ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ G20
Ανταγωνισμοί για «πράσινες» επενδύσεις και οικονομία πίσω από «θολές» διατυπώσεις

Από τη Σύνοδο Κορυφής του G20 στη Ρώμη
Από τη Σύνοδο Κορυφής του G20 στη Ρώμη
Ο σφοδρός ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός και οι αγεφύρωτες αντιθέσεις αποτυπώθηκαν και στο «θολό» κείμενο της τελικής Διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής των 20 ισχυρότερων καπιταλιστικών οικονομιών (G20), που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Ρώμη.

Με βασική ατζέντα την «παγκόσμια οικονομία και παγκόσμια υγεία», την «κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον» και τη «βιώσιμη ανάπτυξη», οι 20 ηγέτες κινήθηκαν με κριτήριο την ενίσχυση των κρατών και των ομίλων τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Αόριστες διατυπώσεις για το «κλίμα» και την «ενεργειακή μετάβαση»

Από τα θέματα που κυριάρχησαν στη Σύνοδο, υπό το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος από αυτούς που πρωτοστατούν στην καταστροφή του, ήταν οι «πράσινες» επενδύσεις για τα μονοπώλια και η «ενεργειακή μετάβαση». Οπως αποτυπώνεται και στην Κοινή Διακήρυξη, βέβαια, τα ανταγωνιστικά καπιταλιστικά συμφέροντα και σε αυτό το ζήτημα είναι ασυμβίβαστα: Τα ισχυρότερα κράτη και οι όμιλοί τους ανταγωνίζονται για το ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από τις «πράσινες» μπίζνες, ενώ παράλληλα η κάθε πλευρά - με κριτήριο τον ορυκτό της πλούτο, τις ανάγκες της βιομηχανικής παραγωγής κ.ο.κ. - επιδιώκει η «ενεργειακή μετάβαση» να γίνει με τα χρονοδιαγράμματα και τους όρους που τη συμφέρουν περισσότερο έναντι των ανταγωνιστών της.

Ετσι, η Διακήρυξη του G20 κάνει γενικόλογα έκκληση για «ουσιαστική και αποτελεσματική» δράση με στόχο τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο (όριο που έχει τεθεί για να αποφευχθεί η επιτάχυνση ακραίων καιρικών φαινομένων), χωρίς να περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ενώ αναφέρεται ότι τα ισχύοντα εθνικά σχέδια για τους τρόπους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να ενισχυθούν «αν είναι απαραίτητο». Αντίστοιχα, δεν επιτεύχθηκε συμβιβασμός γύρω από τον στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Με μια πιο αόριστη διατύπωση αναγνωρίζεται η «βασική σημασία» να επιτευχθεί κάτι τέτοιο «μέχρι ή γύρω στα μέσα του αιώνα».

Η Διακήρυξη περιλαμβάνει «δέσμευση» των μελών του G20 για κατάργηση της διεθνούς χρηματοδότησης για την κατασκευή υποδομών παραγωγής Ενέργειας από άνθρακα σε άλλες χώρες έως το τέλος του έτους, αλλά δεν ορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατάργηση της παραγωγής Ενέργειας από άνθρακα, αναφέροντας ότι αυτή θα γίνει «το συντομότερο δυνατό». Επίσης, οι ηγέτες του G20 δεν όρισαν συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων, λέγοντας ότι θα προσπαθήσουν να το επιτύχουν «μεσοπρόθεσμα». Παράλληλα, «υποβαθμίστηκε» η διατύπωση σχετικά με τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Νέα ευχολόγια για πανδημία - εμβόλια και αντιλαϊκά σχέδια για την Υγεία

Επιπλέον οι ηγέτες του G20, τα κράτη και οι όμιλοι των οποίων ευθύνονται για την τεράστια διεθνή ανισομετρία των εμβολιασμών, εμφανίζεται να ενστερνίζονται τους στόχους για εμβολιασμό τουλάχιστον του 40% του πληθυσμού σε όλες τις χώρες του κόσμου έως το τέλος του 2021 και του 70% έως το τέλος του 2022, στόχοι που είναι ήδη πίσω από τις ανάγκες και θα είχαν επιτευχθεί αν η παραγωγή και διανομή των εμβολίων δεν υποτάσσονταν στην καπιταλιστική κερδοφορία και τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.

Επίσης, υιοθετούνται στα λόγια οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μελλοντικές πανδημίες. Αντίστοιχες προειδοποιήσεις βέβαια υπήρχαν και πολύ πριν από το ξέσπασμα της σημερινής πανδημίας, αλλά δεν πάρθηκαν ουσιαστικά μέτρα ετοιμότητας καθώς δεν υπήρχαν άμεσα κέρδη για τις φαρμακοβιομηχανίες και τα καπιταλιστικά κράτη, ενώ αντίστοιχα εκτεθειμένοι παραμένουν και σήμερα οι λαοί.

Καθόλου τυχαία, στο ίδιος μήκος κύματος με την πολιτική που οδήγησε τους λαούς έως εδώ, επισημαίνεται ότι αποφασίστηκε η δημιουργία «Επιχειρησιακής Δύναμης του G20 για την Υγεία και την Οικονομία», για να ευνοήσει μια στενότερη «συνεργασία» των δύο αυτών τομέων...

Οι δε Πρόεδροι Κίνας και Ρωσίας ζήτησαν αμοιβαία παγκόσμια αναγνώριση των εμβολίων και των πιστοποιητικών εμβολιασμού, κάτι που δεν συμβαίνει «εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού», σημείωσε ο Βλ. Πούτιν.

Επιπλέον, μετά από πολύχρονα και σκληρά παζάρια, η Σύνοδος Κορυφής του G20 επικύρωσε την απόφαση για κατώτατη διεθνή φορολόγηση των ψηφιακών και τεχνολογικών κολοσσών στο 15% επί των κερδών τους στις χώρες όπου πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες.

Πέρα βέβαια από τα παζάρια που συνεχίζονται γύρω από τις «λεπτομέρειες» για την εφαρμογή της απόφασης στην πράξη - αναφέρεται ως στόχος να τεθεί σε εφαρμογή έως το 2023 - το σίγουρο είναι ότι οι λαοί δεν έχουν να περιμένουν καμία «ελάφρυνση». Τα όποια φορολογικά έσοδα από τέτοιες παρεμβάσεις - και ενώ παραμένει το τεράστιο οπλοστάσιο των ομίλων για φοροαποφυγή, κάθε λογής φορολογικά «κίνητρα», απαλλαγές κ.ο.κ. - στη μεγάλη τους πλειοψηφία θα αφορούν στα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη και θα αξιοποιηθούν για την παραπέρα στήριξη των μονοπωλίων τους στον διεθνή ανταγωνισμό.

Αιχμές ΗΠΑ κατά Κίνας και Ρωσίας

Η Σύνοδος του G20 «έδειξε πόσο ισχυρή είναι η Αμερική όταν δεσμεύεται και συνεργάζεται με τους συμμάχους και εταίρους για τα προβλήματα», υποστήριξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξη Τύπου. Αρπάζοντας εξάλλου την ευκαιρία, ανέφερε ότι «η Ρωσία και η Κίνα απλώς δεν εμφανίστηκαν» όταν χρειάστηκε «να αναληφθούν δεσμεύσεις για το κλίμα», σχολιάζοντας τις ηχηρές απουσίες των Προέδρων της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, οι οποίοι επέλεξαν να συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αλλωστε και στη συνάντηση του Μπάιντεν με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, η οποία συνοδευόταν από τον πιθανό διάδοχό της, Ολαφ Σολτς, συζητήθηκε το πώς θα διασφαλιστεί ότι «η Ρωσία δεν θα μπορεί να χειραγωγεί τη ροή του φυσικού αερίου για επιβλαβείς πολιτικούς σκοπούς», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ισχυρίστηκε χτες πως «η Ρωσία προηγείται πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Δυτικής Ευρώπης, όσον αφορά τη μετάβαση σε τεχνολογίες μικρότερης έντασης άνθρακα στην παραγωγή» και υπενθύμισε τον στόχο της Ρωσίας για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060.

Σύντομη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο είχε στο περιθώριο του G20 ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, όπου συζητήθηκε η ατζέντα για ενδεχόμενες νέες επαφές Ρωσίας - ΗΠΑ, ακόμη και σε επίπεδο Προέδρων.

Εντείνεται η αντιπαράθεση Βρετανίας - Γαλλίας

Με αφορμή τα δικαιώματα αλιείας στα χωρικά τους ύδατα

Με κινήσεις παραπέρα όξυνσης και ανταλλαγή εκατέρωθεν «προειδοποιήσεων» και «διοριών», εντείνεται η αντιπαράθεση Βρετανίας - Γαλλίας, με αφορμή τα δικαιώματα αλιείας στα χωρικά τους ύδατα, σε μια ακόμα χαρακτηριστική έκφραση των καπιταλιστικών αντιπαραθέσεων που οξύνονται στα απόνερα του Brexit.

Μετά τις διαμαρτυρίες της Γαλλίας ότι απορρίφθηκε περίπου το 40% των αιτήσεων που κατέθεσαν μικρά αλιευτικά σκάφη για ψάρεμα στα βρετανικά ύδατα (με την αιτιολογία ότι δεν μπορούσαν να αποδείξουν πως ψάρευαν εκεί και πριν από το Brexit), η Γαλλία προχώρησε σε «αντίμετρα», με την κατάσχεση ενός βρετανικού αλιευτικού σκάφους σε γαλλικά χωρικά ύδατα την περασμένη Πέμπτη και απειλές για περαιτέρω μέτρα από τις 2 Νοέμβρη.

Η συνάντηση που είχαν την Κυριακή, στο περιθώριο της Συνόδου του G20 ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, δεν εκτόνωσε την ένταση, ενώ οι δύο ηγέτες έδωσαν ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου.

Ο Εμ. Μακρόν, ενώ ανέφερε πως δεν θέλει κλιμάκωση της έντασης με το Λονδίνο, απείλησε με ενδεχόμενα νέα μέτρα από σήμερα, όπως να απαγορευτεί η πρόσβαση βρετανικών σκαφών σε γαλλικά λιμάνια, να αυξηθούν οι έλεγχοι σε φορτηγά με τελικό προορισμό τη Βρετανία κ.ά., εν μέσω μάλιστα των σοβαρών προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας.

Ο δε Μπ. Τζόνσον είπε πως είναι υπέρ της εξεύρεσης λύσης το συντομότερο, αλλά κατηγόρησε το Παρίσι πως επιχειρεί να τιμωρήσει τη Βρετανία επειδή εγκατέλειψε την ΕΕ. Το Σάββατο ο Βρετανός υπουργός για το Brexit, Ντ. Φροστ, αποκάλυψε πως η κυβέρνηση σκέφτεται «σοβαρά» το ενδεχόμενο νομικών μέτρων αν η Γαλλία προχωρήσει σε αύξηση ελέγχων σε βρετανικές εξαγωγές προς τα γαλλικά λιμάνια.

Απειλές απηύθυνε χτες και η Βρετανίδα ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας, δηλώνοντας: «Οι Γάλλοι έχουν εκτοξεύσει εντελώς παράλογες απειλές, συμπεριλαμβανομένων των Νήσων της Μάγχης και της αλιευτικής μας βιομηχανίας, και πρέπει να αποσύρουν αυτές τις απειλές, διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε τους μηχανισμούς της εμπορικής μας συμφωνίας με την ΕΕ για να αναλάβουμε δράση». Στο ίδιο πνεύμα και άλλοι Βρετανοί αξιωματούχοι κάλεσαν τη Γαλλία να υποχωρήσει εντός 48 ωρών.

Καθώς παράλληλα με τα παραπάνω κλιμακώνεται και η ένταση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ γύρω από την τελωνειακή διευθέτηση στη Βόρεια Ιρλανδία, θέση στην αντιπαράθεση Βρετανίας - Γαλλίας πήρε και ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το Brexit, Μ. Σέφκοβιτς, που προειδοποίησε τη Βρετανία να μην «πάρει τον δρόμο της σύγκρουσης». Μιλώντας στην εφημερίδα «The Telegraph», παρότρυνε τον Ντ. Φροστ να κάνει ένα βήμα πίσω και να επανεξετάσει τις προτάσεις των Βρυξελλών για τους ελέγχους βρετανικών αγαθών που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία δυνάμει των ισχυόντων πρωτοκόλλων.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
«Ευκαιρία» για μπίζνες που «γίνονται μια φορά σε μια γενιά»

Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τη Σύνοδο Κορυφής του G20, τα παζάρια γύρω από την «πράσινη» ανάπτυξη και την «ενεργειακή μετάβαση» συνεχίζονται στη Γλασκόβη, στην 26η Διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP26).

Από τις διά ζώσης εργασίες της Διάσκεψης - όπως έκαναν και στη Σύνοδο του G20 - επέλεξαν να απουσιάζουν ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν (θα συμμετέχει μέσω βιντεοσύνδεσης) και ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ (έστειλε γραπτή τοποθέτηση).

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον, ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου, παρομοίασε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής με μία «ωρολογιακή βόμβα», ενώ μπαίνοντας περισσότερο στο «ψητό» του ζητήματος ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αφού συμφώνησε ότι δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις, αναφέρθηκε στην «ευκαιρία» για σημαντικές επενδύσεις που γίνονται «μία φορά σε μια γενιά». «Η Γλασκόβη ας γίνει το σημείο εκκίνησης μίας φιλόδοξης δεκαετίας», πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα απερχόμενη καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ανέφερε πως ο κόσμος χρειάζεται έναν «συνολικό μετασχηματισμό ζωής και εργασίας», που να αντιμετωπίζει ευρύτερα την υπόθεση της κλιματικής αλλαγής.

Ο δε γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, κάλεσε τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη να «σώσουν την ανθρωπότητα» από την κλιματική αλλαγή για να σταματήσουμε να σκάβουμε «τους δικούς μας τάφους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ