ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ευχολόγια από τους υπουργούς Οικονομικών της «G20»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Με δεδομένες και εντεινόμενες τις αντιθέσεις οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της «G20» που συνεδρίασαν στο Λονδίνο, προετοιμάζοντας τη σύνοδο των ηγετών στις 2 Απρίλη, κατέληξαν απλώς στην ανανέωση της δέσμευσής τους ότι θα καταβάλλουν «κάθε δυνατή προσπάθεια για διέξοδο από την κρίση». Από την άλλη πλευρά, ολοένα αυξάνονται οι φωνές των «ειδικών» που ζητούν την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος με στόχο την αντιμετώπιση της παρούσας και συνεχώς ογκούμενης καπιταλιστικής κρίσης.

«Είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να επανέλθει η ανάπτυξη. Δεσμευόμαστε να καταπολεμήσουμε όλες τις μορφές προστατευτισμού και να διατηρήσουμε ανοιχτά το εμπόριο και τις επενδύσεις», αναφέρει το ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομίας και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών των κρατών - μελών της «G20». Παρά τα βαρύγδουπα λόγια όμως, η μόνη συμφωνία που υπήρξε είναι η κατ' αρχήν συμφωνία για ενίσχυση του εποπτικού ρόλου, υπερδιπλασιασμό των πόρων, καθώς και των κεφαλαίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει για τη διάσωση οικονομιών σε κίνδυνο.

Παράλληλα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τέθηκαν όλα τα «ακανθώδη»... Οπως η ενίσχυση των δημοσιονομικών πακέτων των χωρών, με τη Βρετανία και την Ιαπωνία να στηρίζουν την κατεύθυνση που δείχνει η αμερικανική κυβέρνηση, και τη Γαλλία και τη Γερμανία να παραμένουν αντίθετες. Επισήμαναν ότι ύψιστη προτεραιότητα στην παρούσα φάση είναι να ξαναρχίσει η κανονική ροή του δανεισμού, καθώς επίσης συμφώνησαν στην ανάγκη αυστηρότερης εποπτείας των τραπεζών, καθώς και των κερδοσκοπικών αμοιβαίων κεφαλαίων.

Ενόσω οι υπουργοί Οικονομικών συναντώνταν στο Χόρσαμ, λίγο βορειότερα στο Λονδίνο, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, όπου η Γερμανίδα καγκελάριος κατέστησε εκ νέου σαφή την εναντίωσή της σε πρόσθετες δημοσιονομικές ενισχύσεις στην παρούσα φάση. Ενώ από την Ουάσιγκτον ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αρνούνταν την ίδια στιγμή ότι υπάρχουν διαιρέσεις στους κόλπους της «G20» για τους τρόπους επίλυσης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Παράλληλα ο Ομπάμα δήλωσε ότι η Κίνα μπορεί να έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη» στην αμερικανική οικονομία, απαντώντας στις ανησυχίες για τις κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ, που εκφράστηκαν από τον Κινέζο πρωθυπουργό Ουέν Ζιαμπάο. Οσο για τη μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου χρηματοπιστωτικού συστήματος, είπε ότι δε θα υπάρξει πιο ένθερμος υποστηρικτής από τον ίδιο.

Στο μεταξύ, το Σάββατο, η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Ινδία - γνωστές και ως χώρες BRIC από τα αρχικά τους στα αγγλικά - κάλεσαν με κοινή τους ανακοίνωση τις ΗΠΑ και τις χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ να επιδείξουν μεγαλύτερη διαφάνεια και να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της οικονομίας τους. Παράλληλα, ζήτησαν ενίσχυση των κεφαλαίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Ρωσία κάλεσε μετά το πέρας της εργασιών της προπαρασκευαστικής συνάντησης, η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της «G20», να προβεί στην αναδιάρθρωση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, το οποίο αποκάλεσε «μονοπολικό» και σχεδόν «απαρχαιωμένο», και παρουσίασε μία σειρά προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή, τα κελεύσματα ειδικών, όπως ο Πολ Κρούγκμαν, ακόμη και τραπεζιτών, για εθνικοποίηση ή μερική εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος συνεχίζονται. Μόνιμο πρέπει να καταστεί το νομοσχέδιο για την αναγκαστική εθνικοποίηση τραπεζών στρατηγικής σημασίας της Γερμανίας και όχι να χρησιμοποιείται ως προσωρινή λύση, δήλωσε χθες ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, Πέτερ Μπόφινγκερ.

Η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ «πιθανότατα θα τερματιστεί στο τέλος του 2009» και η ανάκαμψη μπορεί να αρχίσει από το επόμενο έτος, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο κίνδυνος μίας μεγάλης ύφεσης όπως εκείνη του 1929, είναι πλέον απομακρυσμένος. Επιπλέον, τόνισε ότι το μεγαλύτερο ρίσκο για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Στην Ισπανία, χιλιάδες Ισπανοί βγήκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν για τις μαζικές απολύσεις και την ανεργία, στην πρώτη παρόμοια διαδήλωση κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Την ίδια ώρα, στη Μαδρίτη χιλιάδες αστυνομικοί πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας ζητώντας καλύτερους μισθούς.

Στη Βρετανία οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες καθώς οι εργαζόμενοι στις εταιρείες που διαχειρίζονται τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες στη νότια Αγγλία προσανατολίζονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για δρομολογούμενες περικοπές θέσεων εργασίας.

Τέλος, ανησυχίες εγείρει δημοσκόπηση των «Financial Times» που καταδεικνύει ότι τα τρία τέταρτα των Βρετανών τάσσονται υπέρ της απομάκρυνσης από τη χώρα των μεταναστών που δε βρίσκουν δουλειά, ενώ κατά πλειοψηφία αντιτίθενται και στο δικαίωμα πολιτών από άλλες χώρες της ΕΕ να εργάζονται στη Βρετανία.


ΡΩΣΙΑ
Ανησυχία για τα «ανατολικά» σχέδια της ΕΕ

Μέσα στη βδομάδα αναμένεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει το πρόγραμμα της λεγόμενης «Ανατολικής συνεργασίας» με χώρες με τις οποίες η Ρωσία έχει στενές σχέσεις ή παραδοσιακούς δεσμούς. Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει το Κρεμλίνο, όπως φαίνεται και από σχετικά δημοσιεύματα.

Μετά τον πόλεμο στον Καύκασο οι Βρυξέλλες επιδιώκουν τη διεύρυνση της επιρροής τους σε Ουκρανία, Μολδαβία, Λευκορωσία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργία.

Η έναρξη λειτουργίας της νέας συνεργασίας της ΕΕ με αυτή την ομάδα χωρών προβλέπεται να γίνει στις 7-8 Μάη στην Πράγα, όπου θα υπογραφτεί η σχετική συμφωνία των έξι αυτών χωρών της ΚΑΚ με την ΕΕ.

Οπως εκτιμά σε άρθρο της η «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα»: «Τότε η Ρωσία αντί για μία προβληματική Ουκρανία θα έχει απέναντί της έναν κρίκο από όχι και τόσο φιλικές χώρες προς αυτήν».

Η εφημερίδα εκτιμά πως η ΕΕ προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα «ζώνη» χωρών στα ανατολικά σύνορα της, πιέζοντας από εκεί τη Ρωσία.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ