ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάη 2003
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΝΟΙΑ
Τελευταίες πράξεις της διάλυσης

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων σε ιδρύματα Πρόνοιας

Κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΠΙΚΠΑ για να μην ψηφιστεί ο τελευταίος νόμος διάλυσης της Πρόνοιας
Κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΠΙΚΠΑ για να μην ψηφιστεί ο τελευταίος νόμος διάλυσης της Πρόνοιας
Στην οριστική διάλυση ιδρυμάτων που ασχολούνται με καίριους τομείς όπως η υιοθεσία, η αναδοχή και η προστασία της μητέρας και του παιδιού προχωρεί η κυβέρνηση, διαλύοντας απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες και θίγοντας τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτές. Οι διαλυτικές επιλογές της κυβέρνησης ξεκίνησαν με το νόμο 2646/1998 και ολοκληρώθηκαν με το νόμο 3106/2003.

Σ' αυτά τα πλαίσια μια σειρά Οργανισμοί Πρόνοιας καταργήθηκαν, ενώ άλλοι, μαζί με το προσωπικό τους, πέρασαν στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας και Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στα ΠεΣΥΠ μεταφέρθηκαν και τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα του ΠΙΚΠΑ, στο νόμο όμως δεν προβλεπόταν τι θα γίνει με την κεντρική υπηρεσία του ΠΙΚΠΑ και τη Διεύθυνση Παιδικής Προστασίας, που στεγάζεται σε πολυώροφο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας. Στην υπηρεσία, που ασχολείται κυρίως με την αναδοχή και τις μονογονεϊκές οικογένειες, εργάζονται περίπου 300 εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι αυτοί κλήθηκαν να κάνουν αίτηση προκειμένου να καταλάβουν θέσεις στα τρία ΠεΣΥ της Αττικής, σε υπηρεσίες για τις οποίες δεν υπάρχουν οργανισμοί ή κάποια άλλη πρόβλεψη, που σημαίνει στην πράξη την οριστική διάλυση των υπηρεσιών αυτών. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν στις αρχές της βδομάδας ότι ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων διεκδικεί τους δυο ορόφους του κτιρίου της κεντρικής υπηρεσίας του ΠΙΚΠΑ. Τελικά, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΚΠΑ, μετά και τις πιέσεις των εργαζομένων, δεν έκανε δεκτό το αίτημα. Στη συνέχεια, στις αρχές της εβδομάδας, ανακοινώθηκε η μετακίνηση των διευθυντών των τμημάτων, που σημαίνει ότι η υπηρεσία μένει ουσιαστικά ακέφαλη.

Τις εξελίξεις στο ΠΙΚΠΑ συζήτησαν σε έκτακτη γενική συνέλευση χτες οι εργαζόμενοί του, οι οποίοι προχωρούν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Ιούνη 2003, αντιδρώντας στη διάλυση των υπηρεσιών πρόνοιας και στην αφαίρεση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ

Το θέμα της κατοχύρωσης των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων του προσωπικού του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΕΟΠ), του Ιδρύματος Βρεφών «Η Μητέρα», και των Ιδρυμάτων Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθήνας, Λάρισας και Θεσσαλονίκης, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος, Λ. Κανέλλη, Τ. Τσιόγκας και Α. Τζέκης με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υγείας Κ. Στεφανή και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Ρέππα.

«Με βάση τις διατάξεις του Ν. 3106/2003 καταργείται ο Εθνικός Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΟΚΦ), τα ΝΠΔΔ που αναφέρονται στο άρθρο 2 παρ. 2 του νόμου αυτού μετατρέπονται σε αποκεντρωμένες μονάδες των ΠεΣΥΠ, τα Κέντρα Φροντίδας Οικογένειας (ΚΕΦΟ) υπάγονται στους δήμους και τις κοινότητες, ενώ τα Ιδρύματα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθήνας (ΙΒΣΑ), Λάρισας (ΙΒΣΛ) και Θεσσαλονίκης (ΙΒΣΘ) καταργούνται από τον Ιούνη του 2003. Το προσωπικό των παραπάνω Ιδρυμάτων μεταφέρεται ή μετατάσσεται σε υπηρεσίες των Περιφερειών, των ΠεΣΥΠ, άλλων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, καθώς και σε υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α΄ και Β΄ βαθμού», τονίζουν οι βουλευτές.

Ειδικότερα για το προσωπικό των Ιδρυμάτων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας - ΕΟΠ, ΙΒΣΑ, ΙΒΣΛ, ΙΒΣΘ, Ιδρύματος Βρεφών «Η Μητέρα»), συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ ο νόμος προβλέπει το δικαίωμα επιλογής είτε διατήρησης της ίδιας σχέσης εργασίας (ιδιωτικού δικαίου) είτε τη μονιμοποίηση, αφήνει νεφελώδη τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ζητήματα. Αποτέλεσμα να αναιρούνται για τους εργαζόμενους και δυνητικά θετικές ρυθμίσεις, όπως η ένταξή τους στις διατάξεις του Ν. 103/1975.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε οι εργαζόμενοι αυτών των Οργανισμών και Ιδρυμάτων, είτε παραμείνουν στις υπηρεσίες τους με το νέο νομικό καθεστώς, είτε μεταταχθούν, όπως ο Νόμος προβλέπει, να διατηρήσουν ακέραιο και εγγυημένο το συνταξιοδοτικό καθεστώς και το εφάπαξ στη βάση του Ν. 103/1975, όπως η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προς τους εργαζόμενους.


ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Με το «στίγμα» της κυβερνητικής πολιτικής

Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο «Δρομοκαΐτειο» και το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής

Το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής (ΚΨΥ) είχε προγραφεί πριν πέντε χρόνια αλλά το έσωσαν οι εργαζόμενοι με τις κινητοποιήσεις τους. Εκτοτε η κυβέρνηση το άφησε στην τύχη χωρίς διορισμούς προσωπικού με αποτέλεσμα σήμερα να υπηρετούν 220 εργαζόμενοι έναντι 330 εργαζομένων πριν έξι χρόνια στα πέντε παραρτήματά του (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο).

Το τελειωτικό όμως χτύπημα του ΚΨΥ έρχεται με το νέο Οργανισμό του που βασικό στοιχείο αποτελεί η αλλαγή του χαρακτήρα του Κέντρου. Το ΚΨΥ προσφέρει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας - όπου υπάρχει και το μεγάλο έλλειμμα σε όλους τους τομείς της υγείας - και επαγγελματική αποκατάσταση (δηλαδή υπηρεσίες τριτοβάθμιας φροντίδας). Με το νέο Οργανισμό αποκτά και κλειστές δομές για τη μεταφορά ατόμων απ' τα ψυχιατρεία.

Μ' άλλα λόγια, το ΚΨΥ εντάσσεται στη διαβόητη αποασυλοποίηση που με τις βεβιασμένες ενέργειες της κυβέρνησης κυρίως αποσκοπεί στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων παρά στην πραγματική αποασυλοποίηση. Ετσι λοιπόν το ΚΨΥ - είναι ΝΠΙΔ και λειτουργεί απ' το 1956 - αντί να αποκτήσει ένα σύγχρονο οργανισμό που θα στοχεύει στο μέλλον, περιορίζει τον ορίζοντά του μέχρι το 2006 που θα ολοκληρωθεί η λεγόμενη αποασυλοποίηση.

Χτες οι εργαζόμενοι στο ΚΨΥ έκαναν συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την υφυπουργό Υγείας Ελπ. Τσουρή, η οποία υποσχέθηκε ότι θα επαναφέρει για συζήτηση στη Διοίκηση τον οργανισμό. Η Ελπ. Τσουρή ήταν αρνητική στο αίτημα για τη χορήγηση του επιδόματος των 176 ευρώ.

«Κλείνουν» την εφημερία στο ΨΝΑ

Οι γιατροί, οι ψυχολόγοι, οι νοσηλευτές και όλοι οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, που ξεκίνησαν στις 24 του Μάη με επίσχεση εργασίας, «κλείνουν» από σήμερα την εφημερία του Ψυχιατρείου και πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του Ψυχιατρείου.

Σε κοινή ανακοίνωση των γιατρών, ψυχολόγων και εργαζομένων του ΨΝΑ, επισημαίνεται ότι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων επιβάλλεται για να μην ξαναγίνει το Δαφνί αποθήκη ψυχών, για να μη διαλυθεί εντελώς το δημόσιο σύστημα Ψυχικής Υγείας.

«Οταν χτυπιέται τόσο βάρβαρα το Δαφνί, χτυπιέται ακόμα πιο βάρβαρα η ψυχική υγεία των φτωχών», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωση και θέτουν μια σειρά ερωτήματα: «Για ποια ψυχιατρική μεταρρύθμιση μιλά η κυβέρνηση; Ποιον εξυπηρετεί η απύθμενη αναλγησία και ανικανότητά της; Μήπως τις ιδιωτικές, κερδοσκοπικές και μη, εταιρίες που καταβροχθίζουν στις πλάτες του δημοσίου τα κονδύλια του "Ψυχαργώ"; Ολοι εμείς που με τεράστιο προσωπικό κόστος δίνουμε τον εαυτό μας για μια πραγματική Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στα πλαίσια του ΕΣΥ και όχι των ιδιωτών, θεωρούμε θέμα τιμής το να αντισταθούμε σ' αυτή τη βάρβαρη πολιτική για την Ψυχική Υγεία».

Οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ υπογραμμίζουν ακόμα ότι δε θα δεχτούν την απαξίωση, που φτάνει στο σημείο να καταδικάζονται σε 18 μήνες φυλάκιση ένας γιατρός και τρεις νοσηλευτές του «Δρομοκαϊτείου» με σκεπτικό του Δικαστηρίου που γυρίζει την Ψυχιατρική στο Μεσαίωνα.

Στάση εργασίας στο «Δρομοκαΐτειο»

Η συγκεκριμένη απόφαση, αλλά και οι εκρηκτικές ελλείψεις προσωπικού, οδήγησαν τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις. Χτες οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας απ' τις 8 π.μ. μέχρι τις 12 το μεσημέρι και απέκλεισαν συμβολικά για λίγα λεπτά την Ιερά Οδό μπροστά απ' το νοσοκομείο.

Οι εργαζόμενοι του «Δρομοκαϊτείου» πραγματοποιούν νέα στάση εργασίας σήμερα 10 π.μ. - 11 π.μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του ψυχιατρείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ