ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Χωρίς ουσιαστική μεταβολή το τελικό κείμενο

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν υλοποίησε ούτε και κάποιες μικροβελτιώσεις, που είχε υποσχεθεί κάτω από την πίεση των κοινωνικών και μαζικών οργανώσεων

Ούτε τις υποσχέσεις του δεν τήρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλος, ο οποίος με δηλώσεις και συνεντεύξεις στον Τύπο τις τελευταίες μέρες είχε καλλιεργήσει την εντύπωση πως θα προχωρούσε σε κάποιες μικροβελτιώσεις στον «τρομονόμο».

Ετσι, το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ουσιαστικά δεν αλλάζει σχεδόν τίποτα από εκείνο που είχε δημοσιοποιηθεί στις 12 του Απρίλη. Οι όποιες αλλαγές είναι πολύ πίσω από τις προσδοκίες που είχε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης καλλιεργήσει - κυρίως σε πανεπιστημιακούς και στο δικηγορικό κόσμο.

Για τη σύνταξη του τελικού κειμένου υπερίσχυσαν τελικά οι έξωθεν πιέσεις και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους συνεταίρους και όχι οι συγκεκριμένες προτάσεις, που είχαν γίνει από επιστημονικές και νομικές οργανώσεις, μέσω ημερίδων, καθώς και οι εκκλήσεις των μαζικών και κοινωνικών οργανώσεων. Μάλιστα, αρκετές φορές είχε πάρει μέρος και ο ίδιος ο υπουργός σε ημερίδες για τον «τρομονόμο», δίνοντας την εντύπωση πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο και θα λάβει υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν.

Αναίρεσε τον εαυτό του

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναίρεσε ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς με δηλώσεις του στον Τύπο υποσχόταν μερικές βελτιώσεις, μεταξύ των οποίων ήταν ότι: Θα εξαιρούσε την παρακολούθηση «εντός της κατοικίας, ιδιωτικής ή επαγγελματικής», θα υπήρχε πρόβλεψη για τους διεισδύοντες σε μια εγκληματική οργάνωση να μην επιχειρούν προβοκατόρικες ενέργειες, θα επαναδιατυπωνόταν η έννοια της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ για την εξέταση του DNA θα προβλεπόταν ότι σε περίπτωση που κάποιος αρνούνταν να υποβληθεί σε γενετικό έλεγχο δε θα μπορεί να εξαναγκαστεί με τη βία.

Ωστόσο, στο τελικό κείμενο δε συμπεριέλαβε ούτε τις τελευταίες υποσχέσεις. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 6 για τις «ανακριτικές πράξεις επί εγκληματικών οργανώσεων» απαγορεύεται η παρακολούθηση μόνο εντός της κατοικίας και δεν αναφέρεται απολύτως τίποτα για γραφεία και επαγγελματικούς χώρους.

Σχετικά με τον ορισμό της έννοιας της εγκληματικής πράξης, όπου δέχτηκε και τη μεγαλύτερη κριτική από πανεπιστημιακούς- νομικούς, και πάλι ο ορισμός είναι πολύ ασαφής. Στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου στον ορισμό της εγκληματικής πράξης γίνεται λόγος για «δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα οργάνωση». Και με αυτή τη διατύπωση, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορούν να κατηγορηθούν άτομα που αγωνίζονται ενάντια στην κυρίαρχη τάξη πραγμάτων ή ακόμη και για τα δικαιώματά τους, όπως, για παράδειγμα, μια επιτροπή αγώνα αγροτών κλπ.

Για τις λεγόμενες εγγυήσεις στην εξέταση του DNA και τις υποσχέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλου, ότι αν αρνηθεί κάποιος τον γενετικό έλεγχο δε θα μπορεί να εξαναγκαστεί με βία, τελικά δεν προχώρησε στην κατάργηση της υποχρεωτικής εξέτασης του DNA και στη θεσμοθέτηση του προαιρετικού ελέγχου. Το νομοσχέδιο επιφέρει επιμέρους μικροβελτιώσεις, όπως η εξέταση του γενετικού υλικού να γίνεται από κρατικό ή πανεπιστημιακό εργαστήριο, ενώ η καταστροφή του γενετικού υλικού να γίνεται παρουσία του συνηγόρου και τεχνικού συμβούλου.

Επουσιώδεις είναι οι αλλαγές και για τη δυνατότητα διείσδυσης του αστυνομικού «προβοκάτορα» στις εγκληματικές οργανώσεις, όπου προστίθεται η φράση ότι θα επιτρέπεται μόνο σε «απολύτως αναγκαίες» περιπτώσεις.

Δηλαδή, ακόμη και κάποιες ελάχιστες βελτιώσεις, που προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, δεν τις υλοποίησε. Αντίθετα, παραμένουν οι προβλέψεις για την εκδίκαση των υποθέσεων της τρομοκρατίας μόνο από τους δικαστές, τα μέτρα για την ηλεκτρονική παρακολούθηση υπόπτων με καταγραφή ήχου και εικόνας, ο συσχετισμός προσωπικών δεδομένων, τα μέτρα επιείκειας για τους καταδότες που «καρφώνουν» τους συναδέλφους τους σε οργανώσεις που κατηγορούνται για τρομοκρατία, η ευνοϊκή συμπεριφορά για τους αλλοδαπούς από τις αστυνομικές αρχές όταν τις διευκολύνουν και δίνουν... χρήσιμες πληροφορίες κλπ.

Προσαρμογή στα κελεύσματα των Αμερικανών

Η βαθύτερη ουσία του «τρομονόμου» είναι ότι η χώρα μας προσαρμόζεται στα κελεύσματα των Αμερικανών και έχει πλέον έτοιμο ένα νομικό οπλοστάσιο, με το οποίο θα μπορεί να καθίσει στο εδώλιο και στη συνέχεια να στείλει στη «στενή» όσους αμφισβητούν τη «νέα τάξη πραγμάτων» και το «pax americana». Για τους ανθρώπους εκείνους που ονειρεύονται και αγωνίζονται για να κτίσουν μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία, θα κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη ο «τρομονόμος» και οι κυρίαρχοι κύκλοι (αστυνομικές και διωκτικές αρχές), που θα μπορούν εύκολα να δραστηριοποιήσουν τον «τρομονόμο» και οι ύποπτοι να υποστούν τις συνέπειές της... έννομης τάξης.

Δεν είναι τυχαίο που το νομοθέτημα αυτό αμφισβητούν συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, οι οποίες αγκαλιάζουν όλους τους πολιτικούς χώρους, από το Συνδικάτο Οικοδόμων μέχρι την Ομοσπονδία των Υπαλλήλων του υπουργείου Εμπορίου και από τις καθαρά επιστημονικές οργανώσεις των νομικών μέχρι την Επιτροπή Αγώνα κατά του νέου «τρομονόμου».

Πάντως, σε προχτεσινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή κατά του «τρομονόμου» καλεί το λαό να αντιδράσει στις επιλογές της κυβέρνησης και να ματαιώσει τα σχέδιά της. «Ο "τρομονόμος", συνεχίζει στην ανακοίνωσή της, δεν έχει σκοπό να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, αλλά την καθυπόταξη του ανυπότακτου ελληνικού λαού».

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Συμβουλές για βελτιώσεις στον «τρομονόμο»

Συμβουλές ώστε ο «τρομονόμος» να συμπεριλάβει «βελτιωτικές» παρεμβάσεις, παρέχει στην κυβέρνηση με κείμενό της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η επικείμενη κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, η ΕΕΔΑ δεν απαιτεί τη μη κατάθεσή του, αλλά κινείται στη λογική των... βελτιώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κείμενο δεν αποτελεί απόφαση, γιατί οι τελευταίες συνεδριάσεις της έγιναν χωρίς απαρτία.

Με δήλωσή τους οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στην Επιτροπή, Θ. Θεοδωρόπουλος και Δ. Καλτσώνης, ζητούν από την ΕΕΔΑ τη μη αποδοχή του «τρομονομοσχεδίου» που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή. «Η μόνη παραδεκτή στάση είναι η απόρριψη της λογικής του νομοσχεδίου και η απαίτηση της απόσυρσής του», αναφέρουν. «Παρά το γεγονός ότι οι επιμέρους παρατηρήσεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο είναι ενδιαφέρουσες και χρήσιμες», υπογραμμίζουν ότι «δεν είναι δυνατόν η ΕΕΔΑ να αποδεχτεί τη λογική του νομοσχεδίου και να παραμείνει μόνο στη διατύπωση επιμέρους "βελτιωτικών" παρεμβάσεων. Η ΕΕΔΑ οφείλει, κατά τη γνώμη μας, να ταχθεί στο πλευρό της δημοκρατικής κοινής γνώμης, η οποία απαιτεί σύσσωμη τη μη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου και τη μη νομιμοποίησή του στη συνείδηση του ελληνικού λαού».

Η ΕΕΔΑ αναφέρει ότι στο πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η τρομοκρατία, αν και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από το κείμενο του νομοσχεδίου, αλλά από την αιτιολογική έκθεση. Τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει ρητή αναφορά σε άρθρα του Ποινικού Κώδικα και όχι απλή περιγραφή των εγκλημάτων, όπως κάνει το νομοσχέδιο. Επίσης να επιτρέπεται στα Ορκωτά Δικαστήρια να εκδικάζουν υποθέσεις τρομοκρατίας και να περιληφθούν στα στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος ο σκοπός του κέρδους (οργανώσεις με αντικείμενο το σύνηθες οργανωμένο έγκλημα) ή πολιτικά ελατήρια (τρομοκρατικές πράξεις), καθώς και η συμμετοχή τουλάχιστον τριών ατόμων στην εγκληματική οργάνωση. Αποδέχεται τη λογική του νομοσχεδίου ότι χρειάζονται περαιτέρω ρυθμίσεις για την πάταξη της λεγόμενης τρομοκρατίας. Αυτό, όμως, μπορεί να «ανοίξει το παράθυρο» για την καθιέρωση πρακτικών και νομοθετικού πλέγματος για την αντιμετώπιση του «πολιτικού εγκλήματος», μιας έννοιας με την οποία «φλερτάρει» τελευταία η άρχουσα τάξη. Ετσι, θα... βελτιωθεί το νομοθετικό οπλοστάσιό της για την πάταξη των λαϊκών αγώνων.

Συνάντηση με τον Γλ. Κληρίδη

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη θα συναντηθεί σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 το απόγευμα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάννια».

ΠΑΜΕ
Αντίσταση στο «τρομονομοθέτημα»

Νόμο που θα θεωρεί το λαό και ιδιαίτερα τους αγωνιζόμενους πολίτες «εν δυνάμει τρομοκράτες» και που θα στοχεύει στη θωράκιση των αντιδραστικών και αντιλαϊκών κοινωνικοοικονομικών αναδιαρθρώσεων που επιβάλλει ο καπιταλισμός σε εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα, χαρακτηρίζει τον λεγόμενο τρομονόμο το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

Το ΠΑΜΕ, στην ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος νόμος διαμορφώθηκε κατ' επιταγή του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου των Βρυξελλών και των ΗΠΑ. «Οι ιμπεριαλιστές τρομοκράτες των λαών θέλουν με αυτόν τον τρόπο να φοβίσουν, να αποτρέψουν τους αγώνες των εργαζομένων και όλων των λαϊκών στρωμάτων. Θέλουν να καθυποτάξουν τις συνειδήσεις και να καταστείλουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων», τονίζει χαρακτηριστικά το ΠΑΜΕ.

Τέλος, σημειώνει πως αυτό το νομοσχέδιο «που συνιστά ακραίο αυταρχισμό και αποτελεί την άλλη όψη των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης και έχει τη στήριξη της ΝΔ», δεν πρέπει να περάσει. «Κι αν ακόμα η κυβέρνηση με την πλειοψηφία της στη Βουλή καταφέρει να το περάσει, οι εργαζόμενοι, ο λαός, στην πράξη να το κάνουν ανενεργό και να το καταργήσουν», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

Εκδήλωση απόψε στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση με θέμα «Νόμος για το οργανωμένο έγκλημα: Δικαιώματα κι ελευθερίες σε κίνδυνο» οργανώνει σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη. Εισηγητής στην εκδήλωση θα είναι ο Ιωάννης Μανωλεδάκης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ