναμειχθούν... Ελάχιστα γίνονται πιστευτοί. Εξάλλου οι πληροφορίες, εκτός της θέσης των βάσεων, που είναι κοντά στα σύνορα με το Εκουαδόρ και την Βενεζουέλα, θέλουν τη δραστηριότητα των Αμερικανών εκτός του «πολέμου κατά των ναρκωτικών», να επεκτείνεται και «στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», που σημαίνει ενάντια στο αντάρτικο και το λαϊκό κίνημα. Επιπροσθέτως η στρατιωτική συμφωνία Κολομβίας και ΗΠΑ που αναμένεται να «συμπληρώσει» το κενό που αφήνει πίσω της η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη βάση Ελόι Αλφάρο στην Μάντα του Εκουαδόρ, θα σημάνει την συνέχιση της δραστηριότητας των αμερικανικών δυνάμεων όσον αφορά τη συλλογή πληροφοριών και τις κατασκοπευτικές πτήσεις, από διάφορα μάλιστα σημεία της Κολομβίας, συνεπώς με διευρυμένο πεδίο δράσης που βέβαια οι «επιχειρήσεις στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών» είναι το πρόσχημα, για τον στόχο που έχει η αμερικανική ηγεσία, να καταστείλει δηλαδή τα λαϊκά κινήματα της περιοχής, που αφυπνίζονται.


Χρ.Μ


ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Ιμπεριαλιστικές πιέσεις και «μαθήματα» πολιτικής υποκρισίας

Από εκδήλωση δημοσίων σχέσεων της Χίλαρι Κλίντον στη Νότια Αφρική...
Από εκδήλωση δημοσίων σχέσεων της Χίλαρι Κλίντον στη Νότια Αφρική...
Μόνον απαρατήρητη δεν περνά η 11ήμερη περιοδεία που πραγματοποιεί απ' τα μέσα της βδομάδας η Χίλαρι Κλίντον σε οκτώ χώρες της Αφρικής. Απώτεροι στόχοι του ταξιδιού της; Η άσκηση πολιτικών και οικονομικών πιέσεων σε σύμμαχους και «δορυφόρους», αλλά και η προώθηση ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων με τα γνωστά προσχήματα της καταπολέμησης της «τρομοκρατίας» κλπ.

Στην Κένυα, πρώτο σταθμό της περιοδείας της, έδωσε, για παράδειγμα, μαθήματα πολιτικής και «μάνατζμεντ» επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς την εκεί κυβέρνηση για την αδυναμία προώθησης πολιτικών μεταρρυθμίσεων και τη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για τα εκατοντάδες αθώα θύματα των πολιτικών μετεκλογικών ταραχών που ξέσπασαν στις αρχές του 2008. Ακολούθως, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπαινίχθηκε ότι για τη φτώχεια και την κακοδαιμονία στην Αφρική δεν φταίνε οι δεκαετίες αποικιοκρατικών και νεοαποικιοκρατικών πολιτικών αλλά ...«η «διαφθορά, η κακή διακυβέρνηση και η έλλειψη σεβασμού στην έννομη τάξη» στην υποσαχάρεια Αφρική...

Κατά τα λοιπά, η Κλίντον συναντήθηκε στο Ναϊρόμπι και με τον μετριοπαθή ισλαμιστή Σομαλό «μεταβατικό» Πρόεδρο σεΐχη Σαρίφ Αχμέντ στον οποίο υποσχέθηκε ...80 τόνους όπλων «στρατιωτική βοήθεια» και εκπαίδευση ένοπλων υποστηρικτών του σε αμερικανική βάση στο Τζιμπουτί έναντι των ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ». Για τα προσχήματα και μόνον η Κλίντον ξεστόμισε γενικά και αόριστα «ανθρωπιστική βοήθεια» στους εκατομμύρια Σομαλούς πρόσφυγες που έχει προκαλέσει μεταξύ άλλων και η αμερικανική ιμπεριαλιστική πολιτική στην περιοχή (βλέπε την αμερικανο-αιθιοπική στρατιωτική εισβολή του 2007 κλπ.). Παράλληλα δεν παρέλειψε να κατονομάσει ως υπεύθυνη για τον εξοπλισμό και την υποστήριξη των Σομαλών και ξένων ισλαμιστών την Ερυθραία, την οποία και απείλησε με «δράση εάν δε σταματήσει»...

Στη Ν. Αφρική πάλι επέλεξε να βάλει στο στόχαστρο την εξωτερική και οικονομική πολιτική της χώρας με γνώμονα εννοείται την εξυπηρέτηση των αμερικανικών «εθνικών συμφερόντων», δίχως βεβαίως να ξεχάσει και τη γειτονική Ζιμπάμπουε που την κατηγόρησε για έλλειψη ουσιαστικών πολιτικών και οικονομικών «μεταρρυθμίσεων».

Τα ίδια και χειρότερα αναμένεται να διαδραματιστούν κατά τη συνέχιση του ταξιδιού της σε Αγκόλα, ΛΔ Κονγκό, Λιβερία, Νιγηρία και Πράσινο Ακρωτήρι, αφού η δίψα των ΗΠΑ για φθηνές πρώτες ύλες, πετρέλαιο και άλλο ορυκτό πλούτο παραμένει ακόρεστη, παρά την προεδρική φιλολογία και τις επενδύσεις του αμερικανικού μεγάλου κεφαλαίου στη λεγόμενη «πράσινη ενέργεια»...


Δ.ΟΡΦ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ