ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Επιταχύνονται διευθετήσεις σε πλαίσιο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Τα επόμενα βήματα στις διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά δρομολογούν πλέον σε Αθήνα και Αγκυρα, μετά τη συνάντηση προχτές των Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έχοντας πάντα μπούσουλα τη διασφάλιση της ευρωατλαντικής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και την ευόδωση των μπίζνες του κεφαλαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Θυμίζουμε ότι στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ο «οδικός χάρτης» για το επόμενο διάστημα που καταλήγει στις 7/12 με συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) στη Θεσσαλονίκη, υπό την προεδρία Μητσοτάκη - Ερντογάν με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και υπουργών από τα λεγόμενα «οικονομικά» υπουργεία, ώστε να κλείσουν συμφωνίες για παραπέρα επιτάχυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, χτες στην Αθήνα, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, επιβεβαιώνοντας την πρεμούρα της κυβέρνησης να «τρέξει» τη διαδικασία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, έστειλε ξανά σήμα ότι «προσερχόμαστε στο διάλογο με την Τουρκία καλόπιστα. Η βασική διαφορά μας είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα είμαστε γείτονες που μπορούν να συμβιώνουν χωρίς εντάσεις, με αμοιβαίο σεβασμό και να αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, όπως αυτή της κλιματικής κρίσης», πρόσθεσε, αναδεικνύοντας τα περιθώρια που έχει η αστική τάξη της γείτονος να βάλει στο παζάρι όσα θέματα προτάσσει για τα συμφέροντά της.

Εξάλλου, δεν περνά απαρατήρητο ότι με βάση και τις προχτεσινές δηλώσεις Μητσοτάκη στο CNN πως «μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε όσον αφορά τα εδαφικά θέματα», ερωτηθείς χτες ο Μαρινάκης αν η Τουρκία στις κλειστές συναντήσεις θέτει τέτοια ζητήματα, ουσιαστικά το επιβεβαίωσε. «Το τι θέτει η άλλη πλευρά εγώ δεν μπορώ να σας το μεταφέρω. Εμείς μεταφέρουμε τι θέτει η ελληνική πλευρά και, προφανώς, και τι δεν είναι διαπραγματεύσιμο», είπε, σπεύδοντας να δηλώσει εκ νέου τη ...διαθεσιμότητα της κυβέρνησης: «Πιστεύουμε στην υλοποίηση όλων όσων έχουν συμφωνηθεί και στην πρώτη συνάντηση στο Βίλνιους (σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη) και επικαιροποιήθηκαν» προχτές, τόνισε επιβεβαιώνοντας και την αμερικανοΝΑΤΟική βάση της συζήτησης.

Ραπόρτο στον Στόλτενμπεργκ

Αλλωστε, προχτές, μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ο Μητσοτάκης φρόντισε και συναντήθηκε με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με ατζέντα πολύ ευρύτερη, δείχνοντας ότι τα Ελληνοτουρκικά είναι κομμάτι ευρύτερων διεργασιών και ανταγωνισμών με «πυξίδα» και τα ΝΑΤΟικά σχέδια.

Ενδεικτικά, στη συνάντηση επισήμως «συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη στήριξη της Συμμαχίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε πιο πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στήριξη που παρείχε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στην Ουκρανία», όπως τονίζουν από το Μαξίμου.

Αλλωστε, πέραν όσων έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση στον αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό για στήριξη της κυβέρνησης Ζελένσκι, μόλις χτες η «Εστία» δημοσίευσε ότι δρομολογείται και η πώληση 75.000 οβίδων διαφόρων διαμετρημάτων από το ελληνικό οπλοστάσιο στις ΗΠΑ, προκειμένου με τη σειρά τους να τις στείλουν στην κυβέρνηση του Κιέβου για το πυροβολικό και τα τεθωρακισμένα της.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, μετέχοντας σε ανοιχτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία, διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα, μαζί με τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ, θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην Ουκρανία. Θύμισε, δε, ότι περισσότερη από τη μισή ποσότητα των ουκρανικών σιτηρών μεταφερόταν από ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, όπως και ότι «η Ελλάδα προσφέρει στην Ουκρανία μια εναλλακτική οδό μεταφοράς προς το Αιγαίο Πέλαγος, κάνοντας χρήση των λιμένων της Βόρειας Ελλάδας», μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για εξαγωγή από τη Μ. Θάλασσα.

Παραπέρα, από το Μαξίμου αναφέρεται ότι Μητσοτάκης και Στόλτενμπεργκ «αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», προϊδεάζοντας ότι ο πρωθυπουργός έδωσε κανονικό ραπόρτο στον ΝΑΤΟικό αξιωματούχο για το τι συζητήθηκε με τον Ερντογάν. Σημειωτέον, καθώς έχουν ενεργοποιηθεί μια σειρά από Ευρωατλαντικοί παράγοντες για την καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης, εφησυχασμού και ευθυγράμμισης προς επικίνδυνες εξελίξεις, δεν περνά απαρατήρητη μια πληροφορία ότι προχτές βράδυ, κι ενώ υπήρχε ήδη μια πρώτη εικόνα όσων συζητήθηκαν στη Ν. Υόρκη, η επιτετραμμένη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, Μαρία Ολσον, κανόνισε να έχει συνάντηση με «παράγοντες διαμόρφωσης» της λεγόμενης κοινής γνώμης.

Τέλος, καθώς όλα αυτά ακουμπάνε σε σχέδια για μπίζνες στη λεκάνη της Ανατ. Μεσογείου και ποιος θα έχει εκεί τα καλύτερα μερίδια, ο Μητσοτάκης συναντήθηκε χτες στη Νέα Υόρκη με «επενδυτές», εκπροσώπους εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων και τραπεζών παρουσιάζοντας τις «μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προτεραιότητές» του, τις «ευκαιρίες» στον τομέα της Ενέργειας, τον «ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως... γέφυρα όχι μόνο της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, αλλά και του Διαδρόμου Ασίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης».

Στο μεταξύ, πολύ αργά χτες ώρα Ελλάδας αναμενόταν η ομιλία Μητσοτάκη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να ενημερώσετε υπεύθυνα για το περιεχόμενο των συνομιλιών

Στις συνομιλίες Μητσοτάκη - Ερντογάν αναφέρθηκε στη χτεσινή του ομιλία στη Βουλή για το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας:

«Μιας και είμαστε μια μέρα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, θα ήθελα να τονίσω πως είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι. Οπως φαίνεται δρομολογούνται επικίνδυνες εξελίξεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο όνομα των "αναγκαίων υποχωρήσεων".

Φυσικά και δεν μας εφησυχάζουν καθόλου τα περί "καλού κλίματος" και "ήρεμων νερών" που διαδίδετε. Σας διέψευσε, άλλωστε, ο ίδιος ο Ερντογάν με το αίτημα αναγνώρισης του ψευδοκράτους που κατέθεσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επιβεβαιώνοντας ότι η "ατζέντα" έχει ανοίξει πολύ και θα ανοίξει περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Οφείλετε να ενημερώσετε υπεύθυνα για το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών, κανονικού παζαριού λέμε εμείς, που έχετε στήσει με την Τουρκία κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Γιατί όταν λέγονται λίγα στα φανερά, μάλλον λέγονται πάρα πολλά στα κρυφά και πίσω από τις κάμερες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ