ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Χοντραίνει» το ιμπεριαλιστικό παζάρι

«Κοινή λογική» και «ρεαλιστικό διάλογο» απαιτεί η Τουρκία

Τη δυσαρέσκειά της για την 5μερή τηλεδιάσκεψη που είχαν προχτές οι ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Αιγύπτου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέφρασε η Τουρκία με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που χαρακτηρίζει την Κοινή Ανακοίνωση «μία περίπτωση της υποκρισίας μιας ομάδας χωρών που μέσα από τις πολιτικές που ακολουθούν αναζητούν το χάος στην περιφέρεια και την αστάθεια».

Το ΥΠΕΞ της γείτονος σημειώνει ότι «η Τουρκία έχει αναστατώσει την ατζέντα τους», καλώντας τις εν λόγω χώρες πάντως «να δράσουν σύμφωνα με την κοινή λογική» αλλά και αναφέροντας ότι «η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μπορούν να επιτευχθούν μόνο σύμφωνα με γνήσιο και ρεαλιστικό διάλογο και συνεργασία και όχι με την προσπάθεια διαμόρφωσης "άξονα του κακού"».

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση επικρίνει καθεμία από τις 5 χώρες χωριστά, κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία ειδικά ότι «αντί να εμπλακούν σε διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο, αντίστοιχα, με την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, βασίζονται σε άσχετους παίκτες εκτός περιοχής», συμπεριφορά που - σύμφωνα με την Αγκυρα - «μπορεί να αποτελεί μόνο κληρονομιά μιας νοοτροπίας εντολοδόχων και αποικιοκρατών».

Στην ανακοίνωσή του μάλιστα το τουρκικό ΥΠΕΞ επικρίνει ευθέως τη Γαλλία και την εμπλοκή της στο σχήμα αυτό, αναφέροντας ότι «οι προθέσεις της Γαλλίας είναι η δημιουργία ενός τρομοκρατικού κράτους στη Συρία», το οποίο «διαλύθηκε από την (τουρκική στρατιωτική) επιχείρηση "Ειρήνη" της άνοιξης», ενώ την κατηγορεί ακόμη ότι «επιδιώκει να είναι το αφεντικό αυτού του "άξονα του κακού"».

Θυμίζουμε πως στο Κοινό Ανακοινωθέν τους οι 5 κατήγγειλαν τις «συνεχιζόμενες τουρκικές παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κύπρου και στα χωρικά της ύδατα», τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και την «εργαλειοποίηση» των ξεριζωμένων, όπως και τα τουρκο-λιβυκά μνημόνια για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Επίσης, «καταδίκασαν έντονα τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη», λέγοντας πως τα παραπάνω απειλούν τη «σταθερότητα» σε Ανατολική Μεσόγειο και Αφρική.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της αναβολής της ελληνικής άσκησης «Καταιγίς», σε Αιγαίο και πέριξ της Κρήτης, που παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί μέτρων ενάντια στην πανδημία, φέρεται να συνδέεται ευθέως με την επιδίωξη να κρατηθούν ανοιχτοί οι αμερικανοΝΑΤΟικοί δίαυλοι με την Τουρκία, με τα ανάλογα «ανταλλάγματα».

«Ευκαιρίες» για «επαναξιολογήσεις»

Πάντως, παρά τους υψηλούς τόνους και τις προειδοποιήσεις για τις ιμπεριαλιστικές συνεργασίες και σχήματα που προχωρούν, η Τουρκία συνεχίζει να διαμηνύει τη διάθεσή της να διαπραγματευτεί τους όρους της δικής της ενδεχόμενης συμμετοχής.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας στην εφημερίδα «Μιλιέτ», επέμεινε ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της χώρας του στην περιοχή δεν ανατρέπονται ούτε από εξελίξεις όπως η (προσωρινή) «αποχώρηση» των εταιρειών «Eni» και «Total», την οποία ο ίδιος συνέδεσε και με την κάθετη μείωση των τιμών του πετρελαίου, τη συνεπαγόμενη πτώση των εσόδων τους συνολικά.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι βασικό σχέδιο της Αγκυρας παραμένει η μεταφορά του φυσικού αερίου της περιοχής προς τη διεθνή αγορά μέσω της τουρκικής επικράτειας, την οποία εμφάνισε ως ακόμα πιο συμφέρουσα λύση μετά και από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, συμπληρώνοντας: «Οι οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν διάφορες χώρες και εταιρείες έχουν καταδείξει ότι το να γίνουν ανοίγματα προς τη διεθνή κοινότητα για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω Τουρκίας αποτελεί την πιο οικονομική και λογική επιλογή».

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας στο δίκτυο «Ada TV» υπενθύμισε ότι «δυστυχώς» η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε απορρίψει πρόταση των κατοχικών αρχών για τη δημιουργία κοινής διμερούς επιτροπής που θα εξετάσει τρόπους αξιοποίησης των υδρογονανθράκων ακόμα και χωρίς οριστική λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι είτε πρέπει να κηρυχθεί μορατόριουμ (αναστολή εργασιών και στις δύο πλευρές) είτε οι δύο πλευρές να εργαστούν από κοινού σύμφωνα με αυτήν την πρόταση.

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «ο τερματισμός των ερευνών για υδρογονάνθρακες λόγω κορονοϊού αποτελεί μια νέα ευκαιρία για επαναξιολόγηση της πρότασης της τουρκοκυπριακής πλευράς εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς», ζητώντας «η ελληνοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψει αυτήν τη μονομερή στάση και να ενεργήσει ανοιχτόκαρδα. Να το αξιολογήσει αυτό ως ευκαιρία, να καθίσουμε και να συζητήσουμε τουλάχιστον αυτήν την υπόθεση».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αξίζει να καταγραφούν δημοσιεύματα που περιγράφουν διαθέσεις έντασης του παζαριού μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, εστιάζοντας και στη διαμόρφωση των νέων «εμπορικών - ενεργειακών θαλάσσιων δικτύων» στην περιοχή και με στόχο την «αντιμετώπιση» αξόνων και σχεδιασμών που επιταχύνει η Γαλλία. Σε αυτό το πλαίσιο ορισμένα ΜΜΕ - αν και μάλλον με σχηματικό τρόπο - μιλάνε για «γερμανο-τουρκικό άξονα» μες στο ΝΑΤΟ που σχηματίζεται με γοργούς ρυθμούς, ενώ συνδέουν τους σχεδιασμούς αυτούς με την απόφαση της Μάλτας να μη συμμετάσχει τελικά στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «IRENE». Η «Malta Today» χαρακτήρισε αυτήν την απόφαση «πράξη εξευμενισμού προς την Τουρκία», μιλώντας για τις ελπίδες της Μάλτας ότι δεν θα γίνει κι εκείνη χώρα υποδοχής χιλιάδων κατατρεγμένων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ