ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κοινός ο δρόμος του αγώνα

Πρωτοβουλία συντονισμού ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική αναλαμβάνουν το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και συνδικάτα

Από το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 10 Δεκέμβρη
Από το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 10 Δεκέμβρη
Πλατιά ήταν η ανταπόκριση των συνδικάτων στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας για κοινή δράση ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική που μετατρέπει την Παιδεία σε εμπόρευμα, το σχολείο σε μηχανισμό παραγωγής απασχολήσιμων. Οι συνδικαλιστές που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, χαιρέτισαν το διεκδικητικό πλαίσιο των μαθητών και τις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών το τελευταίο διάστημα και δήλωσαν ότι θα αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα ζητήματα της Εκπαίδευσης σε επίπεδο κλάδων.

Οι μαθητές επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν το συντονισμένο αγώνα στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Και ζήτησαν τη στήριξη όλων των εργαζομένων σε αυτό τον αγώνα, ώστε να αντιμετωπίσουν πιο μαζικά, πιο αποτελεσματικά την επίθεση που δέχεται το δικαίωμά τους στην πραγματική μόρφωση. Από τους εκπροσώπους των σχολείων, τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη οι εργαζόμενοι να βρεθούν στο πλάι των μαθητών και το αγωνιστικό πλαίσιο του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, το οποίο στρέφεται ενάντια σε μια πολιτική που πλήττει πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους. Ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους εκπροσώπους των μαθητών στα κρούσματα αυταρχισμού με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι το προηγούμενο διάστημα.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από το Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, το συντονιστικό των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, το Σωματείο Τύπου και Χάρτου Ν. Αττικής, την Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, το Σωματείο της Σόφτεξ, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και τα παραρτήματά του, το Συνδικάτο Μετάλλου, το Σωματείο των Ιδιωτικών υπαλλήλων, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, το Συντονιστικό των ΟΤΑ, τα σωματεία εργαζομένων στους ΟΤΑ των δήμων Ελληνικού και Καλλιθέας, καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Στις παρεμβάσεις τους επισήμαναν την αναγκαιότητα εργάτες, φοιτητές και μαθητές να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα και να βάλουν φρένο στην επίθεση που δέχεται σήμερα το δικαίωμα στη μόρφωση από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων και των συνδικάτων τόνισαν στους χαιρετισμούς τους ότι ο αγώνας για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία είναι πρώτα απ' όλα αγώνας της ίδιας της εργατικής τάξης, καθώς τα παιδιά των εργαζομένων είναι τα πρώτα θύματα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και των ταξικών φραγμών που προωθεί σήμερα για λογαριασμό του κεφαλαίου η κυβέρνηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μέσα σε συνθήκες διεύρυνσης της φτώχειας και της ανέχειας για τις εργατικές οικογένειες, η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης προσθέτει νέα βάρη στις τσέπες των εργαζομένων, επισήμαναν οι εκπρόσωποι του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, με αποτέλεσμα η μόρφωση να γίνεται προνόμιο των λίγων. Την ίδια στιγμή, η μισοκατάρτιση που επιφυλάσσει για τα παιδιά της εργατικής τάξης η κυρίαρχη αντιεκπαιδευτική πολιτική, είναι προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, ώστε να του εξασφαλίζει τεράστια αποθέματα φτηνών και ευέλικτων απασχολήσιμων, προκειμένου να ενισχύσει ακόμα παραπέρα την κερδοφορία του.

Γι' αυτό και κυρίαρχη θέση στο ενιαίο πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ κατέχει το αίτημα για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση, προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και των εργαζομένων και όχι των επιχειρήσεων και των πολυεθνικών, επισήμαναν οι ομιλητές.

Αγωνιστικά κάλαντα στις 23 Δεκέμβρη

Οι εκπρόσωποι των σωματείων, κατέθεσαν τη στήριξή τους στην προγραμματιζόμενη για την Πέμπτη, 23 Δεκέμβρη παράσταση διαμαρτυρίας των μαθητών στο υπουργείο Παιδείας, οπότε και οι μαθητές θα ψάλλουν αγωνιστικά τα κάλαντα στην ηγεσία του υπουργείου, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη κινητοποίηση αποφασίσουν μαθητές και φοιτητές αμέσως μετά τις γιορτές.

Την ανάγκη για κοινή δράση με τους φοιτητές επισήμανε εκ μέρους του Πανελλαδικού Συντονιστικού ΑΕΙ, ο Βασ. Μεταξάς, που σημείωσε ότι οι χιλιάδες μαθητές που πρόσφατα κατέβηκαν μαζί με τους φοιτητές στους δρόμους στις 10 Δεκέμβρη γέμισαν ενθουσιασμό τους φοιτητές. Οι οποίοι, όπως σημείωσε, γνωρίζουν καλά το ΣΑΣΑ από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση στις οποίες η σημερινή γενιά φοιτητών πήρε μέρος. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη οι μαθητές και οι φοιτητές να συνεχίσουν να διεκδικούν από κοινού και να βάλουν εμπόδιο στην πολιτική που τους θέλει μισομορφωμένους, μισοεργαζόμενους, με μισή ζωή, για ένα σχολείο και ένα πανεπιστήμιο που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και όχι του μεγάλου κεφαλαίου.

ΟΣΕΠ ΤΕΙ
Κλείνει τα μάτια στη συνολική κρίση των Ιδρυμάτων

Αγκιστρωμένη στο θέμα των οικονομικών προβλημάτων και στα ζητήματα του προσωπικού, η απόφαση του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ), που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, κατέληξε στην αναμενόμενη «απειλή» για αποχή του εκπαιδευτικού προσωπικού από τις εξετάσεις, καλλιεργώντας, ουσιαστικά, αυταπάτες ότι δήθεν, λύνοντας το οικονομικό, θα λυθούν και τα υπόλοιπα προβλήματα.

Η ΟΣΕΠ ζητάει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για τις λειτουργικές δαπάνες των ΤΕΙ, ψήφιση των τροπολογιών που αφορούν στην αποκατάσταση του εκπαιδευτικού προσωπικού και συζήτηση στο πλαίσιο του ΕΣΥΠ του θέματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων στη βάση του Προεδρικού Διατάγματος 318/94.

Είναι φανερό ότι τη στιγμή που τα ΤΕΙ βρίσκονται σε κρίση που αγκαλιάζει το σύνολο της λειτουργίας τους, η απόφαση της ΟΣΕΠ βρίσκεται πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των ιδρυμάτων. Τα οικονομικά προβλήματα (που πηγάζουν από μια συνειδητή επιλογή υποχρηματοδότησης) είναι ένα μόνο στοιχείο ανάμεσα σε πολλά άλλα που δείχνει την απαξίωση των ιδρυμάτων. Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, το αίτημα για σύγκλιση της χρηματοδότησης ΤΕΙ - πανεπιστημίων, δεν μπορεί φυσικά να οδηγήσει σε λύση, πόσο μάλλον, αφού και η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις ανάγκες τους.

Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί το γεγονός ότι η ΟΣΕΠ αγνόησε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί στο σπουδαστικό κίνημα μετά τη δημιουργία του Πανελλαδικού Συντονιστικού και του μεγάλου πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις αρχές του μήνα και δεν κάνει καμιά αναφορά στην απόφασή της για κοινό αγώνα με τους σπουδαστές. Αντίθετα, με την απόφασή της για «κλείσιμο» των ιδρυμάτων, στρέφεται ενάντια στους σπουδαστές, που είναι και τα πρώτα θύματα της τραγικής κατάστασης, στην οποία έχουν περιέλθει τα ΤΕΙ.

Την ανάγκη σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική, που έχει οδηγήσει σ' αυτήν την κατάσταση τα ιδρύματα, επισήμαναν στο Συνέδριο τα μέλη της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης, προτάσσοντας το αίτημα για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, εδώ και τώρα, με αποσαφήνιση των επιστημονικών αντικειμένων, προγράμματα σπουδών ανώτατου χαρακτήρα με επιστημονική ειδίκευση και ενίσχυση των ιδρυμάτων από πλευράς προσωπικού, υποδομών κτλ., ώστε να γίνουν πραγματικά ανώτατα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΟΣΔΕΠ
Ευχαριστημένοι μετά τη συνάντησή τους!

Παρά τη χιονοστιβάδα των μέτρων που έχει προαναγγείλει για την Ανώτατη Εκπαίδευση η κυβέρνηση, ευχαριστημένοι εμφανίστηκαν, ο καθένας από την πλευρά του, τόσο η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, όσο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), Χ. Τρικαλινός, μετά τη συνάντηση που είχαν χτες στο υπουργείο Παιδείας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η υπουργός αρνήθηκε - απαντώντας μετά τη συνάντηση σε ερωτήσεις δημοσιογράφων - ότι συζητήθηκε το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ είπε ότι έθεσαν τη διαφωνία τους με κάτι τέτοιο κι η υπουργός τους απάντησε ότι δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Κατά τα άλλα, φαίνεται ότι στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκαν θέματα σχετικά με την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, τη σύνδεσή τους με την αγορά και σε λιγότερο βαθμό συζητήθηκαν τα οικονομικά των ΑΕΙ.

Σοβαρό πρόβλημα με υποτιθέμενο «διαπανεπιστημιακό» μεταπτυχιακό πρόγραμμα (Διοίκηση Ολικής Ποιότητας) που λειτουργεί εδώ και δυο χρόνια έχει προκύψει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα φαίνεται ότι συνδιοργανώνεται με το «EFQM organization», το οποίο δεν είναι πανεπιστήμιο. Ο πρύτανης, του Πανεπιστημίου Πειραιά, Β. Μπένος, αρνείται να υπογράψει τους τίτλους των αποφοίτων του προγράμματος, καθώς από το 2003 είχε ζητήσει διευκρινίσεις από τον υπεύθυνο καθηγητή του προγράμματος για το «EFQM», αλλά κατά λεγόμενά του δεν έχει λάβει απάντηση. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός, ότι η υπουργός Παιδείας, μιλώντας για το θέμα περηφανεύτηκε για τη θεσμοθέτηση των διαπανεπιστημιακών μεταπτυχιακών, αλλά... «ένιψε τα χείρας της» για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Σημειώνουμε ότι οι φοιτητές που παρακολούθησαν το πρόγραμμα έχουν πληρώσει υψηλά δίδακτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ