ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις πλάτες του λαού τα «διατηρούμενα πλεονάσματα» και οι «αβεβαιότητες»

Διαδικασία «υπερβολικού ελλείμματος» ξεκινάει η Κομισιόν για 7 κράτη, ανάμεσά τους Γαλλία και Ιταλία

Eurokinissi

Διαδικασία «υπερβολικού ελλείμματος» ξεκινάει η Κομισιόν για 7 κράτη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες, με βάση και τα όσα προβλέπονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Θυμίζουμε πως η διαδικασία προβλέπει - επί ποινή μείωσης της χρηματοδότησης - συστάσεις για διαρθρωτικές αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» και την υποχρέωση των κρατών - μελών να παρουσιάσουν σχετικό «σχέδιο δράσης», νέο πακέτο δηλαδή με αντιλαϊκά μέτρα που πρέπει να εφαρμόζουν σε συγκεκριμένες προθεσμίες, προκειμένου το δημοσιονομικό έλλειμμα να μην υπερβαίνει το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και το Δημόσιο Χρέος να μην υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ ή, εάν το υπερβαίνει, να μειώνεται με ικανοποιητικό ρυθμό.

Η Κομισιόν ξεκίνησε τη διαδικασία για Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία και Σλοβακία, ενώ σχετικά με την Ελλάδα η Επιτροπή έκρινε πως εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «ανισορροπίες» και πως «οι ευπάθειες έχουν μειωθεί, αλλά παραμένουν ανησυχητικές».

Δεν έχουν τέλος τα μνημόνια...

Παράλληλα χτες δημοσιεύτηκε και η έκθεση για τη λεγόμενη «μεταμνημονιακή εποπτεία». Εκεί σημειώνεται πως η Ελλάδα διατηρεί ένα σημαντικό απόθεμα διαθεσίμων, το οποίο στις αρχές Απρίλη ήταν 36 δισ. ευρώ (16% του ΑΕΠ), όλα φυσικά βγαλμένα από την άγρια φοροληστεία του λαού, τις περικοπές, όπως και τα δάνεια που αποπληρώνει με βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και θυσίες. Ακόμη, σημειώνεται πως η κυβέρνηση σκοπεύει να αποπληρώσει πρόωρα περίπου 16 δισ. ευρώ που αφορούν τα «διαθέσιμα» από τον ESM.

Επισημαίνεται ακόμη πως το δημόσιο χρέος προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω στο 153,9% του ΑΕΠ το 2024, λόγω των «διατηρούμενων» ματωμένων πλεονασμάτων, που θυμίζουμε ότι μόνο το πρώτο 5μηνο του χρόνου «εκτοξεύτηκαν» στα 3,15 δισ. ευρώ, με την Κομισιόν μάλιστα να τονίζει πως «η πτωτική τροχιά εξακολουθεί να εξαρτάται από τη συνετή δημοσιονομική πολιτική»...

Ενδεικτικά εξάλλου είναι και τα υπόλοιπα που αξιολογεί στα θετικά η Κομισιόν:

  • Την πιθανότητα το νέο νομοσχέδιο της φορο-εξόντωσης των επαγγελματιών «να οδηγήσει σε υψηλότερα από το αναμενόμενο φορολογικά έσοδα».
  • Την κερδοφορία του τραπεζικού τομέα, που «ήταν ισχυρή το 2023», με τα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώνουν διπλές και τριπλές δόσεις από την εκτόξευση των επιτοκίων, κι ενώ οι τράπεζες απολαμβάνουν «αναβαλλόμενους φόρους».
  • Τις «καλύτερες ιστορικά οικονομικές επιδόσεις» του Υπερταμείου και την καλή πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, που για τον λαό σημαίνει και παραπέρα εμπορευματοποίηση των βασικών αναγκών του.
  • Την «κωδικοποίηση» της εργατικής νομοθεσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και, όπως αναφέρεται, «πρέπει ακόμη να ολοκληρωθεί», δίνοντας έτσι σήμα και για νέο γύρο αντεργατικών μέτρων.
...και οι «κίνδυνοι» που πληρώνει πάλι ο λαός

Την ίδια ώρα η Κομισιόν χτυπάει και τα γνωστά «καμπανάκια» για να μην υπάρχει καμία «χαλάρωση» στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ επιβεβαιώνει και ότι η πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας βρίσκεται σε «τεντωμένο σχοινί».

Με φόντο εξάλλου το ενδεχόμενο και νέας κρίσης στην ΕΕ, η έκθεση σημειώνει ως «βασικές προκλήσεις» για την ελληνική οικονομία μια ενδεχόμενη κλιμάκωση των πολέμων σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή, όπως και πιθανές φυσικές καταστροφές, γεγονότα που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών στην Ενέργεια, σε διαταραχές του εμπορίου και μαζί σε ύφεση του τουρισμού. Ειδικά για τον τουρισμό, επισημαίνεται πως η μείωσή του μπορεί να επιδεινώσει το εξωτερικό ισοζύγιο, να αυξήσει τον πληθωρισμό και να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ.

Επιπλέον η Κομισιόν βρίσκει ότι ορισμένοι τίτλοι «κόκκινων» δανείων «υποαποδίδουν» και ως εκ τούτου μπορεί να ζητηθούν κρατικές εγγυήσεις που θα φορτωθούν φυσικά πάλι στα μόνιμα υποζύγια, ενώ επισημαίνει πως αυξάνονται εκ νέου τα ληξιπρόθεσμα χρέη της γενικής κυβέρνησης, πάνω από 330 εκατομμύρια σε έναν χρόνο, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων να αυξάνονται σταθερά, φτάνοντας τα 480 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2024.

Αύξηση 20% σε μια σειρά προϊόντα ελέω «πράσινης μετάβασης»

Στο μεταξύ, από 1η Ιουλίου αύξηση της τάξης του 20% θα επιβαρύνει μία σειρά από προϊόντα όπως το εμφιαλωμένο νερό, το γάλα, οι μπύρες και τα αναψυκτικά.

Κι όλα αυτά στο όνομα της «πράσινης μετάβασης», αφού και το νέο χαράτσι αφορά την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για το «Σύστημα Επιστροφής Εγγυοδοσίας» (Deposit Return System - DRS), που μπαίνει σε πλαστικά, αλουμινένια και γυάλινα μπουκάλια και γενικά συσκευασίες. Το συγκεκριμένο μάλιστα «καπέλο» μπαίνει στις συσκευασίες ως... προκαταβολή που «επιστρέφεται» όταν οι καταναλωτές επιστρέφουν τις άδειες συσκευασίες στα ειδικά σημεία συλλογής, δίνοντας τσάμπα «πρώτη ύλη» στους επιχειρηματίες της ανακύκλωσης.

Στο μεταξύ, τον Μάη ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έφτασε στο 2,6%, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με το 2,4% του Απρίλη, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν 2,7% τον Μάιο, από 2,6% τον Απρίλιο.

Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Μάιο, έναντι αρχικής εκτίμησης της Eurostat για 2,3%. Οσον αφορά τις ετήσιες αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα, η χώρα μας βρίσκεται στην 5η θέση της Ευρωζώνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ