Ερωτήσεις κατέθεσε το Κόμμα και για τις μεγάλες καταστροφές σε Φθιώτιδα, Καρδίτσα και Τρίκαλα
Eurokinissi |
Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ, και ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες λέγοντας ότι γενικά στις φυσικές καταστροφές υπάρχει μια αλληλουχία που στο τέλος έχει τις αποζημιώσεις. Κατά τον υφυπουργό αυτό που έπρεπε να γίνει σε πρώτη φάση ήταν να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες για τη λήψη των πρώτων άμεσων μέτρων. Οπως είπε, σαν τρίτος παρατηρητής, πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή διερεύνηση για το εάν υπάρχουν αστοχίες και ευθύνες που έχουν να κάνουν με τα ελλειπή μέτρα μετά τις πυρκαγιές των προηγούμενων ετών, ενώ έσπευσε να ισχυριστεί ότι είναι πάρα πολύ νωρίς «να κάνουμε ορθή και ακριβοδίκαιη κατανομή ευθυνών».
Ο Ν. Καραθανασόπουλος ζήτησε να δοθεί στους κατοίκους της περιοχής του Πύργου άμεσα αποζημίωση για το σύνολο των ζημιών που έπαθαν, να παρθούν μέτρα προστασίας τους μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές και φυσικά να εξασφαλιστεί η άμεση επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Πύργου.
Υπάρχουν, είπε, εγκληματικές ευθύνες και στις κυβερνήσεις και στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση και οι υπεύθυνοι δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν ήξεραν ή ότι δεν φταίνε και απλώς να δηλώνουν συμπόνοια στους πλημμυροπαθείς. Οταν, συνέχισε, το ΚΚΕ καλούσε πολύ έγκαιρα τις κυβερνήσεις για την ανάγκη άμεσων μέτρων συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος της αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές του 2007 και το σεισμό του 2008 οι υπεύθυνοι δεν έκαναν το παραμικρό.
Οπως ανακοίνωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζήτησε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί η τραγική κατάσταση που δημιουργήθηκε στον Πύργο, με την ουσιαστική αναστολή της λειτουργίας του Νοσοκομείου της πόλης και να οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μέτρα για την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία του.
Παρέμβαση στη Βουλή με την κατάθεση Ερωτήσεων για τις ζημιές που έγιναν σε Φθιώτιδα, Καρδίτσα και Τρίκαλα, έκανε το ΚΚΕ, ζητώντας την άμεση καταγραφή, την έγκαιρη και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, καθώς και την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές. Παράλληλα θίγεται το πρόβλημα της ανεπάρκειας στην αντιπλημμυρική προστασία.
Οι βουλευτές Γ. Μαρίνος, Θ. Παφίλης και Γ. Μαυρίκος στην Ερώτηση που κατέθεσαν για τη Φθιώτιδα και τις μεγάλες ζημιές που έγιναν στον κάμπο της Λαμίας τονίζουν πως η πολιτική και η ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος ευθύνονται για τις κατεστραμμένες καλλιέργειες, την καταστροφή των μικρών επιχειρήσεων, των μαντριών, τις ζημιές στις κατοικίες. Τις άλλες δυο Ερωτήσεις, που αφορούν τις ζημιές σε Καρδίτσα και Τρίκαλα υπογράφουν οι βουλευτές Αντ. Συλλάκος και Απ. Νάνος. Στην περίπτωση της Καρδίτσας γίνεται αναφορά για τις μεγάλες ζημιές στον αγροτικό τομέα και σε υποδομές του νομού, όπως στο δίκτυο της ΔΕΗ και του ΟΤΕ και τονίζεται πως κάτοικοι του Νομού βρίσκονται σε απόγνωση. Στην περίπτωση των Τρικάλων γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες που έχουν υποστεί αγρότες στην περιοχή της Φαρκαδόνας.
Σε αγώνα καλεί τους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας
Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα:
«Σε μια περίοδο που το αγροτικό και κτηνοτροφικό εισόδημα πλήττεται και μειώνεται συνεχώς από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, οι νέες ζημιές οδηγούν σε απόγνωση τους πληγέντες παραγωγούς.
Επιβάλλεται άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής και ουσιαστικής αποζημίωσης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική δραστηριότητά τους οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους, ιδιαίτερα τους πληγέντες από τη θεομηνία, να παλέψουν μαζί με τις συνεπείς δυνάμεις του αγροτικού κινήματος που εκφράζονται από την ΕΟΑΣΝΛ και τους Αγροτικούς Συλλόγους για αλλαγή και κατάργηση του νόμου λειτουργίας του ΕΛΓΑ που ισχύει σήμερα.
Να κλείσουν τα αυτιά τους σε φωνές που καλούν σε κατάργηση του ΕΛΓΑ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση της αγροτικής και κτηνοτροφικής ασφάλισης. Αυτή η λύση οδηγεί στην είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής με πολύ ακριβότερα ασφάλιστρα και ακόμη πιο άδικες αποζημιώσεις.
Η μόνη λύση είναι αυτό που απαιτεί από πέρυσι η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι, δηλαδή ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει την παραγωγή και το πάγιο κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους και θα αποζημιώνει στο 100% των ζημιών».
Στο μεταξύ, έντονα και σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα ανησυχητικά κατολισθητικά φαινόμενα διαπίστωσε η Ομάδα Αμεσης Παρέμβασης του ΙΓΜΕ, κατά την αυτοψία που διενήργησε τις τελευταίες μέρες στις περιοχές του νομού Ηλείας που επλήγησαν από τις πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις.
Συνάντηση χτες της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα με τη Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξή τους
Αυτό τονίστηκε κατά τη χτεσινή συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη της Υδατοκαλλιέργειας, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Δ. Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, και ο Π. Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ, ενώ από τη Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων οι Κ. Γκάτζιος, δήμαρχος Επιδαύρου, Γ. Μαρινάκης, δήμαρχος Μεγαρέων, Γ. Βερδελής Αντιδήμαρχος Επιδαύρου, Γ. Δημητριάδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πόρου και ο Γ. Ψάχος.
Οπως επισήμανε η Δ. Μανωλάκου, το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έβαλε το ζήτημα των επιπτώσεων της Υπουργικής Απόφασης στα περιφερειακά συμβούλια, όπου συζητήθηκε, και την καταψήφισε, ενώ έθεσε το θέμα στο ΓΕΩΤΕΕ που πήρε απόφαση καταδίκης της. Επίσης, κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών που θίγονται να συσπειρωθούν στις λαϊκές επιτροπές και να την αποκρούσουν αγωνιστικά, γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει λύση. Επισήμανε ακόμη πως το ΚΚΕ κατέθεσε ερωτήσεις στη Βουλή. Στη Βουλή, επίσης, καταψήφισε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που απαλλάσσει τις επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας από την ανάγκη περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Τέλος, ανέφερε ότι το ΚΚΕ ζήτησε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής να καλέσει τη Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων για να ακούσει τις απόψεις τους. Οι εκπρόσωποι των φορέων επισήμαναν ότι το βασικό αίτημά τους είναι να αποσυρθεί η ΚΥΑ.