Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά:
«Τα μεγάλα λόγια που ακούμε κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις αποδεικνύονται κούφια λόγια από την ίδια την πραγματικότητα.
Την ίδια στιγμή σε δεκάδες περιοχές όλης της χώρας συνεχίζουν χιλιάδες Ρομά να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία και τη ζωή των ίδιων, αλλά και των υπόλοιπων εργατικών - λαϊκών στρωμάτων που ζουν ή εργάζονται σε περιοχές γύρω από αυτούς τους καταυλισμούς.
Η κυβέρνηση εξαντλεί την αντιμετώπιση ενός σοβαρού κοινωνικού προβλήματος μόνο με τη συζήτηση για την ενίσχυση αστυνομικών μέτρων. Η στοχοποίηση και η γκετοποίηση των Ρομά αποτελεί την επίσημη κρατική πολιτική, που γιγαντώνει το πρόβλημα, που τροφοδοτεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και ρατσισμό.
Τα διάφορα χιλιοδιαφημισμένα προγράμματα, δήθεν για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, έχουν αποδειχθεί από την ίδια τη ζωή αναποτελεσματικά και αποσπασματικά. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποσπασματικότητας τέτοιων προγραμμάτων, που βαφτίζονται και κοινωνική πολιτική, είναι τα δάνεια Ρομ που έλαβαν νοικοκυριά Ρομά με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου για απόκτηση πρώτης κατοικίας τα έτη 2002 - 2003, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, και τα οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν μπόρεσαν να αποπληρωθούν, με αποτέλεσμα αυτές οι οικογένειες να απειλούνται με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, ακόμα και με ποινικές διώξεις. Οικογένειες που έφυγαν από τους καταυλισμούς, δηλαδή, 20 χρόνια μετά απειλούνται να επιστρέψουν σε αυτούς, αφού ούτε η σημερινή κυβέρνηση ούτε οι προηγούμενες έλαβαν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, παρά μόνο για την επιστροφή της χρηματοδότησης στις τράπεζες.
Το ΚΚΕ με παρεμβάσεις του έχει αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί αυτή η πολιτική σε πολλές περιοχές της χώρας μας, όπως για παράδειγμα στη Δυτική και στην Ανατολική Αττική, στις γειτονιές του Πειραιά, στην Αμφισσα, στην Αργολίδα, στη Μεσσηνία, στην Κέρκυρα και αλλού. Πολύ περισσότερο που την γκετοποίηση και την υποβάθμιση ολόκληρων περιοχών τις εκμεταλλεύονται εγκληματικά κυκλώματα που διαπλέκονται με επιχειρηματικά συμφέροντα και βγάζουν υπερκέρδη από το εμπόριο ναρκωτικών, όπλων κ.ά., κάνοντας αφόρητη τη ζωή πλατιών εργατικών - λαϊκών τμημάτων.
Το ΚΚΕ αντιπαλεύει το σύστημα της εκμετάλλευσης, που βάζει εμπόδια στα αναγκαία και ολοκληρωμένα μέτρα που απαιτούνται για να προχωρήσει η κοινωνική ένταξη των Ρομά και που διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις τα θεωρούν κόστος. Αυτό το σύστημα που βασικές κοινωνικές ανάγκες (όπως στέγη, Ενέργεια, Παιδεία, Υγεία) τις μετατρέπει σε πανάκριβα εμπορεύματα, για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, και δεν μπορεί να τα εξασφαλίσει για το σύνολο του λαού μας, πόσο μάλλον για τους Ρομά, που έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις και δυσκολίες. Οι μεγάλες κατακτήσεις που πέτυχαν οι χώρες όπου οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα δείχνουν, εκτός από την ανωτερότητά του, και την αναγκαιότητα και επικαιρότητα της σοσιαλιστικής προοπτικής».
Πήγαν για το μεροκάματο και βρέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα! Ο λόγος για 9 εργαζόμενους σε καφέ - μπαρ στο παλιό λιμάνι των Χανίων, οι οποίοι την περασμένη Παρασκευή έπεσαν θύματα του - επιλεκτικά ικανότατου στην καταστολή - αστικού κράτους και συνελήφθησαν από πάνοπλους μασκοφόρους αστυνομικούς την ώρα της δουλειάς τους.
Ποιο είναι το «έγκλημα» για το οποίο οι εργαζόμενοι κρατήθηκαν επί 10ωρο στα κρατητήρια κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ πέρασαν και από ...αυτόφωρο; Οτι δεν ήταν εφοδιασμένοι με μια «άδεια εργασίας» η οποία προβλέπεται για όσους δουλεύουν στον Επισιτισμό.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων οργάνωσε «εξόρμηση - επιχειρησιακή δράση» που σύμφωνα με την ίδια είχε στόχο «την αυξημένη αστυνομική παρουσία και τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων, για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών». Μόνο που εκτός από κάτι συλλήψεις για ...παράβαση του ΚΟΚ, στα κρατητήρια βρέθηκαν και οι 9 νεαροί εργαζόμενοι και εργαζόμενες, χωρίς να έχει βεβαιωθεί καμία άλλη παράβαση.
Η συγκεκριμένη άδεια όμως για την οποία μπήκαν σε αυτήν την προκλητική και εξευτελιστική διαδικασία οι εργαζόμενοι είναι μια τυπική γραφειοκρατική διαδικασία, που οι ίδιοι δεν ήξεραν καν ότι υπάρχει. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε μηνυτήρια αναφορά του Σωματείου Επισιτισμού Χανίων, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των άδικα συλληφθέντων, έχει καταργηθεί ακόμα και η σχετική διάταξη του Ποινικού Κώδικα που επισύρει κυρώσεις για μια τέτοια «παράβαση», πόσο μάλλον να χαρακτηρίζεται «έγκλημα» και να σέρνονται σε κρατητήρια και δίκες εργαζόμενοι.
Είναι δε προκλητικό το γεγονός ότι οι αστυνομικές αρχές, από όσα «είδαν» (;) σε αυτήν την «επιχείρηση» εκείνο το βράδυ, δεν βρήκαν καμία παράβαση κανενός εργοδότη σε έναν κλάδο όπου η δουλειά είναι «λάστιχο». Το μόνο που βρήκαν να κάνουν ήταν να πιάσουν «εγκληματίες» μισθωτούς, επειδή δεν είχαν ένα χαρτί στην τσέπη τους.
Οπως μάλιστα σημειώνει το Σωματείο Επισιτισμού, όχι μόνο οι εργαζόμενοι δεν γνώριζαν την ανάγκη ύπαρξης της παραπάνω «άδειας», αλλά ακόμα και «η ίδια η αστυνομία δεν είχε συγχρονίσει τα συστήματά της για να την ελέγξει για όσους την είχαν εκδώσει πιο παλιά»!
Οι σοβαρές καταγγελίες συνεχίζονται, καθώς κατά τη διάρκεια της απαράδεκτης 10ωρης κράτησής τους σαν κοινοί εγκληματίες, η αστυνομία δεν τους παρείχε ούτε τα βασικά, όπως λίγο νερό και τουαλέτα. «Την ίδια στιγμή που το κράτος εμφανίζεται αδύναμο να ελέγξει τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στην Εστίαση, οι κρατικοί μηχανισμοί είναι αποδυναμωμένοι, με την Επιθεώρηση Εργασίας να είναι διαλυμένη, με μόλις 2,5 άτομα να αντιστοιχούν για όλους τους εργαζόμενους στον νομό Χανίων, Το ίδιο κράτος εμφανίζεται ικανότατο στο να βάζει αυτόφωρο 20 και 30 χρονών εργαζόμενους που παλεύουν για το μεροκάματο, εφαρμόζοντας με πρωτοφανή τρόπο ένα διάταγμα του 1979», αναφέρει χαρακτηριστικά το Σωματείο. Και, θυμίζοντας τον χαμό των τριών εργαζομένων που τον Σεπτέμβρη του 2024 ξεψύχησαν σε τροχαίο στον ΒΟΑΚ μετά από 20 ώρες εργασίας, σημειώνει: «Οι "ράμπο" της αστυνομίας καλά θα κάνουν να κυνηγήσουν το οργανωμένο έγκλημα και όχι να μπουκάρουν στα μαγαζιά, πηγαίνοντας στο αυτόφωρο απλούς εργαζόμενους. Είναι απαράδεκτο να τσουβαλιάζεται όλος ο λαός, να καλλιεργείται κλίμα αστυνομοκρατίας στην πόλη, όταν το κράτος γνωρίζει πολύ καλά πού κρύβεται η πραγματική παραβατικότητα».
Οσο για τη μηνυτήρια αναφορά του Σωματείου, που κατατέθηκε τη Δευτέρα, με αυτή χαρακτηρίζει την εν λόγω επιχείρηση «παράνομη και καταχρηστική», ενώ καλεί τον αρμόδιο εισαγγελέα «να ερευνήσει τη διάπραξη του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος».
Το περιστατικό με τις συλλήψεις εργαζομένων καταγγέλλουν η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ και τα Τομεακά Συμβούλια Χανίων και Σπουδάζουσας της ΚΝΕ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει κλίμα αστυνομοκρατίας και προσθέτοντας: «Η απάντηση θα δοθεί μέσα από τη μεγαλύτερη οργάνωση του λαού και της νεολαίας στα εργατικά σωματεία, στους μαζικούς φορείς του οργανωμένου λαϊκού κινήματος. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να μην ανεχτούν τον κλιμακούμενο κρατικό αυταρχισμό, να καταγγέλλουν τα περιστατικά κατάχρησης εξουσίας από τους κρατικούς μηχανισμούς!».
«Ασφαλής χώρα» για τους ξεριζωμένους παραμένει η Τουρκία για την κυβέρνηση. Ετσι, χτες επανέφερε και δημοσίευσε σχετική ΚΥΑ την ώρα που πριν λίγες βδομάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλη Πικραμένου, η ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών ακύρωσε κατά πλειοψηφία την Κοινή Απόφαση των υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης - Ασύλου με την οποία η Τουρκία χαρακτηριζόταν «ασφαλής τρίτη χώρα», καθώς δεν είχε επαρκή τεκμηρίωση και αιτιολογία γι' αυτόν τον χαρακτηρισμό.
Η κυβέρνηση επιμένει, και με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Μετανάστευσης - Ασύλου Μάκη Βορίδη και Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη η Τουρκία, μεταξύ άλλων χωρών, εντάσσεται στον εθνικό κατάλογο «ασφαλών τρίτων χωρών», για συγκεκριμένες κατηγορίες αιτούντων διεθνή προστασία.
Σημειώνεται μάλιστα ότι «η έκδοση της ανωτέρω απόφασης κατέστη αναγκαία λόγω της ακυρώσεως σχετικής προηγούμενης από το ΣτΕ. Η παρούσα εξεδόθη με πλήρη αιτιολογία, σε συμμόρφωση με την κρίση του ΣτΕ». Συγκεκριμένα, η απόφαση προβλέπει ρητά τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» για αιτούντες διεθνή προστασία με χώρα καταγωγής μία εκ των Συρίας, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπανγκλαντές και Σομαλίας.
Οπως προκλητικά αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, η Απόφαση «θα επιτρέψει την άμεση απόρριψη αιτήσεων ασύλου όσων εκ των ανωτέρω ατόμων έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα από την Τουρκία, και την επιστροφή τους. Η επιστροφή όσων παραμένουν παρανόμως στη χώρα είναι βασική προτεραιότητα».
Το απαράδεκτο κατασκεύασμα της έννοιας της «ασφαλούς τρίτης χώρας» σημαίνει λίστες χωρών, είτε καταγωγής είτε διέλευσης, που θεωρούνται ασφαλείς και δεν «δικαιολογούν» την προσφυγική ιδιότητα. Αν προέρχονται ή πέρασαν στο ταξίδι τους από αυτές, οι ξεριζωμένοι δεν θεωρούνται πρόσφυγες και επιστρέφονται εκεί, δηλαδή επαναπροωθούνται. Υπενθυμίζουμε ότι η Οδηγία για τις «ασφαλείς χώρες» ενσωματώθηκε στο ελληνικό Δίκαιο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιήθηκε στο ακέραιο από την κυβέρνηση της ΝΔ. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η μαζική απόρριψη των αιτήσεων ασύλου, με αποτέλεσμα οι ξεριζωμένοι είτε να απελαύνονται πίσω στην κόλαση από την οποία προσπάθησαν να ξεφύγουν είτε να καταλήγουν στην «παρατυπία», έρμαια της πιο άγριας εκμετάλλευσης από κυκλώματα.
Εξάλλου, χτες έγινε συνάντηση του Μ. Βορίδη με την εκτελεστική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EUAA), Nina Gregori.
Ο υπουργός ανέλυσε τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες του υπουργείου, με έμφαση στην αποτελεσματική ενίσχυση των λεγόμενων επιστροφών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εφαρμογή του νέου αντιδραστικού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο τον Ιούνη του 2026, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας και στενής συνεργασίας.