ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΗΜΙΤΗΣ - ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ
Στην ίδια πορεία, σε διαφορετικούς ρόλους

Νέα οικονομικά βάρη ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιβάλει η κυβέρνηση στο λαό, επικαλούμενη την προστασία του Αιγαίου

Τρόπους στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής, στα πλαίσια ενός καταμερισμού ρόλων μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης, αναζήτησαν το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός στην τρίωρη συνάντηση που είχαν χτες.

Στη σύσκεψη επαληθεύτηκε ότι μεταξύ του πρωθυπουργού και του ΕΓ υπάρχει ταύτιση όσον αφορά στη γραμμή πλεύσης της κυβέρνησης και οι μόνες αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν αφορούσαν τους ρόλους από τους οποίους "θα συνεισφέρουν στην επιτυχία του κυβερνητικού έργου". Η κατοχύρωση των ρόλων που επιδιώκεται έχει σχέση με το εσωκομματικό παιχνίδι εξουσίας, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενόψει του συνεδρίου.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αποσαφήνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είναι τοποτηρητής του. Η κυβέρνηση δέχεται εισηγήσεις, αλλά αυτή αποφασίζει. Προκειμένου να εξασφαλίσει τη συστράτευση των κομματικών δυνάμεων στη στήριξη του κυβερνητικού έργου, ο Κ. Σημίτης επέσεισε τον κίνδυνο απώλειας εκλογών στην περίπτωση που συνεχιστεί το φαινόμενο να ασκείται κριτική από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη στις κυβερνητικές επιλογές.

Τη σύσκεψη απασχόλησε επίσης η πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο και οι σχεδιασμοί τους οποίους έχει αποφασίσει η κυβέρνηση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιβολή νέων βαρών στον ελληνικό λαό, επικαλούμενη την προστασία του Αιγαίου από την τουρκική απειλή.Στα πλαίσια αυτά στη σύσκεψη συμφωνήθηκε "να ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης, ώστε να πειστεί ο ελληνικός λαός να συμβάλει στο οικονομικό κόστος για την προστασία του Αιγαίου".

Εξερχόμενος από τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις σχέσεις κυβέρνησης - κόμματος, δήλωσε ότι κυβέρνηση αποφασίζει και εφαρμόζει μέσα στο γενικό πλαίσιο πολιτικής που καθορίζει το κόμμα μέσα από τα προγράμματα που έχει. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τις αποφάσεις που παίρνονται καθημερινά, για τις πολιτικές σε κάθε τομέα και υπεύθυνη για τις αποφάσεις σχετικά με τα πρόσωπα. Η τελευταία αναφορά του πρωθυπουργού αφορά στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την αντικατάσταση του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Γ. Μίρκου, από τον πρώην υφυπουργό και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Θ. Καρατζά.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, συμφώνησε ότι η πορεία κόμματος - κυβέρνησης είναι κοινή και η στράτευση επίσης. Η κυβέρνηση πρόσθεσε στηρίζεται απολύτως από το ΠΑΣΟΚ. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ορισμένα στελέχη έθεσαν το ρόλο του κόμματος ως στρατηγείου που εκπονεί τις πολιτικές κατευθύνσεις και η κυβέρνηση εφαρμόζει και εκτελεί.

"Πονοκέφαλος" Καρατζά

Την ίδια ώρα πονοκεφάλους δημιουργεί στην κυβέρνηση η αντικατάσταση του διοικητή της ΕΘνικής Τράπεζας. Αν και ο Κ. Σημίτης φέρεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στην τοποθέτηση του Θ. Καρατζά στη διοίκηση της μεγαλύτερης τράπεζας, ωστόσο οι αντιδράσεις μελών της κυβέρνησης και βουλευτών τον υποχρεώνουν να κινηθεί με προσεκτικά βήματα. Αρκετά μέλη του ΕΓ χτες, μεταξύ των οποίων οι Παπούλιας, Χαραλάμπους, Λιβάνης κ.ά., εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για την αντικατάσταση του Γ. Μίρκου. Αν και αναγνώρισαν ότι είναι δικαίωμα του πρωθυπουργού η επιλογή των προσώπων για τις διοικήσεις των τραπεζών και των οργανισμών, ωστόσο έθεσαν θέμα καλύτερης συνεννόησης από τα πριν με το κόμμα.

Πρόβλημα υπάρχει και στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, καθώς αρκετοί βουλευτές, όπως οι Γ. Καψής, Δ. Δημοσθενόπουλος, Τ. Χυτήρης κ.ά. έχουν δηλώσει ότι διαφωνούν και θα αντιδράσουν. Ο σοβαρότερος λόγος που επικαλούνται είναι ο ρόλος του στο σκάνδαλο Κοσκωτά και τα όσα κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο, κατηγορίες που απέκρουσε χτες ο Θ. Καρατζάς με δηλώσεις του στα ΜΜΕ. Αμεσα η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που θα συζητήσει την αντικατάσταση του Γ. Μίρκου, όπου ορισμένοι βουλευτές (Γ. Καψής, Π. Σγουρίδης) διαφωνούν, με ορατό το ενδεχόμενο να μην εξασφαλίσει θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, πιέσεις ασκούνται από επιχειρηματικούς κύκλους, και κυρίως από τον Σ. Κόκαλη, για την αντικατάσταση του διοικητή της Εμπορικής Τράπεζας, Π. Πουλή, με έναν εκ των Γκαργκάνα, Παπούλια. Ο ιδιοκτήτης της "Ιντρακόμ" φέρεται δυσαρεστημένος από το Π. Πουλή γιατί δεν ανέθεσε στην εταιρεία του τη μηχανοργάνωση της Τράπεζας. Ας σημειωθεί ότι σχετική πρόταση που έγινε από την κυβέρνηση στον διοικητή του ΟΤΕ Π. Λάμπρου για τη διοίκηση της Εμπορικής, δεν έγινε αποδεκτή από τον τελευταίο.

Η δήθεν στροφή

Οι στόχοι, τόσο των ΗΠΑ όσο και των "μεγάλων" ευρωπαϊκών δυνάμεων, που σφραγίζουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί, όπως και οι αντίστοιχες πολιτικές και τακτικές του "διαίρει και βασίλευε", είναι γνωστά στους λαούς της περιοχής μας. Αλλωστε, καταντά τουλάχιστον αφέλεια, να εναποθέτει κανείς, την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της χώρας, στις δυνάμεις εκείνες, που επανειλημμένα έχουν αποδείξει και αποδείχνουν καθημερινά, ότι πρώτιστη αξία τους είναι τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα. Σε δυνάμεις, που δεν έχουν τον παραμικρό δισταγμό - όταν οι συσχετισμοί και οι συνθήκες τούς το επιτρέπουν - να εφαρμόζουν και μάλιστα με όλα τα μέσα, το απάνθρωπο δίκαιο του ισχυρότερου, γράφοντας στα παλιά τους παπούτσια τους διεθνείς κανόνες. Και όμως, η ολοφάνερα υποκριτική, τελευταία δήλωση του Λευκού Οίκου, αποτέλεσε αφορμή, για δηλώσεις τουλάχιστον ικανοποίησης από την κυβέρνηση και πανηγυρισμών από μια μερίδα των ΜΜΕ. Ανάλογοι - αν όχι εντονότεροι - προβλέπονται να είναι οι πανηγυρισμοί, από τη χτεσινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κι ας μην καταδικάζουν και οι δύο τοποθετήσεις, την τουρκική επιθετικότητα. Κι ας μην αναγνωρίζουν την ελληνική κυριαρχία στις δυο βραχονησίδες.

Οχι, δεν εννοούμε με όλα τα προαναφερόμενα, πως η στάση των ΗΠΑ τις πρώτες μέρες της έντασης είναι ίδια με αυτή της προχτεσινής δήλωσης του Λευκού Οίκου ή με αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τις διάφορες αμερικάνικες δηλώσεις απροκάλυπτης ενίσχυσης της τουρκικής επιθετικότητας, περάσαμε τώρα, για μεν τις ΗΠΑ σε δηλώσεις ίσης απόστασης και για δε την ΕΕ, σε φραστική έκφραση της... θερμής της συμπάθειας και αλληλεγγύης σ' ένα κράτος - μέλος της. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και δεν οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στις παρεμβάσεις των Ελληνοαμερικανών οικονομικών ενισχυτών της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού Προέδρου. Οφείλεται, πρώτα και κύρια, σε κάποια - είναι αλήθεια, ελάχιστη και στοιχειώδη - ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης, για το πραγματικό περιεχόμενο του προβλήματος. Για το αν οι βραχονησίδες ανήκουν στην Ελλάδα και αν έχει οποιαδήποτε βάση ή όχι, η τουρκική διεκδίκησή τους. Και είναι περιττό να σημειώσουμε, ότι και οι τελευταίες αυτές τοποθετήσεις, δε φανερώνουν την παραμικρή ουσιαστική αλλαγή στις πολιτικές των δύο ιμπεριαλιστικών κέντρων. Είναι φανερό, πως ενώ από τη μια, συνεχίζουν την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" και διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για εντονότερες παρεμβάσεις τους, από την άλλη είναι υποχρεωμένες και παίρνουν σ' ένα βαθμό υπόψη τους τη διαμορφωνόμενη διεθνή κοινή γνώμη.

Δύο είναι τα κύρια και αλληλοσυνδεόμενα συμπεράσματα, που απορρέουν και απ' αυτά τα γεγονότα. Πρώτον: Στο παραμικρό δε δικαιώνουν τις οποιεσδήποτε αυταπάτες και λογικές της υποτέλειας και της εξάρτησης. Πολύ περισσότερο δεν επιτρέπουν την ενίσχυσή τους. Ηταν και είναι εγκληματικό, να εναποτίθεται η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της χώρας, στους υπερατλαντικούς ή τους κοινοτικούς, δήθεν, συμμάχους και εταίρους μας. Δεύτερον: Οι επουσιώδεις, όμως, αυτές διαφοροποιήσεις των "μεγάλων" δυνάμεων και οι αιτίες που τις προκάλεσαν, φανερώνουν και τη λαθεμένη κυβερνητική τακτική της αναμέτρησης, όπως και τη γενικότερη, αδιέξοδη πολιτική της υποτέλειας. Φανερώνουν το ρεαλισμό και τις δυνατότητες, που μπορεί να έχει, μια πολιτική πραγματικής υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας, όπως προτείνεται από το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ