ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
«Παραφούσκωσε» το έλλειμμα το 2002

Εφτασε τα 612,3 δισ. δρχ., από 351,9 δισ. δρχ. το 2001, δηλαδή αυξήθηκε κατά 74%!

Νέο αρνητικό ρεκόρ ελλείμματος ...επιτεύχθηκε το 2002 στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), που επεξεργάστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας, προκύπτει ότι το έλλειμμα το 2002 έφτασε τα 612,3 δισ. δρχ. ή 1.796.938.750 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι την πρώτη χρονιά κυκλοφορίας του ευρώ το έλλειμμα στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο επιδεινώθηκε δραματικά και από 351,9 δισ. δρχ. που ήταν το 2001 εκτοξεύτηκε στα 612,3 δισ. δρχ. το 2002. Δηλαδή, υπήρξε μια αύξηση του ελλείμματος της τάξης του 74%!

Εξετάζοντας κανείς αναλυτικά τα στοιχεία αυτά, βλέπει καθαρά ότι η δραματική επιδείνωση του ελλείμματος του έτους 2002 οφείλεται κυρίως στη μεγέθυνση του ανοίγματος του γεωργικού ισοζυγίου με τις χώρες της ΕΕ, κάτι που συνέβαινε άλλωστε κι όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το 2002 το έλλειμμα με τις χώρες της ΕΕ έφτασε τα 635,6 δισ. δρχ., (1.865.296.325 ευρώ), ενώ, αντίθετα, με τις τρίτες χώρες το ισοζύγιο παραμένει θετικό και παρουσίασε πλεόνασμα κατά 23,2 δισ. δρχ. (68.357.575 ευρώ). Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2001 το έλλειμμα με τις χώρες της ΕΕ ήταν 474,7 δισ. δρχ. ενώ με τις τρίτες χώρες υπήρχε πλεόνασμα που έφτανε τα 122,8 δισ. δρχ. Τα νούμερα αυτά δείχνουν ότι μέσα στο 2002 αυξήθηκε κι άλλο το έλλειμμα με τις χώρες της ΕΕ και συρρικνώθηκε αισθητά το πλεόνασμα με τις τρίτες χώρες. Και μπορεί η περσινή χρονιά να μην ήταν από τις καλύτερες για την ελληνική γεωργία εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών, όμως αυτό δεν μπορεί να σκιάσει το γεγονός ότι το ευρώ και η ΟΝΕ δεν ωφέλησαν καθόλου την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας. Και να φανταστεί κανείς ότι πριν το 1980 το γεωργικό εμπορικό ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό. Από τα όσα επακολούθησαν και συμβαίνουν τώρα στο γεωργικό εμπορικό ισοζύγιο, συμπεραίνεται ξεκάθαρα το μέγεθος των αρνητικών επιπτώσεων από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ (μετέπειτα ΕΕ).

Αναφορικά με τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν το υπερ-έλλειμμα του 2002 φαίνεται ότι για άλλη μια φορά καταβλήθηκαν υπέρογκα ποσά για εισαγωγές. Στον κτηνοτροφικό τομέα, όπου η κακοκαιρία του 2002 δεν επέφερε μείωση της παραγωγής, δαπανήθηκαν για εισαγωγές: Σε ζώντα ζώα 25 δισ. δρχ. (73.379.308 ευρώ), σε κρέατα 263,2 δισ. δρχ. (772.460.119 ευρώ) και για γάλα-τυριά-αυγά 190,5 δισ. δρχ. (559.110.501 ευρώ). Οσο για το έλλειμμα στο ισοζύγιο των παραπάνω κατηγοριών, αυτό έφτασε αντίστοιχα 23,2 δισ. δρχ. (68.270.769 ευρώ), 257,1 δισ. δρχ. (754.644.599 ευρώ) και 148,7 δισ. δρχ. (436.430.471 ευρώ). Για παράδειγμα, το 2001 δαπανήθηκαν για εισαγωγές κρεάτων 238,4 δισ. δρχ., ενώ το 1999 είχαν δαπανηθεί 208,9 δισ. δρχ. Κι ενώ συμβαίνει αυτό που συμβαίνει, η κτηνοτροφία στη χώρα μας αντί να ενισχυθεί, οδηγείται στον αφανισμό, εξαιτίας των μέχρι τώρα ευρωπολιτικών και η κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί από τα όσα σχεδιάζονται να γίνουν πράξη μέσω της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ. Στα αξιοσημείωτα είναι και η αύξηση του ελλείμματος στα ψάρια όπου το 2001 ήταν 15 δισ. δρχ. και το 2002 διπλασιάστηκε και έφτασε τα 29,1 δισ. δρχ.

Ιδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στα δημητριακά. Εκεί που το εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό πριν το 1992, έφτασαν τα πράγματα το 2001 το έλλειμμα να είναι 62,4 δισ. δρχ. και το 2002 έφτασε τα 84,7 δισ. δρχ. Οσο για τα φρούτα και λαχανικά που βασικά επλήγησαν πέρσι από την κακοκαιρία, αυτό που προκύπτει από το ισοζύγιο είναι πως το 2002 το πλεόνασμα κατέβηκε στα 205,8 δισ. δρχ., ενώ το 2001 ήταν 267,4 δισ. δρχ. Αλλά όπως φαίνεται το έλλειμμα στο γεωργικό εμπορικό ισοζύγιο δεν έχει γιατρειά υπό αυτές τις ευρωσυνθήκες, αφού και στα καπνά, όπου η Ελλάδα θεωρείται η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στην Ευρώπη, το έλλειμμα με τις χώρες της ΕΕ για το 2002 έφτασε τα 51,3 δισ. δρχ. ενώ το 2001 ήταν 43,1 δισ. δρχ. και το 1999 ήταν 23,7 δισ. δρχ.!

ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ
Ζητείται και το «οκέι» του Ευρωκοινοβουλίου...

Στο Στρασβούργο θα «περάσει» για συζήτηση, από σήμερα μέχρι και μεθαύριο Πέμπτη, η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου καλείται να γνωμοδοτήσει σχετικά και... θετικά, προκειμένου να γίνουν ταχύτατα, πράξη οι αρνητικότατες προτάσεις, που περιλαμβάνει το πρώτο πακέτο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ ή μεταρρύθμιση της ΚΑΠ κατά την προσφιλή έκφραση του Φίσλερ και του Δρυ. Επίσης, στο τριήμερο αυτό τίθενται προς συζήτηση κι άλλα εξίσου σοβαρά θέματα όπως είναι η αλιεία και οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, κοινώς τα μεταλλαγμένα.

Με αφορμή τη συνεδρίαση αυτή της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ο Γ. Δρυς έβγαλε χτες μια ανακοίνωση προκειμένου να γνωστοποιήσει, ότι ο ίδιος ως πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Γεωργίας, θα είναι εισηγητές. Το τι θα εισηγηθούν δεν το γνωστοποίησε χτες, ο προεδρεύων Γ. Δρυς, για να χαρούν λίγο νωρίτερα και οι Ελληνες αγρότες... Μάλλον, τούς το φυλάει για έκπληξη... Το ζήτημα πάντως είναι, πως ακόμα κι αν γνωμοδοτήσει αρνητικά το Ευρωκοινοβούλιο, η Κομισιόν, η Ελληνική Προεδρία και οι εκφραστές των συμφερόντων των πολυεθνικών, δείχνουν αποφασισμένοι να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Να ψηφιστούν, δηλαδή, ταχύτατα τα όσα προβλέπουν οι προτάσεις της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ, χωρίς να νοιάζονται ουδόλως για τις επιπτώσεις στην ελληνική γεωργία και στους μικρομεσαίους Ελληνες αγρότες. Κι αν οι συγκεκριμένες προτάσεις της Κομισιόν για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και για τομείς όπως τα δημητριακά, το ρύζι, το γάλα, τη βοοτροφία και την αιγοπροβατοτροφία, κρίνονται εκ των πραγμάτων αρνητικότατες για τους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους, μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα επακολουθήσει με τα μεσογειακά προϊόντα, τα οποία ΕΕ και κυβέρνηση «ξεπούλησαν» ήδη, στο όνομα των διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ
«Πράσινο φως» για αυξήσεις «από το παράθυρο»

«Εκπτώσεις» στην κυβερνητική πολιτική του «πλαφόν» στις αυξήσεις διδάκτρων ετοιμάζεται να κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, μπροστά στις αξιώσεις των σχολαρχών. Αυτό προκύπτει από την τροπολογία που ετοιμάζεται να καταθέσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου, η οποία αφορά τις αυξήσεις των διδάκτρων στη σχολική χρονιά 2003-2004. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την τροπολογία αυτή προβλέπεται μεν πλαφόν στα τιμολόγια των υποχρεωτικών μαθημάτων, που θα κινείται στα επίπεδα του πληθωρισμού - το ακριβές ποσοστό του οποίου δεν έχει καταληχθεί ακόμα - αλλά ταυτόχρονα θα επιτρέπονται αυξήσεις μέχρι το διπλάσιο του πλαφόν αυτού για τα προαιρετικά μαθήματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ποσοστό που θα προβλέπεται για το υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα θα ισχύει και για τις αυξήσεις στα μεταφορικά. Ουσιαστικά, με την τροπολογία αυτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου νομιμοποιεί την τακτική των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να εισπράττουν μέσω των μη υποχρεωτικών μαθημάτων μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές που προβλέπει η εκάστοτε νομοθετική ρύθμιση.

ΝΕΑ ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ ΡΕΝΤΗ
«Κουκουλώνει» τα προβλήματα στη διακίνηση κρεάτων

Μέχρι το τέλος Ιούνη θα προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή της νέας κρεαταγοράς του Ρέντη, προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ, με υπεύθυνο φορέα υλοποίησης τη νομαρχία Πειραιά, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με το νομάρχη Πειραιά, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Γεωργίας και τον πρόεδρο του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ). Οπως είπε ο υπουργός, για το θέμα έχει προηγηθεί συνεργασία με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το υπουργείο Γεωργίας - από πιστώσεις του οποίου θα προέλθει ένα μέρος του κόστους - ενώ τις προμελέτες έχει αναλάβει ο ΟΚΑΑ από κοινού με την ΑΣΠΡΟΦΩΣ.

Στην ουσία, παρά τις κυβερνητικές κορόνες, η κατασκευή της νέας κρεαταγοράς, σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με την προστασία της ποιότητας των τροφίμων που διακινούνται στην αγορά και φτάνουν στο τραπέζι των καταναλωτών. Είναι απλώς η βελτίωση της «βιτρίνας» μιας αγοράς, στο βαθμό που στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς» και στο πλαίσιο των οδηγιών της ΕΕ, δεν υπάρχει κανενός είδους έλεγχος, από τις ζωοτροφές μέχρι την εισαγωγή και διακίνηση των κρεάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ