ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΡΙΚΟΜΕΞ»
Καλούνται σε απολογία οι υπεύθυνοι

Πόρισμα - φωτιά των πραγματογνωμόνων 

Τα ερείπια της Ρικομέξ μετά το σεισμό
Τα ερείπια της Ρικομέξ μετά το σεισμό
Σε απολογία θα κληθούν τις προσεχείς μέρες από την τακτική ανακρίτρια Αθηνών, Ιωάννα Λάμπρου, οι υπεύθυνοι της «ΡΙΚΟΜΕΞ», του εργοστασίου που είχε τα περισσότερα θύματα στο μεγάλο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999. Τριάντα οχτώ εργαζόμενοι βρήκαν εκείνη τη μέρα τραγικό θάνατο κάτω από τα ερείπια του εργοστασίου, που κατέρρευσε γιατί δεν πληρούσε τους οικοδομικούς κανόνες ασφαλείας.

Ειδικότερα, καλούνται να απολογηθούν τα μέλη του ΔΣ της εταιρίας, οι πολιτικοί μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες που εκπόνησαν τα σχέδια και τις μελέτες ανέγερσης του εργοστασίου, καθώς και οι εργολάβοι. Εναντίον τους εκκρεμεί ποινική δίωξη για «ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο», η οποία ασκήθηκε λίγες μέρες μετά το σεισμό και ύστερα από αυτοψία πέντε εισαγγελέων Πρωτοδικών (των Επαμ. Βρακατσέλη, Παν. Παναγιωτόπουλου, Ανδρ. Καραφλού, Σωτ. Μπάγια και Χρ. Μαρκογιαννάκη) στο συγκεκριμένο χώρο. Η κατηγορία που τους αποδίδεται ενισχύεται και από το πόρισμα των πραγματογνωμόνων, οι οποίοι είχαν οριστεί από τις δικαστικές αρχές για να ερευνήσουν τα αίτια της κατάρρευσης. Το πόρισμα παραδόθηκε χτες στην ανακρίτρια και είναι, πράγματι, καταπέλτης. Στις 40 σελίδες του οι δικαστικοί πραγματογνώμονες καταγράφουν τις παρακάτω παρατηρήσεις για τη «ΡΙΚΟΜΕΞ»:

1) Το εμβαδόν του οικοπέδου, που είχε καταλάβει το κτίριο του εργοστασίου, ήταν τριπλάσιο από αυτό που είχαν αγοράσει οι ιδιοκτήτες του.

2) Από την πρόσοψη φαινόταν ότι το κτίριο είναι τετραώροφο, αλλά από την πίσω πλευρά είχαν υψωθεί άλλοι δύο όροφοι, γεγονός που μείωνε τη στατικότητά του.

3) Δύο υπόγεια είχαν χτιστεί χωρίς τοιχία και είχαν μετατραπεί σε ορόφους. Επίσης, είχε προστεθεί αυθαίρετα ημιώροφος στο ισόγειο σαν πατάρι.

4) Κατασκευάστηκαν αυθαίρετα αποθήκες και υπόστεγα στους ακάλυπτους χώρους, συνολικής επιφάνειας 1.150 τετρ. μέτρων.

5) Τα σχέδια των οικοδομικών αδειών ήταν διαφορετικά από τα σχέδια της οικοδομής.

6) Διαπιστώθηκε υπέρβαση του μήκους του κτιρίου κατά τρία μέτρα.

7) Η άδεια προέβλεπε 32 υποστυλώματα, από τα οποία βρέθηκαν μόνο 24.

8) Οι πλάκες των ορόφων κατασκευάστηκαν χωρίς δοκάρια, με αποτέλεσμα να στηρίζονται σε υποστυλώματα.

9) Στο 2ο όροφο το ωφέλιμο φορτίο, που προβλεπόταν από την άδεια, ήταν 350 χιλιογραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ τα μηχανήματα που τοποθετήθηκαν ήταν 500 χιλιογρ. ανά τετρ. μέτρο.

Από τις διαπιστώσεις των πραγματογνωμόνων προκύπτει ότι η τραγωδία οφείλεται στις κατασκευαστικές παρανομίες των υπευθύνων της «ΡΙΚΟΜΕΞ» και όχι στο σεισμό. Και ότι την εγκληματική αδιαφορία τους για τα μέτρα ασφάλειας στο εργοστάσιό τους, πλήρωσαν άδικα, με την ίδια τη ζωή τους, 38 ανύποπτοι εργάτες.

ΠΙΛΟΤΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
Ακυρα τα συμβόλαια μέχρι το 1981

Οριστική λύση στο πρόβλημα έδωσε η χτεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου, ενώ αναμένονται χιλιάδες αγωγές των ενδιαφερόμενων στα δικαστήρια 

Οριστική λύση στο θέμα με τις πιλοτές δίνει μια σημαντική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που δημοσιεύτηκε χτες. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ξεκαθαρίζει τις εκκρεμότητες με την κυριότητα των πιλοτών και τα συμβόλαια που υπογράφτηκαν πριν τον Οκτώβρη του 1981, χρονιά έναρξης ισχύος του νόμου 1221/1981.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ' αριθμόν 23/2000 απόφασή της έκρινε ότι όλα τα συμβόλαια που υπογράφτηκαν πριν τον Οκτώβρη του 1981 για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των πιλοτών είναι άκυρα και ότι ο χώρος της πιλοτής μπορεί να είναι αντικείμενο μόνο αναγκαστικής συγκυριότητας και σύγχρησης ή και αποκλειστικής χρήσης. Πάντως, σε καμιά περίπτωση οι πιλοτές δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο αποκλειστικής (διαιρεμένης) κυριότητας.

Να διευκρινίσουμε ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των πιλοτών για το χρονικό διάστημα μετά την 6η Οκτώβρη 1981 ρυθμίζεται με τους νόμους 960/1979 και 1221/1981.

Συνεπώς, μετά τη χτεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση χιλιάδων αγωγών από τους ενδιαφερόμενους, αφού πλέον όσοι αγόρασαν διαμερίσματα σε πολυκατοικίες πριν το 1981 θα αναζητήσουν δικαίωση από τα δικαστήρια.

Δηλαδή, ο Αρειος Πάγος λέει με τη χτεσινή του απόφαση ότι:

  • Δεν μπορεί να υπάρξει ιδιοκτησία στο χώρο της πιλοτής, αλλά θα θεωρούνται όλοι οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων συνιδιοκτήτες της πιλοτής.
  • Επίσης, θα μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους με συμβόλαιο (οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας) ποιοι απ' όλους θα μπορούν να κάνουν χρήση της πιλοτής. Με την ίδια συμφωνία θα μπορούν να παραχωρήσουν την αποκλειστική χρήση της πιλοτής σε ορισμένους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων.

Τέλος, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι η πιλοτή εξυπηρετεί όλους τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων και δεν επιτρέπεται η κατάργηση και η μεταβολή του χαρακτήρα και του προορισμού της.

ΔΗΜΟΣ ΣΥΚΕΩΝ
Απεργία κατά των ιδιωτικοποιήσεων

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε η χτεσινή 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο Δήμο Συκεών Θεσσαλονίκης, με αίτημα να μην προχωρήσει ο δήμος στο ξεπούλημα της υπηρεσίας καθαριότητας. Η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική. Τα ΜΑΤ και τα περιπολικά της Αστυνομίας, που, καλεσμένα από τη διοίκηση του δήμου, «υποδέχτηκαν» το πρωί τους συγκεντρωμένους απεργούς στο εργοτάξιο του δήμου, δεν κατάφεραν να τους «πείσουν» να σπάσουν την απεργία.

Οι εργαζόμενοι του δήμου ανταποκρίθηκαν στο σύνολό τους στην απόφαση του Συλλόγου και καμία υπηρεσία δε λειτούργησε. Υπενθυμίζεται ότι τα βασικά αιτήματα της χτεσινής απεργίας ήταν:

Να γίνει πρόσληψη νέου μόνιμου προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας. Να μη γίνει εκχώρηση αρμοδιοτήτων του δήμου για την καθαριότητα σε δημοτική επιχείρηση ή μέσω αυτής σε ιδιώτες. Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης τονίζει ότι είναι και πάγια θέση της ΠΟΕ-ΟΤΑ να μην παραχωρηθεί καμία αρμοδιότητα οργανωμένων υπηρεσιών των δήμων σε δημοτικές επιχειρήσεις ή ιδιώτες.

Να σημειωθεί ότι, όπως μας δήλωσε ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ, Μηνάς Μοναστηρίδης, η διοίκηση του δήμου, εδώ και χρόνια, στην προσπάθεια απαξίωσης και αποδυνάμωσης της υπηρεσίας καθαριότητας, για να γίνει πιο εύκολα η ιδιωτικοποίηση, δεν έχει προσλάβει καθόλου μόνιμο προσωπικό, με αποτέλεσμα το 1987 να εργάζονταν στην υπηρεσία 68 μόνιμοι και σήμερα μόνο 37 και να χρησιμοποιούνται δε άλλοι 10 περίπου έκτακτοι με 8μηνες συμβάσεις.

Ο Μ. Μοναστηρίδης, καταγγέλλοντας την παρουσία των ΜΑΤ στο χώρο του εργοταξίου, δήλωσε: «Αλγεινή εντύπωσε προκάλεσε σε όλους τους εργαζόμενους η παρουσία 2 διμοιριών ΜΑΤ με πλήθος βαθμοφόρους στο χώρο του εργοταξίου. Η φανερή πρόθεση του δημάρχου ήταν η τρομοκράτηση των εργαζομένων και η προσπάθεια να ανοίξουν οι πύλες του εργοταξίου για να βάλουν μέσα απεργοσπάστες. Η προσπάθεια όμως έπεσε στο κενό με την ψύχραιμη και αποφασιστική στάση των απεργών αλλά και την έλλειψη απεργοσπαστών, αφού όλες οι υπηρεσίες του δήμου συμμετείχαν καθολικά στην απεργία».

Εξάλλου, αργά χτες βράδυ θα συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο Συκεών, με τη μαζική παρουσία των απεργών και πλήθους δημοτών, για να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτό το αίτημα του Συλλόγου για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα και εάν θα προχωρήσει στην εκχώρηση της υπηρεσίας στη δημοτική επιχείρηση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εγκαινιάστηκε το «Στέκι του μετανάστη»

Με την παρουσία των εκπροσώπων των μεταναστευτικών συλλόγων και άλλων φορέων της πόλης, καθώς και συνδικαλιστών, εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη το «Στέκι του μετανάστη». Οπως τόνισε μιλώντας στην εκδήλωση ο Ζαν Μαρί από τη Νότια Αφρική, ο μετανάστης απόκτησε ένα στέκι, μια διεύθυνση, ένα σπίτι. «Μια διεύθυνση στην οποία μπορούν οι φίλοι να του γράψουν ένα γράμμα, να του στείλουν μια κάρτα ευχών, ένα σπίτι μέσα στο οποίο μπορεί να δέχεται τους φίλους του, να συζητάει μαζί τους για διάφορα θέματα. Να του κεράσει ένα καφεδάκι, να μοιραστούν ένα πιάτο φαΐ από την πατρίδα του και δείχνοντάς τους την πολιτιστική τους κληρονομιά. Το στέκι, όπως το σκεφτόμαστε, θα είναι θεσμός και σημείο αναφοράς στην πόλη μας. Θα είναι χώρος δημιουργίας και ανταλλαγής απόψεων, ένα στέκι που ο μετανάστης μπορεί να πληροφορηθεί από τους ίδιους τους μετανάστες για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την είσοδο και την παραμονή του στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Ζαν Μαρί.

Πρόσθεσε ότι οι μετανάστες οραματίζονται μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, με σεβασμό όλων των ιδιαιτεροτήτων της, έτσι ώστε Ελληνες και μετανάστες να ζήσουν ειρηνικά και ανθρώπινα για μια καλύτερη συμβίωση των λαών. «Τα χρόνια που ζούμε στην Ελλάδα, σημείωσε, μας έδειξαν ότι τα βασικά προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά, όπως η ανεργία, η περιθωριοποίηση, το χαμηλό μεροκάματο, η εκμετάλλευση, δεν έχουν χρώμα ούτε καταγωγή, δεν είναι μόνο δικά μας προβλήματα, αλλά και όλων των Ελλήνων και ξένων. Μάθαμε επίσης πως αν ενημερωθούμε, εάν σπάσουν οι προκαταλήψεις, εάν έρθουμε κοντά ο ένας στον άλλο, ο αγώνας μπορεί να γίνει αποτελεσματικός».

Επίσης η Μιμόζα Τάκα, μετανάστης από την Αλβανία, πρόσθεσε ότι το «Στέκι» είναι πολύ σημαντικό, γιατί «μας βοηθά να ερχόμαστε σε επαφή μεταξύ μας και να ανταλλάσσουμε πληροφορίες». Ακόμη ο διευθυντής του ΜΑΚΙΝΕ Κ. Παγκαρλιώτας επισήμανε ότι κανένας κρατικός φορέας δεν ενδιαφέρθηκε να βρει δουλιά στους πρόσφυγες και τους μετανάστες εκτός από τον ΟΑΕΔ.

Το «Στέκι των μεταναστών», του οποίου τα έξοδα λειτουργίας καλύπτονται από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στην οδό Διοικητηρίου 8, στον 3ο όροφο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ