ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Γρανάζια" φονικών σχεδίων;

Είναι καιρός τώρα που οι Αμερικανοί "πάνε γυρεύοντας" να αιματοκυλήσουν για άλλη μια φορά τον ιρακινό λαό και ταυτόχρονα να τρομοκρατήσουν με τα "έξυπνα" ή "χαζά" όπλα τους ολόκληρη την περιοχή και σε απευθείας μετάδοση ίσως ολόκληρο τον κόσμο. Κάπως έτσι, με απειλές, εκβιασμούς, αλλά και καταστροφές και σκοτωμούς αθώων, κατορθώνουν τα τελευταία χρόνια να τα μοιράζουν "μονά - ζυγά" δικά τους. Κανένας δεν παίρνει στα σοβαρά τα διάφορα προσχήματα που χρησιμοποιούν. Ακόμα και οι ίδιοι οι ασκούντες την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ενδιαφέρονται όλο και λιγότερο να πείσουν ότι οι "σταυροφορίες" τους είναι για το... καλό της ανθρωπότητας και περισσότερο να μένουν στην "ουσία". Δηλαδή, με κάθε τρόπο και περισσότερο με την απειλή των όπλων, να θυμίζουν ότι δε θέλουν εμπόδια και δε "σηκώνουν" άλλη στάση εκτός από την υποταγή. Αν κάποτε το άδικο του ισχυροτέρου καταβαλλόταν προσπάθεια να παρουσιάζεται σαν "δίκιο", τώρα σώνει και καλά πρέπει οι λαοί να σκύβουν το κεφάλι. Ολο το τελευταίο διάστημα οι επίσημοι των ΗΠΑ που έχουν εξαπολυθεί δεν ψάχνουν ουσιαστικά για συμμάχους, αλλά θυμίζουν εξαρτήσεις, εκβιάζουν, υποχρεώνουν κατά περίπτωση σε συνενοχή στο καινούριο τους έγκλημα.

Για παράδειγμα, ίσως και να αληθεύει η βεβαίωση από μέρους των Ελλήνων επισήμων ότι ο κ. Γκρόσμαν, που πρόσφατα επισκέφθηκε τη χώρα μας, δε ζήτησε συγκεκριμένα τη συναίνεσή τους για τη χρήση των αμερικανικών βάσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα και ειδικά εκείνης της Σούδας, σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης στον Κόλπο. Με βάση την αμερικανική άσκηση πολιτικής των τελευταίων χρόνων "σιγά να μην τους ρώταγε κιόλας"... Ρωτάει μόνο όποιος νιώθει την ανάγκη να διαπραγματευτεί οτιδήποτε, και τέτοια ευκαιρία οι ΗΠΑ δεν είχαν σκοπό να δώσουν. Από την άλλη, το γεγονός που παραμένει είναι ότι αυτές οι βάσεις βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος και κανένας δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους στα προμελετημένα εγκλήματά του. Κι όμως... η ελληνική κυβέρνηση κάνει "πως δεν καταλαβαίνει" και επιχειρεί να κρύψει την υποταγή της πίσω από ψεύτικα άλλοθι, που ακόμα και οι Αμερικανοί δεν πολυμεταχειρίζονται, όπως πιθανές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας κ.ά. Ολοι ξέρουν ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν το αιματοκύλισμα χωρίς να χρειαστούν απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ή να πάνε για μια απόφαση μόνο όταν έχουν εξασφαλίσει με τους γνωστούς τρόπους ευνοϊκούς συσχετισμούς για το έγκλημά τους.

Ακόμα και με την υποψία ότι μπορεί οι βάσεις να χρησιμοποιηθούν από τεχνικής άποψης ανεξέλεγκτα και να μετατρέψουν έδαφος της χώρας μας σε ορμητήριο των πιθανών σφαγών και άρα και σε στόχο, θα έπρεπε να βάζει την κυβέρνηση μπροστά σε πολύ σοβαρότερες ευθύνες. Αντί να σπεύδει να κουκουλώσει με τη στάση της την αμερικανική εγκληματική επιλογή, θα 'πρεπε να μην επιτρέψει καμιά χρήση ακόμα και του τελευταίου οργάνου, που τυχόν είναι εγκαταστημένο στις βάσεις και λειτουργεί σαν άλλο ένα "γρανάζι" στα φονικά σχέδια.

Μπορεί οι ΗΠΑ με τη στάση τους να πιστεύουν πως έχουν "του χεριού τους" κάποιες κυβερνήσεις. Οι λαοί, όμως, που πάντα καλούνται να πληρώσουν τα "σπασμένα", δεν έχουν διάθεση ούτε ακόμα και για την πιο έμμεση ανάμειξη στα εγκλήματά τους. Ο αγώνας του ελληνικού λαού μπορεί να αποκλείσει εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς.


ΣΜΥΡΝΗ
"Οι λαοί μας να περάσουν στην αντεπίθεση"

Συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων, διανοουμένων και πολιτικών για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Σε μια περίοδο που τα ελληνικά και τουρκικά (αλλά αμερικανικής ή γαλλικής κατασκευής) αεριωθούμενα πραγματοποιούν εκατοντάδες πτήσεις, εμπλοκές και αναχαιτίσεις πάνω από το Αιγαίο. Τη στιγμή που οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας αδυνατούν να συνομιλήσουν απευθείας... αλλά η ανταλλαγή μηνυμάτων γίνεται δυνατή, μέσω επιτετραμμένων, απεσταλμένων, ειδικών και διαμεσολαβητών από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δύο χρόνια από την κρίση στα Ιμια και ενώ τα μέσα ενημέρωσης εξαντλούν την εμβρίθειά τους και τις "αποκαλύψεις τους" στο τι είπαν και τι δεν είπαν εκείνο το βράδυ μεταξύ τους ο κύριος Πάγκαλος και ο κύριος Λυμπέρης. Την ώρα που τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά επιτελεία "τυπώνουν" τους χάρτες της "νέας τάξης πραγμάτων", και βραχονησίδα τη βραχονησίδα και κρίση την κρίση, προωθούν την επικυριαρχία των πολυεθνικών των πετρελαίων και των όπλων.

Σε μια τέτοια περίοδο, το περασμένο Σάββατο, 250 δημοσιογράφοι, διανοούμενοι και πολιτικοί βρέθηκαν στη Σμύρνη και συζήτησαν για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, τα μέσα ενημέρωσης και τον εθνικισμό, τις μειονότητες και τα αντιεθνικιστικά κινήματα, τις ελληνοτουρκικές εντάσεις και το ρόλο των "τρίτων".

Διακόσιοι πενήντα Ελληνες και Τούρκοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κίνησης "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο και στη Θράκη για την Ειρήνη", γιατί - όπως είπε ο δήμαρχος του Τσεσμέ Νουρή Ερντάν - "είναι ανάγκη να μιλήσουμε ανοιχτά, από την καρδιά μας, για να ακούσουν στην Αγκυρα και στην Αθήνα, αυτά που θέλουν οι λαοί μας". Συνάχτηκαν στη Σμύρνη, για να αναζητήσουν απαντήσεις σε ερωτήματα σαν αυτό του δημοσιογράφου Γιάννη Τζούμα: "Πώς γίνεται οι άνθρωποί μας να μην έχουν δεύτερο παπούτσι να φορέσουν και οι δύο χώρες να διαθέτουν εκατομμύρια για όπλα;". Αλλά και σε αυτό του πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σμύρνης Φετχί Ιντιμάν: "Γιατί οι λαοί μας έφτασαν στο σημείο να μην εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο;".

Ομως όπως πολλοί από τους ομιλητές υπογράμμισαν, εκτός από την ένταση και τις κρίσεις, την αντιπαράθεση και τους εξοπλισμούς, υπάρχει και ο άλλος ο δρόμος. Ο δρόμος της ειρηνικής συνύπαρξης, της συνεργασίας και της φιλίας. Μόνο που για να περπατήσουμε αυτόν το δρόμο, όπως τόνισε στην ομιλία του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,"θα πρέπει οι λαοί μας να περάσουν στην αντεπίθεση" και όσοι τουλάχιστον θέλουν να είναι συνεπείς με αυτά που λένε, να συμβάλουν ώστε "οι λαοί μας να αγωνιστούν ενάντια στην ξένη επικυριαρχία και στην ανάπτυξη μαζικών φιλειρηνικών κινημάτων στις δύο χώρες μας, σε συνεργασία με τα κινήματα των άλλων χωρών της Βαλκανικής και της Ευρώπης".

Οι εργασίες της συνάντησης τέλειωσαν με την ανακοίνωση ψηφίσματος εκ μέρους των μελών της κίνησης.

Το ψήφισμα

"Για δεύτερη φορά από την κρίση στις βραχονησίδες Ιμια, εμείς οι Ελληνες και Τούρκοι δημοσιογράφοι, μέλη της Κίνησης "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο και στη Θράκη για την Ειρήνη" συναντηθήκαμε το τριήμερο 6,7 και 8 Φεβρουαρίου στη Σμύρνη μαζί με περισσότερους από 250 διανοούμενους, πολιτικούς και δημοσιογράφους διαφόρων πολιτικών οριζόντων από την Ελλάδα και την Τουρκία και συζητήσαμε για την Ειρήνη ανάμεσα στις δυο χώρες και για το πώς μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια.

Μας απασχόλησαν ιδιαίτερα ο ρόλος του Τύπου σχετικά με τα προβλήματα των μειονοτήτων στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Η ευθύνη των ΜΜΕ σε περιόδους έντασης των διμερών σχέσεων. Ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων στις δυο χώρες για την προώθηση των αιτημάτων της κοινωνίας των πολιτών. Και τέλος ο ρόλος των τρίτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Με αφορμή αυτή τη συνάντησή μας εκφράζουμε για μια ακόμα φορά τη βαθύτατη ανησυχία μας για την παρατεινόμενη ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Επαναλαμβάνουμε τη σταθερή μας θέση ότι τα προβλήματα των δυο χωρών μπορούν και πρέπει να λυθούν με την εφαρμογή των διεθνών κανόνων δικαίου, των διμερών συνθηκών και τον απόλυτο σεβασμό των υφιστάμενων συνόρων. Καλούμε και τις δυο πλευρές να αποφασίσουν επιτέλους την αποφυγή κάθε προκλητικής, στρατιωτικής ή άλλης ενέργειας.

Θεωρούμε αρνητική και για τις δύο χώρες την εμπλοκή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ξένων στρατιωτικών σχηματισμών, όπως και αν αυτές εκδηλώνονται, πράγμα που εμπεριέχει κινδύνους πολέμου ή επιδιαιτητικού ρόλου.

Υποστηρίζουμε ότι κάθε δισταγμός στο δρόμο του διαλόγου, αποτέλεσμα πολλές φορές της πίεσης εθνικιστικών κύκλων και στις δύο χώρες, καθώς και κάθε δισταγμός στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου εντείνει την κρίση. Και προκαλεί τρίτες παρεμβάσεις, που δεν εξυπηρετούν παρά μόνο τους εμπόρους των όπλων σε βάρος του βιοτικού επιπέδου των δύο λαών.

Σχετικά με το πρόβλημα της Κύπρου τονίζουμε την ανάγκη αποστρατιωτικοποίησης του νησιού και επίλυσης των εσωτερικών προβλημάτων σε όφελος των δύο κοινοτήτων. Υποστηρίζουμε ότι οι μειονότητες στην Ελλάδα και στην Τουρκία μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ τέλος θεωρούμε αναγκαίο να ζητήσουμε την εφαρμογή των όποιων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σήμερα παραβιάζονται.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στην τρίτη συνάντηση αλληλεγγύης Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων την ανάλογη χρονική περίοδο του 1999 στην Αλεξανδρούπολη της Θράκης. Επιμένοντας στην ανάγκη για ένα ψύχραιμο, λογικό, αποκαλυπτικό και αντιεθνικιστικό λόγο στα ΜΜΕ των δύο χωρών. Καταγγέλλοντας τους δημοσιογράφους - "Ράμπο" της ενημέρωσης. Και θεσμοθετώντας για αυτούς ένα ειδικό αντιβραβείο. Αυτό θα "απονέμεται" σε δημοσιογράφους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία που επιμένουν να υπερβάλλουν, να διαστρεβλώνουν σε όφελος μερικές φορές και εταιριών εμπορίας οπλικών συστημάτων και να οδηγούν με την πρακτική τους σε ελληνοτουρκικές εντάσεις".

Αναλυτικό ρεπορτάζ, στο αυριανό φύλλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ