ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Μάρτη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Καλές υπηρεσίες» σε ιμπεριαλιστικά σχέδια

Εξι χρόνια μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς που σκόρπισαν το θάνατο και την πείνα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τα «Βαλκάνια βράζουν» και η ειρήνη είναι άπιαστο όνειρο για τους λαούς της περιοχής.

Τα άθλια προτεκτοράτα, που δημιούργησαν οι ιμπεριαλιστές, δεν μπορούν να θρέψουν τους κατοίκους τους, καθώς η ανεργία θερίζει εκατομμύρια ανθρώπους και η φτώχεια και η ανέχεια έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στην περιοχή. Ταυτόχρονα, ΗΠΑ και ΕΕ στη διαρκή επιχείρηση του διαίρει και βασίλευε υποθάλπουν τους εθνικισμούς, (επανα)χαράσσουν και αλλάζουν τα σύνορα κατά το δοκούν.

Εξι χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική εισβολή επιχειρείται μια διευθέτηση του «οριστικού καθεστώτος» της περιοχής, με κεντρικό και κρίσιμης σημασίας ζήτημα την «τύχη» του Κοσσόβου. Οι ΗΠΑ, με την αμέριστη συνδρομή και ανοχή της ΕΕ, έχουν ήδη δρομολογήσει την ανεξαρτητοποίησή του, κάνοντας τα στραβά μάτια στους μαζικούς διωγμούς και τις εκκαθαρίσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια σε βάρος των Σέρβων κατοίκων του, με αποτέλεσμα τώρα να μην έχουν μείνει σχεδόν «ούτε για δείγμα» σε ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο, ξεφτιλίζοντας τις διακηρύξεις των Ευρωατλαντικών της «νέας τάξης» περί πολυεθνικού και ειρηνικού Κοσσόβου.

Η δρομολογημένη μετεξέλιξη του Κοσσόβου από «προτεκτοράτο των ιμπεριαλιστών» σε ανεξάρτητο κράτος εντός του 2005 δεν είναι βέβαια μια απλή υπόθεση, καθώς συνιστά επίσημη πράξη αλλαγής των συνόρων, απειλώντας να προκαλέσει το φαινόμενο του ντόμινο τόσο προς την ΠΓΔΜ όσο και στη νότια Σερβία, ενώ όλο και περισσότερο υποδαυλίζεται η απόσχιση του Μαυροβουνίου. Ταυτόχρονα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο με την επιδίωξη για τη δημιουργία της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας και τον αλβανικό αλυτρωτισμό.

Σε αυτές τις συνθήκες πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη η περιοδεία του Κ. Καραμανλή σε Κροατία, Σερβία - Μαυροβούνιο και Πρίστινα. Διακηρυγμένος στόχος της να συνεισφέρει η κυβέρνηση τις «καλές υπηρεσίες» στο «τελικό καθεστώς» που διαμορφώνουν ΗΠΑ και ΕΕ, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή, να μεγαλώσει δηλαδή το μερίδιο της εγχώριας πλουτοκρατίας στη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την υπερεκμετάλλευση των γειτονικών λαών.

«Πλασιέ» ξένων συμφερόντων

Είναι αυτονόητο ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δε μετέφερε ούτε παρουσίασε κανένα «ελληνικό σχέδιο» για τη «διευθέτηση των εκκρεμοτήτων στα Δυτικά Βαλκάνια», όπως κομψά αποκαλούσαν την επιβολή του νεοταξίτικου καθεστώτος στην περιοχή μέλη της πρωθυπουργικής συνοδείας. Ο Κ. Καραμανλής ανέλαβε να πλασάρει το αμερικανικό σχέδιο που προβλέπει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ο διπλωμάτης που ανέλαβε να προετοιμάσει τη βαλκανική περιοδεία του, μετά από επισκέψεις που έκανε σε χώρες της περιοχής, έσπευσε στην Ουάσιγκτον προφανώς για να δώσει αναφορά, αλλά και να πάρει το οκέι για την «ελληνική πρωτοβουλία».

Προκειμένου να «αναβαθμίσει» το ρόλο και τη διαμεσολάβησή του, ο Ελληνας πρωθυπουργός δε δίστασε να εκμεταλλευτεί ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και ότι αναλαμβάνει την προεδρία της «Διαβαλκανικής Συνεργασίας» τον ερχόμενο Μάη. Συνεργάτες του σημείωναν με νόημα ότι πιθανότατα η έκθεση του ΟΗΕ για το τελικό καθεστώς στο Κοσσυφοπέδιο θα διαμορφωθεί τον Ιούλιο, όταν δηλαδή η Ελλάδα θα ασκεί την προεδρία στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Είναι αλήθεια ότι ο Κ. Καραμανλής σημείωσε παρενθετικά πως ενεργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά το εξοργιστικό είναι ότι επιχείρησε να πείσει πως η πολιτική είναι προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή.

Αν και απέφυγε να ταχθεί ευθέως υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου, ωστόσο αυτή την αμερικανόπνευστη «λύση» περιέγραψε με τις δηλώσεις του. Κατ' αρχήν τάχθηκε κατά της επιστροφής στην κατάσταση πριν από το 1999, δηλαδή κατά της επαναφοράς του Κοσσόβου στη Σερβία, στο όνομα ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό. Ταυτόχρονα, μετέφερε τη θέση της ΕΕ κατά του διαμελισμού του Κοσσόβου και κατά της προσάρτησης ή ένωσής του με οποιαδήποτε άλλη γειτονική χώρα.

Αν κάτι προκαλεί εντύπωση είναι ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός απέφυγε πεισματικά, αν και προκλήθηκε, να επαναλάβει την «πάγια» θέση του για μη αλλαγή των συνόρων στην περιοχή, ενώ έδειξε να εθελοτυφλεί για τα αίτια που έχουν μετατρέψει τα Βαλκάνια σε μαύρη τρύπα της Ευρώπης, όπως ο ίδιος τα αποκάλεσε.

Αντίθετα εγκωμίασε την ιμπεριαλιστική επέμβαση, φθάνοντας στο σημείο να δηλώνει περήφανος που η χώρα διαθέτει εκστρατευτικό σώμα στο Κόσσοβο. «Με την παρουσία σας καταδεικνύετε, αλλά και αποδεικνύετε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή», είπε απευθυνόμενος στους περίπου 600 στρατιώτες που συμμετέχουν στη «διεθνή» δύναμη κατοχής στο Κοσσυφοπέδιο. Ταυτόχρονα, εκτίμησε ως απόλυτα δικαιολογημένη και επιβεβλημένη τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, λέγοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό (σ.σ. στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ), η Ελλάδα καταγράφει σήμερα την παρουσία της τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και σε άλλες περιοχές του πλανήτη».

Επίσης έκλεισε τα αυτιά του στις θέσεις που του εξέφρασε η ηγεσία των Σέρβων, η οποία τάχθηκε κατά της αλλαγής των συνόρων και της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου. «Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, μια έδρα στον ΟΗΕ ή ο σχηματισμός του δικού τους στρατού δε θα βοηθήσει καθόλου στη σταθερότητα στην περιοχή», ήταν τα λόγια του Σέρβου Προέδρου Μπ. Τάντιτς, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρωθυπουργός Β. Κοστούνιτσα.

Η «φιλική» απάντηση του Κ. Καραμανλή προς τους Σέρβους συνομιλητές του ήταν «προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα» που διαμορφώνουν ΗΠΑ και ΕΕ, «αποδεχθείτε όλες τις αποφάσεις τους» και στη συνέχεια «διεκδικήστε ρόλο» από τους νεοταξίτες. Με τα δικά του λόγια «το Βελιγράδι πρέπει να μετέχει πλήρως καθ' όλη τη διαδικασία συζητήσεων και προσδιορισμού του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσόβου», αλλά μόνο για να προσφέρει τη «συναίνεσή» του στην ειλημμένη ήδη απόφαση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους εταίρους για ανεξαρτητοποίηση.

Συμπερασματικά, η βαλκανική περιοδεία (σ.σ. αξίζει να σημειωθεί ότι τον όρο περιοδεία τον χρησιμοποίησε ο ίδιος και ασφαλώς υποδηλώνει πώς αντιμετωπίζει τις γειτονικές χώρες) του Κ. Καραμανλή επιβεβαίωσε ότι η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση δεν αναδεικνύει την Ελλάδα σε «δύναμη ειρήνης και σταθερότητας», αλλά σε παράγοντα των επεμβάσεων και άρα σε δύναμη αποσταθεροποίησης και πηγή δυστυχίας για τους λαούς της περιοχής. Ο Κ. Καραμανλής συνεχίζει σταθερά και με συνέπεια την πολιτική της ενεργητικής συμμετοχής στην ιμπεριαλιστική δράση των Κ. Σημίτη - Γ. Παπανδρέου, στο πλευρό των ηγεμόνων της «νέας τάξης» και προς όφελος του κεφαλαίου στην Ελλάδα.

Το χειρότερο είναι ότι η πανηγυρική εγκατάλειψη της θέσης για μη αλλαγή των συνόρων μπορεί να την πληρώσει η χώρα μας, που έχει ανοιχτούς λογαριασμούς σε Κύπρο και Αιγαίο... Οταν η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει απαρέγκλιτα μια πολιτική αρχών, με στόχο πραγματικά την ειρήνη και την καλή γειτονία, αλλά συμμετέχει στο πλιάτσικο της «νέας τάξης», είναι θέμα χρόνου και αλλαγής προτεραιοτήτων των ιμπεριαλιστών να χτυπήσει και για τη χώρα μας η «καμπάνα». Μοναδική ελπίδα να αποτραπούν ανεπιθύμητες περιπέτειες είναι να σηκώσει το μπόι του ο ελληνικός λαός, συντονίζοντας ταυτόχρονα την αντίστασή του με τους άλλους λαούς της περιοχής ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και κατευθύνοντας τον αγώνα του στην ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής και της εξουσίας που την εφαρμόζει.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκδηλώσεις για το «ευρωσύνταγμα»

Αύριο Δευτέρα, 7 Μάρτη, σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Εκδηλώσεις παρουσίασης των θέσεων του ΚΚΕ για το λεγόμενο «ευρωσύνταγμα» διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ και η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του Κόμματος, αύριο Δευτέρα 7 Μάρτη.

-- Η εκδήλωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ θα γίνει στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ», στο Πεδίον του Αρεως, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις του Θεοχάρη Παπαμάργαρη, οικονομολόγου, και του Μανόλη Κοκκινάκη, δικηγόρου, και στη συνέχεια των προσκαλεσμένων.

-- Με το σύνθημα «ΟΧΙ στο "ευρωσύνταγμα" - ΟΧΙ στην ΕΕ», θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στην εκδήλωση, θα μιλήσουν ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Ηλίας Θερμός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ