ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Αποφασιστικότητα» για διευθετήσεις ΝΑΤΟικής κοπής

Δημοσιεύματα επιμένουν ότι δεν ήταν τυχαίο το «πηγαδάκι» της περασμένης βδομάδας

Eurokinissi

Δημοσιεύματα επιμένουν ότι δεν ήταν τυχαίο το «πηγαδάκι» της περασμένης βδομάδας
H Διαρκής Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη «για τις τρέχουσες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά».

Λόγος βέβαια η συνάντησή του την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Φιντάν, όπου επιβεβαιώθηκε ότι η λεγόμενη θετική ατζέντα αξιοποιείται ως το προπέτασμα καπνού για τα παζάρια που είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις και οδηγούν σε λύσεις συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος των ενεργειακών μονοπωλίων και σε βάρος των λαών. Αλλωστε, είναι διακηρυγμένος στόχος του ΝΑΤΟ η ισχυροποίηση της νοτιοανατολικής του πτέρυγας στις συνθήκες των ιμπεριαλιστικών πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, στους οποίους η κυβέρνηση εμπλέκεται σε ρόλο μάλιστα «σημαιοφόρου».

Αποσιωπώντας τα παραπάνω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης έλεγε χθες ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στις «κόκκινες γραμμές» της, δεν συζητά ζητήματα κυριαρχίας, αλλά μέσα από μια συνάντηση, που ο ίδιος χαρακτήρισε «παραγωγική», η κυβέρνηση «επενδύει» στη «συνέχιση του διαλόγου», «μια παρατεταμένη διαδικασία διαλόγου που έχει μόνο να προσφέρει», όπως ισχυρίστηκε.

Το τι προσφέρει φάνηκε ξεκάθαρα την Παρασκευή, ανήμερα της συνάντησης Γεραπετρίτη - Φιντάν, όταν την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έθετε στο τραπέζι του παζαριού για μια ακόμη φορά όλες τις διεκδικήσεις, «επί του πεδίου» η τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε με 10 ιπτάμενα μέσα της σε 14 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, συγκεκριμένα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, αρνούμενοι για άλλη μια φορά οι Τούρκοι να καταθέσουν σχέδια πτήσης στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, το 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη φέτος το Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή της Τουρκίας προχώρησαν σε 1.918 παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων, κατακόρυφη αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι (1.642) και πρόπερσι (1.581), με την τουρκική αστική τάξη ενθαρρυμένη ακριβώς εντός ευρωατλαντικού άξονα και ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Νέος γύρος διεργασιών παρασκηνιακά και όχι μόνο

Στο μεταξύ, μιλώντας στη «Μιλιέτ», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Χακάν Φιντάν, εκτιμούσε ότι οι πρόσφατες επαφές του στην Αθήνα «πήγαν πολύ καλά», αναφέροντας ότι «ο αγαπητός μου φίλος Γιώργος και εγώ είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε διεξοδικά τις διμερείς μας σχέσεις. Επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας να προωθήσουμε τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας με θετική ατζέντα».

Πρόσθεσε δε ότι «είμαστε και γείτονες και σύμμαχοι. Σίγουρα υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των χωρών μας σε ορισμένα θέματα. Ωστόσο, αυτό δεν μας εμποδίζει να συναντιόμαστε και να συζητάμε τα θέματά μας με ψυχραιμία», καταλήγοντας ότι «στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και να συμβάλουμε στην ευημερία των λαών μας με μια προσέγγιση που θα είναι αμοιβαία επωφελής (σ.σ. καζάν-καζάν). Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο πλαίσιο των αρχών της καλής γειτονίας και μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Στο μεταξύ, ενδεικτικές είναι οι συζητήσεις που συνεχίζονται και γύρω από το «πηγαδάκι» που στήθηκε στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στη Βουδαπέστη, με τη συμμετοχή και των Προέδρων Τουρκίας - Κύπρου, με μερίδα του τουρκικού Τύπου να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν ότι αφήνει τη «λύση των δύο κρατών στα λόγια», αλλά και ότι «είναι πολύ αργά για να αναγνωριστεί η "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου", αλλά οι συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές».

Την ίδια στιγμή, ιστοσελίδες όπως η «Yetkin Report» τόνιζαν ότι «το γεγονός ότι η διερμηνέας του Ερντογάν ήταν παρούσα στη συνάντηση δίνει την εντύπωση ότι δεν ήταν τυχαία συνάντηση. Τουλάχιστον, δεδομένου ότι ήταν καφές και κουβέντα, δεν ήταν μια αυθόρμητη συνάντηση», κάνοντας λόγο και για ερμηνείες «στους διπλωματικούς κύκλους ότι η Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής, που ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, είναι επίσης καθ' οδόν». Μεταξύ άλλων διατυπώνονται και ερωτήματα για το αν «η δημόσια, έστω και άτυπη, συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον Ελληνοκύπριο Πρόεδροθα οδηγήσει σε αλλαγή της κυπριακής πολιτικής της Τουρκίας;», όπως και εκτιμήσεις ότι «αναζητείται τρόπος ενίσχυσης τόσο των σχέσεων των Τουρκοκυπρίων με τον έξω κόσμο όσο και των σχέσεων της Τουρκίας ιδιαίτερα με την Ευρωπαϊκή Ενωση», με αναφορές σε πιθανή «αναθεώρηση» της στάσης της Αγκυρας που «θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες...»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, μιλώντας στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο πρώην ΥΠΕΞ (και επί των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, το καλοκαίρι του 2017), Ιωάννης Κασουλίδης, υποστήριξε ότι μια επιστροφή Πομπέο (που πρωτοστάτησε στην αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας Κύπρου - ΗΠΑ και στην Αμυνα) στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ενισχύσει τη θέση της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώ επιχειρηματολογώντας για το πώς μπορούν θα έρθουν «καλύτερες μέρες» για το Κυπριακό, είπε ότι «πρέπει η Τουρκία να αποφασίσει. Τώρα δυσαρεστεί τις ΗΠΑ που στηρίζει χωρίς φραγμούς την Χαμάς και τη Χεζμπολάχ και κρατά μια στάση αμφίρροπη όσον αφορά το Ιράν (...) Πρέπει ο Ερντογάν να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει σε κάποιον άλλον τομέα να κάνει κάτι με το οποίο θα του πουν μπράβο οι ΗΠΑ και η ΕΕ και επομένως να αφήσει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα δύο κράτη και να έρθει στον διάλογο για λύση».

Ολα αυτά κι ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τον επόμενο κύκλο του «Πολιτικού Διαλόγου» και της «Θετικής Ατζέντας» που θα γίνει στην Αθήνα τις αμέσως επόμενες βδομάδες, 2 και 3 Δεκεμβρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ