ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ - «ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ»
Ισχνή καπιταλιστική ανάκαμψη και συνέχεια στην αντιλαϊκή πολιτική

Eurokinissi

Σειρά από κινδύνους και αβεβαιότητες γύρω από τους όποιους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη όσο και συνολικά στην ΕΕ διαπιστώνει από την πλευρά της και η Κομισιόν. Παράλληλα, με τις «Χειμερινές προβλέψεις» του 2015, κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, διαβλέπουν οριακά ενισχυμένους ρυθμούς ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ σε σχέση με τις προηγούμενες «Φθινοπωρινές προβλέψεις» του 2014. Η «αναβάθμιση» των εκτιμήσεων της Κομισιόν αναμένεται από τα αποτελέσματα που θα επιφέρουν η «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, η διοχέτευση κεφαλαίων για νέες επενδύσεις μέσω του «πακέτου Γιούνκερ». Θα γίνει; Μένει να το δούμε. Στην προοπτική ανάκαμψης του κεφαλαίου λένε ότι θα συμβάλουν και «εξωγενείς» παράγοντες, όπως η ραγδαία υποχώρηση των τιμών στην Ενέργεια, εξέλιξη, που με τη σειρά της, συμπιέζει το κόστος παραγωγής των βιομηχάνων. Παράλληλα, θετική συμβολή εκτιμούν ότι θα έχει η υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ, σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά νομίσματα, μέσω της οποίας ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα, άρα και οι εξαγωγές.

Σε κάθε περίπτωση η επίθεση του κεφαλαίου θα συνεχιστεί, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Παρουσιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν ο αντιπρόεδρος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Β. Ντομπρόβσκις, δήλωσε σχετικά: «Πρέπει να ενταθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων ώστε να ενισχυθεί η ανάκαμψη (...) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί τις δεσμεύσεις της σε τρία βασικά μέτωπα: Τις επενδύσεις, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική ευθύνη. Η υλοποίηση εναπόκειται πλέον στα κράτη - μέλη. Και εκεί θα κριθούν τα αποτελέσματά μας».

Σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, «οι οικονομικές προοπτικές είναι σήμερα πιο ελπιδοφόρες σε σχέση με την τελευταία φορά που ανακοινώσαμε τις προβλέψεις μας. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου και το φθηνότερο ευρώ είναι μια τονωτική ένεση για την οικονομία της ΕΕ. Παράλληλα, το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη και οι σημαντικές πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου πλαισίου για μεταρρυθμίσεις και έξυπνες δημοσιονομικές πολιτικές. Απαιτείται όμως ακόμη πολλή και σκληρή δουλειά για να δημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας που περιμένουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι».

Επισημάνσεις

Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνονται και τα παρακάτω:

Η «αβεβαιότητα, όσον αφορά τις υφιστάμενες οικονομικές προοπτικές, έχει αυξηθεί. Οι κίνδυνοι αρνητικής εξέλιξης έχουν επιταχυνθεί, ενώ διαφαίνονται νέοι παράγοντες θετικής εξέλιξης».

Αναφορά γίνεται στις «γεωπολιτικές εντάσεις, τη νέα αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών, μέσα σε ένα πλαίσιο αποκλίσεων νομισματικής πολιτικής μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, και στην ατελή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Επισημαίνουν πως μια «παρατεταμένη περίοδος πολύ χαμηλού ή αρνητικού πληθωρισμού θα ήταν επιζήμια για τις αναπτυξιακές προοπτικές».

Η αύξηση των εξαγωγών, εξαιτίας της υποτίμησης του ευρώ, θα εξαρτηθεί από τον εμπορικό προσανατολισμό και τον βαθμό εξειδίκευσης κάθε χώρας.

Οι «θετικές επιδράσεις» από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα ποικίλλουν ανάλογα με το μείγμα των ενεργειακών πηγών της κάθε χώρας.

Τα μέτρα «ποσοτικής χαλάρωσης» στη νομισματική πολιτική θα έχουν ισχυρότερο αντίκτυπο στα κράτη όπου οι «όροι χρηματοδότησης είναι αυστηροί».

Ουσιαστικά όλες αυτές οι επισημάνσεις αναφέρουν παράγοντες που λειτουργούν αρνητικά για την καπιταλιστική οικονομία, ενώ στην ουσία η στασιμότητα δείχνει ύφεση, με κινδύνους νέας οικονομικής κρίσης.

ΑΕΠ: Σε επίπεδο Ευρωζώνης, διαμορφώνεται ισχνός ρυθμός ανάκαμψης για το 2014 στο 0,8% έναντι υποχώρησης 0,5% το 2013. Για το 2015 εκτιμάται αύξηση 1,3% (από 1,1% στην προηγούμενη εκτίμηση) και για το 2016 στο 1,9% (από 1,7%). Στα 28 κράτη της ΕΕ αναμένονται ρυθμοί: 2015: 1,5% (από 1,3%), 2016: 2,1% (από 2%).

Ειδικότερα:

Γερμανία: 2015: 1,1%, 2016: 1,8%

Γαλλία: 2015: 0,7%, 2016: 1,5%

Ιταλία: 2015: 0,6%, 2016: 1,1%

Στα άλλα κέντρα, προβλέπονται ρυθμοί ανόδου: ΗΠΑ 3,1% και 3,2%, Ιαπωνία από 1% και για τα δυο χρόνια, Κίνα 7,1% και 6,9%. Τέλος, στην παγκόσμια οικονομία προβλέπεται αύξηση κατά 3,8% και 4,1%.

Η ελληνική οικονομία

Σε υποβάθμιση των προβλέψεων, σχετικά με τους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάκαμψης, προχώρησε η Κομισιόν, ενώ να σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις δεν περιλαμβάνουν τις πολύ πρόσφατες εξελίξεις. Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε πως η «προοπτική για την ανάπτυξη για την Ελλάδα βασίζεται στην υπόθεση εργασίας ότι θα τηρηθεί το πρόγραμμα». Ομολογείται δηλαδή το γεγονός ότι οι ρυθμοί της καπιταλιστικής ανάκαμψης βασίζονται στα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής.

«Η αβεβαιότητα επισκιάζει την ανάκαμψη» έχει τίτλο η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία, η ανάκαμψη - κάτω από όρους και προϋποθέσεις - θα διαμορφωθεί το 2015 στο 2,5% (από 2,9% στην προηγούμενη εκτίμηση) και το 2016 στο 3,6% (από 3,7%). Η επίσημη ανεργία εκτιμάται στο 25% για το 2015 και στο 22% για το 2016. Σε ό,τι αφορά την ανεργία, η Επιτροπή επισημαίνει ότι αφού έφτασε στο ανώτατο επίπεδο το 2013, άρχισε να μειώνεται το 2014, φτάνοντας το 26,6%, ως αποτέλεσμα της δημιουργίας περίπου 100.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Η μείωση των ποσοστών της επίσημης ανεργίας αποδίδεται στους ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης (η ελληνική οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη 1% το 2014 λέει η Κομισιόν αν και μένει να εξακριβωθεί με βάση την πορεία του 4ου τριμήνου) καθώς και στα «προγράμματα απασχόλησης», δηλαδή στην «ανακύκλωση» της ανεργίας. Μάλλον παίζει ρόλο, στη συγκάλυψη ουσιαστικά, και η επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ελληνική οικονομία άρχισε να μεγεθύνεται στο Β' τρίμηνο του 2014, καθώς ενισχύθηκε η ιδιωτική κατανάλωση και αυξήθηκαν οι εξαγωγές. Με τις ίδιες προϋποθέσεις, η αύξηση στις εξαγωγές αναμένεται να συνεχισθεί το 2015, λαμβάνοντας υπόψη την υποτίμηση του ευρώ, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού κεφαλαίου και τις «βελτιώσεις» στο επιχειρηματικό περιβάλλον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ