ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 8 Μάρτη 2004 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αλλαγή στον τιμονιέρη της αντιλαϊκής πολιτικής

Eurokinissi

Η εκλογική αναμέτρηση ανέδειξε για μια ακόμα φορά ισχυρό το μπλοκ των δυνάμεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η μόνη αλλαγή που έχουμε είναι η αλλαγή του τιμονιέρη της αντιλαϊκής συντηρητικής πολιτικής, της πολιτικής υπέρ της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Ο δικομματισμός καλά κρατεί για την ώρα.

Η αγανάκτηση βεβαίως και η λαϊκή δυσαρέσκεια εκφράστηκε, βγήκε στην κάλπη, κυρίως όμως στράφηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό προς τη ΝΔ. Προς τα κει δηλαδή μεταγγίστηκε η ψήφος διαμαρτυρίας, η ψήφος τιμωρίας προς το ΠΑΣΟΚ. Και επομένως το ζητούμενο, που ήταν να εκφραστεί μια ορισμένη ριζοσπαστικοποίηση με τη μείωση του δικομματισμού, δεν επιτεύχθηκε. Ακόμα, δηλαδή, η λαϊκή δυσαρέσκεια βρίσκεται μέσα στις συμπληγάδες πέτρες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Παρ' όλα αυτά θεωρούμε θετικό και σημαντικό σ' αυτές τις συνθήκες το γεγονός ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αύξησε τις ψήφους τους. Ανεξάρτητα από το πώς αποκρυσταλλώνεται στο ποσοστό - ξέρετε ότι μεγάλωσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα κι επομένως τα ποσοστά δεν μπορούν να απεικονίζουν με πληρότητα τις μετακινήσεις ψήφων - από τα στοιχεία που έχουμε, το ΚΚΕ αύξησε τις ψήφους του και μάλιστα θεωρούμε σημαντικό το ότι έχουμε μία αλλαγή κλίματος και κατάστασης σε σχέση με το 2000, όπου η άνοδος των ψήφων σημειώνεται αισθητά στην Α' και Β' Αθήνας, στην Α' και Β' Πειραιά, γενικότερα δηλαδή σε αστικά κέντρα. Αν θυμάστε, το 2000 εκεί υπήρχαν πιο αρνητικά αποτελέσματα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι μεγαλώνει η ευθύνη του από δω και μπρος. Η δική του ευθύνη, η ευθύνη των ριζοσπαστικών δυνάμεων που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία, η ευθύνη των δυνάμεων με τις οποίες έχει συνεργαστεί στο μαζικό κίνημα αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Πού βρίσκεται τώρα η ευθύνη μας: Στο ότι πρέπει να δουλέψουμε πιο εντατικά, πολύ πιο συστηματικά, πιο προγραμματισμένα, ούτως ώστε ο ριζοσπαστισμός που υπάρχει μέσα στην κοινωνία να μην εκτρέπεται από τον ένα στον άλλο πόλο του δικομματισμού, αλλά να εκφραστεί σε μια διαφορετική κατεύθυνση σε μια εναλλακτική λύση. Κατά τη γνώμη μας το κύριο βάρος που πρέπει να δώσουμε είναι στην ανασύνταξη του κινήματος, στην ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων μέσα στο κίνημα, στο συνδικαλιστικό, στο κίνημα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, στο αγροτικό κίνημα, στο κίνημα της νεολαίας, σε όλα τα ριζοσπαστικά κινήματα, γιατί με όρους κινήματος πραγματικά είναι δυνατόν ο λαός να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να ξεκολλήσει στην πορεία από τα κόμματα του δικομματισμού.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στις ριζοσπαστικές δυνάμεις που υπάρχουν, όπως είπαμε, μέσα στην κοινωνία, ανεξάρτητα ότι δεν εκφράζονται όπως πρέπει στην κάλπη, στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του ΠΑΣΟΚ, στους αριστερούς, ξεκαθαρίζοντας το εξής: Να μη θεωρήσουν ούτε ένα λεπτό ότι είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει τον πόλο της αντιπολίτευσης στη ΝΔ. Ούτε μπορεί ούτε θέλει να το κάνει. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι από τις πρώτες δηλώσεις που έγιναν από τον Γιώργο Παπανδρέου και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το κύριο βάρος δίνεται στη συναίνεση. Μπορεί να υπάρχουν χτυπήματα κάτω από το τραπέζι απέναντι στη ΝΔ, αλλά το κύριο και το βασικό θα είναι η συναίνεση σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας. Επομένως το μέτωπο της αντιπολίτευσης στην πολιτική της ΝΔ δεν μπορεί να περάσει μέσα από τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο να θεωρηθεί το ΠΑΣΟΚ ηγέτης αυτής της αντιπολίτευσης.

Εμείς ακριβώς θεωρούμε ότι μέσα στο κίνημα πρέπει να υπάρχει ευρύτερη συσπείρωση και το ίδιο το κίνημα να αποτελέσει το αντίπαλο δέος και να είναι απέναντι τόσο στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που θα είναι μία συνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, ούτως ώστε να μην υπάρχουν το δίδυμο και η ψευτοαντιπολίτευση.

Βεβαίως, το ΚΚΕ θα εξετάσει συνολικά τα αποτελέσματα. Οπως κάνει κάθε φορά θα γίνει αντικείμενο συζήτησης σε όλο το Κόμμα και θα είμαστε έτοιμοι για την αντεπίθεσή μας, διότι θα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα θα έχουμε αγώνες και μεγάλους αγώνες αυτή την περίοδο και οπωσδήποτε υπάρχει και η μάχη των ευρωεκλογών.


Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Μετά τη δήλωση για το εκλογικό αποτέλεσμα η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σε ερώτηση για το αν το ΚΚΕ θα ήθελε καλύτερο αποτέλεσμα, σημείωσε:

-- «Βεβαίως. Κατ' αρχήν, σας είπα, θα αποτιμήσουμε τις νέες ψήφους που κερδίσαμε, τις νέες ψήφους που η αύξηση είναι ήδη σημαντική στην Α' και Β' Αθήνας, όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί τα τμήματα, και μάλιστα μου είπαν πως είναι στο στόχο που είχε βάλει η Κομματική Οργάνωση της Αθήνας για την αύξηση των ψήφων. Μιλάμε με επιφύλαξη, γιατί θέλουμε πρώτα να ολοκληρωθούν, αλλά μιλάμε τώρα για την ανοδική τάση που έχουνε. Αναμφισβήτητα εμείς θα θέλαμε να ξεκολλήσουν πολύ περισσότεροι από το δικομματισμό».

Σε ερώτηση για το αν το ΚΚΕ θα διατηρήσει τις 11 έδρες είπε:

-- «Με βάση αυτά που είδα μέχρι τώρα, το ποσοστό είναι στο 5,3% και λείπουνε σημαντικά τμήματα της Α' και Β' Αθήνας, της Α' και Β' Πειραιά και άλλες περιοχές που έχουνε άνοδο. Δεν μπορώ να ξέρω το τελικό ποσοστό, γιατί εμείς δε γνωρίζουμε ποια είναι τα έγκυρα ψηφοδέλτια συνολικά. Εχει μεγαλώσει πολύ το εκλογικό σώμα, αλλά ότι έχουμε άνοδο σε ψήφους, αυτό είναι σίγουρο. Οτι θέλαμε μεγαλύτερο αποτέλεσμα, ότι είχε ανάγκη ο λαός το να επιβάλλει μικρότερο ποσοστό στο δικομματισμό, δεν το συζητάμε».

Σε άλλη ερώτηση για το ποσοστό συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΚΚΕ σχολίασε:

-- «Δεν είμαι βέβαιη πώς αποτιμάται το θέμα της συσπείρωσης. Δεν είμαι τόσο βέβαιη. Το λένε και οι ίδιοι οι άνθρωποι των δημοσκοπήσεων, ότι αρκετοί που είναι γύρω από το ΚΚΕ δεν απαντούν. Από τους ψηφοφόρους των μικρότερων κομμάτων δε δίνονται πάντα τέτοιες απαντήσεις. Δεν είμαι καθόλου βέβαιη για τα ποσοστά συσπείρωσης που δίνουν και να σας πω γιατί. Πρώτα πρώτα έχουμε νέες ψήφους. Δηλαδή μια αποσυσπείρωση θα οδηγούσε σε απώλεια ψήφων. Δεύτερον πρέπει να σας πω ότι οι άνθρωποι που δούλεψαν μαζί με τα μέλη του Κόμματος είναι πολύ περισσότεροι σ' αυτή την εκλογική μάχη. Δηλαδή είχαμε εκλογικές επιτροπές, που δούλεψαν φίλοι, οπαδοί του Κόμματος και άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι κομμουνιστές. Επομένως και εμένα μου κάνει εντύπωση αυτό το ποσοστό που δίνεται. Επίσης υπάρχουν εταιρίες δημοσκοπήσεων που δίνουν 95%, άλλες δίνουν 85%, άλλες 82%, μία δίνει απ' ό,τι είδα σήμερα πολύ χαμηλό και αυτό είναι με βάση τα exit polls. Και συνήθως τα exit polls δεν απαντούν. Υπάρχει ένας κόσμος, ο οποίος δεν απαντά. Επομένως έχω μεγάλη επιφύλαξη γι' αυτό το ποσοστό γιατί τουλάχιστον αυτό δε φάνηκε σ' αυτό που λέμε συστράτευση των δυνάμεων, των φίλων και των οπαδών. Μια χαμηλή συσπείρωση των δυνάμεων είναι και χαμηλή στη δράση. Και ύστερα έχουμε νέες ψήφους και μάλιστα στα αστικά κέντρα που είχαμε εκτιμήσει και εμείς ως ΚΚΕ ότι είχαμε μια στασιμότητα έως και μείωση. Το 2000, που είχαμε στάσιμα αποτελέσματα, είχαμε άνοδο σε περιοχές εκτός της Αττικής και μια μικρή μείωση στην Αττική, όπως είχαμε και στις τοπικές εκλογές. Και τώρα έχεις ανάκαμψη. Αυτό για μας είναι σημαντικό, γιατί οι αγροτικές περιοχές είναι περιοχές που δε γίνεται ανανέωση του πληθυσμού. Τα αστικά κέντρα έχουν σημασία».

Σε μία ακόμα ερώτηση για το υψηλό συνολικά ποσοστό του δικομματισμού απάντησε:

-- «Ο δικομματισμός καλά κρατεί. Ασφαλώς και μας προβληματίζει. Πρέπει όμως να σας πω ότι είχαμε αναδείξει προεκλογικά τους παράγοντες του δικομματισμού. Και ακριβώς για το "δέον γενέσθαι" λέγαμε».

Σε ερώτηση για το αν θα ψηφίσει το ΚΚΕ για πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να μη γίνουν ξανά εκλογές είπε:

-- «Τρέχετε πολύ. Πρέπει να πάρετε υπόψη σας ότι εμείς είμαστε εναντίον του δικομματισμού και δεύτερον δε φοβόμαστε και τις εκλογές. Δεν κατάλαβα γιατί πρέπει ο κόσμος να φοβάται τις εκλογές. Είναι τόσο τρομερό να γίνουν δηλαδή πιο συχνά εκλογές; Δεν το κατάλαβα. Τι είναι αυτό; Τα προβλήματα του ελληνικού λαού είναι τα φοβερά και τα σοβαρά και όχι οι εκλογές. Δε φοβόμαστε τις εκλογές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ