ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Επικίνδυνη αύξηση κινητικότητας στη Μαύρη Θάλασσα

Αμερικανικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα

Associated Press

Αμερικανικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα
ΜΟΣΧΑ - ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Ανησυχία για ευρύτερη αποσταθεροποίηση της κρίσης στον Καύκασο γεννά η αυξημένη κινητικότητα ΝΑΤΟικών και αμερικανικών πλοίων στην περιοχή με τα πρώτα να καμώνονται πως συμμετέχουν σε «καθιερωμένα» στρατιωτικά γυμνάσια και τα δεύτερα πως μεταφέρουν «ανθρωπιστική» βοήθεια. Χτες, η Ουάσιγκτον επέλεξε να μην ελλιμενίσει το πλοίο «Ντάλλας» και άλλα τρία καταδιωκτικά, που υποτίθεται πως μεταφέρουν μόνο ανθρωπιστική βοήθεια στο λιμάνι Πότι της Γεωργίας (που φέρεται να ελέγχεται από ρωσικές δυνάμεις), αλλά στο γεωργιανό λιμάνι Μπατούμι.

Την ίδια ώρα η Μόσχα έστειλε τη ναυαρχίδα της «Μόσκβα» και άλλα δύο καταδιωκτικά στο επίνειο της αμπχαζιανής πρωτεύουσας, Σουχούμι (απέχει 180 χλμ βορείως του Μπατούμι). Ταυτόχρονα, ο υπαρχηγός του ρωσικού ΓΕΣ υποστήριξε πως η Μόσχα δεν έχει (επί του παρόντος...) την πρόθεση να ενισχύσει παραπάνω τη δική της στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

Μάλιστα, ο Α. Νογκοβίτσιν σημείωσε την παρουσία 10 ΝΑΤΟικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα (εκ των οποίων τρία αμερικάνικα, ένα πολωνικό, ένα ισπανικό, ένα γερμανικό και τέσσερα τουρκικά). Ο δε διοικητής της ρωσικής βάσης στο Νοβορσιβίσκ, αντιναύαρχος Σεργκέι Μενιάλο, παρατήρησε πως «αυξάνεται ο αριθμός των ΝΑΤΟικών πλοίων» στην περιοχή και ότι «η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις».

Παράλληλα, πηγή προσκείμενη στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αποκάλυπτε, μιλώντας στο πρακτορείο «ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ», πως τα ΝΑΤΟικά σκάφη στη Μαύρη Θάλασσα μεταφέρουν πολλές δεκάδες πυραύλους τύπου «Τόμαχοκ» και πυραύλους θαλάσσης - θαλάσσης τύπου «Χαρπούν».

Επιπροσθέτως, ο Ρώσος αντισυνταγματάρχης και πρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Μελετών Λεονίντ Ιβάσοβ χαρακτήριζε «γενική δοκιμή» την παρουσία αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων στον Καύκασο, λέγοντας πως έχουν το βλέμμα στραμμένο «σε μία μελλοντική στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράν». Ο ίδιος εκτίμησε ότι «μέρα με τη μέρα αυξάνει ο κίνδυνος πολέμου» κατά της Τεχεράνης...

Βρετανικές πιέσεις ευρύτερης στρατηγικής

Στο «διπλωματικό» πεδίο τώρα η Βρετανία φρόντισε να τροφοδοτήσει την ένταση ακόμη περισσότερο. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ μετέβη χτες στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, για να συμπαρασταθεί ποικιλοτρόπως στον πρόεδρο της χώρας, Βίκτορ Γιούνσεκο και να απειλήσει τη Μόσχα με γενικότερη αναπροσαρμογή των σχέσεων της Δύσης μαζί της. Οπως είπε, η Βρετανία υποστηρίζει θερμά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και θα ζητήσει απ' τους συμμάχους της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ να «ενισχύσουν» τους συμμάχους τους στην περιοχή, να ξαναζυγίσουν τις ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία, να «ανανεώσουν τις προσπάθειες επίλυσης ανεπίλυτων κρίσεων»... και να υπερασπιστούν το «διεθνές δίκαιο»!

Ο Ουκρανός πρόεδρος απ' την πλευρά του είδε τη χώρα του «όμηρο σε έναν πόλεμο που υποκινεί η Ρωσία κατά χωρών του πρώην σοβιετικού μπλοκ», ζήτησε την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού απ' τη Δύση και ανήγγειλε πως θα ζητήσει απ' τη Ρωσία αύξηση του μισθώματος για τη χρήση της βάσης του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη...

Ο Ευρωενωσιακός επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν πρότεινε χτες την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ για να αποτραπεί, όπως ισχυρίστηκε, μία ρωσική επίθεση εναντίον της...

Ας σημειωθεί πάντως πως λίγες ώρες μετά απ' τη συνάντηση Μίλιμπαντ - Γιούνσεκο ξέσπασε πυρκαγιά, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σε αποθήκη πυρομαχικών του ουκρανικού στρατού κοντά στα ανατολικά σύνορα της χώρας με τη Ρωσία...

Το ίδιο 24ωρο ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι ανακάλεσε τον πρέσβη της χώρας του στη Μόσχα και προχώρησε σε υποβάθμιση της γεωργιανής διπλωματικής αποστολής, αφήνοντας στην εκεί πρεσβεία μόνο δύο διπλωματικούς υπαλλήλους.

Στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πρότεινε την επίλυση της κρίσης στον Καύκασο «στη βάση του διεθνούς δικαίου, του διαλόγου και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας». Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ χαρακτήρισε «κατάφωρη παραβίαση της εκεχειρίας» τη συνέχιση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Γεωργία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα θα υποστηρίξει την παρουσία περισσότερων διεθνών παρατηρητών στις αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες πέριξ της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας. Τέλος, ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο, συναντώντας στο Τατζικιστάν τον Ρώσο ομόλογό του Ν. Μεντβέντεφ, εξέφρασε για πρώτη φορά χτες την «ανησυχία» του για τις εξελίξεις στον Καύκασο, προτείνοντας την εξεύρεση λύσης «μέσω του διαλόγου».

Στο πλαίσιο των ρωσικών κινήσεων στην ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα θα πρέπει να θεαθεί η χτεσινοβραδινή απόφαση της Μόσχας να περικόψει σημαντικά τις εισαγωγές πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από άλλες χώρες μεταξύ των οποίων είναι και οι ΗΠΑ που εξάγουν περίπου το 80% των πτηνοτροφικών προϊόντων τους στη Ρωσία....

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Ζητήματα ασφάλειας και οικονομίας

Η Ρωσία προτίθεται να θέσει και το ζήτημα της κρίσης στον Καύκασο

Σήμερα, 28 Αυγούστου πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσανμπέ, η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), όπου αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα ενέργειας, μεταφορών, ασφάλειας στα εδάφη της ΟΣΣ, καθώς και της «πάλης με την τρομοκρατία και το εμπόριο ναρκωτικών».

Να υπενθυμίσουμε πως στην ΟΣΣ συμμετέχουν η Κίνα, η Ρωσία, το Καζαχστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν κι η Κιργιζία, ενώ ως «παρατηρητές» συμμετέχουν η Ινδία, το Ιράν, η Μογγολία και το Πακιστάν.

Στη σύνοδο αναμένεται να απασχολήσει ιδιαίτερα η κατάσταση στο Αφγανιστάν και κυρίως το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων που γίνεται από τα εδάφη αυτής της κατεχόμενης από το ΝΑΤΟ χώρας προς τις χώρες της ΟΣΣ. Στη συζήτηση αυτή αναμένεται να συμμετέχουν τόσο οι χώρες μέλη, όσο και οι παρατηρητές, καθώς και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν κι εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων.

Επίσης, αναμένεται να αποφασιστεί η συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την εξέταση των πολιτικών, νομικών, οικονομικών και οργανωτικών ζητημάτων, σχετικών με τη διεύρυνση της ΟΣΣ με νέες χώρες. Ηδη να σημειωθεί πως το Τατζικιστάν τάχθηκε πριν λίγες βδομάδες υπέρ της ένταξης του Ιράν στην ΟΣΣ.

Εννοείται πως η ρωσική πλευρά, που θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο Ντ. Μεντβέντιεφ, θα θέσει και το ζήτημα της κρίσης στον Καύκασο και θα επιδιώξει στα ντοκουμέντα της Συνόδου να εκφραστεί, έστω με πλάγιο τρόπο, μια υποστήριξη προς τις ενέργειές της. Βεβαίως, κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί κυρίως από τη στάση της Κίνας, η οποία μέχρι στιγμής αρκείται σε γενικόλογες δηλώσεις και αποφεύγει να πάρει θέση στη σύγκρουση.

Η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», στηριζόμενη σε πηγές της στο ρωσικό ΥΠΕΞ, γράφει πως η Ρωσία θα επιδιώξει να κάνει «κεντρικό θέμα» τα γεγονότα στη Νότια Οσετία. Μάλιστα, θα επιδιώξει να περάσει και τροποποιήσεις στο σχέδιο κοινής Ανακοίνωσης, που είχε ήδη συμφωνηθεί πριν τα γεγονότα του Καυκάσου. Κάτι που όμως δε θα είναι καθόλου εύκολο, αν κρίνουμε από τη στάση που κρατά ως σήμερα η Κίνα, και που σύμφωνα με την εφημερίδα δεν επιθυμεί την όξυνση της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.


Ι.Π. - Ε.Β.

Εκδήλωση για τους μετανάστες

Εκδήλωση για τους μετανάστες και τους πολιτικούς πρόσφυγες διοργανώνει το ΚΚΕ στην πλατεία Αττικής την Κυριακή, 31 Αυγούστου στις 7.30 το απόγευμα. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ. Θα γίνουν ακόμα ομιλίες από μετανάστες, θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από διάφορες χώρες.

  • Σύσκεψη με μετανάστες εργάτες θα γίνει την Κυριακή 6.30 μ.μ. στα γραφεία του ΚΚΕ στο Περιστέρι (Αιμιλίου Βεάκη 28, κοντά στην πλατεία Δημαρχείου).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ