ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Εμείς ξέρουμε να ξεπουλάμε ... αθόρυβα

Ο πρόεδρος της Γενικής Τράπεζας υπερηφανεύεται ότι ιδιωτικοποίησε "αθόρυβα" την Τράπεζα και ζήτησε από τους ...άλλους να μελετήσουν τις κινήσεις του

Εμείς γνωρίζουμε να ιδιωτικοποιούμε τράπεζες καλύτερα από εσάς. Αυτό το μήνυμα έστειλε χτες προς το "εκσυγχρονιστικό" ΠΑΣΟΚ και φυσικά προς τις "αγορές", ο πρόεδρος της Γενικής Τράπεζας Γ. Δασκαλάκης από το βήμα της ετήσιας Γενικής της Συνέλευσης. Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στην Ιονική Τράπεζα, όπου η κυβέρνηση συναντά τη σφοδρή αντίσταση των εργαζομένων στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και σε αντίθεση με την "χαμηλών τόνων" ιδιωτικοποίηση της Γενικής Τράπεζας, ο Γ. Δασκαλάκης, αφού χαρακτήρισε "πρωτόγνωρο" το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης που ηγήθηκε ο ίδιος, ανέφερε ότι "... δεν ισχυριζόμαστε ότι οφείλουν να το αντιγράφουν, για όλες τις περιπτώσεις. Εκτιμούμε όμως ότι θα βοηθούσε αν το μελετήσουν. Γιατί προσαρμοστήκαμε στην ανάγκη απελευθέρωσης της Τράπεζας από το δημόσιο τομέα, με διαφάνεια, ευαισθησία και συναίνεση".

Είναι και αυτό ενδεικτικό ότι οι δύο βασικές πτέρυγες του ΠΑΣΟΚ ερίζουν για το ποιος είναι καλύτερος και αποτελεσματικότερος διαχειριστής του συστήματος και αποτελεσματικότερος πλασιέ της δημόσιας περιουσίας.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Γενικής έκανε λόγο για "επεκτατική" πολιτική και "επίθεση στο μέλλον" της ιδιωτικοποιημένης πλέον Τράπεζας, μέσω της ανάπτυξης "στρατηγικών συνεργασιών" (αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη συνεργασία με την "Ιντεραμέρικαν", η οποία κατέχει το 10% των μετοχών της Γενικής), καθώς και για είσοδο στη βαλκανική αγορά. Δεν απέκρυψε επίσης και το ενδιαφέρον για εξαγορά άλλων τραπεζών (Κρήτης, Κεντρικής Ελλάδος).

Για τη χρήση 1997 η Γενική παρουσίασε κέρδη προ φόρων 1,35 δισ. δραχμές, ενώ η κεφαλαιακή της βάση ενισχύθηκε μετά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 20 δισ. δραχμές.

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Απλόχερα τα "κίνητρα" για μεγαλοεξαγωγείς

Νέα κίνητρα υποσχέθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας προς το εξαγωγικό κεφάλαιο της χώρας, προκειμένου οι εκπρόσωποί του να αλώσουν τις βαλκανικές αγορές, κάτι που αποτελεί και τον διακαή πόθο της αστικής τάξης της χώρας, αφού το κεφάλαιο εξαγωγές προς τις χώρες - μέλη της ΕΕ έχει, όπως φαίνεται, κλείσει οριστικά. Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου που οργάνωσαν από κοινού ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει τις δομές και το πλαίσιο θεσμών που αφορά το εξαγωγικό κεφάλαιο. Παρότρυνε το τελευταίο να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και ένωση δυνάμεων στην κατεύθυνση της δημιουργίας μεγάλων επιχειρήσεων, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός ο στόχος της κατοχής των βαλκανικών αγορών.

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, έκανε λόγο για πορεία με "ευρωπαϊκούς ρυθμούς" και απόκτηση "ευρωπαϊκής ταυτότητας", για να επαναλάβει στη συνέχεια ότι τελικός στόχος είναι η δημιουργία "ανταγωνιστικής οικονομίας" για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ και στο κοινό νόμισμα. Κατά τον Γ. Παπαντωνίου η ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων πιστοποιεί τον δυναμισμό της οικονομίας, αλλά εντόπισε προβληματικότητα στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, προκειμένου να δικαιολογήσει την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

Κάλεσε τέλος, τους μεγαλοεξαγωγείς να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή οικονομική συγκυρία που υπάρχει σήμερα στις βαλκανικές χώρες, στην Ευρώπη και την Αμερική.

Οι μεγαλοεξαγωγείς

Οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης και του Ευξείνου Πόντου είναι οι στόχοι της επέκτασης του εξαγωγικού κεφαλαίου της χώρας τα επόμενα χρόνια και για την επιτυχία των σκοπών τους οι εξαγωγείς ζητούν νέα προνόμια με τη μορφή "κινήτρων" και την τοποθέτηση της κυβερνητικής διπλωματίας στην υπηρεσία τους. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή ομιλία της προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χρ. Σακελλαρίδη κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα "Αναδυόμενες αγορές: Διευκολύνσεις για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις".

Η ίδια δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίηση των εξαγωγέων για την υποτίμηση της δραχμής που χρόνια τώρα αξίωναν καθώς και για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και τη σταθερή πορεία που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση προς την ΟΝΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εξαγωγικό κεφάλαιο. Κάλεσε, τέλος, τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα μέσα και τις διευκολύνσεις που, όπως είπε, τους παρέχει η ελληνική νομοθεσία, για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους και την αύξηση των κερδών τους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στα σκαριά νέες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Σε μία ακόμη κίνηση επιβράβευσης των κακοπληρωτών του δημοσίου προχωρά, κατά την προσφιλή της τακτική, η κυβέρνηση, που, αρνούμενη να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κακοπληρωτών, εισάγει τη μια ρύθμιση μετά την άλλη, κάνοντας μπαλώματα στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του μεγάλου κεφαλαίου, προκειμένου πρόσκαιρα να βρει πηγές άντλησης πρόσθετων εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο πνεύμα αυτό, ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες στο υπουργείο Οικονομικών η κατάρτιση νομοσχεδίου, που προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για τη ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στο προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο θεσπίζονται συγκεκριμένα κριτήρια, με συντελεστές βαρύτητας στο καθένα από αυτά, που θα λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση των διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής των χρεών, ενώ παράλληλα ορίζεται ο αριθμός των δόσεων και τα δικαιώματα που διατηρεί το δημόσιο στις περιπτώσεις χορήγησης διευκόλυνσης για την εξόφληση του χρέους καθώς και οι περιπτώσεις στις οποίες τα χρέη διαγράφονται (οφειλέτες που απεβίωσαν, άποροι οφειλέτες κλπ.).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, αρμόδια όργανα για τη χορήγηση διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο είναι:

  • Ο προϊστάμενος της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ) ή του τελωνείου για βασικές οφειλές μέχρι ποσού 100 εκατ. δραχμών.
  • Ο υπουργός Οικονομικών μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Παροχής Διευκολύνσεων, που θα συσταθεί για βασικές οφειλές μεγαλύτερες του παραπάνω ποσού.

Στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών μετά από γνωμοδότηση της ίδιας επιτροπής υπάγεται και η εξέταση αιτημάτων παροχής διευκόλυνσης, ανεξαρτήτως ποσού βασικής οφειλής για επιχειρήσεις και οργανισμούς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης κλπ.

Οπως αναφέρθηκε, με το ίδιο νομοσχέδιο ορίζονται τα κριτήρια και οι συντελεστές βαρύτητας των κριτηρίων, με βάση τους οποίους χορηγείται διευκόλυνση τμηματικής εξόφλησης του χρέους. Το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας διαμορφώνει τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων της διευκόλυνσης με τον περιορισμό ότι κάθε μηνιαία δόση δε θα είναι μικρότερη των 50.000 δραχμών. Οι συντελεστές βαρύτητας για κάθε κριτήριο κυμαίνονται από 1 έως 5 ανάλογα με το είδος της οικονομικής αδυναμίας που επικαλείται ο υπόχρεος, από 0 έως 4 ανάλογα με το πώς διασφαλίζεται η οφειλή, από 0 έως 5 ανάλογα με το είδος της οφειλής, από 0 έως 4 ανάλογα με τη συμπεριφορά του οφειλέτη και από 0 έως 4 ανάλογα με την αιτία για την οποία ζητείται η διευκόλυνση.

ΣΟΦΤΕΞ
Στο ρυθμό των μνηστήρων χορεύει η κυβέρνηση

Αποφασισμένη να υποκύψει σε οποιαδήποτε απαίτηση των υποψηφίων αγοραστών φαίνεται η κυβέρνηση, προκειμένου να απαλλάξει το δημόσιο από τη μεγαλύτερη χαρτοποιία της χώρας. Ετσι, ενώ ακόμη η ΣΟΦΤΕΞ σέρνει στην πλάτη της τα δισεκατομμύρια χρέη του πρώην ιδιοκτήτη Κεφάλα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να του προσφέρει επιπλέον χρήμα για να ξεμπλοκάρει την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης, που φέρεται να κολλάει μετά τις δικαστικές διεκδικήσεις του ιδίου από τη μια και τις "ανησυχίες" που αυτές έχουν προκαλέσει στους υποψηφίους από την άλλη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει ήδη τη δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση που η όποια τελεσίδικη δικαστική απόφαση είναι υπέρ του Κεφάλα, αντί η επιχείρηση να επανέλθει στον ίδιο, βάσει του άρθρου 54 του νόμου 2000, να του δοθεί αποζημίωση, αγνώστου μέχρι στιγμής ποσού. Η κυβέρνηση μάλιστα - σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες - καταφεύγει σε αυτή τη ρύθμιση, μετά από υπόδειξη της υποψήφιας αγοράστριας Φορθ Τζέιμς, η οποία επικαλέστηκε το Κοινοτικό Δίκαιο και απαίτησε να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα ανάλογος όρος! Η ίδια εταιρία στην οποία φαίνεται να καταλήγει η ΣΟΦΤΕΞ εάν δεν κλείσει - γιατί και γι' αυτό γίνεται πλέον ανεπίσημα λόγος από στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης - απαιτούσε μέχρι τώρα εγγύηση του δημοσίου για επαναγορά των μετοχών σε τιμή που θα καθορίσει η ίδια, σε περίπτωση που δικαιωθεί ο Κεφάλας. Η νομοθετική ρύθμιση που συζητείται τώρα φαίνεται να είναι συμβιβαστική λύση για το προηγούμενο αίτημά της.

Στο μεταξύ χτες ο Αρειος Πάγος ακύρωσε με απόφασή του τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΣΟΦΤΕΞ του 1991, απόφαση που θεωρείται ότι θα αποτελέσει δεδικασμένο και για την ακύρωση της συνέλευσης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας το 1986, που αποτελεί και το αίτημα του πρώην ιδιοκτήτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ