ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Τους νομιμοποιούν στα λόγια

Παρέμβαση της εισηγήτριας του ΚΚΕ, Βέρας Νικολαΐδου, στην κατ' άρθρο συζήτηση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου

Την αντίθεσή του εξέφρασε το ΚΚΕ στις προθέσεις της κυβέρνησης για την περιορισμένη νομιμοποίηση των μεταναστών
Την αντίθεσή του εξέφρασε το ΚΚΕ στις προθέσεις της κυβέρνησης για την περιορισμένη νομιμοποίηση των μεταναστών
Αναλυτικά τις προτάσεις του ΚΚΕ που οδηγούν στην καταψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τους μετανάστες παρουσίασε χτες στη Βουλή η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου κατά τη διάρκεια της συζήτησης των άρθρων του προτεινόμενου νόμου. Ξεκαθάρισε εξαρχής τη διαφωνία του ΚΚΕ με τη σύσταση επιτροπής για τη μετανάστευση όπου «μεγάλοι απόντες εξακολουθούν να είναι οι ίδιοι οι μετανάστες», ενώ κατήγγειλε άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν την επέκταση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και τα στερεά απόβλητα.

Η βουλευτής του ΚΚΕ στάθηκε ιδιαίτερα στο άρθρο 19 του νομοσχεδίου που αφορά στις προϋποθέσεις νομιμοποίησης των μεταναστών, τονίζοντας ότι «ρυθμίζει τη διαδικασία νομιμοποίησης στα λόγια» και «αφήνει πάρα πολλά κενά». Αναφερόμενη συγκεκριμένα στις ρυθμίσεις η Βέρα Νικολαΐδου σημείωσε ότι «με την καταληκτική ημερομηνία που παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας στους υπηκόους τρίτων χωρών που διέμεναν στην Ελλάδα μέχρι 31/12/2004 είμαστε αντίθετοι. Επειδή ακριβώς θέλουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών να νομιμοποιηθεί προτείνουμε καταρχήν την επέκταση των χρονικών ορίων μέχρι 31/12/2006».

Επίσης, για τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομιστούν πρόσθεσε ότι «προτείνουμε να ρυθμίζονται γενικά με νόμο για να γνωρίζουν οι μετανάστες τι ισχύει. Φυσικά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την εξαγορά ενσήμων από τους αλλοδαπούς σαν προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας διαμονής». Οσον αφορά την προϋπόθεση δεκαετούς νόμιμης διαμονής στη χώρα η Β. Νικολαΐδου είπε ότι «έχουμε επιφύλαξη γι' αυτό το χρονικό όριο γιατί 10 χρόνια απαιτούνται για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Θα μπορούσε να είναι πολύ λιγότερο». Τέλος, έθεσε το ερώτημα του «με ποια λογική προσδιορίζετε το 21ο έτος της ηλικίας μέλους της οικογένειας μετανάστη ως προϋπόθεση για να πάρει άδεια αόριστης διάρκειας και όχι το 18ο έτος που ενηλικιώνεται το άτομο;».

Η βουλευτής διατύπωσε την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ με το άρθρο 28 του νομοσχεδίου για τις ευπαθείς ομάδες σε Δημόσιο και ΟΤΑ, λέγοντας ότι «ουσιαστικά διευρύνεται η μερική απασχόληση σε όλους τους τομείς του Δημοσίου, στους ΟΤΑ, σε ΝΠΔΔ με πρόσχημα την αντιμετώπιση δήθεν των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευπαθείς ομάδες». Οπως είπε, «εμείς παλεύουμε οι εργαζόμενοι να έχουν πλήρη απασχόληση και φυσικά πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα».

Τέλος, για τα άρθρα που αφορούν τα στερεά απόβλητα σημείωσε ότι προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να εκφυλιστεί το θέμα, προκειμένου να επιβληθεί το σύστημα της καύσης που θα επιβαρύνει και το περιβάλλον και τα βαλάντια των δημοτών. Επίσης, ανέφερε ότι με τις ρυθμίσεις που προωθούνται για τους ΧΥΤΑ είναι δυνατόν ο περιφερειάρχης να δημιουργήσει συνδέσμους για τη δημιουργία τους και «να τον δώσει σε κάποια ανώνυμη εταιρεία. Ιδιωτικοποίηση, καύση και χαράτσωμα είναι αυτά που έρχονται με νόμο να τακτοποιηθούν».

Ο Συνήγορος του Πολίτη

Την επισήμανση ότι και με το νέο νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, πολλοί μετανάστες μένουν εκτός διαδικασιών νομιμοποίησης κάνει ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), σε σχετικό έγγραφό του προς το υπουργείο Εσωτερικών. Σε αυτό καταδεικνύεται ότι οι μετανάστες δεν αποτελούν θύματα μόνο της εργοδοσίας, αλλά και της γραφειοκρατίας, την οποία συντηρεί το κράτος, προκειμένου να μπορεί να διώχνει από τη χώρα ή να επιτρέπει την είσοδο σε αυτή μόνο όσους εξυπηρετούν την εθνική οικονομία και το κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τον ΣτΠ, εκτός πλαισίου νομιμότητας μένουν όσοι αιτούνται άσυλο, όσοι είχαν εισέλθει στη χώρα παράνομα ή για τουρισμό, αλλά και η λεγόμενη δεύτερη γενιά μεταναστών, καθώς παραμένει ως προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας διαμονής η θεώρηση εισόδου. Ενώ θεωρεί καθαρά διοικητικό μέτρο την επιβολή προστίμου, ύψους 50 ευρώ, σε περίπτωση εκπρόθεσμης αίτησης ανανέωσης άδειας διαμονής. Στο ίδιο κλίμα βρίσκεται και η ρύθμιση που προβλέπει ότι η μη δήλωση απώλειας διαβατηρίου ή άδειας διαμονής αποτελεί λόγο μη χορήγησης, ανάκλησης ή μη ανανέωσης της άδειας διαμονής.

Σχετικά με την απέλαση αλλοδαπού ανηλίκου, ο ΣτΠ προτείνει την κατάργηση του μέτρου για τα πρόσωπα κάτω των 18 ετών, εκτός αν ακολουθούν τον γονέα ή τον ασκούντα τη γονική μέριμνα που απελαύνεται. Στην περίπτωση δε ασυνόδευτων (που δε συνοδεύονται από υπεύθυνο για την επιμέλειά του ενήλικο) αλλοδαπών ανηλίκων, στους οποίους δεν επιτρέπεται η άδεια διαμονής στη χώρα, προτείνεται ο επαναπατρισμός κι εφόσον αυτός δεν είναι εφικτός η χορήγηση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους.

Συνεστιάσεις ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η ΚΟΒ Πρόνοιας και οι Κομματικές Ομάδες Αναπήρων - Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ του ΚΚΕ καλούν στη συνεστίασή τους αύριο Παρασκευή, στις 9.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Το τζάκι» (Ελ. Βενιζέλου και Φραγκισκάτου, Νέο Φάληρο).
  • Η Αχτιδική Επιτροπή Χαλκίδας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση αύριο Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Ποσειδώνια» στον Καράμπαμπα.
  • Η ΝΕ Ηγουμενίτσας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση το Σάββατο 10 Φλεβάρη και ώρα 9 μ.μ. στο κέντρο «Μπούκουρας» στη Νέα Σελεύκεια.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ