ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
Στα ύψη τα τιμολόγια και τον Σεπτέμβριο

Ανοδικές τάσεις στην αγορά Ενέργειας, για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των μεγάλων ομίλων

Eurokinissi

Στα ύψη θα είναι η τιμή του ρεύματος και τον Σεπτέμβριο, καθώς οι αυξήσεις του τελευταίου διμήνου (Ιούλιος - Αύγουστος) όχι μόνο παραμένουν αλλά - όπως όλα δείχνουν - είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να υπάρξουν και νέες.

Για δεύτερη μέρα χτες καταγράφηκε άνοδος στο ενεργειακό χρηματιστήριο, που ξεπέρασε κατά πολύ τον μέσο όρο του μήνα. Συγκεκριμένα, η τιμή διαμορφώθηκε στα 142,86 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ χτες αυξήθηκε κατά 15,18% και θα κινηθεί στα 164,55 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ο μέσος όρος του Αυγούστου βρισκόταν ήδη πολύ ψηλά, στα 123,79 ευρώ! Να σημειωθεί δε ότι χτες υπήρξε άνοδος και στην τιμή του φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα, με τον μέσο όρο του μήνα στα 123,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα, είναι ορατό το ενδεχόμενο να αυξηθεί και να ψαλιδιστεί η διαφορά με τον Ιούλιο (-8,6%), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές λιανικής που θα ανακοινωθούν για τον Σεπτέμβριο.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούλιο οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είχαν εκτοξευτεί ξανά μέσα σε λίγες μόλις μέρες και τότε η κυβέρνηση προσπαθούσε να το αποδώσει στην αύξηση της ζήτησης λόγω καύσωνα, συγκαλύπτοντας για άλλη μια φορά τον ρόλο που παίζει το Χρηματιστήριο Ενέργειας, στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς, για τη διασφάλιση υψηλής κερδοφορίας στο κεφάλαιο σε βάρος της τσέπης και των αναγκών του λαού.

Είναι συνηθισμένο πλέον φαινόμενο - σ' αυτό το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς - η τεράστια διαφορά μεταξύ της μέγιστης και της ελάχιστης τιμής ημέρας, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 500 ευρώ! Σύμφωνα λοιπόν με τους κανόνες του Χρηματιστηρίου, η ανώτατη τιμή είναι και αυτή στην οποία πουλιέται και αγοράζεται όλη η ποσότητα Ενέργειας που έχει καταναλωθεί σε μια χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας...

Ψυχρολουσία για τους επαγγελματίες

Σε καθεστώς ηλεκτροσόκ συνεχίζουν να βρίσκονται πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (υπολογίζονται σε 1,2 εκατ.) που καλούνται να επιστρέψουν την κρατική επιχορήγηση για το ρεύμα την οποία έλαβαν το 2022! Πρόκειται για εκείνες τις περίφημες «πρόσθετες» επιδοτήσεις που δόθηκαν χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την Κομισιόν οι επιδοτήσεις αυτές, ύψους 800 εκατ. ευρώ, είναι «παράτυπες» και πλέον οι όμιλοι της Ενέργειας, οι πάροχοι δηλαδή, ζητούν και παίρνουν πίσω τα χρήματα από χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά για ηλεκτρικό ρεύμα που είχαν καταναλώσει την περίοδο 2022 - 2023.

Ετσι η κυβέρνηση, που τότε πούλαγε φούμαρα για ενισχύσεις που δίνουν τάχα ανάσα στους επαγγελματίες, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε στις 10 Ιούνη 2024 δίνει το «ΟΚ» στους παρόχους να εκδώσουν ανακεφαλαιωτικούς λογαριασμούς για τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν ανά δικαιούχο αποζημίωσης.

Η απόλυτη κοροϊδία δηλαδή σε βάρος ανθρώπων που δεν ξέρουν πώς να πληρώσουν τώρα τα σπασμένα της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας και του τζόγου του χρηματιστηρίου... Μία ακόμα αθλιότητα είναι ότι η κυβέρνηση, ενώ το γνώριζε πριν τις ευρωεκλογές, το έκανε «γαργάρα», για ευνόητους λόγους.

Ηδη οι πρώτοι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί που φτάνουν εδώ και βδομάδες σε μαγαζιά και φέρουν τον χαρακτηρισμό «Εκτακτος Λογαριασμός» έχουν εκδοθεί ως επί το πλείστον την 29/6/2024, και περιλαμβάνουν ως χρέωση μόνο την επιστροφή της κρατικής επιδότησης που είχε δοθεί για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023.

Τι συμβαίνει με τις ροές

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ορισμένα στοιχεία και εκτιμήσεις από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία για την αγορά Ενέργειας, και ειδικά για τις ροές του φυσικού αερίου.

- Τις προηγούμενες μέρες οι ροές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη παρέμεναν σταθερές, παρά τις συγκρούσεις που μαίνονται στο Κουρσκ, σημαντικό σημείο διέλευσης αγωγού φυσικού αερίου. Μετά το ρεκόρ που κατέγραψαν για το 2024 στις αρχές Αυγούστου, οι τιμές του φυσικού αερίου έδειχναν τάσεις αποκλιμάκωσης.

- Οι ροές από τη Νορβηγία, που αποτελεί τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης, έχουν μειωθεί κατά περίπου 1 δισ. κυβικά, λόγω εργασιών συντήρησης στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις της χώρας, οι οποίες εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν πάνω από 3 βδομάδες.

- Επιπρόσθετα, παρά το γεγονός ότι η αγορά δεν φαίνεται να επηρεάζεται προσώρας από την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στις τιμές αυτήν την εβδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ