ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εργαλείο για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων

Ο «Ρ» δίνει σήμερα συνέχεια στην αποκαλυπτική παρουσίαση Κανονισμών, που η εργοδοσία επιβάλλει στους εργαζόμενους

Να καταργήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, στα οποία δεν έχουν βάλει «ακόμα χέρι» οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του κεφαλαίου και απορρέουν από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και από τη λειψή υφιστάμενη εργατική νομοθεσία, επιδιώκει η εργοδοσία, μέσω των Εσωτερικών Κανονισμών Εργασίας. Πρόκειται για κανονισμούς που βάλλουν ευθέως κατά των Συλλογικών Συμβάσεων, με απώτερο στόχο την κατάργησή τους και προωθούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τις ατομικές συμβάσεις, ώστε να απαλλάξουν τους εργοδότες από τα όποια εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν απομείνει. Ο «Ρ» δίνει σήμερα συνέχεια στην παρουσίαση τέτοιων Κανονισμών.

Μέσω αυτών των Κανονισμών, απαγορεύεται ο συνδικαλισμός, «απαγορεύεται» το δικαίωμα στην ασθένεια, οι μισθοί καθορίζονται με βάση την «αποδοτικότητα» των εργαζομένων. Κύριο χαρακτηριστικό αποτελούν, ακόμα, οι μεταθέσεις των εργαζομένων, όπου και όποτε κρίνει η επιχείρηση, η επιβολή ωραρίων εργασίας με βάση τα συμφέροντα κάθε φορά της εργοδοσίας, η πολυειδικότητα, κλπ.

Την κύρια ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη έχουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, αφού, για να εφαρμοστούν στην πράξη αυτοί οι Κανονισμοί, πρέπει πρώτα να εγκριθούν από τις αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Απασχόλησης. Σαν αποτέλεσμα, πέρα από κάποια σημεία που «βγάζουν μάτι», η κεντρική και βασική φιλοσοφία αυτών των Κανονισμών εγκρίνεται από το υπουργείο Απασχόλησης.

Από παλιότερη κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δίνουν πρωτοπόρα τη μάχη ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και των κομμάτων που στηρίζουν τα συμφέροντά της
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δίνουν πρωτοπόρα τη μάχη ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και των κομμάτων που στηρίζουν τα συμφέροντά της
Από την πανεργατική απεργία στις 16 Απρίλη, για τις ΣΣΕ και το Ασφαλιστικό
Από την πανεργατική απεργία στις 16 Απρίλη, για τις ΣΣΕ και το Ασφαλιστικό
Φιρμάνια απαγορεύσεων και εκμετάλλευσης

Μεταθέσεις και ωράρια κατά τα κέφια της εργοδοσίας, εμπόδια που φτάνουν μέχρι και στην ακύρωση της συνδικαλιστικής δράσης είναι μερικά μόνο από τα όσα περιλαμβάνονται στους κατάπτυστους κανονισμούς

Το ύψος του μισθού των εργαζομένων θα ορίζεται με βάση τα κριτήρια που θέτει η εργοδοσία, όπως προβλέπεται στον εσωτερικό κανονισμό εργασίας της επιχείρησης «Γένεσις Φάρμα Ανώνυμος Φαρμακευτική Εταιρεία». Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5, που αναφέρεται στις αποδοχές των εργαζομένων «για τον καθορισμό των αποδοχών κάθε εργαζομένου, η εταιρεία λαμβάνει υπόψη της τη θέση εργασίας που αυτός κατέχει, την περιγραφή της θέσης εργασίας του, το επίπεδο των ευθυνών του καθώς και την προσωπική του απόδοση και συνεισφορά στην πρόοδο της εταιρείας».

Οι ώρες έναρξης και λήξης της ημερησίας εργασίας, καθώς και της μεσημεριανής διακοπής ορίζονται εκάστοτε από την επιχείρηση, όπως επίσης προβλέπεται στον κανονισμό εργασίας. Το άρθρο 11 προβλέπει «πειθαρχικές παραβιάσεις». Ανάμεσα σε πολλές από τις οποίες αναφέρονται, παραβίαση θεωρείται επίσης και η άρνηση εκτέλεσης ανατεθείσας εργασίας, χωρίς βέβαια να προσδιορίζεται αν πρόκειται για εργασία που άπτεται των καθηκόντων του εργαζόμενου ή είναι έξω από τα καθήκοντά του.

Μετάθεση των εργαζομένων από τμήμα σε τμήμα, από διεύθυνση σε διεύθυνση ή από υποκατάστημα σε υποκατάστημα προβλέπεται στον κανονισμό εργασίας της «Γενικής Κλινικής Αθηνών», χωρίς αυτό να θεωρείται βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου «οι παραπάνω μεταβολές είναι δυνατόν να συνεπάγονται περικοπή τυχόν ειδικών αμοιβών ή επιδομάτων που τελούν σε άμεση σχέση με τη θέση εργασίας που κατέχει ο εργαζόμενος».

Απαγορεύεται ο συνδικαλισμός

Ο συνδικαλισμός επίσης απαγορεύεται στη Γενική Κλινική Αθηνών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 17. Συγκεκριμένα στην παράγραφο ΙΑ αναφέρεται ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να διατηρούν καθαρούς τους χώρους εργασίας και δεν επιτρέπεται να αναρτούν ή κατά οποιονδήποτε τρόπο να τοιχοκολλούν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας αφίσες, πλακάτ, πανό ή άλλες παραστάσεις με οποιοδήποτε περιεχόμενο και οποιαδήποτε αφορμή».

Να εδραιώσει νέα κατηγορία εργαζομένων, αυτή των «δοκίμων», προκειμένου να τους ανακυκλώνει σε μόνιμη βάση, να «γλιτώσει» και δικαιώματα και χρήμα, επιδιώκει μέσω του κανονισμού εργασίας η εταιρεία φύλαξης «Eurosecurity systems and services». Οπως προβλέπεται στο άρθρο 8, το προσωπικό χωρίζεται σε 3 κατηγορίες το έκτακτο, το τακτικό και το δόκιμο. Σ' ό,τι αφορά την τρίτη κατηγορία για το «δόκιμο» προσωπικό προβλέπεται χρόνος «δοκιμασίας» 2 μηνών, ενώ η εταιρεία επιφυλάσσει το δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης του δόκιμου προσωπικού και σε χρόνο πριν τη λήξη του ανώτατου χρόνου δοκιμασίας, αζημίως.

Στο άρθρο 10 για το ωράριο εργασίας και στην παράγραφο 5 προβλέπεται ότι «η ώρα προσελεύσεως και αποχώρησης καθορίζεται από την εταιρεία σύμφωνα με τις εκάστοτε παρουσιαζόμενες ανάγκες. Κάθε μεταβολή τού ως άνω ωραρίου, σύμφωνη με τα οριζόμενα στις επιμέρους ατομικές συμβάσεις εργασίας, δε θεωρείται σε καμία περίπτωση ότι συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων της συμβάσεως εργασίας. Στο χρόνο εργασίας δε συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος μετακίνησης από και προς τον τόπο εργασίας, ούτε ο χρόνος ένδυσης και προετοιμασίας της εργασίας». Και σ' αυτόν τον κανονισμό αφιερώνεται μεγάλο μέρος για τα «πειθαρχικά παραπτώματα», μεταξύ των οποίων είναι και η ανάγνωση παντός είδους εντύπων.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ «ΙΝΦΟΤΕ»
Επιδιώκεται η πλήρης υποταγή των εργαζομένων

Ο «βούρδουλας» της αξιολόγησης επιστρατεύεται μέσα από τον Κανονισμό Εργασίας της «ΙΝΦΟΤΕ», προκειμένου η επιχείρηση να επιτύχει την πλήρη υποταγή στις όποιες απαιτήσεις κάθε φορά της εργοδοσίας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 10 υπό τον τίτλο «δελτία αξιολόγησης», «οι εργαζόμενοι αξιολογούνται για τις γνώσεις τους, την εργατικότητα και την ευσυνειδησία τους, την επάρκειά τους κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, το υπηρεσιακό τους ήθος και τη στάση τους έναντι των πελατών και των συναδέλφων τους, καθώς και για την επίτευξη των στόχων, εφόσον έχουν τεθεί. Για το λόγο αυτό συντάσσεται τουλάχιστον μία φορά καθ' έτος (το μήνα Δεκέμβρη), από τους αρμόδιους προϊσταμένους Δελτίο Αξιολόγησης για κάθε εργαζόμενο.

Η μορφή, τα θέματα, ο τρόπος αξιολόγησης και γενικότερα η δομή του Δελτίου αξιολόγησης, καθορίζονται από την εταιρεία, που μπορεί να τα τροποποιεί, ανάλογα με τις εκάστοτε επιχειρηματικές συνθήκες και ανάγκες. Το συμπληρωμένο Δελτίο Αξιολόγησης, μετά την οριστικοποίησή του, τοποθετείται στο «φάκελο καριέρας του εργαζόμενου». Δηλαδή, η επιχείρηση μπορεί να αλλάζει τα κριτήρια που αξιολογεί τους εργαζόμενους, προκειμένου να «καλύπτεται» κάθε φορά πίσω από τα λεγόμενα «δελτία» είτε για να επιβάλει χειρότερους όρους εργασίας ή ακόμα και για να «ξεφορτώνεται» τους «λιγότερο ...αποδοτικούς» εργαζόμενους.

Στο άρθρο 2 υπό τον τίτλο «υπηρεσιακή κατάσταση των εργαζομένων» και στην παράγραφο 6 προβλέπεται ότι «οι προσλαμβανόμενοι με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου είναι υπό δοκιμή επί ένα έτος, εντός του οποίου η σύμβαση εργασίας μπορεί να καταγγελθεί οποτεδήποτε και αζημίως για την εταιρεία...». Στο άρθρο 3 και στην παράγραφο 2 προβλέπεται ότι «όταν δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας κατά τ' ανωτέρω για την πλήρη απασχόλησή τους, εκτελούν υποχρεωτικά κάθε άλλο είδος εργασίας, με απόφαση του διευθύνοντα συμβούλου, ή του αρμόδιου διευθυντή, σύμφωνα με τις ανάγκες της εταιρείας και στα πλαίσια της καλής πίστης».

Σε ρόλο ασφαλίτη;

Στο άρθρο 13, που αφορά τις άδειες του προσωπικού είτε τις έκτακτες είτε τις κανονικές, η εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να «ελέγχει» κάθε φορά με οποιονδήποτε κατάλληλο (;) τρόπο αν ευσταθεί ο λόγος απουσίας του εργαζόμενου. Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρεται στην παράγραφο 5, «... η εταιρεία θα έχει το δικαίωμα να ερευνήσει για τον προβαλλόμενο λόγο απουσίας, είτε με γιατρό της εκλογής της, αν ο προβαλλόμενος λόγος είναι ασθένεια, είτε με οποιονδήποτε άλλο κατάλληλο τρόπο, στην περίπτωση που προβάλλεται άλλος λόγος απουσίας».

Στο άρθρο 14 προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να υπηρετήσουν, όπου η εταιρεία κρίνει ότι είναι απαραίτητο, ενώ με απόφαση του διευθύνοντα συμβούλου οι εργαζόμενοι μετατίθενται ή αποσπώνται ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, «ανεξάρτητα από τον τόπο και την υπηρεσιακή λειτουργία στην οποία αρχικά παρέσχον ή μεταγενέστερα παρέχουν, τις υπηρεσίες τους, η εταιρεία δικαιούται να μεταθέσει ελεύθερα εργαζόμενους στις διάφορες διευθύνσεις, γραφεία, θέσεις και εργασίες της στην ίδια ή άλλη πόλη».

Και «ψυχομετρικές μέθοδοι προσλήψεως»!

Μέχρι και ψυχολογικά τεστ είναι υποχρεωμένος να περάσει ο εργαζόμενος προκειμένου να προσληφθεί στην εταιρεία «ΜΥΛΟΙ ΣΟΓΙΑΣ ΑΕ»! Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 5: «Η εταιρεία μπορεί να οργανώσει με δικά της έξοδα ιατρικό έλεγχο ή και να χρησιμοποιήσει ψυχομετρικές μεθόδους προσλήψεως στους εργαζόμενους πριν από την πρόσληψή τους ή και όταν κρίνει απαραίτητο ιατρικό έλεγχο κατά τη διάρκεια της εργασίας τους...»!

Οπως επίσης προβλέπεται στο ίδιο άρθρο, για να προσληφθεί ένας εργαζόμενος στην επιχείρηση πρέπει να προσκομίσει και απόσπασμα ποινικού μητρώου! Και στο συγκεκριμένο κανονισμό εργασίας, όπως και στη συντριπτική πλειοψηφία τέτοιων κανονισμών, επιβάλλεται ο όρος «ατομική» σύμβαση εργασίας και όχι «συλλογική». Ετσι, λοιπόν, και στη συγκεκριμένη επιχείρηση ο νεοπροσλαμβανόμενος υπογράφει ατομική σύμβαση εργασίας.

Στο άρθρο 3 και στις παραγράφους 1 και 2 προβλέπεται ότι η εταιρεία μπορεί να μεταθέτει εργαζόμενους από τμήμα σε τμήμα και σε άλλη ειδικότητα από την οποία έχουν προσληφθεί. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «δεδομένης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, η εταιρεία δικαιούται να ζητάει από τον εργαζόμενο τη μετακίνησή του στα μέρη αυτά για διεκπεραίωση υποθέσεών της, χωρίς αυτό να αποτελεί βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του». Οπως επίσης η εταιρεία μπορεί να μεταθέσει ή να τοποθετεί πρόσκαιρα εργαζόμενους σε άλλα τμήματα σε θέση ίδια ή παρεμφερούς ειδικότητας ή σε άλλο εργοστάσιό της στην ίδια περιοχή, με όχι αποκλειστικά το ίδιο αντικείμενο.

Στο άρθρο 9 και στην παράγραφο 2 προβλέπεται ότι σε περίπτωση ασθένειας και παρά την προσκόμιση πιστοποιητικού από το γιατρό του δημόσιου ασφαλιστικού φορέα η «εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα σε κάθε περίπτωση να αποστείλει γιατρό της προς διαπίστωση της ασθένειας των εργαζομένων της». Τα άρθρα 11 και 12 αναφέρονται στα ζητήματα της «πειθαρχίας» και των «πειθαρχικών παραπτωμάτων», τα οποία βεβαίως και αυτά προσδιορίζονται από τον εργοδότη.

Στέλνουν δικό τους γιατρό να πιστοποιήσει ασθένεια!

Ποινικό μητρώο απαιτείται, σύμφωνα με τον κανονισμό εργασίας, και για την πρόσληψη στην επιχείρηση «Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ». Με το άρθρο 3 «η εταιρεία έχει το δικαίωμα, κατά την απόλυτη κρίση της και ανάλογα με τις επιχειρηματικές της ανάγκες, να μεταθέτει τους μισθωτούς σε οποιαδήποτε ανεξαίρετα υπηρεσία ή εγκατάστασή της μέσα στη μείζονα περιοχή του νομού όπου ήδη προσφέρει την εργασία του ο μισθωτός, καθώς και να μεταθέτει τους μισθωτούς από το τμήμα της εγκαταστάσεως στην οποία εργάζονται, σε άλλο τμήμα, θέση ή βάρδια, χωρίς η αλλαγή ή η μετάθεση αυτή να θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας σε βάρος του μισθωτού και χωρίς να δημιουργεί υποχρέωση για καταβολή αποζημίωσης εκτός έδρας ή άλλης παροχής».

Στο άρθρο 4 παράγραφος 7, προβλέπεται επίσης ότι «η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να αποστέλλει δικό της γιατρό, εκτός του γιατρού Εργασίας για να διαπιστώσει την ασθένεια των μισθωτών». Η απαγόρευση στο συνδικαλισμό ορίζεται καθαρά στο άρθρο 6 όπου περιγράφονται τα «καθήκοντα» και οι «υποχρεώσεις» των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι οφείλουν «να απέχουν στη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους εργασίας από κάθε είδους συζητήσεις άσχετες προς την εργασία τους. Να μην "προτρέπουν" ή "εξαναγκάζουν" συναδέλφους τους στην παραμέληση των καθηκόντων τους».

Οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε σωματικό έλεγχο σε περίπτωση απώλειας προσωπικών αντικειμένων υπαλλήλων. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται «να υποβάλλονται, όσες φορές κρίνεται αναγκαίο λόγω απώλειας προσωπικών αντικειμένων υπαλλήλων, σε έρευνα από τα όργανα που έχουν εξουσιοδοτηθεί από τη διεύθυνση. Η έρευνα πρέπει να γίνεται από πρόσωπα του ιδίου φύλου, με διακριτικότητα και με τέτοιο τρόπο ώστε να μη θίγεται η προσωπικότητα των μισθωτών. Η έρευνα θα είναι γενική για όλο το προσωπικό της εγκατάσταση ή του τμήματος».

Τέλος, στον κανονισμό και στη λογική του «ανταλλάγματος» βραβεία θα δίνονται για κάθε αύξηση ή βελτίωση της παραγωγής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ