ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλα, ανέξοδα, λόγια

Χτες ο υπουργός Εξωτερικών κατάφερε να μιλήσει μιάμιση ώρα, χωρίς να πει τίποτε καινούριο

«Μεγάλα λόγια» είπε χτες - ίσως γιατί κι αυτός πιστεύει το «αξίωμα» πως σε πέντε - δέκα χρόνια κανείς δε θα θυμάται τι γίνεται σήμερα - για τον ευρωστρατό και το κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός υποστήριξε για το ζήτημα του ευρωστρατού ότι το ζήτημα δε θα κλείσει αν δεν ικανοποιηθούν τα ελληνικά αιτήματα. Για το Κυπριακό, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η ένταξη της Κύπρου είναι δεδομένη, ανεξάρτητα από το αν θα επιλυθεί το πρόβλημα.

Για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ο Γ. Παπανδρέου είπε: «Το θέμα θα κλείσει μέσα σε ένα διάστημα 1,5, 2 ετών το πολύ, δίνω μεγάλα περιθώρια, είναι απολύτως σίγουρο, είτε λυθεί, είτε δε λυθεί το Κυπριακό. Αυτό το μήνυμα πια είναι ξεκάθαρο. Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Επιτροπής ο Ρομάνο Πρόντι πήγε στην Κύπρο. Νομίζω ήταν ιστορική η δικιά του ομιλία και νομίζω το μήνυμα το οποίο πέρασε είχε και ιδιαίτερη σημασία για τη δυναμική που δημιουργείται σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Υπάρχουν δύο επιλογές και νομίζω γνωρίζει και η τουρκική πλευρά ότι αυτές είναι οι δυο επιλογές. Η μία είναι ότι θα ενταχτεί η Κύπρος ως έχει και η άλλη είναι ότι θα ενταχθεί η Κύπρος μαζί με τους Τουρκοκυπρίους, δηλαδή σε μια ενωμένη Κύπρο διζωνική, δικοινοτική, όπως λένε και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αυτές οι δύο εκδοχές υπάρχουν. Δεν υπάρχει τρίτη εκδοχή. Δεν υπάρχει εκδοχή να μείνει απ' έξω η Κύπρος ή έστω και να καθυστερήσει.»

Για την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα της ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «η Ελλάδα βεβαίως έχει πει ότι αν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της είναι έτοιμη και στις επόμενες βδομάδες να κλείσει το θέμα. Εάν δεν ικανοποιηθούν βεβαίως αυτό μπορεί να τραβήξει και ένα και δύο χρόνια και να μπει και ακόμη και στη συζήτηση, όπως εγώ τόνισα και στην πρώτη συνάντηση, στην πρώτη κουβέντα μας που έγινε πριν από το Συμβούλιο Κορυφής, ότι θα μπορούσε εάν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές προτάσεις, να ενταχθεί μέσα στα πλαίσια της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης».

Οι Αμερικανοί

Ανάμεσα στα άλλα ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε και για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στις 9 και 10 Ιανουαρίου, παρουσιάζοντας επιγραμματικά την ατζέντα των συνομιλιών του Κ. Σημίτη με τον Πρόεδρο Μπους. Στην ατζέντα αυτή, πάντως, εκτός από το Κυπριακό, τον ευρωστρατό και την αμερικανοελληνική «συνεργασία» στα βαλκάνια και στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας οι Αμερικανοί φαίνεται πως έχουν την πρόθεση να τοποθετήσουν και άλλα πράγματα, όπως τα ελληνοτουρκικά «προβλήματα» στο Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό χτεσινό ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» από την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το οποίο η υπηρεσία χαρτογράφησης των ΗΠΑ αμφισβητεί τα σύνορα στο Αιγαίο.

Για το θέμα αυτό ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε «ότι η ελληνική πλευρά, έχει κάνει τα απαραίτητα διαβήματα, σε πολλαπλά επίπεδα, στην Ουάσινγκτον από τον Πρέσβη μας, στις αρμόδιες εκεί υπηρεσίες και βεβαίως, είχαμε και ευκαιρία να συζητήσουμε με τον κ. Μπερνς στο ΝΑΤΟ και με τον κ. Μίλερ, οι οποίοι γνωρίζουν τα θέματα αυτά στην περιοχή.

Κατ' αρχήν έχει μείνει αυτό, σ' ένα τεχνικό επίπεδο βεβαίως, διότι είναι τεχνική υπηρεσία, η γεωγραφική αυτή υπηρεσία, αυτό δε σημαίνει όμως, ότι δεν έχει τις πολιτικές προεκτάσεις, για τις οποίες, εμείς πάντα ενδιαφερόμαστε».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προτάσσεται ο καθορισμός του καθεστώτος κάθε πλευράς

Το θέμα του καθορισμού του καθεστώτος της κάθε πλευράς θα προταχτεί στις συζητήσεις που θα αρχίσουν στις 16 Ιανουαρίου, στα πλαίσια των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτή είναι και η βρετανική θέση, την οποία συζήτησε στη Λευκωσία και ο απεσταλμένος του Φόρεϊν Οφις Λόρδος Χάνεϊ. Την ίδια ώρα η πολιτική ηγεσία, όπως προκύπτει και από τη διήμερη συζήτηση που έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο, εκφράζει ανησυχία για προσπάθειες προώθησης από τρίτους ιδεών για υιοθέτηση φόρμουλας στο θέμα της κυριαρχίας, η οποία να περιλαμβάνει δυο εσωτερικές και μια εξωτερική (κυριαρχία).

Αυτή η φόρμουλα επιχειρεί να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές, προσφέροντας πλήρη αυτονομία στην τουρκική πλευρά, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίσει το ελληνικό αίτημα για ενιαία διεθνή εκπροσώπηση. Περαιτέρω, εκείνο που φαίνεται να ανησυχεί τη Λευκωσία είναι οι ερμηνείες που δίνονται από μεσολαβητές στο θέμα του «νέου συνεταιρισμού».

Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε προς το Εθνικό Συμβούλιο ότι έχει έτοιμες απαντήσεις για το ζήτημα αυτό, το οποίο έχει εγείρει κατά τις επαφές του στη Λευκωσία και ο Λόρδος Χάνεϊ.

Επί της δημόσιας τοποθέτησης του Βρετανού απεσταλμένου, ο Ντενκτάς δήλωσε πως ο Χάνεϊ απλώς επανέλαβε τη φόρμουλα Ανάν της 12ης Σεπτέμβρη 2000 που προβλέπει «νέο συνεταιρισμό».

Νέες δηλώσεις Ντενκτάς

Ο Ραούφ Ντενκτάς με νέες δηλώσεις ισχυρίζεται ότι η μόνη λύση για επανένωση της Κύπρου είναι η ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού.

Σε δηλώσεις στην κατεχόμενη Λευκωσία και κληθείς να σχολιάσει τις επικείμενες συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, είπε ότι στο παρόν στάδιο δε χρειάζεται θόρυβος και φωνασκίες.

Πρόσθεσε, πως όταν από τις συνομιλίες προκύψει κάτι θα διενεργηθεί δημοψήφισμα και αν οι λαοί, κατά την έκφρασή του, απαντήσουν όχι, τότε τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν, ενώ αν απαντήσουν ναι, τότε θα υπάρξει συμφωνία.

Μετά την εγκαθίδρυση του «νέου συνεταιρισμού», είπε ο κατοχικός ηγέτης, η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα είναι το κύριο θέμα που θα αποφασιστεί από τα χωριστά δημοψηφίσματα και στις δυο πλευρές.

ΠΕΔΥΕ
Γιορτινό παζάρι δώρων

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) για τις γιορτές των Χριστουγέννων διοργανώνει παζάρι με μεγάλη ποικιλία δώρων. Το παζάρι «φιλοξενείται» στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος) και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 του Γενάρη, με ώρες λειτουργίας 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

Δείτε στον «902 TV»

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 10.00 θα μεταδοθεί, σε ζωντανή σύνδεση με την αίθουσα Συνεδρίων, η έναρξη των εργασιών του 8ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας.
  • Στις 18.15 στην εκπομπή ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ, μια συζήτηση του δημοσιογράφου Κώστα Καραχάλιου με τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Δημήτρη Δήμου, αντιστράτηγο ε.α., με θέμα την αντιπυραυλική άμυνα και τη Συνθήκη ΑΒΜ.
  • Στις 19.00 στην εκπομπή ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, θα μεταδοθεί η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό 2002.
  • Στις 20.00 στην εκπομπή ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ, ο δημοσιογράφος Νίκος Μολυβιάτης συζητάει με τον Γιώργο Μωραΐτη, μέλος του τμήματος εκπαιδευτικών προβλημάτων του ΚΜΕ και τον Μιχάλη Λιαρούτσο, συγγραφέα - αντιστασιακό, με θέμα Λογοτεχνία και Εθνική Αντίσταση.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ, που μεταδίδεται σήμερα έκτακτα, μια συζήτηση του δημοσιογράφου Ανδρέα Θερμού, με τους: Ανδρέα Μακρυπίδη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ηλία Καλλιώρα, βουλευτή της ΝΔ και Αγγελο Τζέκη, βουλευτή του ΚΚΕ, για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2002.
  • Στις 23.00 στην εκπομπή Ο ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ, επιλέγει και προτείνει βιβλία για τα χριστουγεννιάτικα δώρα σας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ