ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Ανοιχτή η «κάνουλα» για το κεφάλαιο, «γράφουν τον λογαριασμό» για τους λαούς

«Η μεγάλη αβεβαιότητα και το ταχέως μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον δημιουργούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την παρακολούθηση των οικονομικών εξελίξεων και των σχεδίων πολιτικής στα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ». Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ μετά την ολοκλήρωση της προχτεσινής συνεδρίασης με θέμα τις προοπτικές δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Μάλιστα, η παρακολούθηση της πορείας των κρατικών προϋπολογισμών για το 2021 θα βρίσκεται μόνιμα στην ατζέντα όλων των επόμενων συνεδριάσεων του Γιούρογκρουπ, ενώ παράλληλα οι συζητήσεις εστιάζουν και στο ζήτημα του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής και για το 2022. Ουσιαστικά, πρόκειται για το επίσημο άνοιγμα της συζήτησης αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα σταδιακής απόσυρσης των μέτρων κρατικής στήριξης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που κλιμακώνονται μέχρι σήμερα στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και για την αντικατάστασή τους με νέες περισσότερο «στοχευμένες» παρεμβάσεις όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Π. Ντόνοχιου στις σχετικές δηλώσεις υπογράμμισε ότι η «υποστηρικτική» δημοσιονομική πολιτική, δηλαδή οι παρεμβάσεις στήριξης του κεφαλαίου, θα πρέπει να διατηρηθούν και για το επόμενο διάστημα. Οπως είπε, θα είναι προτιμότερη μια καθυστερημένη απόσυρση των «διευκολυντικών» μέτρων, παρά η πρόωρη απόσυρσή τους.

Αναφορικά με τη διαμόρφωση του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής για το 2022 ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ χαρακτηριστικά τόνισε: «Θα συζητήσουμε το καλοκαίρι για να δούμε πότε και ποιους δημοσιονομικούς κανόνες θα πρέπει να ακολουθήσουμε».

Να σημειωθεί ότι στα επίδικα των αντιλαϊκών παζαριών βρίσκεται η επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά σε «νέα μορφή» περισσότερο ευέλικτης διαχείρισης των υποθέσεων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ υποστήριξε ως «αναγκαία τη συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης», τονίζοντας ότι «η ανάγκη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη σε χώρες των οποίων η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα των υπηρεσιών και τους κλάδους του, όπως είναι ο τουρισμός».

Παράλληλα, στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ συζητήθηκε και το νευραλγικό ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο εργασίας, η ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους του ιδιωτικού τομέα έχει επηρεαστεί δυσμενώς από την πανδημία, ενώ οι κρατικές εγγυήσεις και το μορατόριουμ αποπληρωμής δανείων έχουν αποτρέψει μέχρι στιγμής την αύξηση των «κόκκινων» δανείων.

Στην τοποθέτησή του ο Χρ. Σταϊκούρας τάχθηκε με τη θέση να διατηρηθεί το δίχτυ προστασίας των επιχειρήσεων για όσο απαιτηθεί, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητάς τους θα χρειαστεί να γίνουν ακόμη πιο στοχευμένα. Στόχος, όπως είπε, είναι η στήριξη βιώσιμων επιχειρήσεων, προκειμένου «να ξεπεράσουν την κρίση και να επανεκκινήσουν - με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές - στη φάση της ανάκαμψης της οικονομίας». Προανήγγειλε έτσι επί της ουσίας και το πογκρόμ που θα ακολουθήσει για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ οι υπουργοί Οικονομικών κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους στους παρακάτω άξονες:

-- Για το πώς αξιολογούν τον κίνδυνο αφερεγγυότητας των εταιρειών στις χώρες τους

-- Για τον τρόπο ακριβούς εντοπισμού προβληματικών και ταυτόχρονα βιώσιμων επιχειρήσεων και για την παροχή σε αυτές επαρκούς χρηματοδότησης.

-- Για την κατάλληλη προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης για τον εταιρικό τομέα.

Μάλιστα, σε έγγραφο εργασίας με βάση το οποίο διενεργήθηκε η συζήτηση, αναφέρεται ότι λόγω της λήψης πρωτοφανών μέτρων δημόσιας στήριξης, είναι πιθανό ορισμένες επιχειρήσεις να αθετήσουν τις υποχρεώσεις χρέους τους. Σε κάθε περίπτωση, ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να διογκωθεί σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ ο χρόνος και το μέγεθος των νέων «κόκκινων» δανείων, για την ώρα, παραμένουν αβέβαια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της, στο πλαίσιο της πρόσφατης έκθεσης με τις Χειμερινές Προβλέψεις, χαρακτηριστικά αναφέρει: «Υπάρχει επίσης κίνδυνος η κρίση να αφήσει βαθύτερα πλήγματα στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της ΕΕ, ειδικότερα με εκτεταμένες πτωχεύσεις και απώλειες θέσεων εργασίας. Αυτό θα έπληττε επίσης τον χρηματοπιστωτικό τομέα και θα οδηγούσε σε αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας και σε επιδείνωση των ανισοτήτων».

Να σημειωθεί ότι τα πλαίσια αφερεγγυότητας θα αποτελέσουν αντικείμενο νέας συζήτησης στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ τον Απρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ