ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Μικρή συμμετοχή στην πρεμιέρα

Μόνο 400 υποψήφιοι στην Αθήνα και 100 στη Θεσσαλονίκη προσήλθαν στα ...στάδια να υποβάλουν αίτηση

Αρχισε από χτες η υποβολή των αιτήσεων των υποψηφίων για πρόσληψη στο δημόσιο. Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έχει μετατραπεί σε Στάδιο... Ονείρων για χιλιάδες νέους ανθρώπους που επιζητούν, όπως λένε οι ίδιοι, μια "σιγουριά και ασφάλεια" στο δημόσιο.

Ωστόσο, αυτή η "σιγουριά και ασφάλεια" περνάει από πολλές ατραπούς και δοκιμασίες για τους υποψήφιους για το διαγωνισμό στο δημόσιο. Μαζί με την κατάθεση των αιτήσεων και των δικαιολογητικών, παράλληλα, επισκέπτονται και τα γραφεία των κομματικών επιτελείων για να εξασφαλίσουν τη συνδρομή τους.Οι περισσότεροι υποψήφιοι - δικαιολογημένα η αδικαιολόγητα - έχουν επιφυλάξεις για το αδιάβλητο του διαγωνισμού. Οι ίδιοι μας δήλωναν χτες ότι μαζί με την προετοιμασία που θα κάνουν, προκειμένου να δώσουν εξετάσεις στο διαγωνισμό, θα επιδιώξουν να επιτύχουν και υποστήριξη από... ισχυρά πρόσωπα.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που μας έδωσε ο Α. Κωστόπουλος: "Αρχισα, ήδη, να διαβάζω για το διαγωνισμό. Επειδή, όμως χρόνια τώρα, μετά από τόσα που έχω ακούσει και δει, εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι οι εξετάσεις θα είναι αδιάβλητες, φροντίζω να βάλω κάποιο μέσο που έχω για να με βοηθήσει".Η Δ. Μάνεση έχει τελειώσει εδώ και τέσσερα χρόνια τα ΤΕΙ και έχει δουλέψει κατά διαστήματα σε διάφορες δουλιές, αλλά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι άνεργη. "Εχω βαρεθεί, μας λέει, να χτυπάω συνέχεια πόρτες για να βρω δουλιά. Οχι, πως η δουλιά του δημοσίου υπαλλήλου με εκφράζει. Αλλά, σε τελική ανάλυση, στο δημόσιο υπάρχει μια μόνιμη και σταθερή δουλιά και δε βρίσκεσαι συνέχεια στο ψάξιμο".

Πάντως, χτες, πρώτη μέρα κατάθεσης των δικαιολογητικών για το διαγωνισμό, η προσέλευση των υποψηφίων κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Περίπου 380 άτομα μέχρι το μεσημέρι κατέθεσαν τις αιτήσεις στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Από αυτούς η συντριπτική πλειοψηφία ήταν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η κατάθεση των δικαιολογητικών από τους υποψηφίους θα συνεχιστεί μέχρι τις 22 Φλεβάρη από τις 8.00 μέχρι τις 14.30. Οι οικείες νομαρχίες θα αποφασίζουν, αν θα παρατείνουν το χρόνο κατάθεσης των δικαιολογητικών κατά τις απογευματινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα, αφού πάρουν υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες. Την τελευταία, όμως, μέρα παραλαβής των αιτήσεων που είναι η 22 Φλεβάρη, οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να παραλαμβάνουν αιτήσεις μέχρι τις δώδεκα τα μεσάνυχτα.

Στη Θεσσαλονίκη

Μόλις 100 αιτήσεις κατατέθηκαν χτες από τους υποψήφιους για το διαγωνισμό στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να καταλάβουν μια από τις 243 θέσεις του δημοσίου που προβλέπονται από το διαγωνισμό.

Το γεγονός προκάλεσε εντύπωση στους υπαλλήλους της Νομαρχίας που περίμεναν, ασφαλώς, μεγαλύτερη προσέλευση ή και κάτι ανάλογο που έγινε στη διάρκεια διάθεσης των εντύπων.

Θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι οι τρεις στις εννιά αιτήσεις που κατατίθονταν, συμπληρώνονταν λάθος, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι υποψήφιοι δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς.

Αναμένεται "κάθοδος μυρίων"

Παράγοντες του υπουργείου Προεδρίας, που έχουν εμπειρία από προηγούμενους διαγωνισμούς, σχολιάζοντας τη χτεσινή χαμηλή συμμετοχή, τη χαρακτήριζαν αναμενόμενη. Υποστήριζαν ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι περιμένουν να δουν πού θα υποβληθούν οι περισσότερες αιτήσεις, πού υπάρχουν πολλές σχετικά θέσεις, ώστε να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν λιγότερο "ανταγωνισμό". Οι ίδιοι παράγοντες εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο τελικός αριθμός των υποψηφίων για το διαγωνισμό θα ξεπεράσει τις 100.000.

Υπολογίζουν, επίσης, ότι η συμμετοχή κατά κατηγορία αναμένεται να είναι 60% απόφοιτοι λυκείου, 30% πτυχιούχοι ΑΕΙ και 10% πτυχιούχοι ΤΕΙ.

Ταυτόχρονα όμως επισημαινόταν ότι η διαδικασία του διαγωνισμού θα τραβήξει σε βάθος χρόνου και οι διορισμοί όσων επιτύχουν δεν αναμένονται πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Η βαθμολόγηση των γραπτών αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα και αναμένεται να κρατήσει για τους απόφοιτους λυκείου γύρω στους δύο μήνες, ενώ για τους πτυχιούχους ΑΕΙ η βαθμολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί μετά και από 4 μήνες (!).

Την επόμενη Πέμπτη πάντως, θα συγκροτηθεί η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού, στην οποία θα συμμετέχουν δύο καθηγητές για κάθε μάθημα.

Προχειρότητα

Η προχειρότητα, πάντως, στην οργάνωση του διαγωνισμού φαίνεται σε κάθε βήμα της διαδικασίας. Χτες διαπιστώθηκε ότι τα έντυπα των αιτήσεων δεν επαρκούν για να δηλώσουν οι υποψήφιοι τις προτιμήσεις του για όλες τις υπηρεσίες και τις θέσεις της Νομαρχίας. Το πρόβλημα εντοπίζεται ιδιαίτερα στην Αττική, όπου υπάρχουν πολλοί φορείς και θέσεις. Το έντυπο όμως της αίτησης προβλέπει μόνο 24 "θέσεις", που μπορούν να δηλωθούν από τους υποψηφίους (!), με αποτέλεσμα όσοι δηλώσουν μόνο αυτές να "παραιτηθούν", χωρίς να το γνωρίζουν, από τις υπόλοιπες.

Σύμφωνα με τις χτεσινές (!) διευκρινίσεις παραγόντων του υπουργείου Προεδρίας, πρέπει ο υποψήφιος να ζητήσει και δεύτερο ή τρίτο έντυπο για να ολοκληρώσει τη σειρά προτιμήσεων. Η να γράψει, στο πρώτο έντυπο της αίτησης, ότι για τις υπόλοιπες θέσεις ισχύει η σειρά της προκήρυξης.

Απομονωμένος παρατηρητής

Ανίσχυρη να επηρεάσει τις αποφάσεις των ισχυρών η ελληνική κυβέρνηση, απλώς παρακολουθεί το παιχνίδι μεταξύ των εταίρων στην ΕΕ που προωθούν την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Κοινότητα

Απομονωμένη, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις έντονες παρασκηνιακές διεργασίες των ισχυρότερων από τους εταίρους στην ΕΕ, που στόχο έχουν την προώθηση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων, μέσω της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Κοινότητα. Η δύσκολη θέση της Αθήνας επιδεινώνεται, καθώς οι ΗΠΑ έχουν σαφώς τοποθετηθεί υπέρ της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Κοινότητα, προβάλλοντας ως δικαιολογία την ανάγκη δημιουργίας αναχώματος στην επέκταση του μουσουλμανισμού.

Οι σαφείς οικονομικοί και πολιτικοί στόχοι των ισχυρών της ΕΕ και των ΗΠΑ προβάλλονται με κυνικό τρόπο προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της Αθήνας, η οποία όμως δεν είναι σε θέση να αντιδράσει.

Η σύσφιξη των οικονομικών δεσμών της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Δεν πρέπει, αντίθετα να θεωρείται δεδομένος ο καθορισμός ικανοποιητικής ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα, την οποία ζητά ως αντάλλαγμα η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να άρει το βέτο για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Κοινότητα.

Οι γερμανικές αντιρρήσεις για το θέμα αυτό είναι ακόμη μεγάλες, έστω κι αν, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, η στάση της γερμανικής κυβέρνησης είναι υπό διαμόρφωση. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν επίσης ότι οι εξελίξεις στο πολύ σημαντικό αυτό θέμα θα εξαρτηθούν, τελικά, από το παιχνίδι των ισορροπιών που διαδραματίζεται μεταξύ των ισχυρών της κοινότητας.

Πάντως σε χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Τύπου, Ε. Βενιζέλος, επανέλαβε ότι η ελληνική στάση για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ δεν πρόκειται να μεταβληθεί αν δεν εξασφαλιστεί ικανοποιητική ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. "Η ΕΕ, κατέληξε στη δήλωσή του ο Ε. Βενιζέλος, είναι ή πρέπει να είναι ευαίσθητη στο ζήτημα της συνεχιζόμενης κατοχής μεγάλου μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Κομπάρσοι

Eίναι γνωστό ότι η επιθυμία των ισχυρών εταίρων "φίλων και συμμάχων" αποτελεί εντολή, που πάντα, πολλές φορές μάλιστα και με υπερβάλλοντα ζήλο, σπεύδουν να ικανοποιήσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Μερικές φορές, όμως, δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Ποιος ο λόγος, άλλωστε, αναζήτησης προσχημάτων, αφού - και - η παρούσα κυβέρνηση της Ελλάδας δεν τολμά να αμφισβητήσει τους δεσμούς εξάρτησης της χώρας;

Συνηθισμένο, λοιπόν, το φαινόμενο, οι αποφάσεις που αφορούν σε σοβαρότατα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να λαμβάνονται "αλλού". Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, την περασμένη Πέμπτη, στο Λονδίνο, όπου τέσσερις "ισχυροί" εταίροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζήτησαν και διαπραγματεύτηκαν με την Τουρκία, ερήμην της Ελλάδας, για την προώθηση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων και την τελωνειακή ένωση αυτής της χώρας με την ΕΕ.

Οι οικονομικοί και πολιτικοί στόχοι των ισχυρών εταίρων επιβάλλουν την προώθηση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων. Οι αντιρρήσεις μιας χώρας - μέλους της ΕΕ, της Ελλάδας, της οποίας τα πολιτικά, κυρίως, συμφέροντα θίγονται από μια τέτοια εξέλιξη, απροσχημάτιστα, δε λαμβάνονται υπόψη. Απλώς παρακάμπτονται.

H ελληνική κυβέρνηση, αποδεχόμενη πλήρως το ρόλο του κομπάρσου, παρακολουθεί το "παιχνίδι" μεταξύ των ισχυρών και είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με την όποια απόφασή τους. Εχει ήδη συμμορφωθεί, όπως φαίνεται από την αφαίρεση ενός προς ενός των επιχειρημάτων που χρησιμοποιούσε χρόνια ολόκληρα, προκειμένου να κρατά παγωμένες τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία.

Αλλαξε, μήπως, στάση η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα; Υπάρχουν δείγματα υποχώρησης του τουρκικού επεκτατισμού, ο οποίος επιτάχυνε την κούρσα των εξοπλισμών, δημιουργώντας δυσβάσταχτο βάρος - και - για την ελληνική οικονομία; Μήπως υπάρχουν ενδείξεις ότι επίκειται, έστω, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο; Μήπως αλλάζει η στάση της Αγκυρας απέναντι στο Κυπριακό; Μήπως, επίσης, ξαφνικά άρχισε ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας, που πάντα ήταν από τα ισχυρότερα επιχειρήματα, τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των τότε "εταίρων", όταν τα συμφέροντά τους ήταν διαφορετικά;

Αφού τίποτε από τα πιο πάνω δεν ισχύει, γιατί η ελληνική κυβέρνηση σήμερα εμφανίζεται έτοιμη να άρει τις επιφυλάξεις της και να επιτρέψει την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Κοινότητα;

H απάντηση είναι πολύ απλή και όλοι τη γνωρίζουν και την "κατανοούν", όσο και αν προσπαθεί να την αποκρύψει η ελληνική κυβέρνηση, προβάλλοντας τη "μεγάλη" διπλωματική "μάχη" που δίνει, για να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα: Δεν είναι σε θέση να αντισταθεί στην προώθηση των στόχων των ισχυρών της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Οσο για τη "μεγάλη μάχη" της ελληνικής διπλωματίας, για την εξασφάλιση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, δεν είναι τίποτε περισσότερο από το πρόσχημα, από το πέπλο καπνού, που θα χρησιμοποιηθεί, για να καλύψει την υποταγή, για άλλη μια φορά, της ελληνικής κυβέρνησης, της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, στα συμφέροντα και τις απαιτήσεις των ισχυρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ