ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση, κόντρες και «κίνδυνοι»

Οι αγωνίες του κεφαλαίου για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν εκβιαστικά στο λαό

Τσακαλώτος - Μοσκοβισί σε παλιότερο Γιούρογκρουπ

Copyright 2016 The Associated

Τσακαλώτος - Μοσκοβισί σε παλιότερο Γιούρογκρουπ
Εντατικούς ρυθμούς, αλλά και έντονο παρασκήνιο προσλαμβάνουν οι διεργασίες και τα παζάρια γύρω από τη δεύτερη «αξιολόγηση» και την επιβολή των νέων αντιλαϊκών μέτρων, με αιχμή τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τις άλλες «εκκρεμότητες».

Επόμενος σταθμός σε αυτή τη διαδικασία είναι η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ στις 6 Φλεβάρη, όπου θα συζητηθούν οι εκθέσεις του ιμπεριαλιστικού οργανισμού σχετικά με την «αξιολόγηση» της ελληνικής οικονομίας και τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους. Θα ακολουθήσει, στις 9 Φλεβάρη, η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενώ για τη συνέχεια, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει δρομολογηθεί και η επάνοδος των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, τηρεί «σιγή ασυρμάτου» γύρω από τα αντιλαϊκά μέτρα που η ίδια προτείνει και παζαρεύει με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αρχής γενομένης από το 2018. Δηλαδή, τόσο στο πλαίσιο τρίτου μνημονίου, όσο και για τη μετέπειτα περίοδο. Ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές «διαψεύσεις», στο τραπέζι βρίσκεται το αφορολόγητο όριο, οι νέες «παρεμβάσεις» στον ΦΠΑ, εκ νέου περικοπές στην Κοινωνική Πρόνοια κ.ά.

ΕSM - ΔΝΤ: Οψεις του ίδιου αντιλαϊκού «νομίσματος»

Στο μεταξύ, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο «πρόγραμμα», ενδεχομένως και χωρίς την προϋπόθεση νέας χρηματοπιστωτικής σύμβασης με το ελληνικό κράτος, έβαλε χτες στο «τραπέζι» ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESΜ), Κλ. Ρέγκλινγκ. Σύμφωνα με όσα είπε, η εκταμίευση των επόμενων δόσεων (από τον ESM) συνδέεται με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ωστόσο, το Ταμείο δεν χρειάζεται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος, αλλά είναι αναγκαία η συμμετοχή του σε επίπεδο «πραγματογνωμοσύνης και παροχής συμβουλών».

Την ίδια ώρα, πέρα και πάνω από την ανάγκη κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, ΕSM και ΔΝΤ συνεχίζουν τη διελκυστίνδα του ελληνικού κρατικού χρέους, ως πεδίο της γενικότερης αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ευρωζώνη και ΔΝΤ. «Το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο, αν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν πλήρως», απαντά ο ESM, μετά τη διαρροή της έκθεσης του ΔΝΤ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει κανένα λόγος «κινδυνολογίας» γύρω από το ελληνικό χρέος.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του ESM επισημαίνει ότι λόγω της συζήτησης που έχει γίνει μετά τη διαρροή της έκθεσης του ΔΝΤ, ο ESM δίνει στη δημοσιότητα τις εξής γενικές παρατηρήσεις για το χρέος της Ελλάδας:

  • «Πιστεύουμε ότι το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο, αν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν πλήρως, χάρη στους εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους δανεισμού από τον ESM μακροπρόθεσμα, αλλά και στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνσή του, τα οποία υιοθετήθηκαν πρόσφατα».
  • «Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε μια φιλόδοξη δημοσιονομική πορεία κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η οποία είναι αξιόπιστη και στηρίζεται από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση απρόβλεπτων γεγονότων».
  • «Η Ευρώπη έχει ξεκάθαρα δεσμευτεί να στηρίξει την Ελλάδα με επιπλέον ελάφρυνση χρέους, μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα είναι αναγκαίο και ότι η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει όλες τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις του προγράμματος».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ, που «διέρρευσε» την περασμένη βδομάδα, το ελληνικό κρατικό χρέος χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και μάλιστα ανεξάρτητα από την πορεία εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, δήλωσε μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ότι «η Αθήνα και οι θεσμοί δεν βρίσκονται μακριά από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» και τόνισε πως υπάρχει πρόβλημα αποκλίσεων στις οικονομίες της ΕΕ, καλώντας τα κράτη με «δημοσιονομικά περιθώρια» (π.χ. Γερμανία) να τα αξιοποιήσουν.

Οι «κίνδυνοι της καθυστέρησης»

Η «καθυστέρηση» στην ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» του προγράμματος στήριξης απειλεί να θέσει σε κίνδυνο τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών, αναφέρει στο μεταξύ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, προσθέτοντας άλλη μια πινελιά στο κλίμα της δραματοποίησης γύρω από την «αξιολόγηση», όπου οι αγωνίες του κεφαλαίου για την ολοκλήρωσή της γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν εκβιαστικά στο λαό για να αποδεχτεί παλιά και νέα μέτρα.

Εστιάζοντας στο ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, τονίζει πως «η έγκαιρη εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος στήριξης είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας την περίοδο 2017-19 και για τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών στη χώρα και το τραπεζικό της σύστημα».

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, περαιτέρω καθυστερήσεις στη δεύτερη «αξιολόγηση» «ενέχουν τον κίνδυνο να μην επιτρέψουν στις τράπεζες να εφαρμόσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους, τόσο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους όσο και με την επιστροφή τους στην κερδοφορία μετά τις ζημιές που είχαν τα τελευταία λίγα χρόνια. Ενα τέτοιο σενάριο θα έθετε τις τράπεζες σε μία πιο ευάλωτη θέση ενόψει ενός νέου γύρου ασκήσεων αντοχής από την ΕΚΤ το 2018, αυξάνοντας σημαντικά τους κινδύνους για τους πιστωτές και τους καταθέτες».

Σχεδιασμοί για «κακή τράπεζα» στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να δημιουργήσει μία εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού («κακή τράπεζα») για να αναλάβει τον όγκο 1 τρισ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων που αποτελούν τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε η εποπτική Αρχή των ευρωπαϊκών τραπεζών. Μάλιστα, όπως προαναγγέλλεται, δεν θα υπάρχει επιμερισμός κινδύνων μεταξύ των κρατών - μετόχων του υπό σύσταση Οργανισμού, αλλά η τυχόν χασούρα θα φορτώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό του κράτους, στο οποίο εμφανίζονται τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών του.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), Α. Ενρία, τόνισε ότι τα προβληματικά δάνεια θα τιμολογούνται στην «πραγματική οικονομική αξία» τους και η «κακή τράπεζα» θα κληθεί να πουλήσει σε μία τριετία τα δάνεια σε αυτή την αξία. «Εάν η αξία αυτή δεν επιτευχθεί, η τράπεζα θα πρέπει να υποστεί όλη τη ζημία από την αγοραία τιμή. Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνεται από την (αντίστοιχη) εθνική κυβέρνηση ως κρατική βοήθεια με όλους τους όρους που τη συνοδεύουν».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, έσπευσε να χαρακτηρίσει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής «κακής τράπεζας» ως μια «πολύτιμη κίνηση», προκειμένου να βελτιωθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Κατασχέσεις για «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών

Την ίδια ώρα που από την 1η Γενάρη η φοροληστεία του λαού ενισχύεται, σύμφωνα με όσα προβλέπει και ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ κατασχέσεων για τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών, με το βλέμμα στραμμένο στα χαράτσια νέας και παλαιότερης κοπής. Σε αυτό το πλαίσιο, τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζουν τα εξής:

  • Τα ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που βεβαιώθηκαν το μήνα Δεκέμβρη φτάνουν στα 1,3 δισ. ευρώ και συνολικά στο 12μηνο του 2016 στα 13,9 δισ. ευρώ.
  • Για 839.056 οφειλέτες, έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, με δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, με κατασχέσεις απειλούνται περίπου 1,65 εκατ. φορολογούμενοι «στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης».
Συνάντηση με τους δημάρχους Λέσβου, Χίου, Κω, Σάμου και Λέρου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη, στις 4 μ.μ., με τους δημάρχους των νησιών Λέσβου, Χίου, Κω, Σάμου και Λέρου, που πλήττονται από τις προσφυγικές ροές. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ