ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
«Επανεκκίνηση» για το κεφάλαιο με «μίζα» την αντιλαϊκή πολιτική

Eurokinissi

Οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με τη συγκρότηση των «τριών δικτύων οικονομικής ασφάλειας» για τους επιχειρηματικούς ομίλους της Ευρωζώνης, καθώς και η στρατηγική για την «επανεκκίνηση» της οικονομικής δραστηριότητας, με κοινή συνισταμένη το νέο αντεργατικό «πογκρόμ» που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την ΕΕ, θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής τηλεσυνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, με τη συμμετοχή και των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι τα «δίκτυα οικονομικής ασφάλειας» αφορούν τους μηχανισμούς διοχέτευσης φτηνής χρηματοδότησης και επιδοτήσεων μέσω του προγράμματος SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (με τη μορφή κάλυψης του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους των επιχειρήσεων), του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με άξονα την κάλυψη της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και το λογαριασμό να πηγαίνει στους λαούς.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σε χτεσινές δηλώσεις εστίασε και πάλι στην «αναγκαιότητα» άμεσης λήψης αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με το πρόγραμμα SURE για την κρατική στήριξη, από το οποίο, όπως ανέφερε, η χώρα ζητά να λάβει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, ενώ για τα δάνεια του ΕSM είπε ότι σαν εργαλείο είναι καλό να αξιοποιηθεί «μόνο εφόσον υπάρξουν δυσκολίες».

Παράλληλα έκανε σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν κοινοτικά κονδύλια μέχρι τον Ιούλη. Σε αυτό το πλαίσιο, εν αναμονή των κονδυλίων της ΕΕ, το ελληνικό πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνη με κάλυψη - στην αρχή - των ποσών από εθνικούς πόρους και στόχος είναι να επεκταθεί μέχρι και το τέλος του 2020, με τη χρήση και των κονδυλίων της ΕΕ.

Σημείωσε επίσης ότι εντός του μήνα θα ανακοινωθούν φορολογικά μέτρα ενίσχυσης του Τουρισμού και της Εστίασης, δείχνοντας στην κατεύθυνση μείωσης του ΦΠΑ στους συγκεκριμένους κλάδους, αλλά και άλλων παρεμβάσεων, όπως οι περικοπές στις προκαταβολές φόρων, σε μια εξέλιξη που ευνοεί πρώτα και κύρια τις ισχυρές επιχειρήσεις, με μεγάλους τζίρους και κέρδη. Οι παρεμβάσεις αυτές, είπε, θα ισχύσουν μόνο για συγκεκριμένο διάστημα.

Οπως φαίνεται, οι συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις θα ισχύσουν μέχρι το τέλος της φετινής τουριστικής σεζόν, που με τη σειρά της αποτελεί το στοίχημα μεγαλοξενοδόχων και ισχυρών επιχειρήσεων του κλάδου, στο φόντο και των χτεσινών αποφάσεων της Κομισιόν (βλέπε αναλυτικότερα σελ. 5).

Σε ρυθμούς κατρακύλας

Πτώση του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία με ρυθμό 6% φέτος και ισόποση ανάκαμψη το 2021 αναμένει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με την έκθεσή της για την πορεία των οικονομιών των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται. Η EBRD προβλέπει συρρίκνωση των οικονομιών της περιοχής της κατά 3,5% φέτος και ανάκαμψή τους κατά 4,8% το 2021, επισημαίνοντας ότι οι προβλέψεις της υπόκεινται σε πρωτοφανή αβεβαιότητα. Οπως λένε, η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκρίνει μέχρι τώρα ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης ύψους 15 δισ. ευρώ (8,9% του ΑΕΠ), παράλληλα με στοχευμένες αναστολές καταβολής φόρων και αναστολές πληρωμών δανείων από τις τράπεζες.

Την ίδια ώρα, βύθιση σε ποσοστό 12,9% για το μήνα Μάρτη σε σχέση με το Μάρτη του 2019 καταγράφει ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη, ενώ η κατρακύλα στην ΕΕ διαμορφώθηκε σε 11,8%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, οι ρυθμοί πτώσης διαμορφώθηκαν στη Γερμανία σε 14,2%, στη Γαλλία σε 16,8%, στην Ιταλία σε 29,3% κ.λπ. Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους ταξινομούμενους κλάδους σε επίπεδο Ευρωζώνης, πτώση καταγράφεται στην παραγωγή «κεφαλαιουχικών αγαθών», 15,9% σε ετήσια βάση, στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά 26,3%, στην Ενέργεια 4% κ.ο.κ.

Τέλος, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Γκεοργκίεβα, αναφορικά με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία υπογράμμισε ότι «η προοπτική είναι χειρότερη από την ήδη απαισιόδοξη πρόβλεψή μας».

Πριν από ένα μήνα, θυμίζουμε, το ΔΝΤ είχε προβλέψει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί 3%, η Ευρωζώνη 7,5% κ.λπ. Προαναγγέλλεται νέα υποβάθμιση των προβλέψεων, σε έκθεση που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με το ΔΣ της ΟΛΜΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, σήμερα Πέμπτη στη 1 μ.μ. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ