ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ 2019 - 2020
«Φαραωνικά» πλεονάσματα για το κεφάλαιο στις πλάτες του λαού

Τριπλάσιο σε σχέση με τον αρχικό αντιλαϊκό στόχο και διπλάσιο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα εμφανίζεται το «πρωτογενές πλεόνασμα» του κρατικού προϋπολογισμού στο φετινό 9μηνο (Γενάρης - Σεπτέμβρης), σε μια εξέλιξη που αποτυπώνει την ένταση της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα και τη διαρκή πρέσα στα κονδύλια που αφορούν την κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών, επιβεβαιώνοντας ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από την ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (9μηνο 2019):

-- Η μάζα των πρωτογενών πλεονασμάτων (σε όρους «ενισχυμένης εποπτείας») διογκώθηκε στα 4,48 δισ. ευρώ. Ο αρχικός στόχος για την ίδια περίοδο είχε τοποθετηθεί στα 1,47 δισ., δηλαδή σε απόλυτα μεγέθη η υπέρβαση φτάνει στα 3 δισ.!

Παράλληλα, σε σχέση με τα πλεονάσματα του 2018 (2,52 δισ.) καταγράφεται περαιτέρω ενίσχυση ύψους 1,96 δισ.

-- Η συνολική μάζα των φόρων έφτασε στα 36,3 δισ., από 35,7 δισ. πέρυσι, διόγκωση κατά 600 εκατ.

-- Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού καταγράφονται στα 38,64 δισ., χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο κατά 1,72 δισ.

«Δημοσιονομικός χώρος» για τις ισχυρές επιχειρήσεις

Τα παραπάνω αποτελούν το διαπραγματευτικό «ατού» της κυβέρνησης στα παζάρια με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» αναφορικά με την τελική διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, με στόχο να βρεθεί περισσότερος «δημοσιονομικός χώρος» για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο νέος προϋπολογισμός πέρα από το πακέτο με τις φοροελαφρύνσεις σε ισχυρές επιχειρήσεις κ.ά. αναμένεται να πλαισιωθεί και με νέες «εφάπαξ» παρεμβάσεις στον άξονα της ανταγωνιστικότητας.

Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση απέστειλε χτες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το «αναμορφωμένο» σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020. «Περιμένουμε την επίσημη αντίδραση των θεσμών στο προσχέδιο προϋπολογισμού που αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί άλλη επικοινωνία με τους θεσμούς για το θέμα», ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κλείνει το «δημοσιονομικό κενό» για το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που κατατέθηκε στην Κομισιόν, όπως και αυτό που κατατέθηκε στη Βουλή, ενσωματώνει το συνολικό πακέτο των φοροελαφρύνσεων (μαζί με τις κάθε είδους ελαφρύνσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους), που βέβαια αντισταθμίζονται πλήρως με την επιστράτευση «ισοδύναμων» αντιλαϊκών μέτρων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχουν περιορισμένες αλλαγές σε επιμέρους ποσοτικοποιήσεις, με βάση νεότερα στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν μειωθεί η πρόβλεψη για έσοδα 642 εκατ. ευρώ από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και οι εξοικονομήσεις από τις οροφές δαπανών, ενώ έχουν αυξηθεί τα προβλεπόμενα έσοδα από τη «ρύθμιση των 120 δόσεων», τα οποία ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, έχουν προστεθεί έσοδα από την αδειοδότηση εταιρειών του διαδικτυακού τζόγου, που προβλέπονται στις διατάξεις του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου.

Τα «πρωτογενή πλεονάσματα» για το 2020, ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μέτρων και των «ισοδύναμων» σε όρους ενισχυμένης εποπτείας, διαμορφώνονται στα 7,026 δισ. ευρώ ή στο 3,56% του ΑΕΠ, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις διαμόρφωσης «δημοσιονομικού χώρου» για τις παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Κατεβαίνει ο πήχης της ανάκαμψης

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ στην έκθεση για τις «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» που δημοσιοποίησε χτες βλέπει το ρυθμό ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία στο 2% για το 2019 και στο 2,2% για το 2020, ενώ εκτιμά ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ο ρυθμός θα επιβραδυνθεί στο 1,4%. Παράλληλα, το ΔΝΤ τοποθετεί την επίσημη ανεργία στο 17,8% για το 2019 και στο 16,8% για το 2020. Σημειωτέον, στην έκθεση του ΔΝΤ δεν υπάρχουν επισημάνσεις γύρω από την ελληνική οικονομία, οι οποίες βέβαια θα ξεδιπλωθούν στην ειδική έκθεση, που θα δημοσιοποιηθεί στο επόμενο διάστημα. Θυμίζουμε άλλωστε πως στη «δήλωση συμπερασμάτων» της πρόσφατης αποστολής στην Αθήνα, το ΔΝΤ αξιώνει μεταξύ άλλων τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου, και βέβαια την κλιμάκωση των αντιλαϊκών παρεμβάσεων «σε όλους τους τομείς πολιτικής».

Να σημειωθεί ότι το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 προβλέπει ανάκαμψη 2,8%. Ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ για το 2020 αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την «αποδοτικότητα» των αντιλαϊκών μέτρων στον νέο προϋπολογισμό, ενώ η «ποσοτικοποίηση» των τελικών αντιλαϊκών μεγεθών (πλεονάσματα, φόροι κ.ά.) θα έρθει να «κουμπώσει» με τις «Φθινοπωρινές Προβλέψεις» της Κομισιόν, που θα δημοσιοποιηθούν αρχές Νοέμβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση της Κομισιόν αναμένεται να προβλέπει ανάκαμψη στην περιοχή του 2,3%, δηλαδή μισή εκατοστιαία μονάδα χαμηλότερα σε σχέση με τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό.

Στην τελική ευθεία για την 21η Διεθνή Συνάντηση των ΚΚ

Από 18 έως 20 Οκτώβρη 2019 θα διεξαχθεί η 21η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που για πρώτη φορά στα χρονικά συνδιοργανώνεται από δύο ΚΚ και συγκεκριμένα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με θέμα «100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Η πάλη για την ειρήνη και το σοσιαλισμό συνεχίζεται!».

Οι εργασίες της 21ης Διεθνούς Συνάντησης θα ανοίξουν με τις εισηγήσεις του Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, και του Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχει πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, ευρωβουλευτή και μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, μαζί και με άλλους συντρόφους, μέλη και στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ, θα συμβάλει στις δραστηριότητες προετοιμασίας της Διεθνούς Συνάντησης, από κοινού με τους συντρόφους του ΚΚ Τουρκίας. Επιπλέον, θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων, που θα πραγματοποιηθεί παραμονές της 21ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Στην 21η Διεθνή Συνάντηση, που διεξάγεται σε σύνθετες και δύσκολες συνθήκες, έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 70 Κομμουνιστικά Κόμματα από 60 χώρες του κόσμου.

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Χίο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί τη Χίο, αύριο Πέμπτη. Το πρόγραμμά του έχει ως εξής:

  • Στις 12.30 μ.μ. θα επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στη ΒΙΑΛ.
  • Στη 1.30 μ.μ. θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη, στο δημαρχείο της Χίου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ