ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ «ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ»
«Σηκώνει μανίκια» για τις βρωμοδουλειές των Ευρωατλαντικών η σοσιαλδημοκρατία

Eurokinissi

Συζητήσεις για το πώς η σοσιαλδημοκρατία θα κάνει ξανά τη βρωμοδουλειά του κεφαλαίου με «αντιακροδεξιό» μανδύα, για τη σημασία της Συνθήκης των Πρεσπών για τα ευρωατλαντικά σχέδια στα Βαλκάνια και για τις προκλήσεις που συναντά η προώθηση της «πράσινης ατζέντας» περιλάμβανε το μενού στη χτεσινή δεύτερη ημέρα της «Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», που διοργάνωσαν από κοινού το «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα» και το «Ιδρυμα Ζάεφ» στην Αθήνα.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, στην οποία συμμετείχαν ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν και η Γιολάντα Ντίαζ, Β' αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εργασίας της Ισπανίας.

Κατά το κλείσιμο της διάσκεψης, ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων πως από τις συζητήσεις των δύο ημερών «επιβεβαιώθηκε σε όλα τα επίπεδα η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη της περιοχής» και πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει «να αναγνωρίσει τη σημασία που έχουν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και να ακολουθήσει ενεργητικές πολιτικές για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και για να ανακτηθεί η δυναμική που δημιουργήσαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην περίοδο πριν τις Πρέσπες, όπου η ενταξιακή διαδικασία είχε παγώσει και ο ρόλος της ΕΕ γινόταν ολοένα και πιο αδύναμος προς όφελος τρίτων, επικίνδυνων κρατικών και μη κρατικών δυνάμεων.

Σε μια περίοδο που η αποσταθεροποίηση εντείνεται λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, της οικονομικής αντιπαράθεσης με την Κίνα και του πολέμου στη Γάζα, δεν πρέπει να αφήσουμε τα Βαλκάνια να γίνουν ένα ανεξέλεγκτο πεδίο ανταγωνισμού δυνάμεων που, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά, οδηγεί σε τραγωδίες».

Με τη σειρά του, ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τις ηγεσίες των δύο χωρών να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών με πράξεις, σημειώνοντας πως με την υπογραφή της επιτεύχθηκαν βήματα στο εμπόριο και στις επενδύσεις σε στιγμές κλειδιά: «Κατά την ενεργειακή κρίση κάναμε τη μεγαλύτερη ενεργειακή σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών», είπε, αναφερόμενος στους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου μεταξύ Ελλάδας - Β. Μακεδονίας, όπως και συμμετοχής της γειτονικής χώρας στον τερματικό LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Με «θεωρία των δύο άκρων» και πολεμική βιομηχανία τα... προοδευτικά μέτωπα

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη και πώς εκφράστηκαν στις συζητήσεις της διάσκεψης, ο Ζ. Ζάεφ ανέφερε πως «αυτή η διάσκεψη έχει στόχο να ενώσει, να συνεισφέρει για την οικοδόμηση γεφυρών και συμμαχιών μεταξύ των μετριοπαθών και των δημοκρατών». Μάλιστα, δεν δίστασε να επαναφέρει και τη θεωρία των «δύο άκρων», λέγοντας πως «οι δημοκρατικές κοινωνίες σήμερα αντιμετωπίζουν αυξανόμενες τάσεις εξτρεμιστικών δυνάμεων. Είτε είναι αριστερών είτε δεξιών κατευθύνσεων, εκφράζουν απολυταρχισμό και πρέπει να ηττηθούν πολιτικά, για αυτό η αντίσταση σε αυτή την αυταρχικότητα και τον ολοκληρωτισμό από τις δημοκρατικές δυνάμεις είναι η κινητήρια δύναμη των προοδευτικών κοινωνιών».

Η πεμπτουσία δε της... προόδου και των σχετικών «μετώπων» φάνηκε και κατά την ομιλία στη σύνοδο, του Φρανσουά Ολάντ, που έθεσε με χαρακτηριστικό τρόπο τον χαρακτήρα της «προοδευτικής συμμαχίας» του «λαϊκού μετώπου» στη Γαλλία, ισχυριζόμενος πως ενδεχόμενη νίκη της ακροδεξιάς στη Γαλλία θα έχει ως αποτέλεσμα την αποδέσμευση της Γαλλίας από την οικονομική και στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας αλλά και από «οποιαδήποτε προοπτική για την Ευρώπη της άμυνας», δηλαδή του συντονισμού της αμυντικής βιομηχανίας και των στρατιωτικών επιτελείων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ!

Αλλά και να μπλοκαριστεί η διαδικασία του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, να αμφισβητηθεί το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο που έχει εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο - όπως είπε - επιτρέπει στα ευρωπαϊκά κράτη να «υποδέχονται με αξιοπρεπή τρόπο τους αιτούντες άσυλο», όπως χαρακτήρισε το άθλιο και απάνθρωπο σύμφωνο!

Μεγάλη η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ

Νωρίτερα, στη διάσκεψη μίλησε επίσης και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και νυν υφυπουργός εξωτερικών για θέματα Ενεργειακών πόρων, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος μεταξύ άλλων στάθηκε στον κρίσιμο ρόλο της Συμφωνίας των Πρεσπών για την προώθηση των ενεργειακών σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είχε τόσο μεγάλη σημασία διότι εκείνη επέτρεψε να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διασύνδεση και τη συνεργασία», είπε, δίνοντας άλλη μια πλευρά από το περιεχόμενό της πίσω απ' τα περί «ειρήνης και ασφάλειας», τονίζοντας πως η ενεργειακή διασύνδεση της περιοχής υπήρξε ζήτημα με το οποίο ασχολήθηκε ο ίδιος ιδιαίτερα όσο υπηρετούσε ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα.

«Ενα σημαντικό παράδειγμα που στήριξαν οι ΗΠΑ ήταν ο διασυνδετήριος που θα συνέδεε την Αλεξανδρούπολη, θα πήγαινε μέσω Β. Μακεδονίας για να υποκαταστήσει τις ροές και την ανασφάλεια του ρωσικού αερίου και έτσι δημιουργεί και ευκαιρίες για βαθύτερη και στενότερη οικονομικοπολιτική συνεργασία. Θέλουμε το ίδιο να δούμε να συμβαίνει και στο κομμάτι των διασυνδετήριων ενεργειακών αγωγών», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Θέλουμε να αυξηθούν σημαντικά οι μεταφορές ποσοτήτων αερίου ή καυσίμων. Η ΔΕΗ, για παράδειγμα, είμαστε υπέρ της μεταμόρφωσής της σε μια επιχείρηση η οποία θα είναι περισσότερο φιλόδοξη, θα ασχολείται περισσότερο με την αγορά, θα προχωρήσει εξάλλου σε νέες επενδύσεις στη Ρουμανία και αυτό θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και ένα οικονομικό αποτύπωμα θετικό για το σύνολο της Δυτικής Βαλκανικής μέχρι τον Βορρά, μέχρι την Ουκρανία».

Ο Τζ. Πάιατ δεν παρέλειψε ωστόσο να αποδώσει εύσημα και στην κυβέρνηση της ΝΔ, σημειώνοντας πως «με χαρά άκουσα τον Κυρ. Μητσοτάκη να μιλάει για τη σημασία του κάθετου διαδρόμου, ενός έργου το οποίο θα διευκολύνει τη μεταφορά Ενέργειας και θα δημιουργήσει διασυνδέσεις που αφορούν και την τεχνολογία» και τονίζοντας πως η Αλεξανδρούπολη και η Θεσσαλονίκη μπορούν να αποτελέσουν πύλες για μεταφορά Ενέργειας μέσω της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας μέχρι τη Μολδαβία και τη Ρουμανία. Και πρόσθεσε: «Η διασυνδεσιμότητα της Ελλάδας προς τον Βορρά είναι κάτι που οι ΗΠΑ στηρίζουν πολύ δυναμικά, συνδέεται αυτό και με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στον «Real fm»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παραχωρήσει συνέντευξη σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουνίου, στις 10.30 το πρωί, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ