ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλητική σιωπή

Ο Ντενκτάς και η Αγκυρα προκαλούν.  Εταίροι και «σύμμαχοι» σιωπούν και οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας κάνουν ... ασκήσεις επίδειξης «καλής θέλησης»

Σαν να μη συμβαίνει τίποτε, σαν να μην υπήρξε η προκλητική κίνηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη «γραμμή αντιπαράταξης», συνεχίζεται ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Χτες οι συνομιλίες συνεχίστηκαν με τη «διαμεσολάβηση» του Αλβάρο Ντε Σότο, βοηθού του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος συναντήθηκε ξεχωριστά με τους Γλ. Κληρίδη και Ρ. Ντενκτάς. Ο Γλ. Κληρίδης, «σεβόμενος» το εμπάργκο δηλώσεων που έχει επιβάλει ο ΓΓ του ΟΗΕ, δεν απάντησε στην ερώτηση που τέθηκε από δημοσιογράφους, «για ποιο λόγο ο Κ. Ανάν, σε δηλώσεις του μετά την έναρξη των συνομιλιών, ανέφερε τη Δημοκρατία της Κύπρου, ως "νότια Κύπρο"».

Σαν να μη συνέβη τίποτε, λοιπόν, συνεχίζεται η «φάρσα» των συνομιλιών στη Γενεύη, που, κατά τα φαινόμενα, έχουν σαν μόνο στόχο την προώθηση της αναγνώρισης της «οντότητας» του ψευδοκράτους.

Για να συνεχιστεί να «παίζεται» η φάρσα, απαιτείται η συνεργασία των κυβερνήσεων Αθήνας και Λευκωσίας, οι οποίες κάνουν ό,τι μπορούν, όχι για να μην εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τη νέα τουρκική πρόκληση, αλλά για να «καλύψουν» κάθε φωνή, που σε Ελλάδα και Κύπρο καταδικάζει τα γεγονότα στα Στροβίλια. Ετσι, ενώ ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου έκανε λόγο για «τουρκική προέλαση», ο προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπ. Κυπριανού, εκτίμησε πως στο θέμα δίδονται μεγαλύτερες διαστάσεις από τις υπάρχουσες.

«Συγκινητική» ήταν και η προσπάθεια που κατέβαλε χτες ο υπουργός Τύπου της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει για τη «μη σπουδαιότητα» της τουρκικής κίνησης στα Στροβίλια: «Η ενέργεια αυτή, είπε ο Δ. Ρέππας, είναι απαράδεκτη. Στρέφεται εναντίον του ΟΗΕ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού κ. Ανάν έχει επιληφθεί του θέματος. Εχει αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες. Περιμένουμε να αποδώσει καρπούς η κινητικότητα αυτή, την οποία ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει θέσει σε εφαρμογή. Η στάση αυτή του κ. Ντενκτάς, μπορεί να πει κανείς ότι υπακούει σε κάποιες σκοπιμότητες, επειδή ακριβώς είναι σε εξέλιξη ο τρίτος γύρος των συζητήσεων στη Γενεύη».

Ο υπουργός Τύπου, προκειμένου να μην υπάρξει «παρανόηση», έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν πρόκειται για κίνηση προέλασης προς την ελεύθερη Κύπρο, δεν πρόκειται για κίνηση, η οποία - σε τελευταία ανάλυση - γίνεται στη νεκρή ζώνη. Η κίνηση αυτή γίνεται εντός των κατεχομένων εδαφών. Είναι μια ιδιόμορφη περίπτωση».

Αφού, λοιπόν, οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία αναζητούν «δικαιολογίες» για την κίνηση του Ντενκτάς, για ποιο λόγο, άραγε, θα έπρεπε να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις κάποιος άλλος; Επειδή δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπερασπιστούν τα ελληνικά συμφέροντα, οι εταίροι και «φίλοι» απλώς τοποθετούνται σε ίσες αποστάσεις.

Γαλλική προεδρία και ΗΠΑ

Εκκληση προς τις δύο πλευρές να συμβάλουν ενεργά στην εξεύρεση μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού, απευθύνει, με δήλωσή της, η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξισώνοντας απόλυτα τον θύτη με το θύμα. Η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με δήλωσή της, εκφράζει την ικανοποίησή της για την έναρξη του νέου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό, χθες στη Γενεύη και καλεί τις δύο πλευρές να συμβάλουν ενεργά στην εξεύρεση μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς λύσης του προβλήματος. Στη δήλωσή της, η γαλλική προεδρία δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στα γεγονότα στα Στροβίλια.

Ανάλογη με τη στάση των εταίρων, είναι και η στάση της Ουάσιγκτον, η οποία εκφράστηκε και μέσα από τις δηλώσεις του Τζ. Ντόμπινς, νέου υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητες στα ευρωπαϊκά θέματα, που χτες πραγματοποίησε επίσκεψη γνωριμίας στην Αθήνα.

Τζ. Ντόμπινς: Αρμοδιότητα του ΟΗΕ το Κυπριακό

Οταν κλήθηκε να σχολιάσει την προώθηση των τουρκικών δυνάμεων στα Στροβίλια της Αμμοχώστου, καθώς και τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπουλέντ Ετσεβίτ, περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ο Τζέιμς Ντόμπινς περιορίστηκε να επισημάνει ότι με τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών - όπως και με αυτές που είχε στην Αγκυρα - είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί καλύτερα για τα θέματα που αφορούν στο Κυπριακό. Υπενθύμισε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μία ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων, που ασχολείται επισταμένως με το θέμα, τόνισε όμως ότι ο ΟΗΕ χειρίζεται το θέμα αυτό.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Ετσεβίτ, ο Τζ. Ντόμπινς είπε ότι είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών, για να τονίσει ότι η επιθυμία των ΗΠΑ είναι να δουν να υλοποιείται μία διαδικασία σύγκλισης των απόψεων.

Τέλος, ανέφερε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ είναι υποστηρικτικός και ότι οι προτάσεις υποβάλλονται από τις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές και από τον ΟΗΕ, στον οποίο οι ΗΠΑ παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια.

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΚΕ
Η πολιτική της ΕΕ αποθρασύνει το καθεστώς Ντενκτάς

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν την πολιτική της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία και την κατοχή της Β. Κύπρου, ως υπεύθυνη για τις νέες προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος.

Σε προ ημερήσιας διάταξης παρεμβάσεις τους οι Κ. Αλυσσανδράκης και Στρ. Κόρακας καταδίκασαν την πρόσφατη προκλητική ενέργεια των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής που, την παραμονή της έναρξης του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς διακοινοτικών συνομιλιών στη Γενεύη, προώθησαν τις θέσεις τους καταλαμβάνοντας ζώνη 200-300 μέτρων στην πράσινη γραμμή, εγκλωβίζοντας Ελληνοκύπριους και παρεμποδίζοντας το έργο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. Επισήμαναν επίσης ότι η νέα αυτή πρόκληση έγινε δίπλα στη βρετανική βάση, κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια των εκεί βρετανικών στρατευμάτων.

Οι κομμουνιστές ευρωβουλευτές τόνισαν ότι το τουρκικό καθεστώς και ο Ντενκτάς έχουν αποθρασυνθεί, από:

  • Την απόφαση του Ελσίνκι που ανακήρυξε την Τουρκία υποψήφια για ένταξη χώρα και αποδέχτηκε ότι η Κύπρος μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς επίλυση του Κυπριακού, νομιμοποιώντας ουσιαστικά την εισβολή και την κατοχή.
  • Τις δηλώσεις του Επιτρόπου Φερχόιγκεν για το χαρακτήρα των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, αλλά και την παραδοχή από μέρους του της διχοτόμησης της Κύπρου με την ένταξη μόνο του ελεύθερου τμήματός της στην ΕΕ.
  • Τη δήλωση για το Κυπριακό του «G - 7», όπου συμμετέχουν και κυβερνήσεις χωρών - μελών της ΕΕ, η οποία περιφρονεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Καταλήγοντας έθεσαν το ερώτημα, τι θα κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα τόσο από τα εδάφη που κατέλαβαν πρόσφατα, όσο και από όλα τα κατεχόμενα εδάφη.

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Αιτιολογώντας την ψήφο των Ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στο θέμα της σύναψης συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου για συνεργασία στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Κ. Αλυσσανράκης δήλωσε τα εξής:

«Η συμφωνία προβλέπει ότι το κόστος συμμετοχής των Κυπριακών επιχειρήσεων θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ομως, για τις υπό ένταξη χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, το αντίστοιχο κόστος καλύπτεται από κοινοτικούς πόρους. Μολονότι το ποσό που προβλέπει τη συμφωνία είναι μικρό (150.000 Ευρώ), το πρόβλημα δεν είναι ποσοτικό αλλά ουσίας επιπλέον, και σε άλλα προγράμματα που συμμετέχει η Κύπρος, το κόστος καλύπτεται από την ίδια. Αυτό αποτελεί μια προφανή αδικία εις βάρος της.

Το συνολικό κόστος της προσαρμογής της Κύπρου στο «κοινοτικό κεκτημένο» υπολογίζεται ανάμεσα σε 500 και 900 εκατομμύρια κυπριακές λίρες (1 με 1,8 δισ. Ευρώ) ενώ η χρηματοδότηση που παίρνει από την ΕΕ είναι απειροελάχιστη. Είναι φανερό ότι, εκτός των άλλων αρνητικών επιπτώσεων στον κοινωνικό και πολιτικό τομέα και η οικονομική σχέση Κύπρου - ΕΕ είναι ανισότιμη σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά συνέπεια ο κυπριακός λαός δεν έχει σε τίποτα να ωφεληθεί από την ένταξη.

Για τους παραπάνω λόγους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ δεν υπερψηφίσαμε τη συμφωνία».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Η επίσημη πρώτη της Γραμματείας

Συνεδριάζει την Τρίτη 11 και την Τετάρτη 12 του Ιούλη η Γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) στην Αθήνα. Πρόκειται για την πρώτη σύγκλιση της Γραμματείας του ΠΣΕ μετά τη μεταφορά της έδρας της, στην Αθήνα και την ανάληψη της Εκτελεστικής Γραμματείας από την ΕΕΔΥΕ, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ειρήνης που έγινε στην Αθήνα από τις 10-14 Μάη του 2000.

Τα θέματα της συνεδρίασης, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του ΠΣΕ, αφορούν την εκτίμηση της διεθνούς κατάστασης, τις δραστηριότητες των κινημάτων ειρήνης και του ΠΣΕ, τη συγκρότηση της Γραμματείας και τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων των μελών της. Επίσης, θα συζητηθούν οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το ΠΣΕ για το συντονισμό της δράσης των κινημάτων ειρήνης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του πρόσφατου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ειρήνης.

Στη Γραμματεία μετέχουν αντιπρόσωποι κινημάτων ειρήνης από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Κούβα, την Ιαπωνία, τις Ινδίες, την Παλαιστίνη και την Πορτογαλία.

Νέος Αμερικανός «τοπάρχης»

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, την κατάσταση στα Βαλκάνια, καθώς και θέματα που αφορούν στην αστυνομική συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, συζήτησε, χτες το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον νέο Αμερικανό «τοπάρχη», βοηθό υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Τζέιμς Ντόμπινς.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν μπορούσε παρά να χαρακτηρίσει «πολύ εποικοδομητική και χρήσιμη» τη συζήτησή του με τον κ. Ντόμπινς, ο οποίος, στη συνέχεια συναντήθηκε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε ότι ο Δ. Χρυσοχοΐδης σύντομα θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να υπογραφεί το μνημόνιο για την από κοινού αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συζήτησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, την οποία ενέταξε στον κύκλο των ενημερωτικών επαφών που πραγματοποιεί αυτή την περίοδο, μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του. Ο κ. Ντόμπινς ανέφερε, επίσης, ότι στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι συζητήσεις που είχε στην Αγκυρα με Τούρκους αξιωματούχους, προτού επισκεφθεί την Αθήνα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
Επίσκεψη στο Λαύριο

Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης διοργανώνει εκδρομή στο Λαύριο το Σάββατο 8 του Ιούλη, στην οποία περιλαμβάνεται επίσκεψη στο μουσείο της πόλης και στις στοές του λατομείου με ξενάγηση. Στη συνέχεια, οι εκδρομείς θα μεταβούν για φαγητό στις εγκαταστάσεις του ΕΟΤ στην Καμάριζα.

Η αναχώρηση των πούλμαν έχει προγραμματιστεί για τις 8 π.μ. από την οδό Ομήρου 68 στη Ν. Σμύρνη. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 9354.841 από 6.30 -8.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ