ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες

Με την Επιτροπή του Μουσείου συναντήθηκε χτες στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό ο Χ. Φλωράκης

Το ιστορικό σχολικό κτίριο του χωριού
Το ιστορικό σχολικό κτίριο του χωριού
Το ΚΚΕ θα βοηθήσει, όπως και όσο μπορεί για την ίδρυση του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης, στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας, στο σχολικό κτίριο του χωριού όπου πραγματοποιήθηκε, ως γνωστόν, από 14-27 Μάη 1944, η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΕΑΜ, της Βουλής του αγωνιζόμενου κατά των κατακτητών λαού μας.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε χτες ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης που, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος στην οποία συμμετείχαν και οι Κώστας Βουλγαρόπουλος και Στέφανος Λουκάς, μέλη της ΚΕ, συναντήθηκαν στον Περισσό, στα γραφεία του Κόμματος με την Επιτροπή για το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων.

Μετά τη συνάντηση, ο Χ. Φλωράκης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Στη σημερινή (χτεσινή) συνάντηση το θέμα ήταν πάρα πολύ σοβαρό. Αφορούσε τους Κορυσχάδες και, ξέρετε, είναι, κατά τη γνώμη μου, αναγκαίο και από εθνικής πλευράς (το Μουσείο εκεί). Τι μας έχουν μείνει; Βίνιανη (η έδρα της κυβέρνησης του Βουνού) και Κορυσχάδες. Κι αυτά τα έχουμε στην αφάνεια και δεν είναι τυχαίο που είναι στην αφάνεια. Ο,τι σχετίζεται με την Εθνική Αντίσταση οι κρατούντες δε θέλουν να προβάλλεται, γιατί, δίχως αντίσταση, θα μπορούμε να δεχόμαστε τους Αμερικάνους...

Ηταν ενδιαφέρουσα η συζήτηση. Μου δόθηκε κι εμένα η ευκαιρία να τους θυμίσω πολλά (στην επιτροπή), γιατί είναι νέοι από την περιοχή της Ευρυτανίας την οποία έχω περπατήσει, βήμα-βήμα, τα χωριά της όλα. Πρέπει να βοηθήσουμε να γίνει το Μουσείο εκεί, να προβληθούν οι Κορυσχάδες, γιατί, κατά τη γνώμη μου, έχει και εθνική σημασία αυτό».


Από την Επιτροπή ο Λευτέρης Καραγιάννης (από το Δήμο Καρπενησίου) σημείωσε σχετικά: «Κάναμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχε σκοπό κάποια στιγμή το ιστορικό σχολείο Κορυσχάδων - που είναι μόνο ένα σχολείο όπου γίνεται μια γιορτή κάθε χρόνο και τίποτα άλλο - να γίνει Μουσείο και να πάρει τις πραγματικές διαστάσεις που του ανήκει στην ιστορία. Για να αναδείξουμε την Εθνική Αντίσταση και γενικότερα την εποχή εκείνη, που ήταν μια σημαντική, σταθμός ιστορικά όλης της Ελλάδας.

Ολη η γενικότερη συζήτηση έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο κύριος Φλωράκης και το ΚΚΕ είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν σ' αυτή την κατεύθυνση. Θα φροντίσουν να μας προσφέρουν ό,τι υλικό, κάθε δυνατή βοήθεια σ' αυτήν την προσπάθειά μας και τους ευχαριστούμε, για μια ακόμα φορά. Είμαστε στη φάση δημιουργίας του Μουσείου, δίνουμε μάχες και νομίζω πως θα καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο μας».


Απέκλεισαν το ΚΚΕ από τη Συντακτική Συνέλευση της ΕΕ!

Απ' ό,τι φαίνεται το ΚΚΕ θα είναι το μόνο κόμμα, που αν και τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη, θα αποκλειστεί από τη Συντακτική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συγκαλείται με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λάακεν, ενόψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Η πρότασή του για ισότιμη με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη εκπροσώπηση όλων των κομμάτων στη Συνέλευση προσκρούει σε «ώτα μη ακουόντων». Απεναντίας με μια πρωτοφανή παρασκηνιακή μεθόδευση θα συμμετάσχει ο Συνασπισμός.

Οπως έγινε γνωστό χτες, με απόφαση του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, η οποία γνωστοποιήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, ορίστηκε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη Συντακτική Συνέλευση της ΕΕ ο Π. Αυγερινός, ενώ η θέση του αναπληρωτή παραχωρήθηκε στο Συνασπισμό, ο οποίος έσπευσε να ανακοινώσει πως θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρό του Ν. Κωνσταντόπουλο. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι αυτό, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, έγινε μετά από συμφωνία ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και στο ΣΥΝ, άγνωστο έναντι ποίου πιθανού ανταλλάγματος. Ερωτηματικά, βεβαίως, δημιουργεί το θέμα, αφού με τον τρόπο που έγινε η ρύθμιση της τοποθέτησης του προέδρου του ΣΥΝ στη θέση αυτή, ο Ν. Κωνσταντόπουλος θα εκπροσωπεί, αναπληρώνοντας στη Συντακτική Συνέλευση, το κυβερνών κόμμα. Γεγονός, βέβαια, το οποίο, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, δε δημιουργεί μείζον πρόβλημα, αφού σε βασικά σημεία κεντρικών πολιτικών επιλογών οι θέσεις των δύο κομμάτων βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση.

Χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, διευκρίνισε χτες ότι στη Συντακτική Συνέλευση «θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη μορφή, τη δομή που θα πάρει η ΕΕ, τη θέση της χώρας μας μέσα σε αυτή, τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, τις κοινές πολιτικές σε μια σειρά κρίσιμων τομέων, θέματα δηλαδή που θα καθορίσουν το μέλλον της ΕΕ και των χωρών - μελών της». Σύμφωνα με τα ισχύοντα, δικαίωμα εκπροσώπησης στη Συντακτική Συνέλευση με ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος έχουν αντίστοιχα, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, πρότασή του παραμένει η ισότιμη και με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη συμμετοχή στη Συνέλευση, εκπροσώπων όλων των κομμάτων, οι οποίοι βεβαίως θα μεταφέρουν εκεί τις απόψεις και προτάσεις των κομμάτων τους και δε θα παρίστανται ως αναπληρωτές εκπρόσωποι άλλων κομμάτων.

Ο Συνασπισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, χτες, ο ΣΥΝ είχε εγκαίρως ενημερωθεί για την πρόθεση του πρωθυπουργού να ορίσει στη θέση αυτή εκπρόσωπο του ΣΥΝ. Ετσι, αμέσως μόλις αυτή γνωστοποιήθηκε ανακοίνωσε ότι τη θέση αναπληρωτή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου αναλαμβάνει ο πρόεδρός του, Ν. Κωνσταντόπουλος.

Η κίνηση του Κ. Σημίτη (η οποία, να σημειωθεί, προκάλεσε δυσαρέσκεια σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος) έγινε δεκτή με συγκρατημένη αισιοδοξία και ερμηνεύτηκε από στελέχη του Συνασπισμού ως χειρονομία καλής θέλησης, που υπογραμμίζει την ειλικρίνεια των προτάσεων που ολοένα και συχνότερα απευθύνουν τα πρώτα στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία, όπως πρόσφατα ο Κ. Λαλιώτης και άλλοι.

Παρ' όλα αυτά η εξόφθαλμη μεθόδευση αποκλεισμού του ΚΚΕ, αλλά και η συμφωνία με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ανάγκασε τον Ν. Κωνσταντόπουλο να αποστείλει επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής χτες, στην οποία επισημαίνει πως «η εκπροσώπηση των εθνικών κοινοβουλίων από δύο μόνο μέλη είναι φανερό ότι αποκλείει από αυτή την καθοριστική για το μέλλον της Ευρώπης διαδικασία, τις δυνάμεις της Αριστεράς, της οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων». «Πιστεύουμε - τονίζει στην επιστολή - ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους για την έστω και μερική αντιμετώπισή του». Καταλήγοντας και αφού νωρίτερα έχει εκφράσει την πεποίθηση πως και τα «τέσσερα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου πρέπει να εκπροσωπηθούν στη Συντακτική Συνέλευση», διευκρινίζει - αποδεχόμενος τον ορισμό του εκεί από το κυβερνητικό κόμμα - πως «για να τονίσουμε τη σημασία που προσδίδουμε σε αυτή τη διαδικασία, αποφασίσαμε η εκπροσώπησή μας να γίνει από εμένα τον ίδιο προσωπικά»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ