ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Στο δρόμο του αγώνα από την Τρίτη

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Γιάννενα

Σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις προχωρούν οι φοιτητές, με αιχμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνα, που σπάει σε κύκλους την ανώτατη εκπαίδευση υποβαθμίζοντάς την και παραδίδει την έρευνα στις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα αντιδρούν συνολικά στην επίθεση που εξαπολύεται απέναντι στην ανώτατη εκπαίδευση. Πρώτο τους ραντεβού είναι την ερχόμενη Τρίτη 5/3, οπότε θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 11 μ.μ. και πορεία, ενώ, μετά από κύκλο Γενικών Συνελεύσεων και στις σχολές που δεν πρόλαβαν να γίνουν την προηγούμενη βδομάδα, προσανατολίζονται σε νέο συλλαλητήριο στις 13 του Μάρτη.

Για την κινητοποίηση της Τρίτης έχουν ήδη πάρει αγωνιστικές αποφάσεις οι φοιτητικοί σύλλογοι Βιολογικού, ΤΕΑΠΗ (Νηπιαγωγών), ΦΕΠΑ (Φοιτητικής Εστίας Ιλισίων), Φυσικού, Χημικού και Μαθηματικού, που απαιτούν απόσυρση του νομοσχεδίου για τα μεταπτυχιακά και του νόμου ψευτοανωτατοποίησης των ΤΕΙ, λένε «όχι» στην αξιολόγηση των πανεπιστημίων από τις επιχειρήσεις και διεκδικούν: Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, χωρίς τον αναχρονιστικό διαχωρισμό σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, μεταπτυχιακά ενός κύκλου που θα οδηγούν απευθείας σε διδακτορικό δίπλωμα (κι όχι στα κάθε είδους μεταπτυχιακά που υποβαθμίζουν τις προπτυχιακές σπουδές, όπως τα ΜΔΕ και τα ΔΠΣ, που φτιάχνει η κυβέρνηση), δικαίωμα στη σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα για όλους και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Οι παραπάνω σύλλογοι καλούν και τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους σε συντονισμό το Σάββατο 23/3, ενώ με το ίδιο πλαίσιο αιτημάτων στο δρόμο του αγώνα βγαίνουν την Τρίτη 5/3 και οι φοιτητές των Ιωαννίνων, με απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου Μαθηματικού.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Ξεκινούν με απεργία το «αγωνιστικό εξάμηνο»

Σημαντική παρέμβαση το κείμενο - πλαίσιο της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης

Η συνολική επίθεση της κυβέρνησης στην ανώτατη εκπαίδευση αποτυπώνεται και στην υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών. Ετσι, το Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό (ΔΕΠ) των ΑΕΙ προχωρά σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, κάνοντας την αρχή με 48ωρη απεργία την Τρίτη και Τετάρτη 5-6/3, στο πλαίσιο της οποίας την Τρίτη 5/3 θα πραγματοποιήσουν στην Αθήνα συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 11 π.μ. και πορεία στο υπουργείο Παιδείας, ενώ συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα και σε άλλες πόλεις. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Αθήνας, με σχετική απόφαση της Συγκλήτου, θα παραμείνει κλειστό για όλη την ερχόμενη βδομάδα.

Αιχμή των κινητοποιήσεων, που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) κι έχουν «συνυπογράψει» δώδεκα σύλλογοι ΔΕΠ ανά την Ελλάδα, είναι τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά τους αιτήματα, τα οποία, πάνω από ένα χρόνο, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με «θετικές» υποσχέσεις, αλλά δεν ικανοποιεί. Συγκεκριμένα, ζητούν να ενσωματωθούν όλα τα επιδόματα που παίρνουν στο βασικό τους μισθό και να υπάρξουν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση»

Τη στιγμή που η αγανάκτηση ανάμεσα στους πανεπιστημιακούς φουντώνει, ενώ η κυβέρνηση επιτίθεται πολύμορφα, όχι μόνο στα οικονομικά, αλλά και στο ίδιο το έργο τους, μέσω των νόμων και ρυθμίσεων που ετοιμάζει, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΠΚ) παρεμβαίνει στο χώρο των πανεπιστημιακών με ένα ολοκληρωμένο κείμενο-πλαίσιο.

Η ΔΠΚ αναφέρεται συνολικά στις αποφάσεις της Μπολόνια και της Πράγας, που «έγραψαν» τις κατευθύνσεις υποβάθμισης πανεπιστημίων-ΤΕΙ, και συγκεκριμένα στα νομοσχέδια που τις υλοποιούν (για μεταπτυχιακά, διά βίου εκπαίδευση, αξιολόγηση, χειραγώγηση μέσω ΕΠΕΑΕΚ). «Οι κατευθύνσεις της έρευνας - σημειώνει χαρακτηριστικά - υπαγορεύονται ολοένα και στενότερα από την απαίτηση εξυπηρέτησης οικονομικών και γενικότερων ιδεολογικών-πολιτικών συμφερόντων της άρχουσας τάξης. Δυναμώνει η κατακερματισμένη έρευνα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Περιορίζεται ασφυκτικά η ελεύθερη και ανιδιοτελής αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας και η ερευνητική δημιουργία».

«Συνολικά, κάτω από την ομπρέλα της "Ενιαίας Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης" τα πανεπιστήμια και η επιστήμη υποτάσσονται στις ανάγκες της άρχουσας τάξης και απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από τις λαϊκές ανάγκες. Το διδακτικό προσωπικό αλλοτριώνεται και δημιουργούνται συνθήκες που το απομακρύνουν από την κοινωνική του αποστολή», συμπεραίνει η ΔΠΚ και τονίζει ότι «απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις προβάλλει αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε, η αντίσταση και η διεκδίκηση ενός νέου κοινωνικού ρόλου του πανεπιστημίου. Αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο, δημοκρατικό πανεπιστήμιο των λαϊκών αναγκών, που εντάσσεται σε ένα σύστημα πραγματικά δωρεάν Παιδείας και σε μια άλλη πορεία της χώρας».

Ακριβώς γι' αυτό προβάλλει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων αντίστασης στην υλοποίηση των κατευθύνσεων της Μπολόνια και διεκδίκησης ουσιαστικής ενίσχυσης της ανώτατης εκπαίδευσης, αντίθεσης στην ιδιωτικοποίησή της. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσει και τα ιδιαίτερα αιτήματα για τον κλάδο των πανεπιστημιακών και, συγκεκριμένα, ανάμεσα στ' άλλα απαιτεί: Κατάργηση του νόμου για την υπηρεσιακή κατάσταση και το μισθολόγιο, επαναφορά της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υποχρεωτικά για όλο το ΔΕΠ, ένταξη των επιδομάτων στο βασικό μισθό, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αύξηση των θέσεων του ΔΕΠ στα ΑΕΙ, εξασφάλιση του δικαιώματος σε ένα ελάχιστο όριο χρηματοδότησης όλων των μελών ΔΕΠ για τη διεξαγωγή έρευνας, κατάργηση του νόμου, που αφορά σε επιχειρηματικές δραστηριότητες από τα πανεπιστήμια και από μέλη ΔΕΠ, με σκοπό την εκμετάλλευση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΕΜΠ
«Οχι» στην αξιολόγηση

Φρένο στη λογική «αξιολόγησης» των ΑΕΙ ακόμα και με τα λεγόμενα «ακαδημαϊκά κριτήρια», μπήκε στη Σύγκλητο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, μετά από παρέμβαση της Πανσπουδαστικής Κ.Σ.

Συγκεκριμένα η πρόταση αντίδρασης στη λογική του υπουργείου από τις πρυτανικές αρχές, με ανάπτυξη εσωτερικής αξιολόγησης, αποδείχτηκε - μέσα από παρεμβάσεις μελών της Συγκλήτου - ότι θα οδηγήσει τελικά στην υποβάθμιση σπουδών και πτυχίων, θα παίξει το ρόλο που επιτάσσουν οι αποφάσεις Μπολόνια και Πράγας. Κι αυτό φάνηκε μέσα από την εμπειρία των αξιολογήσεων που έχουν ήδη γίνει στο ίδρυμα και στρώνουν το δρόμο στη διάσπαση και υποβάθμιση των σπουδών. Ετσι, η Σύγκλητος του ΕΜΠ, κατέληξε να μην παραβρεθεί καν στη διημερίδα που ετοιμάζει το ΥΠΕΠΘ για την αξιολόγηση στις 21 - 22/3.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ