ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Ανησυχία για τα έργα του Θεόφιλου

Την ανησυχία των Μυτιληνιών, για την άσχημη κατάσταση των μουσείων «Τεριάντ» και «Θεόφιλου» και την «τύχη» των έργων του σπουδαίου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, μεταφέρουν με Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Κώστας Καζάκος και Βέρα Νικολαΐδου.

Η Ερώτηση αναφέρει: «Στον "αστερισμό" της κρατικής αδιαφορίας των εκάστοτε κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ βρίσκονται, εδώ και πολλά χρόνια, σημαντικά μουσεία της χώρας. Δύο από αυτά τα μουσεία "Θεόφιλου" και "Τεριάντ", στη Βαρειά Λέσβου.

Στα δύο μουσεία βρίσκονται συνολικά 123 έργα του Θεόφιλου (στο "Τεριάντ" 37 και στο "Θεόφιλου" 86). Οπως έχει γίνει γνωστό, τα 86 πρωτότυπα έργα του Θεόφιλου που εκτίθενται στο ομώνυμο μουσείο, έχουν υποστεί σοβαρές φθορές από τον ήλιο, τη σκόνη και την υγρασία.

Το ενδεχόμενο που συζητείται για τη μεταφορά των έργων στην Αθήνα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, έχει προκαλέσει την ανησυχία των κατοίκων, που φοβούνται ότι τα έργα δεν πρόκειται να επιστρέψουν ξανά στη Μυτιλήνη. Για το λόγο αυτό έχουν σαν αίτημα όλες οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης να γίνουν στη Μυτιλήνη».

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό: «Αν θα λάβει άμεσα μέτρα για τη συντήρηση και αποκατάσταση των έργων και αν θα ικανοποιήσει το αίτημα των κατοίκων οι εργασίες αυτές να γίνουν στην Μυτιλήνη. Τι μέτρα θα λάβει για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στους χώρους των μουσείων "Θεόφιλου" και "Τεριάντ", ώστε να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες έκθεσης και φύλαξης των έργων, καθώς και για να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό ώστε αυτά να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα».

Μουσικές συναντήσεις

O Σόλων Λέκκας από την Πηγή της Λέσβου, ένας αυθεντικά λαϊκός τραγουδιστής και χορευτής, με τη χαρακτηριστική του φωνή τραγουδά όλα τα παλιά μυτιληνιά τραγούδια με την έντονη μικρασιατική επίδραση, καθώς και αμανέδες, καρσιλαμάδες, ζεϊμπέκικα βαριά... Σήμερα, (10 μ.μ.), στη μουσική σκηνή «Αυλαία» (Αγίου Ορους 15, Βοτανικός, 2103474074), συναντά τους Κυριάκο Γκουβέντα (βιολί), Κάρολο Κουκλάκη (μπουλγαρί, λαούτο), Ανδρέα Τσεκούρα (κιθάρα) και την Ειρήνη Δερέμπεη (τραγούδι, πολίτικο λαούτο) σε μια μουσική παράσταση, που ενδέχεται, λόγω των ημερών, να καταλήξει σε αποκριάτικο γλέντι.

  • Συνεχίζονται οι «Των μαγεμένων προσευχές» με τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο, κάθε Τετάρτη (10 μ.μ.), στη μουσική σκηνή 9/8 (Λ. Αλεξάνδρας 40, Τηλ. 210. 8235.841). Δύο ηθοποιοί, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και η Μυρσίνη Δόξα, παρουσιάζουν τραγούδια του έρωτα και της αγάπης με το δικό τους τρόπο, μαζί με τους Νίκο Κούρο (πιάνο) και Αλέξανδρο Στεφανίδη (φυσαρμόνικα). Καλεσμένοι τους, αύριο σ' αυτήν την παράσταση θα είναι η Σία Κοσκινά, η Μαριάνθη Σοντάκη, η Αναστασία Εδέν, η Αλκηστη Ραυτοπούλου (πιάνο) και ο Φώτης Μυλωνάς (κιθάρα ).
  • «Στα μονοπάτια των αστεριών», τιτλοφορείται η μουσική παράσταση, που πραγματοποιείται αύριο (2/3, 9 μ.μ.), στον «Ιανό», με γνωστά τραγούδια και πρωτότυπο υλικό, εμπνευσμένα από τη μαγεία του έναστρου ουρανού. Τραγούδι: Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού. Πιάνο: Γιώργος Λουτσέτης. Απαγγελία: Δήμος Αμπράζης. Λαϊκό παραμύθι: Αγνή Στρουμπούλη. Προλογίζουν οι αστροφυσικοί: Ιωάννης Δαγκλής (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), Ελένη Δάρα (Ακαδημία Αθηνών).
«Βήμα» για νέους

Απαρτίζεται από μαθητές Ωδείων της Αττικής και ως αποκλειστικό σκοπό έχει την εκπαίδευση των νέων μουσικών στο συμφωνικό ρεπερτόριο. Ο λόγος για την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ), που από την ίδρυσή της (1998) έχει δώσει πάνω από 109 συναυλίες σε Αθήνα και περιφέρεια, έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση ελληνικά και ξένα έργα και έχει συνεργαστεί με αξιόλογους μουσικούς. Στις 13 Μάρτη (12 μ.), η ΑΣΟΝ δίνει συναυλία στην AULA της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ζωγράφου), με ελεύθερη είσοδο.

Η συναυλία, παράλληλα με φόρο τιμής σε σπουδαίους δημιουργούς του παρελθόντος, αποτελεί και «βήμα» για νέους: Νέος μαέστρος, νέος σολίστ, νέα συνθέτρια, νέο έργο. Θα παρουσιαστούν τα έργα: «Ταφή», πρώτο έργο του - δεκαεννιάχρονου τότε - περίφημου παγκοσμίως αρχιμουσικού Δημήτρη Μητρόπουλου. «Κοντσερτίνο για Τρομπόνι & Ορχήστρα Εγχόρδων» του Lars-Erik Larsson με σολίστα στην πρώτη του εμφάνιση τον νέο τρομπονίστα Ανδρέα Κολπονδίνο. «Αποχαιρετισμοί» - αναφορά στο «Γαμήλιο Εμβατήριο» του Mέντελσον, της νέας, ήδη πολυβραβευμένης, συνθέτριας Λίνας Τόνια (σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση). «Πρώτη Δωδεκανησιακή Σουίτα» του Γιάννη Κωνσταντινίδη. Διευθύνει ο νέος μαέστρος Αλέξανδρος Διαμαντής.

Την «Αυλή» του Σπίρο Σιμόνε, που βραβεύτηκε το 2004 με το βραβείο καλύτερου ιταλικού νέου έργου και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο «Αγγέλων Βήμα», παρακολούθησαν το περασμένο Σάββατο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ, οι οποίες συνεχάρησαν τους συντελεστές. Πρόκειται για ένα κείμενο μεγάλης αλήθειας και ταυτόχρονα απόλυτου σουρεαλισμού. Ενα έργο συμβολικό, που πραγματεύεται τη δύναμη της εξουσίας και αναφέρεται σε ένα σκληρό μέλλον με απαγορεύσεις και καταργήσεις δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Ενα έργο κοινωνικοπολιτικό, καταγγελτικό και σίγουρα ανθρωποκεντρικό. Μετάφραση Πέτρος Νάκος. Σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια Κοραής Δαμάτης. Παίζουν: Κοραής Δαμάτης, Οθωνας Μεταξάς, Γιάννης Δρίτσας.


«Εικόνες για μια πατρίδα»

Η σχολή εικαστικών τεχνών και ντιζάιν ΑΚΤΟ (Ευελπίδων 11 Α, Πεδίον Αρεως) θα παρουσιάσει (1-18/3) την εικαστική έκθεση του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου «Εικόνες για μια πατρίδα» και στα πλαίσιά της ένα τετραήμερο εκδηλώσεων και προβολών ταινιών αφιερωμένων στο σκηνοθέτη. Σήμερα (8μμ) θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Λάκη Παπαστάθη «Μαγική πόλη» (από τη σειρά «Παρασκήνιο»). Αύριο: 1μμ προβολή της ταινίας «Μικρές Αφροδίτες», 7μμ συζήτηση του Ν. Κούνδουρου με τον δημοσιογράφο Βασίλη Καββαθά. 8μμ προβολή της ταινίας «Ο Δράκος». Την Πέμπτη: 1μμ προβολή της ταινίας «1922». 7μμ προβολή της ταινίας «Μπορντέλο». Την Παρασκευή (4/3): 1μμ προβολή της ταινίας «Μπάυρον, μπαλάντα για ένα δαίμονα» και 7μμ το ντοκιμαντέρ «Μαγική πόλη».

Τα «Οσκαρ»

Τα φετινά «Οσκαρ» έχουν ως εξής: Καλύτερης ταινίας: «Ο Λόγος του Βασιλιά». Πρώτου Αντρικού Ρόλου: Κόλιν Φερθ («Ο Λόγος του Βασιλιά»). Πρώτου Γυναικείου Ρόλου: Νάταλι Πόρτμαν («Μαύρος Κύκνος»). Σκηνοθεσίας: Τομ Χούπερ («Ο Λόγος του Βασιλιά»). Δεύτερου Γυναικείου Ρόλου: Μελίσα Λίο («The Fighter»). Δεύτερου Αντρικού Ρόλου: Κρίστιαν Μπέιλ («The Fighter»). Διασκευασμένου Σεναρίου: Ααρον Σόρκιν («The Social Network»). Πρωτότυπου Σεναρίου: Ντέιβιντ Σέιντλερ («Ο Λόγος του Βασιλιά»). Ξενόγλωσσης ταινίας: «In a Better World» (Δανία). Κινουμένων Σχεδίων: «Toy Story 3».

Τραγουδιού: «We Belong Together» («Toy Story 3»). Μουσικής: «The Social Network». Μοντάζ: «The Social Network». Φωτογραφίας: «Inception». Ηχου: «Inception». Επεξεργασίας Ηχου: «Inception». Οπτικών Εφέ: «Inception». Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης: «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων». Κοστουμιών: «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων». Μακιγιάζ: «Ο Λυκάνθρωπος».

Ντοκιμαντέρ: «Inside Job». Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους: «Strangers No More». Μικρού μήκους: «God of Love». Κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους: «The Lost Thing».

Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ πραγματοποιεί σήμερα, στις 6.30μμ, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (πλατεία Καρύτση) εκδήλωση - αφιέρωμα με θέμα «Ο Παπαδιαμάντης μας - 100 χρόνια από το θάνατό του. 160 χρόνια από τη γέννησή του». Θα μιλήσουν οι: Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος (φιλόλογος, επιμελητής των Απάντων του Παπαδιαμάντη) με θέμα «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Μεταφραστής ειδήσεων και ανταποκρίσεων» και Στέλιος Παπαθανασίου (φιλόλογος) με θέμα «Η διηνεκής επικαιρότητα του Παπαδιαμάντη: Κοινωνία, οικονομία, πολιτική». Η Αλίκη Καγιαλόγλου θα διαβάσει και θα τραγουδήσει Παπαδιαμάντη, σε μουσική του Αλκη Μπαλτά. Τέλος, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Παπαδιαμάντης: Εαρινός και αναστάσιμος».

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2010 (αφορούν στις εκδόσεις του 2009) απονεμήθηκαν ως εξής: Βραβείο Μετάφρασης έργου ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα: Ζντράβκα Μιχαήλοβα για τη μετάφραση στη βουλγαρική γλώσσα του έργου «Γραφή του Παντόπτη» (Ανθολογία ποιημάτων) του Γιάννη Ρίτσου. Βραβείο Μετάφρασης έργου ξένης λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα: Αθηνά Δημητριάδου για τη μετάφραση του έργου «Αγανάκτηση» του Φίλιπ Ροθ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ