ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα ευρήματα της Μακεδονίας

Τμήμα χάλκινης μακεδονικής ασπίδας στο Δίον Πιερίας
Τμήμα χάλκινης μακεδονικής ασπίδας στο Δίον Πιερίας
Νέα σημαντικά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στο Δίον και στους Φιλίππους, με την τελευταία ανασκαφική περίοδο του ΑΠΘ, και ανακοινώνονται στη Θεσσαλονίκη στο ετήσιο συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου Πιερίας, κοντά στο ιερό του Δία, όπου θυσίαζε ο Μ.Αλέξανδρος, αποκαλύφθηκε τμήμα χάλκινης ασπίδας (αρχές 3ου αι. π.Χ.). Η ασπίδα κοσμείται με ανάγλυφο δωδεκάκτινο αστέρι, όπου ανάμεσα στις ακτίνες υπάρχει η επιγραφή «Βασιλέως Δημητρίου». Το αστέρι περιβάλλεται από ομόκεντρους κύκλους, οι οποίοι σύμφωνα με τον καθηγητή Δ. Παντερμανλή, που έκανε την ανακοίνωση, συμβολίζουν το χρόνο και τις τροχιές που κάνουν στη διάρκειά του οι πλανήτες. Η ασπίδα το πιθανότερο ανήκει στον Δημήτριο Πολιορκητή, γιο του Αντιγόνου, ιδρυτή της δυναστείας των Αντιγονιδών.

Επίσης, σε κτιριακό συγκρότημα, δίπλα στην έπαυλη του Διονύσου, στον κεντρικό δρόμο του αρχαίου Δίου, αποκαλύφθηκαν πολυτελή αντικείμενα (χάλκινα λυχνάρια, μαρμάρινοι δίσκοι κ.ά.), που βρέθηκαν στην ίδια θέση και τοποθετήθηκαν το 2ο αι. π.Χ.

Ψηφιδωτό στους Φιλίππους

Ενα ψηφιδωτό δάπεδο οικίας, μοναδικό, όπως χαρακτηρίστηκε, (δεύτερο μισό του 3ου αιώνα μ.Χ. αι.) αποκάλυψε η πανεπιστημιακή ανασκαφή, που διενεργείται στους αρχαίους Φιλίππους, στην Καβάλα. Το ψηφιδωτό, διαστάσεων 4x10 μ., απεικονίζει σκηνή Ιπποδρόμου. Στα καλύτερα διατηρημένα μέρη του διακρίνονται άλογα με αναβάτες και ατύχημα άρματος στη διάρκεια αγώνα. Σώζονται επίσης ονόματα αρματοδρόμων και η επιγραφή «ΒΟΥΚΟΛΙΣ».

Ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Γ. Γούναρης, υπεύθυνος της ανασκαφής, παρουσιάζοντας το εύρημα στην ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε πως εντοπίστηκε στον προθάλαμο οικίας, και κάλυπτε πιθανότατα το δάπεδο δεξαμενής που χρησιμοποιούνταν ως πισίνα και χαρακτήρισε πρωτόγνωρη λεπτομέρεια τον εντοπισμό μολυβδόφυλλου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε προφανώς για μόνωση. Επίσης, βρέθηκε πλήρες εργαστήριο υαλουργίας (τέλη του 4ου μ.Χ.), που θεωρείται μοναδικό στη Β. Ελλάδα.

Χρηματοδότηση ταινιών

Εξι ταινίες μεγάλου μήκους αποφάσισε το ΔΣ να χρηματοδοτηθούν από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, μετά την εξέταση 19 προτάσεων. Εγκρίθηκαν, λοιπόν, οι ταινίες: «Νύφες» σε σενάριο Ιωάννας Καρυστιάνη και σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη. Η ταινία είναι διεθνής συμπαραγωγή με υψηλό προϋπολογισμό. Το ποσό χρηματοδότησης του ΕΚΚ δε θα ξεπεράσει τα 120.000.000 δρχ. «Οι επτά ήλιοι της Αγλαΐας» του Βαγγέλη Σερντάρη (85.000.000). «Μυστικός Νοέμβρης» του Τάκη Παπαγιαννίδη (70.000.000), «Η ζωή μετά θάνατον: Ο μπαμπάς μου» της (πρωτοεμφανιζόμενη) Πέννυς Παναγιωτοπούλου (75.000.000), «Πάμπτωχοι Α.Ε.» σε σενάριο Γιώργου Κοτανίδη και σκηνοθεσία Αντώνη Κόκκινου και «Ετσι κι έτσι» της Ολγας Μαλέα (40.000.000). Στο πρόγραμμα «Μικρογραφίες» από τις 28 προτάσεις εγκρίθηκαν 6 προτάσεις για την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους. «Νανούρισμα» του Βαγγέλη Καλαμπάκα (10.000.000), «Οι άντρες δεν κλαίνε» του Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη (7.000.000), «Ξανακερδισμένος χρόνος» του Κώστα Φούντα (10.000.000), «Φωταγωγός» του Ιωάννη Βεσλεμέ (7.000.000), «Μια προσπάθεια ακόμα» του Σωκράτη Κόλλα (5.000.000) και «Location scouting» σε σενάριο Γιώργου Νούσια και σκηνοθεσία ΝΤΕΦΙ (5.000.000).

Θεατρικές «νότες»
«Η βλάβη» του Ντύρρενματ στο «Θέατρο του Ηλιου»
«Η βλάβη» του Ντύρρενματ στο «Θέατρο του Ηλιου»
  • Το έργο του Φρίντριχ Ντίρενματ «Βλάβη» παρουσιάζει το «Θέατρο του Ηλιου», σε μετάφραση Μίτσης Κουγιουμτζόγλου, σκηνοθεσία Ανδρέα Παπασπύρου, σκηνικά - κοστούμια Λίνας Παγώνη - Μαρίας Δημητριάδου, μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου και χορογραφίες Πέτρου Γάλλια. Παίζουν: Ανδρέας Παπασπύρος, Δάφνη Βασιλειάδου, Κώστας Λαός, Ειρήνη Λιοκουκουδάκη, Ηρακλής Στρούγγης, Παναγιώτης Σμυρνής, Κώστας Κοντοράτος.
  • «Η τελευταία μέρα ενός κατάδικου», η θεατρική διασκευή του πολύκροτου μυθιστορήματος του Ουγκό, παρουσιάζεται μέχρι τις 13/3, στο «Φούρνο». Η διασκευή είναι του Αντώνη Κρίνου, η σκηνοθεσία του Κοραή Δαμάτη, τα σκηνικά - κοστούμια του Κωνσταντίνου Κυπριωτάκη. Παίζει ο Νικόλας Βαγιονάκης. Οι τελευταίες ώρες ενός καταδικασμένου σε θάνατο. Σκέψεις, ελπίδες, απογοητεύσεις και αντιδράσεις μέχρι τη στιγμή της εκτέλεσης.
  • Στον «Τεχνοχώρο υπό σκιάν» την Τρίτη θα δοθεί η επίσημη του έργου «Νυχτωδία» της Σοφίας Διονυσοπούλου, από το «Θέατρο των ρυθμών». Σκηνοθεσία Σ. Διονυσοπούλου, σκηνικά - κοστούμια Μπιάνκας Νικολαρεΐζη, μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου. Παίζουν: Κάτια Νικολαΐδου, Οδυσσέας Σταμούλης.
  • Εκατό παραστάσεις συμπλήρωσε το «Αντιθέατρο» της Μαρίας Ξενουδάκη με το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι», σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη, σκηνοθεσία Μαρίας Ξενουδάκη, μουσική Αρη Τασούλη. Παίζουν: Μαίρη Βιδάλη, Μαρία Ξενουδάκη, Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, Γιώργος Λιβανός, Μαρία Σύρου.
Βιβλιοπαρουσιάσεις
  • Τα βιβλιοπωλεία Τσαμαντάκη και οι εκδόσεις «Γκούτενμπεργκ» στις 21/2 (7.30μμ) στην Ελληνογαλλική Σχολή (Ελ. Βενιζέλου 12Α, Πειραιάς) θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Σαράντου Καργάκου «Ιστορία του ελληνικού κόσμου και του μείζονος χώρου».
  • Τα «Νέα Σύνορα» Α. Α. Λιβάνη στις 21/2 (7μμ) στο «Χίλτον» θα παρουσιάσει το βιβλίο του Αναστάση Πεπονή «Ελλάδα και δημοκρατία στη νέα πραγματικότητα». Θα μιλήσουν: Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Α. Μαγκάκης, Α. Παπαδόπουλος, Στ. Παπαθεμελής, Α. Πεπονής.
  • Τα «Ελληνικά Γράμματα» (Ζωοδ. Πηγής 21 και Τζαβέλλα), στις 21/2 (8μμ) θα παρουσιάσουν το βιβλίο της Ράνιας Ευδοκιμίδου - Παπαγεωργίου «Δραματοθεραπεία - Μουσικοθεραπεία. Η επέμβαση της τέχνης στην ψυχοθεραπεία».
  • Στο «ΒΙΒΛΙΟρυθμό» (Ζωοδόχου Πηγής 18), στις 22/2 (8μμ) οι εκδόσεις Σαββάλα θα παρουσιάσουν το βιβλίο των Δημήτρη Δρακόπουλου - Κώστα Ναστούλη - Χρίστου Γ. Ρώμα «Αριστοτέλους Ηθικά Νικομάχεια - Πολιτικά».
  • Η «Ωκεανίδα» στις 23/2 (12), στη «Στοά του Βιβλίου» θα παρουσιάσει το βιβλίο του Πέτρου Στ. Μακρή - Στάικου «Κίτσος Μαλτέζος (Ο αγαπημένος των θεών)».
  • Οι εκδόσεις Καστανιώτη στο «Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104» (Θεμιστοκλέους 104), στις 24/2 (8μμ) θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Ούγκο Κλάους «Οι φήμες» (Αριστείο 1998). Θα μιλήσουν ο πρέσβης του Βελγίου Κλοντ Ρίζεμανς, η Ιωάννα Καρυστιάνη, ο Ούγκο Κλάους. Στις 26/2 (12μ) στο κινηματοθέατρο «Αστόρια - Αλφα Οντεόν» του Ηρακλείου Κρήτης, το νέο βιβλίο του Χάρρυ Κλυνν «Τα τρυφερά αγκάθια».
  • Οι εκδόσεις Πατάκη (Ακαδημίας 65) στις 24/2 (1μμ) θα παρουσιάσουν το βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου «Το εργοστάσιο μολυβιών».
Φεστιβάλ γυναικών

Από τις 22 έως τις 27/9/2000 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 2ο Φεστιβάλ «Γυναίκες δημιουργοί των δύο θαλασσών, Μεσόγειος και Μαύρη Θάλασσα», που συνδιοργανώνουν το «Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια», η ΕΕ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και ο «Σύνδεσμος Εταιρειών Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών».

Στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί γυναικεία καλλιτεχνική δημιουργία, από 30 χώρες, σε διάφορους τομείς, από αρχιτεκτονική μέχρι κινηματογράφο, καθώς και φεστιβάλ κινηματογράφου, με επίτιμο πρόεδρο τον Κώστα Γαβρά.

Αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να σταλούν μέχρι 29/2 στο «Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια», (Πλούτωνος 30 - Γ. Παπανδρέου, ΤΚ 54655, Θεσσαλονίκη).

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Γιάννη Σκαρίμπα διοργανώνουν το «Δημοτικό Κέντρο Μελέτης Νεοελληνικής Λογοτεχνίας "Γιάννης Χατζίνης"» Καλλιθέας και ο «Νέος Πνευματικός Κύκλος Καλλιθέας» στις 24/2 (7 μμ) στην αίθουσα του Κ.Μ.Ν.Λ. (Ματζαγριωτάκη 118, Καλλιθέα). Εξάλλου, το «Θεατρικό Εργαστήρι» του Δήμου διοργανώνει διάλεξη με θέμα «Ιονέσκο, το παράλογο που δεν είναι πια τόσο παράλογο», στις 25/2 (8 μμ), της Κυριακής Πετράκου, στο Δημαρχείο Καλλιθέας (Ματζαγριωτάκη 74-76).

Ενα πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους διοργανώνει το Παράρτημα Ευγένειας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κερατσινίου αυτό το μήνα, μαθαίνοντας στα παιδιά τα μυστικά της τέχνης από τους ίδιους τους δημιουργούς και προσφέροντας στους μεγάλους μια βραδιά παραμυθιού. Στις 24 και 25/2 θα γίνει εκδήλωση με θέμα «Πίσω από τον μπερντέ», για τα μυστικά και την ιστορία του Καραγκιόζη και κατασκευή φιγούρας και παράσταση από τον Πάνο Καπετανίδη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και βραδιά «Της αγάπης το γαϊτάνι» - αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από την Αγνή Στρουμπούλη.

Στο «Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν» (Μ. Αυρήλιου 5, Πλάκα) θα δοθούν οι παρακάτω διαλέξεις: 22/2, 7 μμ, «Η επιβίωση των εκφράσεων στη νεοελληνική λογοτεχνία σε κείμενα των Κώστα Κρυστάλλη και Γρηγορίου Ξενόπουλου». Ομιλητής ο Γιάννης Ρηγόπουλος. 23/2, 7 μμ, ο Κώστας Στεργιόπουλος θα μιλήσει για τον Γιάννη Ψυχάρη. 24/2 ο Λένος Μαυρομάτης θα μιλήσει με θέμα «Βυζαντινοί και Σέρβοι ή Ρωμαίοι και Τρίβαλλοι (12ος- 13ος αι.)». 25/2, 7.30 μμ, ο Ματθαίος Γιωσαφάτ, με θέμα «Να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί; Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση στα προβλήματα του γάμου».

Διάλεξη με θέμα «Θέατρο και πραγματικότητα», με ομιλητή τον Δημήτρη Ποταμίτη, διοργανώνει η «Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών» (Ιπποκράτους 63) στις 21/2 (6 μμ).

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους επιστρέφει στα πρώτα βήματα του κινηματογράφου παρουσιάζοντας, σήμερα, στις 8 το βράδυ, στο θέατρο «Απόλλων», μια επιλογή ταινιών από τις περίπου 400 που γύρισαν τα εργαστήρια του μεγάλου εφευρέτη Τόμας Εντισον. Πρόκειται για 48 μικρά φιλμ, που καλύπτουν την περίοδο από το 1891 ως το 1903, μέσα από τα οποία παρακολουθούμε την πειραματική περίοδο του κινηματογράφου και τη σταδιακή μετεξέλιξή του ως μέσου επικοινωνίας και τέχνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ