ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
Χαρές για τους επενδυτές, ηλεκτροσόκ για τον λαό

Τετραπλασιασμός της μέσης τιμής χονδρικής ρεύματος μέσα σε έναν χρόνο, το τίμημα της «απελευθέρωσης» και των «πράσινων» μπίζνες

Την ώρα που η διοίκηση της ΔΕΗ πανηγύριζε για την «επιτυχημένη» προσέλκυση κεφαλαίων στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να «τρέξουν» οι επενδύσεις στις ΑΠΕ και τα άλλα πεδία κερδοφορίας, οι τιμές χονδρικής ρεύματος συνέχιζαν την ξέφρενη πορεία τους δημιουργώντας συνθήκες «ηλεκτροσόκ» σε εκατομμύρια νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του φθινοπώρου, δίνοντας έτσι μια χαρακτηριστική εικόνα για το τι έχει να περιμένει ο λαός από τις «πράσινες» μπίζνες του κεφαλαίου.

Πιο συγκεκριμένα, τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας επιβεβαιώνουν τις δυσοίωνες προβλέψεις αφού η μέση τιμή χονδρικής του Οκτώβρη έκλεισε στα 200 ευρώ/Mwh, όταν οι μεγάλες αυξήσεις που πλήρωσαν νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις το προηγούμενο διάστημα υπολογίστηκαν με μέση τιμή χονδρικής Αυγούστου περί τα 120 ευρώ και Σεπτέμβρη λιγότερα από 150 ευρώ και από 48 ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι. Με δυο λόγια, ως αποτέλεσμα της πολιτικής «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, μέσα σε έναν χρόνο υπάρχει τετραπλασιασμός της τιμής.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως ενώ οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου τις τελευταίες μέρες εμφανίζουν κάμψη, αυτό ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί στις τιμές χονδρικής Νοέμβρη, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των ενεργειακών ομίλων απέδιδαν σχεδόν αποκλειστικά τις τεράστιες αυξήσεις ρεύματος στις ανάλογες αυξήσεις των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, το οποίο βέβαια έχει επιλεγεί και ως το βασικό ηλεκτροπαραγωγό καύσιμο, στο πλαίσιο του σχεδίου για την «πράσινη» μετάβαση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι τεράστιες αυτές αυξήσεις θα φορτωθούν στον λαό, που ήδη βλέπει τους λογαριασμούς να εκτοξεύονται, ενώ μόνο ως κοροϊδία ακούγονται και οι νέες κυβερνητικές διαρροές, για κάποια νέα ελάχιστα εφάπαξ μέτρα, τα οποία ούτε κατά διάνοια - όπως και η προηγούμενη παρέμβαση της τάξης... των 9 ευρώ ανά λογαριασμό - ανακόπτουν τις πολύ μεγάλες αυξήσεις που «ήρθαν για να μείνουν», ως αποτέλεσμα της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας.

Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα τραγικά για μικρομάγαζα και ατομικές επιχειρήσεις όπου το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί μια από τις βασικές δαπάνες λειτουργίας τους, ειδικά όσα χρησιμοποιούν ψυγεία ή άλλα ενεργοβόρα μηχανήματα (χασάπικα, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι, εστιατόρια κ.ά.). Για όλους αυτούς τους αυτοαπασχολούμενους η λεγόμενη «Ρήτρα Αναπροσαρμογής» - η ρήτρα που επιμερίζει τα κόστη καυσίμου των παραγωγών Ενέργειας στους καταναλωτές - αν το προηγούμενο διάστημα ήταν κατά μέσο όρο περί τα 400-500 ευρώ, στους επόμενους λογαριασμούς θα είναι τουλάχιστον στο διπλάσιο. Επίσης, αν τα νοικοκυριά με μια μικρή τετραμηνιαία κατανάλωση 1.200 Kwh επιβαρύνθηκαν με τους προηγούμενους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς με σχεδόν 25 ευρώ «καπέλο», τώρα αυτό το ποσό πάει για διπλασιασμό.

Μέσα σε όλα αυτά αξίζει να σημειώσουμε ότι πλέον και η ΔΕΗ ακολουθεί την εμπορική πολιτική των «εναλλακτικών» παρόχων σε ό,τι αφορά τις αποκοπές ρεύματος, δηλαδή εάν υπάρξουν δύο απλήρωτοι λογαριασμοί ή ποσό χρέους άνω των 100 ευρώ μπορεί να διακόπτει την παροχή και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της... ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Μάλιστα, ετοιμάζει πρακτικές τραπεζών σε ό,τι αφορά τους «κακοπληρωτές», δηλαδή με οχλήσεις στα τηλέφωνά τους - στον ανάλογο απειλητικό τόνο - μέσω εισπρακτικών εταιρειών.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ασφυκτικό για τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, αλλά πολλά υποσχόμενο στους επενδυτές, ήταν λογικό να υπερκαλυφθεί, την Τρίτη, η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ με προσφορές που ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ από επενδυτές του εξωτερικού, όταν στόχος της ΑΜΚ ήταν τα 1,35 δισ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευτούν σε μια σειρά από «πράσινες» επενδύσεις σε ΑΠΕ, ηλεκτροκίνηση, ενεργειακή αποθήκευση κ.λπ. σε Ελλάδα και Βαλκάνια που ετοιμάζει.

Μέχρι χτες αργά είχε γίνει γνωστό ότι στην ΑΜΚ συμμετείχαν η «CVCCapitals» - αμερικανικό fund που επενδύει τα τελευταία χρόνια σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, βιομηχανίες τροφίμων και ασφαλιστικές εταιρείες, τώρα και στον χώρο της Ενέργειας - και η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι υπόλοιποι επενδυτές.


ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΟΒΕ
Ανησυχίες για ενδεχόμενη επιβράδυνση στην οικονομία

Νέα επιδείνωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης των νοικοκυριών, και μάλιστα σε αντίθεση με τη βελτίωση που καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες, διαπιστώνεται στην τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με βάση τις απαντήσεις που προκύπτουν από δείγμα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η συγκεκριμένη έρευνα διενεργείται και από άλλους οργανισμούς στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται «η παγκόσμια οικονομία και το διεθνές εμπόριο συνεχίζουν να μεγεθύνονται με υψηλούς ρυθμούς, στηρίζοντας τη βιομηχανική παραγωγή. Σημειώθηκε όμως νέα επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, τάση που συνεχίζεται για πέμπτο μήνα».

Σύμφωνα μάλιστα με το ΙΟΒΕ, «αυτή η εξέλιξη, που έχει πλέον συστηματικά χαρακτηριστικά, αντανακλά την ανησυχία των νοικοκυριών για το πώς θα εξελιχθεί η κατάστασή τους μετά την πανδημία», καθώς «τα περιθώρια για άμεσα μέτρα στήριξης αντικειμενικά εξαντλούνται».

Βέβαια, στη συγκεκριμένη εξέλιξη ενσωματώνεται πλέον και ο «προβληματισμός» των νοικοκυριών σχετικά με τις ανατιμήσεις σε Ενέργεια και άλλα αγαθά, «καθώς και για την εξέλιξη της πανδημίας, με νέα επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει χαμηλό».

Ουσιαστικά το ΙΟΒΕ στέλνει σινιάλο σχετικά με το ενδεχόμενο απότομης επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας τους επόμενους μήνες, τονίζοντας τα παρακάτω:

-- Εφόσον συνεχιστούν αυτές οι τάσεις, είναι πιθανή προσεχώς μια σημαντική κλιμάκωση των επιπτώσεών τους στα νοικοκυριά, όπως και στις επιχειρήσεις.

-- Ηδη παρουσιάζονται δυσχέρειες διεθνώς στη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, πλήττοντας κυρίως τη βιομηχανία και χώρες με υψηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές - όπως η Ελλάδα, που όμως δεν κατονομάζεται από τον ΙΟΒΕ.

-- Σε ό,τι αφορά την πανδημία, η επόμενη δυναμική της, σε συνδυασμό με τα δεδομένα από τον εμβολιασμό, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το αν θα είναι αναγκαία μέτρα που θα αποτρέψουν μια νέα έξαρση, επισημαίνεται αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα (με βάση τις απαντήσεις), οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, τους προσεχείς 12 μήνες, επιδεινώθηκαν σημαντικά τον Οκτώβρη. Ειδικότερα, το 54% (από 48% προηγουμένως) των νοικοκυριών αναμένουν αισθητή ή ελαφρά επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, έναντι 8% που προβλέπουν μικρή βελτίωση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, συνολικά ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρίσκεται σε ανοδική πορεία τον Οκτώβρη, όπως άλλωστε συνέβη στην Ευρωζώνη και γενικότερα στην ΕΕ. Η ενίσχυση προήλθε από σημαντική βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και στο λιανικό εμπόριο, η οποία αντιστάθμισε τη νέα εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αλλά και την ήπια υποχώρηση στον κλάδο των Κατασκευών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ