ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2001
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Βοηθήσατε ν' ανάψει ένα φως ελπίδας σ' αυτή την τραγική δεκαετία

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Μολδαβία

Σημειώνοντας απόλυτη επιτυχία, ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή η επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη Μολδαβία - έπειτα από πρόσκληση του Α` Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και Προέδρου της χώρας Βλαντιμίρ Βορόνιν - όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με ανώτατους κρατικούς και κομματικούς παράγοντες, να ξεναγηθεί σε ιστορικά μνημεία της πρωτεύουσας Κισινιόφ και να περιοδεύσει σε εργοστάσια.

Μεταξύ άλλων η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε την περασμένη Πέμπτη ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΔΜ, στο κτίριο της Βουλής, ενημερώνοντάς τους για την κατάσταση στην Ελλάδα. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έγινε δεκτή με θερμά χειροκροτήματα από τους βουλευτές του ΚΚΔΜ, ενώ η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος δέχτηκε πλήθος ερωτήσεων.

Αρχίζοντας την ομιλία της, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στο Κόμμα, στην κοινοβουλευτική ομάδα, στην κυβέρνηση, στον Πρόεδρο για το σύνθετο, μεγάλο και ελπιδοφόρο έργο που έχετε μπροστά σας. Αλλά και να σας ευχαριστήσουμε που με τη δράση και την προσπάθειά σας βοηθήσατε να ανάψει ένα φως ελπίδας μέσα σ' αυτή την τραγική δεκαετία που έχουμε ζήσει λαοί και κομμουνιστικά κόμματα.

Τη μέρα που ο "Ριζοσπάστης", όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, ανήγγειλε στην πρώτη σελίδα την εκλογική νίκη του ΚΚΔΜ, αρκετοί κομμουνιστές στην Ελλάδα, παρότι θεωρούμαστε θαρραλέοι, πήραμε ακόμη περισσότερο θάρρος. Ετσι και αλλιώς, ο αγώνας είναι διεθνιστικός, επομένως κάθε βήμα που γίνεται μπροστά από ένα ΚΚ, πρέπει να αξιοποιείται από όλα τα άλλα. Καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλες ευθύνες αναλαμβάνετε».

Τι μπορούμε να κάνουμε για σας

Αναφερόμενη στο πώς το ΚΚΕ μπορεί να βοηθήσει το λαό της Μολδαβίας και το ΚΚΔΜ, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Θα ήθελα να ξεκινήσω από το τι μπορούμε εμείς να κάνουμε και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Μολδαβίας και το Κόμμα. Δεν είμαστε υπερφίαλοι, αλλά εν πάση περιπτώσει πιστεύω ότι κάτι μπορούμε να κάνουμε. Κατ' αρχάς οπωσδήποτε να μεταδώσουμε αυτό που συντελείται σήμερα στη Μολδαβία. Να ασκήσουμε όσο γίνεται πίεση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στον πρόεδρο της Βουλής και στην κυβέρνηση για την ανάπτυξη σχέσεων με τη Μολδαβία σαν οικονομική συνεργασία, στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος.

Βέβαια, με την κυβέρνηση έχουμε σχέσεις οξυμένης αντιπαλότητας, παρ' όλα αυτά πιστεύουμε ότι είναι πολύ λογικά τα επιχειρήματα που στηρίζουν την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Αλλά πιστεύω ότι επειδή στη Μολδαβία αυτή τη στιγμή η κατάσταση έχει μια σταθερότητα, μπορεί να προσελκυστεί και το ενδιαφέρον ενδεχομένως και διάφορων επενδυτών και είναι στο δικό σας κριτήριο πώς θα διαμορφωθεί μια τέτοια συνεργασία, αλλά εμείς θα κάνουμε κι αυτή την προσπάθεια.

Οπως και θα μελετήσουμε και αυτό το πείραμα - εν πάση περιπτώσει - που γίνεται τώρα, δηλαδή μέσα από το Κοινοβούλιο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για εξελίξεις στην περιοχή υπέρ του λαού. Ελπίζω την επόμενη περίοδο να μπορούμε, να έχουμε πιο πολλά παραδείγματα, γιατί τώρα είναι ακόμα νωρίς, να δείξουμε τη διαφορά ανάμεσα στο Ελληνικό και το Μολδαβικό Κοινοβούλιο».

Για τις εξελίξεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

Ενημερώνοντας τους βουλευτές του ΚΚΔΜ για την κατάσταση στη Βουλή των Ελλήνων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Θεωρώ χρήσιμο να σας πω για τις εξελίξεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Εμείς πολλές φορές λέμε ότι καταλήγουμε να είμαστε υπερασπιστές του Αστικού Κοινοβουλίου, το οποίο δεν το πολυ-υπολογίζουμε, γιατί οι ίδιοι οι αστοί το έχουν συρρικνώσει και μειώσει. Και πρέπει να σας πω ότι ο πιο αναξιόπιστος θεσμός στην Ελλάδα ανάμεσα στο λαό είναι το Κοινοβούλιο.

Μόλις ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα της χώρας. Με βάση το καινούριο Σύνταγμα, πάνω από τους νόμους του Ελληνικού Κοινοβουλίου και το Σύνταγμα είναι οι νόμοι της Διεθνούς Κοινότητας όπως λέμε. Και βεβαίως, όταν λένε Διεθνές Δίκαιο εννοούν τα πάντα, το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, τον Καταστατικό Χάρτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επιπλέον τα πιο κρίσιμα θέματα δεν περνάνε, δε συζητιούνται μέσα στη Βουλή.

Θα σας πω ότι λιγοστεύει ο αριθμός των θεμάτων που αποφασίζει το Κοινοβούλιο, μετά τη συνταγματική αυτή διαδικασία. Συγκεκριμένα: Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ που υπογράψαμε, την αλλαγή του στρατιωτικού δόγματος της χώρας από αμυντικό σε επιθετικό, η Ελλάδα θα συμμετέχει σε πολεμικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον άλλων χωρών. Ο ελληνικός στρατός σε μια πορεία θα είναι κυρίως μισθοφορικός. Περνάνε ξένα στρατεύματα από ελληνικά εδάφη για να πολεμήσουν εναντίον των Σέρβων και δεν υπάρχει έγκριση του Κοινοβουλίου, παρότι το προηγούμενο Σύνταγμα το απαιτούσε. Με βάση το νέο Σύνταγμα, το νομοθετικό έργο μπορεί να γίνεται σε μικρές επιτροπές και όχι στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπάρχουν δυσκολίες για τα μικρότερα κόμματα να υποβάλλουν προτάσεις νόμου κλπ.

Υπάρχει τώρα και η παρέμβαση της ΕΕ στη διαμόρφωση του πολιτικού συστήματος της κάθε χώρας. Ηδη στην ΕΕ με βάση προτάσεις της σοσιαλδημοκρατίας και της χριστιανοδημοκρατίας λένε ότι τα κόμματα πρέπει να οργανώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι σε εθνικό. Δε λένε όχι σε εθνικό επίπεδο, απλά δε θα έχεις τη δυνατότητα δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο Ευρωκοινοβούλιο, δε θα μπορείς ενδεχομένως να βάλεις και υποψηφιότητα.

Λένε λοιπόν ότι ένα κόμμα πρέπει να ανήκει σε ένα ευρωπαϊκό κόμμα. Υποχρεωτικά. Εμείς δε θα είχαμε αντίρρηση να υπάρχει ευρωπαϊκό κομμουνιστικό ομοσπονδιακό κόμμα, αλλά δε θα μας το επιβάλει ο κανονισμός, παρά θα το αποφασίσουν τα Κομμουνιστικά Κόμματα μόνα τους. Για να πάρεις μέρος στις εκλογές, πρέπει να έχεις υποψήφιους, ψηφοδέλτια σε 5 χώρες. Για να μπορείς να έχεις βουλευτές, πρέπει να πάρεις το 5% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το ΚΚΔΜ για παράδειγμα ακόμα κι αν έπαιρνε το 100% σε εθνικό επίπεδο, στο πανευρωπαϊκό επίπεδο θα ήταν 0,0 κάτι, σύμφωνα με τον πληθυσμό της Ευρώπης.

Εχει ακόμα αποφασιστεί και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ότι θα μπαίνει εισαγγελέας και θα ελέγχει τα κόμματα, τι ξοδεύουν, από πού έχουνε εισοδήματα κλπ. Λένε ότι πρέπει να έχουμε κατάλογο αυτών που δίνουν χρήματα».

Δικτατορία μονοπωλίων με κοινοβουλευτικό μανδύα

Συνεχίζοντας η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Για να μη σας κουράζω άλλο, αυτό που λέμε δικτατορία των μονοπωλίων, του κεφαλαίου, με κοινοβουλευτικό μανδύα, εξελίσσεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα έρχεται ένας νόμος κατά των διαδηλώσεων, όπου μέσα σε όλα προβλέπεται η ρίψη ενός ειδικού υγρού που δε φεύγει από το σώμα και τα ρούχα και ακόμα κι αν φύγεις από το χώρο της διαδήλωσης, μπορούν να σε πιάσουν. Από αυτό το στοιχείο καταλαβαίνετε ότι κάτι συμβαίνει στην Ελλάδα και είναι τόσο άγρια η αστική τάξη. Πρέπει να πω ότι ο ελληνικός λαός, παρά το γεγονός ότι και το εργατικό κίνημα πήγε πίσω στην Ελλάδα, παρ' όλα αυτά, είναι από τους πιο δραστήριους και αγωνιζόμενους λαούς στην Ευρώπη και το ΚΚΕ κατάφερε να δημιουργηθούν διάφορες μορφές συσπείρωσης και συμμαχίες, οι οποίες στηρίζουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απεργίες, διαδηλώσεις κ.λπ.

Οταν περνούσαν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα μέσα από την Ελλάδα, τα συνόδευαν διαδηλωτές που έγραφαν συνθήματα στα τανκς. Εμείς αξιοποιούμε βεβαίως το βήμα του Κοινοβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου και θα το αξιοποιήσουμε, να γίνει π.χ. Επιτροπή Φιλίας κοινοβουλευτική με τη Μολδαβία, αλλά έχουμε καθαρό ότι το κύριο μέτωπο είναι έξω από το Κοινοβούλιο, εκεί που ζει η εργατική τάξη, στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις και το κύριο βάρος για μας είναι η οργάνωση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, του αντιπολεμικού φιλειρηνικού κινήματος, επειδή βρισκόμαστε μέσα στα Βαλκάνια και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου τα επόμενα χρόνια, αμφισβητούνται και ελληνικά σύνορα. Και προσπαθούμε να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε την οργάνωση των αγώνων του ελληνικού λαού για ριζική αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού. Πρέπει να ανέβει η ταξική πάλη στην Ελλάδα, για να μπορέσουμε να έχουμε και ένα θετικό αντίκτυπο και στο πολιτικό επίπεδο - στο Κοινοβούλιο - και προς αυτή την κατεύθυνση στρέφουμε την κύρια προσοχή μας».


Β. Ν.


Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων

Στους στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα ευχήθηκε τα «χρόνια πολλά» την Κυριακή του Πάσχα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τσουγκρίζοντας τα παραδοσιακά κόκκινα αβγά μαζί τους και «ανοίγοντας» μικρούς διαλόγους. Παρά το ψιλόβροχο και το κρύο, οι στρατιώτες υποδέχτηκαν την Αλ. Παπαρήγα με χαμόγελα, ζεστά και φιλικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ