ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Θα κρατήσουν χρόνια οι τεράστιες αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ρεύμα

Βαρύ το «τίμημα» της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και του «Πράσινου New Deal» για τον λαό

Eurokinissi

Επί τρία - τουλάχιστον - χρόνια θα σαρώνουν η ενεργειακή φτώχεια και η ακρίβεια το λαϊκό εισόδημα, ξεκαθαρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της σχετικά με την πορεία των τιμών Ενέργειας στην ΕΕ το 3ο τρίμηνο του 2021, στην οποία εκτιμά πως για το φυσικό αέριο «οι τυπικές τιμές δεκαετίας (στην περιοχή των 15 - 25 ευρώ/MWh) δεν είναι πιθανό να επιστρέψουν τα επόμενα 2 - 3 χρόνια», ενώ και για την ηλεκτροπαραγωγή προβλέπει ότι οι τιμές θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα λόγω του ακριβού φυσικού αερίου.

Στην έκθεση καταγράφονται κατά κύριο λόγο οι τεράστιες αυξήσεις που σημειώθηκαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, με τη μέση χονδρική τιμή στην ΕΕ το 3ο τρίμηνο να αυξάνεται κατά 211% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, φτάνοντας στα 105 ευρώ/MWh, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση με το πιο ακριβό ρεύμα, με την τιμή στα 119,4 ευρώ/MWh, πίσω μόνο από Ιρλανδία, Βρετανία και Ιταλία.

Τάση που στη συνέχεια ενισχύθηκε και το επόμενο τρίμηνο και εξακολουθεί τις πρώτες μέρες του έτους, όπως άλλωστε σημειώνεται και στην έκθεση, η οποία επισημαίνει πως το «βαρέλι» των αυξήσεων στις τιμές λιανικής - οι οποίες για το 3ο τρίμηνο του 2021 έφτασαν το 54% - δεν έχει πάτο αφού σε αυτές δεν έχουν μετακυληθεί οι ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις της χονδρικής του 4ου τρίμηνου του έτους.

Η έκθεση επί της ουσίας αποτυπώνει γλαφυρά το πώς η στρατηγική του κεφαλαίου για την «απελευθέρωση» και το «πρασίνισμα» της Ενέργειας οδηγεί στην εκτόξευση των τιμών της, αφού ως βασικά στοιχεία που «εκτοξεύουν» το ενεργειακό κόστος σκιαγραφούνται η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου που έχει επιλεγεί ως το βασικό ηλεκτροπαραγωγό καύσιμο για την «πράσινη μετάβαση» αλλά και το τεράστιο κόστος από το εμπόριο ρύπων και τα «πράσινα» χαράτσια στην Ενέργεια που επιβάλλονται με στόχο να καταστήσουν «συμφέρουσες» τις ΑΠΕ.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «η διαρκής άνοδος σε αυτό το εμπόρευμα (φυσικό αέριο) οδηγεί σε υψηλά ρεκόρ τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές», ενώ αντίστοιχα η μέση τιμή του CO2 στο χρηματιστήριο των ρύπων διαμορφώθηκε το 3ο τρίμηνο στα 57 ευρώ/τόνο, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 169%.

Ενδιαφέρον έχει και το συμπέρασμα της έκθεσης πως «η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου έχει αντιστρέψει τη μετάβαση από άνθρακα σε φυσικό αέριο που παρατηρήθηκε το προηγούμενο έτος, ενισχύοντας την παραγωγή άνθρακα» διότι πολλά κράτη της ΕΕ αντικατέστησαν μέρος της παραγωγής φυσικού αερίου με άνθρακα και λιγνίτη, η συνολική παραγωγή των οποίων αυξήθηκε κατά 15%. Μεταξύ αυτών καταγράφεται η μεγαλύτερη ενεργοποίηση των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων από τη Γερμανία και των πυρηνικών εργοστασίων από τη Γαλλία.

Μάλιστα, η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση, παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση χρήσης λιγνίτη πανευρωπαϊκά, κατά 53%, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2020 - που σε συνδυασμό με το εμπόριο ρύπων και την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων εκτόξευσε παραπέρα το κόστος. Η έκθεση καταγράφει στα ίδια πλαίσια και την πολύ μεγάλη εξάρτηση της χώρας μας από το φυσικό αέριο επισημαίνοντας την αύξηση κατά 24% της ηλεκτροπαραγωγής από αυτό.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση - που όλο το προηγούμενο διάστημα μιλούσε για δήθεν προσωρινές αυξήσεις, παρουσιάζοντας ως «λύση» τα εφάπαξ ψίχουλα που ούτε κατά διάνοια καλύπτουν τις αυξήσεις - εμφανίζει το «φαρμάκι ως φάρμακο» και την επιτάχυνση της πολιτικής της «πράσινης Ενέργειας» ως λύση για τον λαό, ενώ απορρίπτει «ασυζητητί» τα μέτρα που διεκδικούν σωματεία και φορείς για κατάργηση των ειδικών φόρων και του ΦΠΑ σε ρεύμα και καύσιμα και για ουσιαστικά μέτρα προστασίας από τις τεράστιες αυξήσεις, για να μη διακινδυνεύσει, όπως έλεγε τις προάλλες ο πρωθυπουργός, τον «εκτροχιασμό» του προϋπολογισμού και τα νέα πακέτα που ετοιμάζεται να δώσει στους ομίλους.

Στην προσπάθεια αυτή βρίσκει «σύμμαχο» τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα που στηρίζουν τη στρατηγική αυτή, ενώ ζητάνε για την ενεργειακή φτώχεια «μέτρα μέσα στα όρια της ΕΕ».


ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
«Αναταράξεις» στις χρηματαγορές, τα σπασμένα στις πλάτες του λαού

Σε νέα δημοπρασία κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας προχώρησε χτες το υπουργείο Οικονομικών αντλώντας από τις διεθνείς χρηματαγορές ποσά ύψους 3 δισ. ευρώ. Οπως ήταν αναμενόμενο, το επιτόκιο σκαρφάλωσε στο επίπεδο του 1,8% (από περίπου 0,9% στην προηγούμενη έκδοση), γεγονός που οφείλεται στη σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, στη συνεχιζόμενη έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων τόσο στην ΕΕ όσο και σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και βέβαια στο γενικότερο κλίμα της αβεβαιότητας που έχει κάνει την εμφάνισή του στις «αγορές».

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη διάρκεια του 2022 θα προχωρήσει τουλάχιστον σε μια αύξηση των βασικών επιτοκίων του ευρώ, ενώ ήδη στις αγορές ομολόγων συνεχίζεται η ανοδική τάση των αποδόσεων και βέβαια με αντίστοιχη κατρακύλα των τιμών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σημείωσε ότι «το κόστος δανεισμού κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα, διεθνή συγκυρία». Πρόσθεσε πως «χαρακτηριστικό της ανοδικής τάσης στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων είναι ότι τα γερμανικά ομόλογα διαμορφώνονται, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, με θετική απόδοση», έναντι των αρνητικών αποδόσεων το προηγούμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, τα σπασμένα φορτώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό και βέβαια στις πλάτες του λαού. Μεταξύ άλλων το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να προεξοφλήσει αργότερα φέτος το υπόλοιπο των δανείων του ΔΝΤ καθώς και σημαντικό τμήμα από τα διμερή δάνεια που χορηγήθηκαν το 2010, από τα κράτη της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του 1ου μνημονίου. Ουσιαστικά, πρόκειται για νέα μέτρα διαχείρισης του υπερσυσσωρευμένου κρατικού χρέους που βέβαια φορτώνεται στις πλάτες του λαού, ενώ οι όποιες ελαφρύνσεις προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό - για τα σχετικά ακριβότερα δάνεια του 1ου μνημονίου - σηματοδοτούν τη δυνατότητα νέων παρεμβάσεων στήριξης σε εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

Παράλληλα, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται σε εξέλιξη και το γιγαντιαίο πρόγραμμα για την άντληση νέων δανείων από τις διεθνείς χρηματαγορές, με στόχο την προικοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα ποσά αυτά επίσης θα φορτωθούν στους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών - μελών και βέβαια στις πλάτες των λαών, σε συνδυασμό με τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που προβλέπονται στα εθνικά «σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ