ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ολοήμερη εμπορευματοποίηση με άγριες πληρωμές

Το πρώτο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στο μήνα

Σε γενικευμένη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων, όπου όλες οι παροχές θα γίνονται με πληρωμές των Ταμείων και των ίδιων των ασθενών, προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά και την έγκριση των βασικών αξόνων νομοσχεδίων του υπουργείου Υγείας απ' το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Ετσι, μετά το τσεκούρωμα στις συντάξεις έρχεται νέο τσεκούρι και στις υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας. Ηδη έχει νομοθετηθεί πως για τις παροχές υπηρεσιών υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία θα αποφασίζουν οι διοικήσεις τους που σημαίνει δραστική περικοπή τους που ήση πεχει ξεκινήσει.

Κεντρικό στοιχείο αυτών των αξόνων - με το πρώτο νομοσχέδιο να κατατίθεται μέσα στον Ιούνη 2010 - είναι η λεγόμενη «ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων», που θεσμοθετήθηκε το 2001 με το νόμο 2889 και προέβλεπε, μεταξύ των άλλων, τη λειτουργία των σημερινών ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτή, λοιπόν, η λειτουργία γενικεύεται και στις διαγνωστικές πράξεις (π.χ., αξονικοί τομογράφοι), στα εργαστήρια και στον επεμβατικό τομέα (σ.σ. εγχειρήσεις) με τον ίδιο περίπου τρόπο: Δηλαδή, με πληρωμές απ' τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ίδιους τους ασθενείς ή τις ιδιωτικές ασφάλειες. Η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων - αν και δε δόθηκε ακριβές περίγραμμα - δε θα σημάνει και νέες βάρδιες στα νοσοκομεία, αφού προβλέπεται η κάλυψη των νέων αναγκών είτε με την υπερωριακή απασχόληση του υπάρχοντος προσωπικού είτε με προσλήψεις επικουρικού (ιατρικού και λοιπού) προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε νοσοκομείου. Μ' άλλα λόγια, η πολιτική που οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, ενισχύει και την εντατικοποίηση της εργασίας, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό και για την ασφάλεια των ασθενών, για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Θέλουν πλήρη απαλλαγή του κράτους

Από τις βασικές κατευθύνσεις που εγκρίθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο και παρουσίασε ακολούθως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι απαλλάσσεται το κράτος ακόμα και από τις ελάχιστες υποχρεώσεις του για χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, αφού μόνο μετά από ερώτηση του «Ρ» για την κρατική χρηματοδότηση, η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δήλωσε ότι αυτή θα συνεχιστεί όπως σήμερα. Δηλαδή, με τα ψίχουλα που δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός. Μάλιστα, η υπουργός αναρωτήθηκε γιατί (..!) τα νοσοκομεία δεν πρέπει να έχουν έσοδα, μέσω, όπως είπε σε άλλο σημείο, των προγραμματικών συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία - π.χ., τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) - ή τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, με συμβάσεις που οι όροι τους θα προσδιοριστούν με υπουργικές αποφάσεις.

Ειδικότερα οι συμβάσεις των δημόσιων νοσοκομείων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι κάτι καινούριο αλλά επικαιροποίηση του νόμου 2889/2001 (με τον ίδιο νόμο καθιερώθηκαν και τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία παρουσιάστηκαν - τότε - ως δυνατότητα προσπέλασης των εμποδίων του ασθενούς για το γιατρό της επιλογής του πληρώνοντας μέχρι 150 ευρώ απ' την τσέπη του ή με τη συμμετοχή - στη συνέχεια - του Ταμείου του για κάποιες εξετάσεις) που είχε θεσμοθετηθεί απ' την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση αυτής της εμπορευματοποιημένης και ιδιωτικοποιημένης λειτουργίας ώστε τα δημόσια νοσοκομεία να γίνουν ανταγωνιστικά με τον ιδιωτικό τομέα, όπως αναφέρθηκε κάποια στιγμή στη συνέντευξη Τύπου. Η χρηματοδότηση από ίδια έσοδα, όπως και ο προγραμματισμός - αναφέρθηκε - θα μεταφερθούν σταδιακά στην «καλλικρατική» Αυτοδιοίκηση. Ηταν αποκαλυπτική γι' αυτό η υπουργός Υγείας, η οποία ανέφερε: Τα έσοδα απ' την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου θα διατίθενται για την κάλυψη των αναγκών του νοσηλευτικού ιδρύματος και για την αμοιβή του επικουρικού προσωπικού, των εφημεριών και της υπερωριακής απασχόλησης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Επιπλέον, πρόσθεσε, μέρος τους θα καλύπτουν και τα ελλείμματα σε επίπεδο περιφέρειας. Π.χ., τα έσοδα απ' την ολοήμερη λειτουργία, όπως είπε, του «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, που μπορεί να μπει αμέσως στην ολοήμερη λειτουργία, θα μπορούν να καλύψουν και τις ανάγκες του Νοσοκομείου της Φλώρινας, που δεν μπορεί να μπει αμέσως στο σύστημα!

Οριστική διάλυση της Πρόνοιας με επιστέγασμα τον εθελοντισμό

Η υπουργός Υγείας είπε ότι το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θα κατατεθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη, αφού προηγηθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα εντάσσει τις υπηρεσίες Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στο υπουργείο Υγείας αλλά και για να γίνει αντιστοίχιση με την ψήφιση του «Καλλικράτη».

Η «καλλικρατική» διάρθρωση της χώρας φαίνεται να αποτελεί και τον οριστικό ενταφιασμό της Πρόνοιας καθώς, όπως είπε η υφυπουργός Υγείας, Φώφη Γεννηματά, περισσότεροι από 100 εναπομείναντες φορείς κοινωνικής φροντίδας θα διαχυθούν σε τέσσερις οργανισμούς σε κάθε διοικητική περιοχή.

Μεταξύ άλλων τα νομοσχέδια που δρομολογούνται θα αλλάξουν το σύστημα εφημεριών με τη θέσπιση μηνιαίας αμοιβής για κάθε γιατρό, για ένα σταθερά προβλεπόμενο αριθμό υποχρεωτικών εφημεριών ανά μήνα. Προβλέπουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης επιπλέον εφημεριών εφόσον διαπιστώνεται επιτακτική ανάγκη, η αμοιβή των οποίων θα καλύπτεται από τα έσοδα της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων. Θα ρυθμίσουν ακόμη τους κανόνες του ιδιωτικού τομέα. Οπως ειπώθηκε, τα νομοσχέδια θα κατατεθούν το φθινόπωρο του 2010.

Και επιστέγασμα όλων αυτών έρχεται ο «θεσμός του εθελοντισμού φυσικών προσώπων και ομάδων σε φορείς Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας και προβλέπεται η τήρηση Μητρώου Εθελοντών, και η κατάρτιση προγραμμάτων εθελοντισμού»...

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Τεράστια αδιέξοδα από τη συνειδητή υποβάθμιση

Το ότι η υγεία δεν μπορεί παρά να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν αναδεικνύει η ένταση των αδιεξόδων που γεννούν για ασθενείς και εργαζόμενους στην Υγεία τα παιγνίδια μεταξύ προμηθευτών - κυβέρνησης. Οι μεν προμηθευτές σταματούν τον εφοδιασμό δημόσιων νοσοκομείων το δε (αστικό) κράτος κρύβεται πίσω από τα «τεράστια ελλείμματα» και τις «τεράστιες δαπάνες» που πρέπει να μειωθούν.

Ετσι, στον «Ευαγγελισμό» εδώ και μια βδομάδα δεν έγινε εμφύτευση βηματοδοτών σε πέντε ασθενείς, καθώς άρχισε μια καραμπόλα μεταξύ της προμηθεύτριας εταιρείας - που ήθελε να πουλήσει με 3.500 ευρώ και του «παρατηρητηρίου τιμών» που έδινε τιμή 2.900 ευρώ. Μάλιστα τρεις ασθενείς δήλωσαν ότι με δική τους απόφαση φεύγουν απ' το νοσοκομείο και θα χειρουργηθούν στον ιδιωτικό τομέα, όπου η εμφύτευση των βηματοδοτών μπορεί να επιβαρύνει τον ασφαλιστικό τους φορέα μέχρι και 12.000 ευρώ για τον καθένα. Σημειώνουμε ότι η καθυστέρηση στην τοποθέτηση βηματοδότη μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραία... Αργά το απόγευμα χτες υπήρξαν υποσχέσεις απ' τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι σήμερα θα προμηθευτεί τους βηματοδότες για τους δύο ασθενείς.

Εξαντλούνται οι εργαζόμενοι - Αναβάλλονται χειρουργεία

Χτες, οι εργαζόμενοι στο «Σισμανόγλειο» νοσοκομείο έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, απαιτώντας να πληρωθούν τις δεδουλευμένες υπερωρίες, εξαιρέσιμα και νυχτερινά που τους οφείλονται για τους μήνες Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη και Απρίλη 2010. Κατήγγειλαν ότι στις 1.200 οργανικές θέσεις εργαζομένων κενές είναι οι 400, απ' τις οποίες 200 αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό. Στα νοσηλευτικά τμήματα μια νοσηλεύτρια έχει στη φροντίδα της 20 έως 40 ασθενείς! Μεγάλες ελλείψεις παρουσιάζονται και σε υλικά και φάρμακα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να τα πληρώνουν απ' την τσέπη τους. Το τελευταίο διάστημα λείπει φάρμακο που ανεβάζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και είναι απολύτως απαραίτητο για ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και όσους κάνουν χημειοθεραπεία. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι αν δεν πληρωθούν θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας από αύριο.

Ακόμα, χτες οι προμηθευτές προχώρησαν στην απόσυρση των παρακαταθηκών υλικών (οι παρακαταθήκες είναι στοκ υλικών που δεν έχει αγοράσει το νοσοκομείο, αλλά το αφήνουν οι εταιρείες στο νοσοκομείο προκειμένου να καλυφθεί το κενό που μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα στις παραγγελίες) από το Οφθαλμιατρείο και το Ασκληπιείο της Βούλας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αναγκαία υλικά για τις εγχειρήσεις. Αναβολές χειρουργείων έγιναν και στο ΚΑΤ γιατί δεν υπήρχαν υλικά σπονδυλοδεσίας και στο «Αμαλία Φλέμινγκ», γιατί δεν υπήρχαν υλικά για εγχείρηση καταρράκτη.

Το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο των περικοπών, οι διοικήσεις πολλών νοσοκομείων έχουν δώσει εντολή στις οικονομικές υπηρεσίες να κάνουν μειωμένες παραγγελίες, με αποτέλεσμα να λείπουν υλικά. Σε μεγάλα νοσοκομεία παρατηρούνται καθημερινά ελλείψεις σε υλικά όπως γάζες και σύριγγες.

Σήμερα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου πραγματοποιούν στις 6.30 μ.μ. οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών τους από 1/12/2009, χωρίς περικοπές. Διεκδικούν ακόμα να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες πιστώσεις για τα νυχτερινά, τις αργίες και τις υπερωρίες για όλο το 2010 και να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και προειδοποιούν ότι θα σταματήσουν να εργάζονται υπερωριακά από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Ιούνη.

Ο «Ριζοσπάστης»

Λόγω της σημερινής 24ωρης απεργίας στον Τύπο και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο «Ριζοσπάστης» δε θα κυκλοφορήσει αύριο Παρασκευή. Θα κυκλοφορήσει ξανά το Σάββατο 5 Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ